Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu

Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne sütü, bebek gelişiminin ilk 6 aylık sürecinde elzem vitamin ve mineralleri içeren ilk ve tek besindir. Her daim hazır, temiz ve taze olan anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek yeni tanıştığı dış dünyanın mikrop ve hastalıklarına karşı koruduğu gibi emzirmek anne sağlığı için de faydalıdır. Öyle ki doğum sonrası anneden gelen ilk süt bebek için en doğal aşı olarak kabul görür, anne-bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendirir.

0-6 aylık gelişim döneminde yenidoğan bebekler için başka bir besin takviyesine ihtiyaç duyulmaz; çünkü anne sütü su yerine de geçer ve bebek sindirim sistemi tarafından kolaylıkla hazmedilir. Yapılan araştırmalara göre yenidoğan döneminde düzenli olarak anne sütü ile beslenmiş çocuklarda kanser, kansızlık, diyabet, astım gibi hastalıkların görülme riskinin çok daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Peki, anne sütü sonrası bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl ve ne zaman olmalı? Ek gıdaya geçiş malzemeleri nelerdir? İşte, ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler ve yeni annelerin sıklıkla merak ettikleri bu yazıda cevaplanıyor, keyifli okumalar!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinin erken ya da geç olmaması oldukça hassas bir konu. Erken başlanıldığı takdirde -ki ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını anne sütü zaten karşılamakta- sindirim siteminde birtakım problemler, alerji ve ishal gibi istenmeyen durumlar oluşabileceği gibi; 6. ay ve sonrasında geç kalınırsa gelişim problemleri ortaya çıkabilir.

Bebek sağlığı ve gelişimi için ek gıdaya ilk geçiş en erken 6. ay olarak kabul edilir. Bu sürece kadar yalnızca anne sütü, eğer yeterli gelmiyorsa devam sütü tercih edilmelidir. Uzmanların tavsiyesi ise 6. aydan sonra takviye besinlerle birlikte emzirilmeye devam edilmesi yönünde.

Eğer bebeğiniz yeterince emzirdiğiniz halde doymuyor ve hala aç olduğunu belli eden belirtiler gösteriyorsa sizin için ek gıda dönemi başlamış demektir. 6-8. aylar ek gıdaya geçiş süreci ve alıştırma dönemi olarak bilinir. 2 çay bardağını geçmeyecek şekilde ek gıdaya başlayabilirsiniz; elbette doktorunuzdan onay almalısınız.

Ek gıdaya geçişte 3 kuralı önemlidir. 3 kuralı, her başlanılan ek katı gıdaya karşı bebeğin alerjisinin olup olmadığını test etme sürecidir. İlk 3 gün bebeğinize aynı gıdayı yedirmeli ve bebeğinizin sağlık durumunu gözlemlemelisiniz. Eğer herhangi bir tepkime yok ise bu gıdayı güvenli olarak kaydedebilir; diğer gıdaları test edebilirsiniz.

Ek gıdaya hangi besinlerle başlanmalı? Ek gıdaya geçişte en çok tavsiye edilen mevsim sebzelerinden pürelerdir. Sebze ve meyve püreleri, iyi pişmiş tahıllar bebekler için ek gıda sürecinde ilk tercih edilebilecek besinlerdir.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş tablosu şu şekilde özetlenebilir:

  • 6. aydan itibaren 8. aya kadar %70 anne sütü %30 ek gıda,
  • 9. aydan sonrası %60 anne sütü %40 ek gıda,
  • 1 yaş sonrası %50 anne sütü %50 ek gıda şeklinde olmalıdır.

Her bebeğin gelişim süreci farklı işleyebilir; bebeklerde ek gıdaya geçiş zamanı için kesin bir yargıya varmadan önce doktorunuzun görüşlerini almayı ihmal etmeyiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya ilk geçiş konusunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta bebeğinizin yedirdiğiniz besine karşı vücudunda herhangi bir tepkime olmaması. Sindirim sistemleri yeni yeni geliştiği için her besinde alerji testi yapmak güvenli bir yol olacaktır.

Peki, bu süreçte ne yapılması gerekiyor?

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken ek gıda sonrası 3 gün bebeğin sağlık durumunu gözlemlemesi. Besinleri çok az porsiyonlarla hatta çay kaşığının ucuyla aralıklı öğünlerde verebilirsiniz. Eğer pek çok farklı yiyeceği aynı zamanda yedirirseniz hangisine karşı alerjisi olduğunu ya da hangisini zor sindirdiğini anlamanız epey zorlaşacak.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Ek gıdaya geçişte nelere dikkat edilmeli?

  • Bebekler için hazırlanan yemeklere tuz, bal, baharat veya şeker ilave etmeyin.
  • Katkılı ve koruyucu madde içeren ya da taze olmadığını düşündüğünüz hiçbir maddeyi, yiyeceği ya da sıvıyı kullanmayın.
  • Hazırlayacağınız yiyecekleri her öğün için taze kullanın.
  • Sıvı alımı önceki aylarda anne sütüyle karşılanıyordu; fakat artık bebeğinizin başta temiz içme suyu olmak üzere sıvı alımını dozunda artırmaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeğinizin sindirim sistemi farklıdır; sizin yemeklerinizden yemek istese de bu aşamada aileniz için hazırladığınız yiyecekleri bebeğinize vermeyin. Onun ihtiyaçları ve yapısına uygun olacak şekilde yeniden hazırlayın.
bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

Ek gıdaya geçişte ilk ve genel olarak vitamin ve lif değeri yüksek, doyurucu tahıllarla ya da mevsim sebzeleriyle başlanılması öneriliyor. Bu tahıllar içerisinde de hiç şüphesiz en sık tercih edileni pirinç, irmik ve pirinç unu. Pirinç ile pirinçli sebze çorbaları ya da meyveli pirinç unlu muhallebiler hazırlayabilir, mevsim meyve ve sebzelerine göre tariflerinizi şekillendirebilirsiniz. Yeni annelerin sıklıkla sormuş olduğu bu sorunun cevabı sebze püresi ya da ev yapımı katkısız yoğurt olarak verilebilir.

Bebeklerinizin yeni yiyeceklerde tanışması için en ideal zaman aç oldukları zamanlardır. Acıktığını anladığınızda ya da beslenme saati geldiğinde ilk olarak tahıllar ve daha sonra sebze-meyve pürelerini tercih edebilirsiniz. Eğer hazırladığınız yemeği bebeğiniz sevmediğini ağzından çıkararak geri püskürterek kaşıktan başka tarafa başını çevirerek ya da diliyle geri iterek belli ediyorsa bu aşamada fazla ısrarcı olmayın; zira sonuç alamayacağınız gibi bebeğiniz de huysuzlanacaktır.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Hangi Ayda Nasıl Olmalı?

İlk 1. yaşa kadar aşağıdaki gıdaları bebeklerinize yedirmeyiniz:

  • Yumurta beyaz
  • Tuz
  • Şeker
  • Bal
  • Baharat
  • Portakal
  • Mandalina
  • Çilek
  • Patlıcan
  • Bakla
bebeklerde ek gıdaya geçiş

6-8. Ayda Ek Gıdaya Geçiş

6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş serüveni başlayabilir. Uzmanlar bebeklerde ek gıdaya geçişte ilk olarak mevsim sebze ve meyvelerini öneriyorlar. Buna ek olarak iyi pişmiş ve temizlenmiş tahıllar tercih edilebilir. Pirinç, irmik ve pirinç unu ek gıdaya geçişte sıkça tercih edilir. Bebek pürelerinde havuç, patates, elma, armut gibi sebze ve meyveler kabukları soyulduktan ve iyice pişirildikten sonra adım adım yedirilebilir.

Ev yapımı tarhana ile hazırlanan çorbalar da 7-8. ay itibarıyla yedirilebilir. Soğan, sarımsak gibi kokusu keskin gıdalar bebeklere verilmemelidir. 7. aydan itibaren et suyu ve bebek kıymaları tercih edilebilir. Et oranı günlük 1 ceviz büyüklüğünü geçmemelidir. Meyveleri cam rendede rendelemelisiniz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

9-12. Ayda Ek Gıdaya Geçiş

Önceki aylarda tahıllar, yoğurt, sebze ve meyvelerle tanışmış olacağından bu süreçte ilerleme kaydedilebilir. Sebze ve meyve püreli bu dönemde katılaştırabilir. 1. yaşa doğru bu püreleri blender yerine çatalla ezerek verebilirsiniz; bu detay bebeklerin çiğneme ve konuşma reflekslerini güçlendirir. Tüm ek gıda sürecinde devamlı olarak sulu püre verilmesi konuşma ve çiğneme yeteneklerinin geç oluşmasına sebebiyet verebilir.

6 aylık bebek ek gıda takviyesi için meyve ve sebze pürelerine ek olarak bu ayda anne sütünden sonra en besleyici gıda olarak kabul gören yumurta ve yumurtanın da en vitaminli bölümü olan sarısı ile devam edilebilir. Bu aşamada ölçüyü az tutmanızda fayda var. Mutlaka alerji testi yapmalısınız; yumurta kimi bünyelerde alerji oluşturabilir.

Kahvaltılarda az porsiyonlarla başlayıp düzenli olarak süreci gözlemleyerek yumurta sarısı miktarını yavaş yavaş artırabilirsiniz. Yumurta sarısı dışında beyaz 1 yaş sonuna kadar tavsiye edilmez. Bebek sindirimi için uygun bir besin değildir.

9-12 aylık bebeklerde ek gıdaya geçişte ev yapımı ve tuzu alınmış peynirler minik minik parçalar halinde yedirilebilir. Bebeğinize bu süreçte ince kıyılmış kıymalar ile hazırlanan sebze çorbaları verebilirsiniz. İçine kendi yaptığınız besleyici bebek ekmekleri de ilave edebilirsiniz, oldukça doyurucu olacaktır. Ev yapımı et suları çorba ve pürelerin içine ilave edilebilir.

1. yaştan itibaren bebekler artık ek gıdaya geçiş sürecini tamamlamış olacağından alerjisi olmadığı besinleri ölçülü miktarlarda tüketebilirler. Elbette tuz ve baharat miktarına, yemeğin sıcaklığına, içerisinde koruyucu kimyasallar içermeyen doğal ve mevsiminde malzemelerle hazırlamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş ve takviye gıdalar ile ilgili en doğru bilgiler için doktorunuzla görüşmenizi önemle rica ederiz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

İlk 6-8 aylık süreçte yalnızca sıvı anne sütüyle beslenen bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde kabızlık ve gaz gibi sorunlar yaşaması oldukça normal karşılanan bir durumdur. Katı ve kıvamlı gıdalarla tanışan bebeklerin yeni yeni gelişim gösteren sindirim sistemleri biraz zorlanacağından kabızlığa ve bebek kakası renginde değişimler olabilir.

Bu durumu en aza indirgemek için saf zeytinyağı ilaveleri ile sebze püresi ve çorbalar hazırlayabilirsiniz. Ilık duşlar ve sıvı takviyesi bebeğinizin bağırsaklarını yumuşatacaktır. Ek gıda başlangıç için probiyotik özellik gösteren ev yapımı doğal yoğurtlar bu süreçte yardımcınız olacak. Kabızlık ve gaz problemlerine karşı gün içinde bebeğinizin karın bölgesine yumuşak masajlar yapabilirsiniz.

Eğer dikkat ettiğiniz ve özen gösterdiğiniz halde kabızlık problemi geçmiyor ve uzun süredir devam ediyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebekler İçin Ek Gıdaya Geçiş Tarifleri

1) Tel Şehriyeli Tarhana Çorbası ile Besleyici Öğüne Merhaba

Ev yapımı tarhananın besleyiciliği su götürmez elbette. Tam da bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun bu şifalı bir o kadar da lezzetli çorba pratik uygulanışı ve püf noktalı anlatımı ile sizleri bekliyor. Tel Şehriyeli Tarhana Çorbası

Tel Şehriyeli Tarhana Çorbası

2) Minik Gurmelerin Yeni Favorisi Doğal Sebze Çorbası

Minikler için hazırlayabileceğiniz bir çorba olsa da tadına bakınca sizin de çok beğeneceğinize eminiz; zira içinde yok yok! Patates, havuç, brokoli, ıspanak, soğan, sarımsak ve tavuk suyu ile tam bir besin deposu. Sebze Çorbası Yapımı

Sebze Çorbası Yapımı

3) Bebekler İçin Doyurucu ve Leziz Pirinç Çorbası

Bebekler için ek gıda sürecinde yardımcınız olacak tahılların başında pirinç geliyor. Çorbalara başladığınızda siz de bebeğiniz için güvenle bu enfes çorbayı hazırlayabilirsiniz! Bebekler İçin Pirinç Çorbası

Bebekler İçin Pirinç Çorbası

4) Hazır Almayın, Evinizde Hazırlayın: Bebe Bisküvisi

Bebeğiniz için -hatta biraz da içindeki çocuğu yaşatan yetişkinler için- birebir hem besleyici hem de lezzetli ev yapımı bir bisküvi tarifimiz var; hem de o bildiğimiz markanın aynı görünümlüsü :) Bebe Bisküvisi

5) Hem Lezzetli Hem Besleyici Bebek Muhallebisi

Bebekler için besleyici ve aynı zaman lezzetli bir tarif bulmak hiç de zor değil, çünkü biz varız :) Bebe bisküvisi, irmik, süt, su ve mısır unu ile hazırlanan bu muhallebi ile mutlu öğünler sizleri bekliyor! Besleyici Bebek Muhallebisi

Besleyici Bebek Muhallebisi

6) Doyurucu ve Kolay Yayla Çorbası

Pirinç ile hazırlanan çorbalara bebeğiniz hayır diyemeyecek :) Yoğurtlu terbiye sosuyla da oldukça doyurucu olan bebeklere uygun bu yayla çorbasını hazırlamak da çok kolay üstelik! Kolay Yayla Çorbası

Kolay Yayla Çorbası

7) Bebekler İçin Kıymalı Sebze Çorbası ile Proteinli Öğünler

9 ay ve sonrası için bebeklerinize güvenle yedirebileceğiniz bir tarif hem sebzeli hem de kıymalı çorba! Bebeğinizin demir ve lif ihtiyacını enfes bir kase ile karşılamaya ne dersiniz? Bebekler İçin Kıymalı Sebze Çorbası (+9 Ay)

Bebekler İçin Kıymalı Sebze Çorbası (+9 Ay)

8) Ek Gıdaya Geçişte İlk Adım: Bebekler İçin Yoğurtlu Çorba

Ev yapımı yoğurt yapmaya başlasanız iyi olacak; çünkü biricik bebeğiniz bu çorbayı çok sevecek :) Ek gıdaya ilk geçişte yoğurt en güvenli besinlerden biri. Un, yoğurt ve yumurta sarısı ile hazırlanan tarifin detayları için tıklayın. Yoğurtlu Çorba (Bebekler İçin)

Yoğurtlu Çorba (Bebekler İçin)

9) Vitamin ve Lif Kaynağı Brokoli Çorbası (Bebekler İçin)

Brokoli, patates, havuç ve irmikle hazırlanan bu çorbaya güvenebilirsiniz, bebeğiniz için gayet sağlıklı bir öğün olacak. 9. ay ve devamında bebek gelişimini destekleyen pek çok vitamine sahip, kaçırmayın. Bebek Brokoli Çorbası (+9 Ay)

Bebek Brokoli Çorbası (+9 Ay)

10) Meyveli, Pirinç Unlu Besleyici Bebek Muhallebisi

Elma, pirinç unu, irmik ve pekmezle hazırlanan bu muhallebi yalnızca bebeklerin değil sizin de yeni favoriniz olacak; çünkü çok sağlıklı :) 6. ay ve devamında güvenle yedirebilirsiniz. Bebek Muhallebisi

Bebek Muhallebisi

Tarifleri uygulamadan önce bebeğinizin tarif içeriğindeki herhangi bir besine karşı alerjisi olup olmadığından emin olunuz.

Bebekler İçin kategorisini ziyaret ederek sağlıklı ve besleyici bebek tariflerine ulaşabilirsiniz.

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Arttıran 14 Besin

Anne Sütü Saklama Yöntemleri, Faydaları ve Önemi

Anne Sütü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Bebeklerde Gelişim, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İlk Bebek Yoğurtlarım Tarifi

İlk Bebek Yoğurtlarım

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebekler İçin İlk Çorbam +5 Tarifi

Bebekler İçin İlk Çorbam +5

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ekler Tarifi

Ekler

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Ekler Tarifi

Ekler

1-2 kişilik, 40dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ekler Tarifi

Ekler

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ekler Tarifi

Ekler

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri