Paylaşmadan Gitme:

Video yükleniyor...

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor.

Güllaç Tarifi

Elif Atalar 587.188 Takipçi
  • 8-10 Kişilik
  • 20dk Hazırlık, Pişirme yok

Osmanlı Saray mutfağından günümüze kadar geleni, gelirken de tadının güzelliğini hiç kaybetmeyen güllaç tarifimi denemelisiniz. Oldukça hafif bir tatlı olan güllaç kalorisinin düşük olması sebebiyle Ramazan aylarında sofralarınızdan eksik olmayacak. İçerisindeki cevizler ve üzerine serpeceğiniz antep fıstıkları ile daha da lezzetlenecek bir tatlı tarifi. Yapımı da bir o kadar kolay olan güllaç tatlısını denemeyi unutmayın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler

Üzeri için:

Deneyen Fotoğrafları
140 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Güllaç Tarifi'nin Yapılışı

  1. Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
  2. Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
  3. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
  4. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
  5. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
  6. Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
  7. Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
  8. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim. Afiyet olsun!

Güllaç Tarifinin Püf Noktaları

  • Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.
  • Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.
  • Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Sizler için, yapımı oldukça kolay ve pratik güllacın çikolatalı, hurmalı gibi Nefis Yemek Tariflerinde paylaşılmış farklı çeşitlerini bir araya getirdik, sizler de nasıl yapılır? merak ediyorsanız listemize bir göz atmalısınız.

İlginizi çekebilecek diğer güllaç tariflerimiz için: Çok Beğeni Alan Değişik Güllaç Tarifleri

Güllaç Süsleme Fikirleri

Güllaç nasıl süslenir? Ramazan ayının beyaz incisi hafif mi hafif güllaçlarımızı servis ederken nasıl süsleyebiliriz? Güllaç süsleme fikirleri arayanlar için değişik öneriler sıraladık. Güllaç süsleme malzemeleri arasından damak tadınıza veya bütçenize uygun olanı seçip göz zevkinize göre süsleyebilirsiniz:

  • İri kıyım veya toz ceviz
  • Toz Antep fıstığı
  • File badem
  • Çikolata rendesi
  • Kiraz şekeri
  • Nar
  • Vişne
  • Çilek
  • Kivi
  • Frambuaz
  • Bisküvi tozu veya parçacıkları
  • Gül yaprakları
  • Kurutulmuş gül tanecikleri
  • Damla çikolata

 Güllacın Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
  • Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta içerdiği sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.
  • Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.
  • Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.
  • Güllaç, şeker miktarı düşürülüp yarım yağlı sütle yapıldığında diyette olanlar için kalorisi düşük bir tatlıdır.

İlginizi çekebilir: Güllaç Nedir? Tarihçesi, Neden Ramazanda Yapılıyor?

Güllaç Kaç Kalori?

Orta büyüklükteki 1 dilim güllaç yaklaşık olarak 250 kaloriye denk gelmektedir. Güllacın kalori ve besin değerleri bilgileri için aşağıdaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz:

İlginizi çekebilir: Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

Güllaç Yaparken Kullanılan Araç Gereçler

  • Tencere
  • Tepsi veya borcam
  • Kaşık
  • Spatula
  • Kepçe

Güllaç Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Güllaç İçin 1 Litre Süte Ne Kadar Şeker Konur?

1 litrelik süt ile yapılan güllaç için 500 gram şeker yeterlidir. Damak tadınıza göre şeker miktarını artırıp azaltabilirsiniz.

Güllaç Yaparken Süt Kaynatılır mı?

Güllaç şerbetini hazırlarken sütü kaynatmanız gerekmiyor. İçindeki şekerin eriyebilmesi için yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırarak ısıtmanız yeterlidir. Bu aşamada sütü kaynatmanız gerekmiyor.

Güllacın Sütü Fazla Olursa Ne Olur?

Güllacın sütü belirli bir miktarı aştığında güllaç yaprakları sütü çekmeyebilir, yapraklar hamur olabilir veya güllacınız fazla sulu olabilir. Sütün fazla geldiği durumlarda sütü süzebilirsiniz veya güllaç katmanlarını artırabilirsiniz, ilave güllaç yaprağı ekleyebilirsiniz.

Güllaç Yapıldıktan Sonra Buzdolabına Konur mu?

Güllaç için hazırlanan sütlü şerbet sıcak olacağı için güllaç hazırlandıktan yaklaşık yarım saat sonra yani oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırabilirsiniz. Güllaç genellikle soğuk servis edilen bir tatlıdır; bu nedenle buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Güllaç Dolapta Kaç Gün Dayanır?

Güllaç tatlısı yoğun miktarda süt içerdiği için bozulmaması için buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Güllaç tatlısı dolapta  3 güne kadar dayanır; ancak bu süreden sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Paket halindeki güllaç yapraklarının ise raf ömrü yaklaşık 2 yıldır.

Ceviz Güllacı Karartır mı?

Evet, cevizin içeriğindeki doğal yağlar oksijen ile birleştiğinde kararmaya sebep olabilir. Bu nedenle güllaç yapımında kullanılan ceviz, tatlıyı karartabilir.

Güllaç Neden Lapa Olur?

Güllaç yaprakları kalınsa lapa olabilir; gereğinden ince ise bu kez çabuk parçalanabilir. İyi ve güvenilir markalardan güllaç almaya dikkat ediniz.

Gül Suyu Olmadan Güllaç Olur mu?

Güllaç tatlısı içerisindeki gül aromasıyla özdeşleşmiştir. Geleneksel olarak güllaç tarifinde iyi kalite gül suyu kullanılır. Ancak kimi damak tatları gül suyundan hoşlanmayabilir; bu durumda evet, elbette gül suyu ilavesiz güllaçlar da olabilir.

 

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

140 Deneyen Fotoğrafı

Efsane oldu ellerinize sağlık buda benim güllaç'ım çok güzel oldu

Emine Kapar

Harika oldu

Ebru Büyük

Tarifi yaptım 8 yaprak güllaça yetti bu süt bilginiz olsun.

Kübra Akar

Çok güzel oldu

asli zn

👌🌹

Elife Bozar

Tam kıvamında çok leziz oldu 💯

Tuğçe Bahadır

ilk kez yapıyorum inşallah olur 2023 31 Mart cuma

Miraçrabia

İlknur
Tümünü Gör

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir