1 Dilim – Porsiyon Güllaç Kaç Kalori?
Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma özelliğini koruyor. Yapımı biraz zahmetli gelse de aslında çok kolay olan güllaç tatlısı, kalorisi ile de sağlıklı beslenenleri düşündürmeden edemiyor. İftar yemeğinden sonra çay saatini lezzetlendiren güllaç, ramazan geldiğinde en özlenen tatlar arasındadır.
Tam kıvamında güllaç yapmak isteyenler, güllaç yerken kalori hesabı yapanlar, diyette iken güllaç yemek isteyip kendini sınırlandıranlar, bu satırlarda buluşup merak ettiklerine yanıt arıyor. Diyette güllaç yenir mi diye mi düşünüyorsunuz? Acaba güllaç kilo aldırır mı, hafif bir tatlı gibi görünüyor ama diyette yesem sorun olur mu gibi sorular mı aklınızdan geçiyor? Bakalım güllaç kaç kalori?
Güllaç Kaç Kalori?
Güllaç yemeden önce bilmeniz gereken güllaç kalori bilgileri şu şekilde olmaktadır:
- 1 dilim güllaç kaç kalori: 250 kalori
- 1 porsiyonu yaklaşık 110 gram olan orta boy bir porsiyon güllaç kaç kalori: 143 kalori
- 1 yaprak güllaç yaprağı kaç kalori: 122 kalori
- 1 orta porsiyon 190 gram olan şekersiz güllaç: 320 kalori
- 1 orta porsiyon 115 gram olan light cevizli güllaç: 140 kalori
- 1 orta porsiyon 110 gram tatlandırıcılı cevizli güllaç: 129 kalori
Tarif için: Güllaç Sarma

Güllaç Besin Değerleri
Süt, güllaç yaprağı, fıstık ve nar ile hazırlanan güllaç besin değeri yüksek bir tatlı olarak tabaklarda yerini alır. Güllaç besin değerini merak edenler için şöyle bir liste daha açıklayıcı olabilir:
100 gram için:
- 19.73 gram Karbonhidrat
- 3.23 Protein
- 4.39 gram Yağ
- 0.4 gram Lif
- 32 mg Sodyum
- 128 mg Potasyum
100 gr | 1 Porsiyon (Orta) | |
Karbonhidrat (g) | 19.73 | 21.7 |
Protein (g) | 3.23 | 3.55 |
Yağ (g) | 4.39 | 4.83 |
Lif (g) | 0.4 | 0.44 |
Kolesterol (mg) | 0 | 0 |
Sodyum (mg) | 32 | 35.2 |
Potasyum (mg) | 128 | 140 |
Kalsiyum (mg) | 0 | 0 |
Vitamin A (iu) | 0 | 0 |
Vitamin C (mg) | 0 | 0 |
Demir | 0 | 0 |
Güllaç ana maddesi güllaç yaprakları hazırlanırken kullanılan mısır, nişasta ve buğday unudur. Güllaç besin değerinin büyük kısmını malzemeleri arasında yer alan süt, nişasta ve şekerden alır. Bu nedenle de karbonhidrat oranı tüm tatlılarda olduğu gibi yüksek olsa da şerbetli ve hamurlu tatlılara kıyasla çok daha düşük kalori içerir. Yapımında bolca süt kullanıldığı için güllaç yerken aynı zamanda protein ve kalsiyumdan zengin beslenmiş olursunuz.
Tarif için: Çikolatalı Güllaç (Videolu)

Güllaç Kilo Yapar Mı, Diyette Yenir Mi?
Şerbetli ve unlu tatlılara nazaran daha hafif tadı olan güllaç, diyette yaparken de tüketilebilen bir tatlı türü olarak dikkat çeker. Dikkat edilmesi gereken bir konu vardır ki o da güllaç tatlısının da ölçülü şekilde tüketilmesi gereğidir. Diyetisyenler bir ince dilim güllaç tatlısının neredeyse 1 dilim ekmek, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve ile eşit olduğunu söylemektedir.
Diyette güllaç yemek isteyenler, hazırlama esnasında light süt kullanabilir. Üzerine ise tarçın dökmek de yine sağlıklı bir adım olur. Şeker oranını mümkün olduğunca düşük miktarda ayarlarsanız, iftardan 1 saat sonra güllaç tatlısını sağlıklı şekilde ve kilo almadan tüketebilirsiniz.
Diyetteyken güllaç tüketirken şeker yerine, bal veya hurma ile tatlandırılmış şekersiz güllaç çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Son madde ise glutensiz beslenenler için: Gluten diyeti uygulayanlara özel olarak üretilmiş glutensiz güllaç yaprağını internette veya büyük marketlerde bulabilirsiniz.
Glutensiz güllaç yaprağı ile yapılan güllaç tatlısını içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Diyetlerde porsiyonları küçültmek önemlidir. Güllaç tarifi küçük boy güllaç yaprakları ile hazırlanırsa dilimlerin küçük tutulması da daha kolay olur. Böylece dolaylı yoldan daha az tatlı yemiş olursunuz.
Tarif için: Güllaç (Tam Kıvamında Nefis)

Güllaç Nedir, Neden Yapılıyor?
Ramazan ayının bitmek bilmeyen sevdası güllaç, mısır nişastası ve buğday unundan hazırlanan ince yufkalar ile elde edilir. Bu tatlıyı diğer şerbetli ve çikolatalı tatlılardan ayıran özelliği, gül suyu eklenmesidir. En güzel güllaç tarifi doğal gül suyu eklemesiyle olur.
Gül suyunun verdiği hafif tatlı ve mayhoş tat, Osmanlı mutfağında sıkça yapılan bir tatlının formülüdür. Nar, ceviz, fındık, öğütülmüş Antep fıstığı ile süslemesi yapılan bu tatlı, ramazan akşamlarında tercih edilebilecek sindirimi kolay bir tariftir.
Güllaç cevizli mi fındıklı mı yapılmalı sorusunun cevabı tamamen damak tadına göre değişebilmektedir ama orijinal tariflerde daha çok ceviz kullanılır.
Detaylı bilgi için: Güllaç Nedir? Tarihçesi, Neden Ramazanda Yapılıyor?
Tarif için: Gül Şeklinde Güllaç

Güllaç Yapımının En Önemli 3 Püf Noktası
Güllaç tarifi nasıl yapılır sorusuna cevaben bir sürü reçete bulabilirsiniz ama önemli olan püf noktalarına dikkat etmektir. Güllaç yaparken şu maddelere dikkat ederseniz, hazır alınmış lezzetini yakalayabilirsiniz.
- Sütlü bir tatlı olduğu için bu tatlıyı yaparken sütü bolca kullanmalısınız. Güllaç yapraklarının her bir noktasına süt gelmelidir.
- Güllaç katkı maddesi içermemelidir. Ana malzemeler süt, buğday unu ve nişasta ile hazırlanmalıdır. Koruyucu maddelerin eklendiği güllaç, tam tadını vermez.
- Lezzetli bir güllaç gün içinde hazırlanıp tüketilmelidir. Bekleyen güllaç tüketenlerin damaklarını memnun etmeyecektir.
- En iyi güllaç tarifi kullanılan gül suyunun kalitesiyle mükemmel hale gelir. Gül suyunu doğal şekilde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Tarif için: Güllaç (Osmanlı Usülde)

Güllaç Fiyatı Ne Kadar?
Güllaç tarifi malzemeleri nelerdir diyorsanız vereceğimiz tariflere göre alışveriş listenizi hazırlayabilirsiniz. Ramazanın gül kokulu tatlısı güllaç, pastanelerde ve marketlerde satılmaktadır. Kendi evinizde hazırlamak istediğinizde, güllaç yaprağı alıp dilediğiniz miktarda hazırlayabilirsiniz. Güllaç fiyatını merak edenler için şu listeye göz atalım:
- 100 gram güllaç yaprağı: 30 TL
- 250 gram güllaç yaprağı: 40 TL
- 250 gram glutensiz güllaç yaprağı: 50 TL
- 1 kilo güllaç: 100 TL
Rakamlar yaklaşık olarak verilmiştir. Markalara göre değişkenlik gösterebilir.
Tarif için: Güllaç Tarifi

Diyete Uygun 3 Fit Güllaç Tarifi – Çok Leziz!
Ramazan ayında yahut diğer tüm zamanlarda güllaç tatlısını en hafif şekilde tüketmeniz adına, sizlere 3 fit güllaç tarifi önereceğiz. Bu tatlıları evde deneyerek hafif ve sütlü bir lezzetle tanışabilirsiniz. Ustasından güllaç tarifi arayanlar için sitemizde birçok farklı tarifin olduğunu da hatırlatalım.
1) Diyete Uygun Nefis Light Güllaç
Diyette yasak tanımayan, seçimlerini sağlıklı şekilde belirleyen kişiler için light bir güllaç önerimiz var. Güllaç tarifi az şekerli olur mu diyorsanız biz de size az şekeri de boşverin hiç şeker kullanmadan da güllaç yapabilirsiniz diyoruz! Bu tatlıda şeker yok. Şeker olmadan da tatlı hazırlanabileceğine leziz bir kanıt arıyorsanız, işte yanıtı! Şekersiz Light Güllaç

2) Şekere Yer Yok Diyenlere Özel Şekersiz Güllaç
Sağlık sorunları nedeniyle ya da besin tercihinden dolayı şekeri tüketmiyorsanız, güllaç tadından mahrum kalmamanız adına bu tarifi buraya ekledik. Diyet güllaç tarifi de denebilecek şekersiz güllaç tarifi sayesinde az kalorili bir tatlı yapabilirsiniz. Ramazan ayının sevilen tatlısını siz de yemek istediğinizde en sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz. İşin püf noktası için tıklayabilirsiniz. Şekersiz Güllaç

3) En Hafif Tatlı Fit Çikolatalı Güllaç
Kilo verme serüvenine tatlı bir mola vermeye ne dersiniz? Zayıflamaya devam ederken tatlı ihtiyacınızı bu nefis fit güllaç ile karşılamak iyi bir fikir olabilir. Şekersiz fakat bir o kadar leziz güllaç için tıklamayı unutmayınız. Güllaç tarifi ballı ve çikolatalı şekilde nasıl hafif olabilir tarifimizi deneyerek görebilirsiniz. Basit güllaç tarifi arayanları buraya alalım. Fit Çikolatalı Güllaç

Güllaç Yaprağı ile 16 Enfes Tarif
Sütlaç Kaç Kalori? Diyet, Fırın Sütlaç
Çok Beğeni Alan Değişik Güllaç Tarifleri
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Web sayfamızda kaç kalori sorunuza yanıt verebilecek, gıdaların kalori ve besin değerlerini kapsayan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride kalori miktarını merak ettiğiniz her türlü yiyecek, içecek, yemek, tatlı & tuzlu atıştırmalık için adet, gram ve porsiyonluk detaylı bilgiler yer almaktadır. Okurlarımızın faydalanabileceği kalori ve besin değerleri, kilo kontrolü sürecinde olanlar için ilgili ürünün zayıflama ya da kilo alma sürecindeki etkileri ve diyet menülerine uygun fit tarifler tek yazıda özel olarak bir araya getirilmiştir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Kalori miktarı ve besin değerleri hakkında araştırma yaparken en doğru, kesin bilgiler ve sağlığınız için beslenme uzmanına danışmanızı önemle tavsiye ederiz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.