Mini Mini Kırmızı Lezzet Topları: Çeri Domates
Lokmalık lezzeti ve sevimli görünüşleriyle çeri domatesleri, çeşitlendirilebilen kullanımıyla da ister kahvaltıda, minik atıştırmalık tariflerde ister ana öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı ve taze bir meyvedir.
Çeri domatesin kırmızı ve mini lezzet dünyasına yolculuğumuz başlıyor, yazımızın devamı için arkanıza yaslanın :)
Çeri Domates Nedir?
Çeri domates ne demek? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Çeri domates aslında kendiliğinden yetişen bir domates türü değildir. Ekvator ve Peru’da yetişen yabani bir tür domates ile bahçe domatesinin hibritlenmesi (birleştirilmesi) sonucu üretilmiştir.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen ‘cherry’ kelimesinin Türkçe telaffuzu ile ‘çeri’ domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Ev ortamında, uygun koşullar sağlandığında yetiştirilebildiğinden çeri domates doğal mı? sorusuyla endişelenmenize gerek yok :)
Ana vatanı Güney ve Orta Amerikadır. Akdeniz iklim kuşağında rahatça yetişme imkanı bulan kiraz domatesler, Akdeniz ülkelerinin mutfağında da önemli bir konuma sahiptir.
Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde serada çeri domates yetiştiriciliği sıklıkla yapıldığından, ülke genelinde de yaygın tüketime sahiptir.
Çeri Domates Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde yetiştirilen yerli domates çeşitleri arasında çeri domates çeşitleri de yer alır.
Çeri domates çeşitleri: pembe çeri sırık salkım domates, pembe iri salkım çeri ince kabuk domates, siyah çeri geleneksel salkım domates, bodur çeri domates, sarı ampul sırık çeri domates, kıvırcık çeri domates sırık, badem (şeker) çeri domates, oval çeri domates, boncuk çeri bebek domatesi ve iri ampul çeri Finike domatesidir.
Çeri Domates Yetiştiriciliği
Sağlıklı yaşam biçiminin öneminin arttığı modern dönemde, sebze ve meyvelerde organik seçimlere rağbet gösterilmektedir.
Çeri Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Çeri domates tohumunda tavsiyemiz, tercihinizi doğal tohumlardan yana kullanmanızdır
Çeri domates tohumu için, sofralık bir domatesin çekirdeklerini kuru bir peçetede kurutmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.
Çeri Domates Ne Zaman Ekilir?
Çeri domates yetiştirme hususunda en önemli faktör Mart ayının ortalarında ekim yapmanızdır. Bu dönemde kullanılan çeri domates tohumu daha kaliteli domates yetiştirmenize vesile olacaktır.
Çeri Domates Saksıda Nasıl Yetiştirilir? Çeri Domates Nasıl Ekilir?
Bir kabın içerisine 2 cm kalınlığında iyi kalite toprak ekleyin, üzerine kurutulmuş organik çeri domates tohumu yerleştirin ve üzerine tekrar 1 cm kalınlığında toprak ekleyip, hava alabilmesi için kabın içerisine ufak delikler açın. Bu aşamayı atlarsanız eğer hava alamayan tohumların kalitesi düşecektir. Çimlenme süreci tamamlanınca çeri domates fidesi uygun bir saksıya alınıp, güneşli yerde muhafaza edilirse daha verimli ürünler elde edilir. Böylelikle çeri domates nasıl yetiştirilir? sorusunu da cevaplandırmış olduk.
Çeri domates nasıl sulanır? Çeri domatesler düzenli aralıklarla sulanmayı sevdiğinden saksınızı ‘gölgeye’ alıp her gün belirli bir saatte sulamalısınız. Hatta bu aşamada her gün aynı saate domates sulama alarmı kurmak çeri domates bakımı için faydalı bir yol olacaktır :)
Bu şekilde yetiştirilen çeri domatesler hormonlu mu? kaygısı da yok olacağından doğal domateslerinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Çeri Domates Faydaları Nelerdir?
- Çeri domates kalori değeri 1 adet için 4 kcal 100 gr için 26 kcal
- Yüksek oranda potasyum ve A vitamini içeren çeri domates, sağlıklı beyaz kan hücrelerini koruyup kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği için vücudu kansere karşı korur.
- Afrodizyak etkiye sahip çeri domatesler, cinsellik hormonlarını çalıştırıp sperm sayısını arttırıyor.
- Günde 1 kase çeri domatesi tüketimini alışkanlık haline getirmenin vücutta oluşan dejenerasyonu engellediğini belirten uzmanlar, domatesin içeriğindeki
- B6 vitaminin beyin fonksiyonlarını düzenlediği konusuna dikkat çekiyor.
Çeri Domates Yemekleri Nelerdir? Renkli, Taze ve Çerili Tarifler
1) Top Köfteler Minik Çerilerle Buluşunca: Çeri Domatesli Frenk Tavası
Köfte ve köfteye dair tüm versiyonları sıklıkla kullandığımız mutfağımızda renkli ve leziz bir tarif sizleri bekliyor :) Çeri domates eşliğinde top köfteler, ana yemeklerinizin yeni gözdesi olmaya aday! Çeri Domatesli Frenk Tavası

2) Tek Lokmada Kahvaltı: İçi Çeri Domatesli Peynirli Domatesler
Kahvaltı sofranızı tek bir lokmaya sığdırmak nasıl fikir? Siz de peynir-domates ikilisine ağzı sulananlardansanız bu tarif damaklarınızda bayram etkisi yaratacak :) İçi Çeri Domatesli Peynirli Ekmekler

3) Sürprizli Lokmalar: Labneli Çeri Domates
Mini mini domateslerin yeterince şirin olmadığını düşünüyorsanız bir de onların içine labne dolgusu ekleyebilir, lezzet çıtasını çok yükseklere çıkarabilirsiniz, üstelik hiç yorulmadan! Labneli Çeri Domates

4) Sofralarınızda Leziz Eşlikçi Domates Turşusu
Domates turşusunun lezzetini bilen bilir, hiç şüphesiz onlar ne şanslı insanlardır :) Henüz bu turşu ile tanışmayanları da düşündük elbette, mahrum bırakamazdık! Domates turşusu tarifi için linke tık tık :) Çeri Domates Turşusu

5) Ortaya Salata Olsun Mu? Çeri Domatesli Roka Salatası
Her lokmada size tazelik katabilecek zengin bir salata tarifi olduğuna şüpheniz olmasın :) Ceviz, roka ve kiraz domateslerin birleşiminden oluşan bu salata balık sofralarınızda yeni bir tercih olabilir :) Çeri Domatesli Roka Salatası

6) Akdeniz Esintisi Fesleğen ve Çeri Domates Soslu Fırın Makarna
Baştan uyarıyoruz bu makarna kısa bir İtalya seyahati etkisi içerir :) Fesleğeni, domatesi ve makarnayı mükemmel bir uyumla bulabileceğiniz bu tarif makarna severler için nefes almadan tüketilebilecek lezzette. Avere appetito! Fesleğen ve Çeri Domates Soslu Fırın Makarna

Çeri domates tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.