Güllaç Nedir? Tarihçesi, Neden Ramazanda Yapılıyor?

Güllaç Nedir? Tarihçesi, Neden Ramazanda Yapılıyor? Tarifi

Güllaç: Osmanlı Mutfağının Ramazan Baklavası

Ramazan ayının gelmesiyle beraber pek çok ramazan lezzetleri marketlerde ve fırınlarda yerini almaya başladı. Bu ayı özel kılan lezzetlerden biri olan güllaç tatlısı, asırlardır ülkemizde ve ramazan ayını yaşayan bölgelerde hazırlanmaktadır. İftar sofralarında yerini koruyan, yemekten sonra çay saatlerine eşlik eden güllaç birçok kişinin damak zevkine uygun leziz bir tatlı olarak tüketilmektedir.

Sevilen bir tatlı olan ve her sene ramazan ayında daha sık tüketilen güllaç tarihi ile de oldukça eski dönemleri hatırlatır. Osmanlı’nın lezzet miraslarından biri olan güllaç tatlısını, merak edilen pek çok özelliğiyle bu satırlarda görebilirsiniz. Güllaç tarifi arıyorsanız, güllaç nasıl yapılır diyorsanız bu soruların cevabına da hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tadıyla, sunumuyla ve manevi değeriyle güllaç tatlısı sizlerle.

Tarif için: Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç Nedir?

Güllaç Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir. Hazırlık aşamasında gül suyu kullanıldığından ötürü güllü aş olarak bilinmektedir. Güllaç yaprağı neyden yapılır diye merak edenleri aydınlatalım. Güllaç ana maddesi mısır nişastası ve undur. Bazen güllaç yaprakları hazırlanırken içine yumurta akı da eklenebilmektedir. Güllaç neyden yapılır sorusunun cevabı işte bu kadar sadedir.

Ramazan denince akla ilk gelen şeylerden biri de narlı güllacın zarif görüntüsü ve insanın içini ferahlatan kokusudur. Zaman içinde dilden dile aktarılırken güllaç adını alan bu hafif ve lezzetli tatlı, ramazan sofralarının aranılan lezzeti olmuştur. İftar saati gelince oruç tutanlar yemekler kadar güllaç için de sabırsızlanırlar.

Güllaç cevizli yapıldığında en kusursuz haline kavuşur. Özel olarak açılan güllaç yufkasının şekerli sütle ıslatıldıktan sonra kat kat tepsiye dizilmesiyle oluşturulan güllaç, her bir katında özenle çekilmiş cevizleri gizler.

Güllaç süslemesiyle ve damaklarda bıraktığı hafif aromayla iftar sofralarından sonra afiyetle tüketilir. Düşük kalorili olan bu tatlı, Osmanlı’dan gelen lezzet miraslarındandır. Ramazan ayı ile bir bütün haline gelen güllaç, çok eski zamanlarda iftara konuk olunan evlere hediye olarak götürülürmüş. Bu tatlıyı tadanlara yoğun şekilde gül suyu aroması gelmektedir. Çünkü şerbetinde gül suyu bulunur ve bir güllaç için gül suyu olmazsa olmaz malzemedir.

Tarif için: Güllaç Sarma Yapımı (Videolu)

Güllaç Sarma Yapımı (Videolu)

Güllaç Tarihi ve Hikayesi

Güllaç nedir sorusu kadar bu tatlının hikayesi de merak edilmektedir. Güllaç tatlısının tarihi çok eski yıllara dayanır. Güllaç, Osmanlı mutfağına 1489 yılında girmiştir. Güllaç önceleri aslında bir baklava olarak sunulmuştur. Bu tatlının hazırlık aşamasında kullanılan yapraklara “varak” adı verilir. Varaklar, Kastamonulu Ali Usta’nın elinde fazladan vardır. Bu yufkaları değerlendirmek için şekerli ve gül suyu ilaveli şerbetle ıslatıp bir tatlı hazırlar.

Hazırladığı tatlıyı ise; Kastamonu’ya gelen saray görevlilerine ikram eder. İkramından sonra çok beğenilen ve merak edilen bu güllü tatlıyı defalarca hazırlar. Tatlıyı çok beğenen saray görevlileri, Kastamonulu Ali Usta’yı saraya götürdüler. Sarayda tatlıcıbaşı olarak görev alan Kastamonulu Ali Usta, hem güllaçtan hem de diğer tatlılardan sorumlu kişi olarak görev alır.

Her akşam yemeğinden sonra tatlıları hazırlayan usta, özellikle ramazan sofralarından sonra hafif bir tatlı olarak hazırladığı güllaç tatlısını saray için servis eder. Saray mutfağının kayıtları incelendiğinde, 1642-1654 yılları arasında ise 10300 adet varak alındığı dikkat çeker. Bu tatlı sarayda çok beğenilir.

Günümüzde de Osmanlı’dan gelen bir kültürle güllaç tatlısı her ramazanda mutlaka hazırlanır. Güllaç tarihçesi incelendiğinde her yemeğin kolay kolay beğenilmediği saray sofrası içinde bile beğenilmiş olması bu tatlının değerini kat kat artırır.

Güllaç kelimesinin kökü ile ilgili de bilgi verelim. Kelime gül köküne aşın eklenmesiyle türemiştir. Farsça ve Türkçe aş, ac, aç gibi ekler yemek isimlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Daha net bilgi vermeye çalışırsak olursak Farsça gul گل sözcüğünden +āc ekiyle güllaç kelimesi oluşmuştur denebilir.

Tarif için: Güllaç (Gül Suyusuz) Tarifi (Videolu)

Güllaç (Gül Suyusuz) Tarifi Videolu

Güllaç Fiyatları Ne Kadar?

Her ramazan ayında güllaç fiyatı piyasa değerlerine göre değişmektedir. Bu nefis tatlıyı hazırlamak için temin edeceğiniz malzemelerin fiyatı da yine piyasaya göre değişmektedir. Paketlenmiş güllaç yaprağı almak isterseniz; 400 gram için markasına göre ortalama 50 ila 100 TL ödeyebilirsiniz.

Fiyat güncellenme tarihi: 2.3.2023

Tarif için: Çikolatalı Güllaç (Videolu)

Çikolatalı Güllaç (Videolu)

Güllaç Neden Ramazanda Yapılıyor?

Ramazan ayı geldiğinde gözler güllaç tatlısını arar. Bu tatlı her dönemde yapılan ancak ramazan sofralarından sonra daha da iştahla aranan bir tatlıdır. Güllaç tatlısı restoranların ve evlerin ramazan menüleri içinde adeta bir inci gibidir.

Peki neden sadece ramazan ayında tüketildiği bilinmektedir? Ramazan tatlıları arasında güllacı öne çıkaran özelliği nedir?

Beslenme uzmanlarına göre eğer iftar sofrasından sonra yüksek kalorili tatlılar tüketirseniz; oruç etkisiyle düşen kan şekeriniz aniden çok yükselebilir.

Güllaç sinirleri yatıştıran, kan şekerini dengeleyen bir tatlı olduğu için ramazanda tüketilmesi önerilir. Güllacın faydaları sayesinde iftar sofrasından sonra midenizi yormadan tatlı yemiş olacaksınız.

B ve E vitamini içeren güllaç, mide enzimlerini de koruyacağı için mide yanmasına engel olan bir tatlı olarak tüketilir.

Tarif için: Gül Şeklinde Güllaç Tarifi (Videolu)

Gül Şeklinde Güllaç Tarifi (Videolu)

Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı?

Güllaç Kastamonulu Ali Usta tarafından yapıldığı için Kastamonu’da baklava olarak sunulmaktadır. Osmanlı mutfağında sık sık hazırlanan bu tatlı, her şehirde severek tüketilir. Ramazan ayının gelmesiyle beraber, pek çok şehirde hazırlanan ve satışı olan güllaç tatlısı, tatlı seven her yörenin ve evin tatlısı olarak bilinir.

Tarif için: Güllaç (Osmanlı Usülde)

Güllaç (Osmanlı Usülde)

Güllaç Süsleme Fikirleri

Güllaç şerbetlendikten sonra ufak dokunuşlarla süslenebilir:

  • Güllaç kalori olarak düşük bir tatlı olmakla birlikte üzerine meyveler eklendiğinde daha de sağlıklı bir hale gelir.
  • Güllaç hamuru açık renkte olduğu için üzerinde renkli süslemeler çok güzel durur.
  • Süsleme malzemeleri olarak öğütülmüş Antep fıstığı ve nar taneleri kullanılır.
  • Eğer iştah açan bir güllaç hazırlamak isterseniz; her bir dilim üzerine gelecek şekilde çilek dilimleri ekleyebilirsiniz.
  • Sunumda farklılığınızı konuşturmak için güllaç tatlısını tepsi yerine kasede hazırlayıp porsiyonluk servis edebilirsiniz.
  • Antep fıstığının bulunmadığı durumlarda ince çekilmiş ceviz de süsleme konusunda size yardım edecektir.
  • Meyve aromalı bir güllaç hazırlamak isterseniz; çilek ya da vişne gibi sosları kullanıp tabakları süsleyebilirsiniz.
  • İftar sofrası sonrası güllaç yenilecekse dışarıda değil, buzdolabında bekletilmesi iyi olur zira hafif sıcaklıkta bile güllacın yaprakları ıslaklığını salabilir.

Tarif için: Kalorisi Düşük Güllaç (Videolu)

Kalorisi Düşük Güllaç (Videolu)

Güllaç Yaprakları Neden Yapılıyor?

Güllaç yaprakları yazımızın içeriğinde de belirttiğimiz gibi güllaç yaprağı su, nişasta ve undan yapılır. Basit bir tarif de verelim. 2 bardak suyla 50 gram nişastayı çırpın ve 2 yemek kaşığı un ekleyin. Bundan sonrası yapışmaz bir tavada çok ince krepleri suda yapmak gibidir.

İlk suyu soğuk sonraki pişirme sularını sıcak koyun. Birkaç dakikada yapraklar pişecektir. Güllaç yapraklarını hemen kullanabilir ya da saklamak için fırında ikinci pişirme yapabilirsiniz.

Güllaç Neden Denir?

Güllaç kelimesi kökeni güldür. Genel kabule göre önceden güllü aş denirken halk arasında bu söylem güllaca dönmüştür.

Güllacın İçinde Ne Var?

Güllaçta su, nişasta ve undan oluşan ince hamur katmanlar arasında gül suyu, süt ve şeker karışımından oluşan sos vardır.

Güllaç Diğer Adı Nedir?

Güllacın farklı bir ismi yoktur ama yıllar öncesinde bu tatlıya güllü aş da denildiği düşünülmektedir.

Tarif için: Muhallebili Güllaç Tarifi

Muhallebili Güllaç Tarifi

Güllaç Yaprağı ile 16 Enfes Tarif

Çok Beğeni Alan Değişik Güllaç Tarifleri

Ramazana Özel 20 Geleneksel Tatlı Tarifi

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

Sütlü Ramazan Tatlıları: Çok Beğenilen 25 Efsane Tarif

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan Güllacı Tarifi

Ramazan Güllacı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Güllaç Ramazanın Vazgeçilmezi Tarifi

Güllaç Ramazanın Vazgeçilmezi

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ramazan Tatlısı Güllaç Tarifi

Ramazan Tatlısı Güllaç

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazanın Gülü Güllaç Tarifi

Ramazanın Gülü Güllaç

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan Gülü Güllaç Tarifi

Ramazan Gülü Güllaç

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri