Ayasofya Müzesi: Şaşkına Döneceğiniz 9 Bilgi

Ayasofya Müzesi: Şaşkına Döneceğiniz 9 Bilgi Tarifi

Dünyanın Sekizinci Harikası! Ayasofya Müzesi

İstanbul’un tarih kokan bir şehir olduğunu yedi cihan duymuş durumda. Kiliseler, camiler, saraylar, adalar ve daha niceleri İstanbul’u gezilesi bir şehir yapan unsurlardandır. İstanbul’da yaşayıp henüz tarihi dokularla tanışmamış pek çok insan olsa da artık ülkemizi daha yakından tanımak ve tarihi yapılara sahip çıkmak için yola çıkıyoruz. Bu yazımızda ise Doğu Romalı Philon’un dünyanın 8. harikası olarak gördüğü Ayasofya Müzesi’ni tanıtıyoruz. A’dan Z’ye Ayasofya Müzesi hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

ayasofya müzesi

Ayasofya Nerede? Ulaşım – Nasıl Gidilir?

Bizans’ın en ihtişamlı eseri olan Ayasofya Müzesi, İstanbul il sınırı içindedir. Şahsi aracınızla gitmek istediğiniz durumda, Fatih semtinde Sultanahmet Meydanı’nda yer alır. Arabanızı trafik için uygun bir noktada bırakıp etrafı tarihi yapılarla dolu olan Sultanahmet Meydanı’na doğru yürüyebilirsiniz. Ayasofya Müzesi, sizi Sultanahmet Camii karşısında karşılayacaktır.

Toplu taşıma araçlarını kullanarak da Ayasofya Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Bağcılar ve Kabataş hattı üzerinde çalışan tramvayı kullanmak daha pratik bir seçim olur. Bu güzergahtaki tramvayı kullandığınızda, Gülhane yahut Sultanahmet durağında inip çok kısa bir şekilde yürüyerek müzeye varabilirsiniz. Müzeye ulaşım seçeneklerinden bir diğeri de Eminönü’nden hareket etmek olabilir. Bunun için Eminönü’nden kalkış yapan otobüs ve trenleri tercih edebilirsiniz.

ayasofya camii

Ayasofya Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2019

İstanbul gezi programınızda Ayasofya Müzesi yer alıyorsa öncelikle Ayasofya Müzesi saatleri hakkında bilgi almalısınız. Resmi günlerde ve özel günler için ziyaret saatlerinde birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Yaz ve kış saati uygulamasına göre de kapanış saatleri belirlenmiştir. Bu duruma göre Ayasofya ziyaret saatleri:

  • Yaz döneminde 09.00 – 19.00
  • Kış döneminde 09.00 – 17.00

Ayrıca dini bayramların ilk günü Ayasofya Müzesi, yarım gün ziyarete kapalı oluyor. Eğer bayramlarda İstanbul’da olup Ayasofya Müzesi’ni görmek isterseniz, çok erken saatlerde gitmenize gerek yoktur.

  • Ayasofya Müzesi giriş ücreti 2019 senesi için henüz netlik kazanmasa da en güncel giriş ücreti bilgisi; yetişkin için 60 TL’dir. 2019 yılı içinde de bu rakamda olması bekleniyor.
ayasofya nerede

Ayasofya Tarihçesi ve Mimari Özellikleri

Tarihe ve sanata meraklı kişiler için Ayasofya Müzesi hakkında bilgiler listemizi, biraz daha genişletmek istiyoruz. Ayasofya hem kilise hem de cami olarak faaliyet gösteren dünyanın en çok ilgi gören mimari yapılarından biridir. Bizans ve Osmanlı halkının ilgisi ile şu güne kadar ayakta kalmış ve tarih sayfalarına adını yazdırmıştır. Yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki kubbesi ile halk tarafından devasa bir yapı olarak benimsenmiş ve doğaüstü özelliklere sahip olduğu zannedilmiştir. Ayasofya üzerine rivayet edilen efsaneler de bu bilgiyi doğrular niteliktedir.

1453 senesinden sonra Müslümanlar tarafından alınan Ayasofya, çeşitli onarım ve bakımlardan sonra halka açılmıştır. Ayasofya’nın düzenlenmesinde emeği olan Mimar Sinan, bu yapının yeniden canlanmasında etkili olmuştur. Ayasofya’nın iç yapısı kadar dış mekanı da önemlidir. Bahçesinde 4 Osmanlı Padişahının mezarı yer alır. Padişah türbelerini ziyaret etmek için herhangi bir giriş ücreti ödemenize gerek yoktur. Açık bir mekanda olduğu için ziyarete her zaman açıktır.

Ayasofya Müzesi tarihi açıdan her millet için önem arz eder. Peki bu yapının mimarı kimdi? Ayasofya, Bizans İmparatoru Justinyen tarafından inşa edildi. İnşaatın tamamlanması yaklaşık 5 yılı buldu. Dönemin imkanlarını ve neredeyse 11.000 kişinin çalıştığını düşündüğünüzde, bu eserin yapılması için ne kadar emek harcandığını tahmin edebilirsiniz.

Ayasofya Müzesi özellikleri arasında yoğun kullanılan mozaikler oldukça ilgi çekicidir. İç cephelerde bulunan mozaikler, Meryem Ana ve Hz. İsa’yı resmetmiştir. Ayasofya’nın geçmişine bir mercek tutulduğunda yaklaşık 900 yıl kilise, 500 yıl da cami olarak aktif olduğu tespit edilir. Mimari açıdan bu kadar ilgi görmesinin bir nedeni de inşa sırasında Justinyen tarafından getirilen taş parçalardır. Bu parçaların Aspendos, Tarsus ve Efes kentlerinden getirildiği tarihi kaynaklarda yer alır.

Yüzlerce yıl kilise ve cami olarak ziyaret edilen Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile müzeye dönüşmüştür. 1 Şubat 1935 tarihinden itibaren yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.

ayasofya nerede

Ayasofya Hakkında Hiç Duymadığınız 9 İlginç Bilgi

1) Ayasofya Müzesi’nin isim hikayesi ise oldukça ilginçtir. Önceleri şehrin en büyük kilisesi sayılan Ayasofya, “Megali Ecclesia” olarak bilinmekteymiş. Bu kelime ise büyük kilise anlamını taşırmış. Biraz zaman geçtikten sonra bu kilise Thea Sophia olarak anılmaya başlanmış. 5. yüzyıla doğru ise Hagia Sophia olarak isim değiştirmiş. Hagia Sophia ise kutsal bilgelik anlamını taşır.

ayasofya neresi

2) 14. yüzyılda yaşanan depremlerden büyük şekilde etkilenen Ayasofya, halktan alınan vergiler sayesinde yeniden onarılmış ve 1354 senesinde kilise olarak ibadet için açılmıştır.

ayasofya giriş ücreti

3) Ayasofya’nın inşaat zamanında bir melek hikayesi duyulmuştur. İnşaatta görevli olan kişilerin, bir gün yemek vaktinde inşaatı bir kişiye emanet etmesi gerekli olmuş. Aralarında en genç işçiyi seçmişler ve yemek süresi boyunca inşaata sahip çıkmasını belirtmişler. Genç işçi inşaatı beklerken, aniden bir kişi çıkmış ve uzun süre işe ara verildiğini artık işçilerin geri dönmesinin gerektiğini söylemiş. Görevli de inşaatı bırakıp gidemeyeceğini söyleyince, birden beliren kişi onun yerine etrafa göz kulak olacağını belirtmiş. Daha sonra bu durumu ustalarına anlatan genç, gördüğü kişinin özelliklerini de söylemiş. Bu kişinin bir melek olduğunu ve Ayasofya’yı korumakla görevli olduğunu anlamışlar. Bu meleğin sonsuza kadar Ayasofya’yı koruyacağına inanmışlar.

ayasofya tarihçesi

4) Efsaneye göre, Ayasofya’nın kapılarından biri olan İmparator Kapısı’nın da bir hikayesi var. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u kuşattığı anlarda Ayasofya’daki papazlar kapının önünde balık kızartıyormuş. İstanbul’un kuşatılacağını anlayan balıklar o an ilahi bir güçle isyan etmiş ve tavadan sıçrayıp o sırada taş gibi katılaşmıştır.

ayasofya camii

5) Ayasofya’nın kiliseden camiye dönüştürülmesi sırasında yapıya İslami unsurlar eklenmiştir. Bu eklemeler arasında ayetler ve dört büyük halifenin isimlerinin yer aldığı levhalar yer alıyor.

ayasofya

6) Ayasofya’nın gizemli özelliklerinden biri de İstanbul Fethi sırasında elindeki kutsal kase ile kaybolan papazdır. Papaz fetih sırasında vaaz verdiği anda, elindeki kutsal kaseyi de alıp kapıların birinden kaçmış. Papazın geçmesinden sonra bu kapı da ardından kapanmış ve bir duvar haline gelmiş. Efsanedir ya papazın hala orada kutsal kase ile beklediğine inanılırmış.

ayasofya müzesi

7) Ayasofya’ya gittiğinizde Ağlayan Sütun adıyla bir yapıyı göreceksiniz. Bu yapının hikayesi ise Meryem Ana’dan gelmektedir. Hz. İsa’nın işkenceye maruz kaldığını duyan Meryem Ana, evindeki bu sütuna yaslanarak ağlamış. Gözyaşları ise bu taşı şiddetli şekilde delmiş geçmiş. Ayasofya’nın yapım aşamasında ise bu sütunun kilise olması istenmiş. Kutsal sayılan sütun, müzeye gelen turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Dilek tutanların parmaklarını bu deliğe sokup dilek tuttuğu bilinir.

8) Ayasofya’nın gizemli kapılarında birçok ilahi mesaj bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise güney tarafında bulunan bir kapı oluyor. Bu kapının üzerinde Hz. Hızır’ın kıyamet tarihini not aldığı ifade edilir. Taşta yazılana göre – On sekizinde yevm-i Pazar, sene 1038 – kıyamet tarihi olarak not düşülmüş.

ayasofya

9) Ayasofya Müzesi’nin kubbelerine dikkatli şekilde bakıldığında çok dayanıklı bir yapıya sahip olduğu hissedilir. Bu hissin oluşmasında bir sır saklıdır. Kubbeler yapıldığında papazlar tarafından kubbe yapısında eski peygamberlerin kemiklerinden de eklenmesi söylenmiştir. İmparator papazların bu emrini dikkate alarak Arap ülkelerinden peygamber kemikleri getirerek kubbenin yapısında yer almasını sağlamıştır. Rivayetlere göre bu özellik, Ayasofya’yı sonsuza kadar güçlü tutacaktır.

ayasofya camii

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
+9 Bebek Omlet Tarifi

+9 Bebek Omlet

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kızımın Kahvaltısı (+9) Tarifi

Kızımın Kahvaltısı (+9)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bebek Köftesi +9 Tarifi

Bebek Köftesi +9

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebek Çorbası 9+ Tarifi

Bebek Çorbası 9+

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
+9 Ay Bebek Çorbası Tarifi

+9 Ay Bebek Çorbası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri