Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir)

  • TARİF
  • DENEYENLER
  • YORUMLAR
Tarifin Hikayesi
  • 4-6 Kişilik
  • 3 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme

Merhabalar,

Bir gün önce yoğurup 1 gün sonra sabah kahvaltısına çıtır çıtır incecik kabuklu çatlamamış ,patlamamış içi özlü göz göz aynı fırından alınmış gibi mis kokan bir ekmek yapmak isterseniz hadi başlayalım...

Merhabalar,

Bir gün önce yoğurup 1 gün sonra sabah kahvaltısına çıtır çıtır incecik kabuklu çatlamamış ,patlamamış içi özlü göz göz aynı fırından alınmış gibi mis kokan bir ekmek yapmak isterseniz hadi başlayalım...

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağından 1 parmak eksik soğuk su
  • 1 paket yaş mayanın 1/3 ( ya da yarım paket instant maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un ( belki 5 bardak unun yoğunluğuna göre değişir)
Deneyen Fotoğrafları
4 Deneyen Fotoğrafı

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Un ile soğuk suyu 10 dakika güzelce yoğurun( hamuru tezgaha vura vura, hamuru tezgahta eze eze, katlaya katlaya yoğurmalısınız )
  2. 10 dakika sonra hamuru tezgahta genişletip hamurun üstüne tuz eklemesini yaparak aynı teknikle hamuru 4-5 dakika daha yoğurun. ( bu aşamada hamur elinize yapışacak yoğurdukça hamur toplanacak sakın biraz daha biraz daha diye ekstra un eklemesi yapmayın yoğurun süre sonunda hamur kendini bulacak toplanacak fazla çok fazla un tıkız ekmek. “un çok az ekilebilir mi “o olabilir ama fazla un asla !!! yine hamuru tezgahta genişletip hamurun üstüne mayayı serpiştirin ve yine hamuru 4-5 dakika yoğurun. !!! ne kadar iyi yoğurulmuş hamur o kadar güzel ekmek.
  3. Hazır olan hamuru yağladığınız bir kase içine alın üstünü örtüp 1-1, 5 saat dinlendirin.
  4. 1 – 1, 5 saat sonra hamuru tezgahta yuvarlayarak hamura yuvarlak bir form verin.
  5. Şimdi hamuru yanlardan içe merkeze doğru katlaya katlaya, içeri doğru tıkıştıra tıkıştıra hamura yuvarlak form verin.
  6. Tezgaha ya da tepsiye biraz un serpin hamuru unun üstüne ek yeri alta gelecek şekilde yerleştirin. ( ben iki küçük ekmek yaptığım için hamuru 2 ye bölüp öyle 2 yumak yaptım) hamurun üstüne de biraz un serpip hamurun üstünü bir naylon ile örtün naylonun üstüne de bir mutfak havlusu ile kapatın ( hamur hava almasın kurumasın güzel mayalansın).
  7. Şimdi hamuru 1 saat daha mayalandırın.
  8. 1 saat sonunda;Hamurun sığacağı bir plastik bir süzgeç içine kuru kumaş bir peçete ya da mutfak havlusu, bonesi serin havlunun üstünü unlayın.
  9. Tezgahta mayalanan hamuru nazikçe bu hazırladığınız süzgecin içine alın ( hamuru süzgece ek yeri altı size bakacak şekilde koymalısınız.
  10. Hamurun üstünü de mutfak havlusu ile ya da streç ile örterek hamuru buzdolabına kaldırın. 14-16 saat artık sizin için ne kadar uygun ise buzdolabında bekletin.
  11. Ertesi sabah hamuru buzdolabından tezgaha alın
  12. Hamuru 20 dakika tezgahta bekletin ki hamur biraz oda ısısına gelsin. 20 dakika sonra fırınınızın içinin alt rafının sağ ve sol arka taraflarına fırına dayanıklı 2 kap içinde soğuk su koyun.
  13. Fırının içine hamurun sığacağı fırına girebilecek ebatlardaki metal kapağı da olan çelik bir tencereyi de kapaklı halde fırına sürün ( döküm tencereniz var ise onu kullanın yok ise benim gibi çelik kullanabilirsiniz) tencere ve su şuanda fırının içinde.
  14. Fırınınızı bunlar içinde iken 210 derecede 30 dakika ısıtın. 30 dakika sonra tencereyi dikkatli bir şekilde tezgaha alıp tezgahta bekleyen hamuru dikkatlice tencereye yerleştirin.
  15. Hamurun pürüzsüz kısmı tencereye konulunca size bakmalı ek yeri tencerenin alt bölümünde yer almalı.
  16. Şimdi tencereye alınan hamurun üstüne isterseniz temiz bir maket bıçağı ya da jilet ile bir çizik atın( keskin bir bıçak da işinizi görür ). Şimdi tencerenin kapağını kapatıp tencereyi fırına yollayıp ekmeği pişirme vakti.
  17. Tencereyi fırına alıp 210-200 derecede ekmeği 30 dakika kapaklı şeklide pişirin. 30 dakika sonra fırının ısısını 190 dereceye düşürüp tencerenin kapağını alıp ekmeği kapaksız şekilde 20 dakika 190 derecede pişirin.
  18. Son olarak ısıyı 180 dereceye getirip ekmeği 10 dakika da bu şekilde ekmek iyice güzelce kızarana ” eh artık tamamdır” diyene kadar pişirin. Ekmek pişti.
  19. Şimdi fırının kapağını açıp ekmeği 10 dakika fırında kapak açık şekilde dinlendirin. Süre sonunda ekmeği soğuk halde ki tel ızgara, tel nihale üstüne alıp en az 20-30 dakika daha soğumasını bekleyin.
  20. Soğuyan ekmeğinizi dilimleyip servis edebilirsiniz. Ekmek soğumadan kesip ekmeğin hamurlaşmasına neden olmayın. Ekmek soğusun kendini bulsun içini çeksin öyle kesin biraz sabır :))) diyerek. Afiyetler olsun.Not :1-ekmeğin tarifini aldığım site ekmeği 225 derecede pişiriyor bu benim fırının için çok yüksek bir ısı yani ekmeğin pişme ısısı ve süresi farklılık gösteriyor tarifte verdiğim ısı ve süre benim tezgah üstü elektrikli midi fırınımda kullandığım ısı ve süredir. Fanlı fırınlarda ısıyı biraz daha yükseltmek gerekebilir. Ben önerilen ısıları kullanırsam ekmeklerim yanardı. O nedenle ekmek yapım +pişirme tekniği aynı kalmak kaydı ile fırınınızın kullanma kılavuzuna göre ısı ve süreyi kesinlikle siz kendiniz belirlemelisiniz. 2- fırını ısıtırken su koymanız ekmek pişerken buharlı bir ortamda pişmesini ve daha güzel olmasını sağlıyor ben bunun için toprak güveç kapları kullanıyorum. 3-unutmayın ne kadar çok ne kadar özlü katlanmış ezilmiş hamur o kadar güzel ekmek 4- somon ekmek yapmakta ki maharet üst kabuğu çok da çatlatmamak çok da patlatmamak, ekmek piştiğinde incecik bir üst kabuğa sahip olmak ve içininde göz göz olmasıdır bunun sırrı da hamurun yoğurma tekniğinde saklıdır. 5-ekmek yoğurma hamur hazırlama tekniğini ” sanal fırın somun ekmek yapımı ” videosu seyrederek denedim ama pişirme tekniğini başka bir videodan görüp ikisini birleştirip ekmeklerimi öyle yaptım. Sizde benim gibi çeşitli videolar seyredebilir bu videolardan alıntılar+eklemeler yaparak kendi tekniğinizi oluşturup kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. 6-ekmekte toz mayaya göre yaş maya kullanmak bence ekmeğin lezzetine lezzet katıyor ama çok maya asla kullanmamak lazım ekmekte maya kokusu oluyor ölçülü olmakta yarar var. 7-ben yapana “maşallah helal olsun ” desem de. Hamur yoğurma makineniz ya da ekmek yapma makineniz yok ise evde ekmek yapmanın çok da gerekli olmadığını bu işin yorucu bir iş olduğunu zaman aldığını ayrıca ekmeğin mutlaka taş fırında pişmesi gerektiğini evde çok da başarılı ekmek pişmediğini fırında ekmeğin alası olduğunu düşünenlerdenim ama ekmek pişerken eve yayılan koku emeğime değdiğini arada sırada evde de ekmek yapılabileceğini de düşündürmedi değil hani. Eviniz ekmek pişerken misler gibi kokacak evdekiler “fırında ne pişiriyorsun” diye mutfağa gelecek orası garanti :))))) yapması yazmasından daha kolay diyerek. Hoşça kalın

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Somun Ekmek (Akşam Yoğur Sabah Pişir) 09.04.2020 12:25 tarihinde yayınlandı.

Bu sayfa 09.04.2020 12:25 tarihinde güncellendi.

Ben de Yaptım
Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Evde Ekmek Yapımı (videolu) Tarifi

Evde Ekmek Yapımı (videolu)

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Biberli Ekmek (Acılı Ekmek) (videolu) Tarifi

Biberli Ekmek (Acılı Ekmek) (videolu)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Pita Ekmeği (Gobit) Videosu Tarifi

Pita Ekmeği (Gobit) Videosu

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Pita Ekmeği Tarifi (videolu)

Pita Ekmeği Tarifi (videolu)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tavada Balon Ekmekler Tarifi

Tavada Balon Ekmekler

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Pita Ekmeği (Gobit) Tarifi

Pita Ekmeği (Gobit)

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sarımsaklı Baget Ekmek Tarifi

Sarımsaklı Baget Ekmek

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ev Ekmeği Tarifi

Ev Ekmeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Tavada Yağlı Ekmek Tarifi

Tavada Yağlı Ekmek

4-6 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Tek Tava Mantı Makarna Tarifi

Tek Tava Mantı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tavuk Tantuni Tarifi

Tavuk Tantuni

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çilekli Baton Pasta Tarifi

Çilekli Baton Pasta

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Erişteli Pancar Salatası Tarifi

Erişteli Pancar Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yoğurt Pastası Tarifi

Yoğurt Pastası

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Akşama Ne Pişirsem Diye Düşünenlere 24 Pratik Yemek Tarifi
Akşama Ne Pişirsem Diye Düşünenlere 24 Pratik Yemek Tarifi

Eğer evdeki yemekler sizden soruluyorsa, her gün “akşama ne pişirsem” stresi de peşinizi bırakmaz. Yemek…

Sabah Kahve İçmek Üzerine Bilgiler Tarifi
Sabah Kahve İçmek Üzerine Bilgiler

Sabah-ı Şerifleriniz Hayır Olsun Efendim: Sabah Kahvesi Yayılan kokusu ve lezzetli aromasıyla kahve, ofislerin, molaların,…

Yoğurdun Cildinizi Yenileyecek 8 Faydası Tarifi
Yoğurdun Cildinizi Yenileyecek 8 Faydası

Doğal Bakım Ürünü Yoğurdun Cilde Faydaları Yoğurtta yer alan protein, kalsiyum, D vitamini ve probiyotikler…

Sabahları Mide Bulantısı: 10 Doğal Çözüm Tarifi
Sabahları Mide Bulantısı: 10 Doğal Çözüm

Sabahları Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Sabahları uyanınca mide bulantısı pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan…

Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi Tarifi
Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi

Protein Deposu Soya ve Çok Çeşitli Kullanım Alanları Sosuyla ünlü olan soya fasulyesi, aslında bilinenden…

İstanbul Romantik Akşam Yemeği Mekanları Tarifi
İstanbul Romantik Akşam Yemeği Mekanları

İstanbul'un En Romantik Restoranları Şöyle arada bir dışarıda yemek isteyip de öylesine değil de gerçekten…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Tarifler Geri
Videolar Geri