Çırağan Sarayı’nda Unutulmaz Bir Kahvaltı Deneyimine Hazır Olun!

Çırağan Sarayı’nda Unutulmaz Bir Kahvaltı Deneyimine Hazır Olun! Tarifi

Boğaz Manzarası ve Zarif İhtişam Eşliğinde

Çırağan Sarayı

Kimi yapılar uzaktan bakıldığında dahi ruhun derinliklerine işler. Bu yapılardan biri de Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan Çırağan Sarayı olarak biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa’nın ihtişamlı yapısına özenerek görkemli bir yapı inşa etmek ister. Sarayın asıl adı, Farsça’da ışık, kandil manasına gelen “çerağ” kelimesinden gelmektedir. Osmanlı döneminin son demlerine tanıklık etmesine rağmen sarayın öyküsü 17. Yüzyıla değin uzanır. Bu görkemli sarayın kapılarını birlikte aralamaya ne dersiniz?

çırağan sarayı

Çırağan Sarayı Tarihi ve Yapılış Hikayesi

16. yüzyılın ikinci dönemine dönüldüğü zaman, Çırağan Sarayı’nın bugünkü bulunduğu yerde Osmanlı Kaptan-ı Derya’sı Kılıç Ali Paşa’nın ahşap yalısı yer almaktadır. 17. Yüzyıla gelindiği zaman bu muhitte çiçek bahçeleri kurulur ve bu bölge “Kazancıoğlu Bahçeleri” adı ile anılmaya başlanır.

Lale Devri’nde sadrazam olarak görev alan Sadrazam İbrahim Paşa, karısı Fatma Sultan için bir ahşap yalı yaptırmak ister. III. Ahmet’in de katıldığı şaşaalı ve gösterişli eğlenceler bu yalı tamamlandıktan kısa bir süre sonra başlar. Geceleri düzenlenen, kandil, mum ve fenerler ile aydınlatılan çiçeklerle süslenen toplantılar bu yapının “Çerağan” ismi ile anılmasını sağlar.

II. Mahmud, 1835 yılına gelindiği zaman yalının etrafındaki yapıları yıktırır. Bu yapıların yerine ise dönemin en bilinen mimarlarından olan Garabet Balyan’a değişimi ve farklılığı yansıtacak, Osmanlı ile Batı mimarisinin sentezi olan şaşaalı bir saray yaptırmak ister. Fakat bu yapının ömrü de Sultan Abdülmecit’in 1855 yılında Dolmabahçe sarayına yerleşmesi ile sona erer. 1875 yılında ise Sultan Abdülmecit, eski Çırağan Sarayı’nı yıktırıp batılı tarzda bir saray inşası başlatmış; fakat sarayın bitmiş halini göremeden vefat etmiş. Sultan Abdülaziz’in tahta geçmesinin ardından sarayın inşası tamamen değişir. Batılı tarzda yapılması düşünülen saray Kuzey Afrika İslam mimarisine uygun bir şekilde 1871 yılında tamamlanır.

Göz kamaştırıcı ve ışıl ışıl detaylarla süslü olan bu sarayın her detayı özel olarak yaptırılır. Hatta Alman İmparatoru Kaiser Willhelm bir gezi esnasında som altından dizayn edilen saray kapılarını çok beğendiğini söyler ve bunun üzerine kapıların bir kısmı da kendisine armağan edilir. Bugün bu kapılar Berlin Müzesi’nde sergilenmektedir.

Ne yazık ki Sultan Abdülaziz de Çırağan Sarayı’nda uzun süre ikamet edemez. 1876 yılında Sultan Abdülaziz tahttan indirilir ve yerine V. Murad geçer. V. Murad Batı tarzında eğitim almış ve sanata merakı olan bir padişah olarak bilinir. Piyano çalan, batı tarzında ve Osmanlı tarzında besteler yapan V. Murad akli dengesini yitirdiği iddiası ile tahttan indirilir.

Çırağan Sarayı tarihi incelendiği zaman yapının 1871 yılı ile 1876 yılları arasında Sultan Abdulaziz tarafından 4 milyon altın, 400.000 Osmanlı Akçesi ve dış ülkelerden yüklü miktarda borç alınarak yapıldığı görülür. Ancak Abdulaziz sarayda çıkan yangınlardan etkilenerek Dolmabahçe sarayına yerleşir.

çırağan sarayı nerededir

Çırağan Sarayı Nerededir? Nasıl Gidilir?

Çırağan Sarayı, İstanbul’a bağlı Beşiktaş ilçesinin Çırağan isimli caddesi üzerinde yer alır. Çırağan Sarayı’na gidebilmek için Kabataş, Sarıyer, Taksim ve Beşiktaş’tan hareket eden halk otobüslerinden yararlanılır.

çırağan sarayı düğün fiyat

Çırağan Sarayı Gezilebiliyor Mu?

II. Abdülhamit’in tahta çıkmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu gibi Çırağan Sarayı da eski görkemini kaybetmeye başlar. Eski şaşaalı, görkemli ve hareketli günleri eskilerde kalsa da Çırağan Sarayı saltanattan uzaklaştırılan padişahların dinlenme mekânı olarak anılır ve 1909 yılına gelindiğinde ise parlamento binası olarak kullanılmaya başlanır. Fakat 19 Ocak 1910 tarihinde kalorifer bacasından yükselen alevlerin çatıyı çepeçevre sarmasıyla başlayan yangın sonucunda, beş saat içerisinde tamamen yanan bu tarihi yapıdan geriye sadece dış duvarlar kalır. Yangın sırasında, saray içerisinde yer alan paha biçilmez antika eşyalar, ünlü ressamların elinden çıkan yağlıboya tablolar ile çok sayıda değerli belge, kitap ve doküman kül olur. Bu üzücü olay sonrasında ise Çırağan Sarayı’nın sessiz dönemi başlar. Yanan bina, İstanbul kuşatması esnasında bir Fransız mangası tarafından “Bizo Kışlası” adıyla kullanılmaya başlar. 1930’lu yıllara gelindiği zaman o bakımlı, yemyeşil bahçesi Beşiktaş Futbol Kulübü’nün futbol sahası olarak kullanılır. Çırağan Sarayı’nı tekrar yaşanılabilir ve kullanılabilir hale getirmek için farklı zaman dilimlerinde bazı girişimlerde bulunulur; fakat hiçbiri başarıya ulaşamaz.

1986 yılında ise Çırağan Sarayı’nın 5 yıldızlı bir otele dönüşümünün uzun ve yorucu hikâyesi başlar. 1990 yılına gelindiği zaman “Çırağan Palace Kempinski İstanbul” ismiyle, eski sarayın hemen bitişiğinde ve onun mimarisine uygun olacak şekilde inşa edilen, o dönemin Boğaz kıyısındaki ilk ve tek 5 yıldızlı oteli açılır. İki yıl süren yenileme çalışmalarının akabinde de eski saray bölümü kapılarını yeni misafirlere açar ve bu sayede gerçek bir saray küllerinden doğar.

Çırağan’ın hikâyesi bununla da sınırlı kalmaz. İnşa edildiğinden bu yana mermer sütunları, benzersiz antikaları ve görkemli duruşu ile saray, tüm zarafeti ile misafirlerine kucak açmayı sürdürmektedir. Eğer İstanbul’a ilk defa gelecekseniz Çırağan Sarayı’nı görmeden ve boğaz manzarasını izlemeden dönmemeniz gerekir.

Çırağan Sarayı Düğün Fiyatları 2019

Çırağan Sarayı düğün fiyatı 2019 yılında da çizgisini korumakta. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da düğün fiyatları oldukça yüksek. Çırağan Sarayı akşam yemeği kişi başı fiyatı yaklaşık olarak 600 TL’yi bulur. Düğün salonunun dekorasyonu için seçilen malzemeler ise 20 bin TL ile 300 bin TL arasında bir bedele mal olmakta. Orkestra için 50 bin TL, kamera ve fotoğraf çekimi için ise 7 bin TL civarı bir rakam sunulmaktadır. En özel düğünlerin, birçok önemli konferans ve organizasyonun yapıldığı, tarihin en önemli ve özel anlarına tanıklık etmiş bu sarayda, boğazın kıyısına işlenmiş İstanbul’u izleyerek güzel bir kahvaltı yapıp, günün ilerleyen saatlerinde akşam yemeği yeyip güzel anılarla dönebilirsiniz.

Çırağan Sarayı Kahvaltı Fiyatları 2019

Çırağan Sarayı’nda kahvaltı her pazar 12:00 ile 16:00 arasında verilmekte. Ücret olarak kişi başı kahvaltı fiyatı 195 TL olarak belirtilir. 6-11 yaş arasındaki çocuk misafirlere %50 indirim ve 0-5 yaş arasına ise ücretsiz servis imkânı sunulmaktadır. Ayrıca çocuklar için de ailelerin rahat ve keyifli bir şekilde kahvaltılarına devam edebilmesi için maskot eşliğinde oyun odaları bulunmaktadır.

Çırağan Sarayı Otel Oda Fiyatları – Konaklama

Çırağan Sarayı’nda yer alan odaların tümü boğaz manzaralı ve 34 m2 genişliğinde. Tüm odalarda uydu TV ve minibar bulunur. Geniş ve ferah odalarda Asya yakasının bir kısmı ve Boğaz manzarasının tümü seyredilebilir. Odalarda manzaralı balkon da yer almaktadır. Superior odalarda ise oturma grubu, çalışma alanı ve bir de banyo mevcut. Odaların gecelik fiyatları ise 1700 TL ile 2000 TL arasında değişir.

Çırağan Sarayı Sahibi Kim? Kim Tarafından İşletiliyor?

İlk kurulduğunda hanedanın ve padişahın mülkiyetinde olan saray, Cumhuriyetin ilanından bu yana devletin yani hazinenin mülkiyetinde bulunmaktadır. Daha sonraki yıllarda ise yeni bir kanun çıkarılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir.

Çırağan Sarayı İletişim – Rezervasyon Bilgileri

Adres: Çırağan Palace Kempinski İstanbul Çırağan Caddesi Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 326 46 46

Faks: 0212 259 66 87

E-posta Erişim: reservationoffice.ciraganpalace@kempinski.com

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Simit Sarayı İncirli Kurabiye Tarifi

Simit Sarayı İncirli Kurabiye

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bisküvili Pasta (Efsaneler Unutulmaz) Tarifi

Bisküvili Pasta (Efsaneler Unutulmaz)

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Değişik Bir Kahvaltı Seçeneği Tarifi

Değişik Bir Kahvaltı Seçeneği

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Nefis Bir Kahvaltı Keki Tarifi

Nefis Bir Kahvaltı Keki

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Evi Saran Kokusuyla: Limonlu Kek Tarifi

Evi Saran Kokusuyla: Limonlu Kek

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bir Kahvaltı Klasiği Sucuklu Menemen Tarifi

Bir Kahvaltı Klasiği Sucuklu Menemen

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kahvaltı İçin Banmalık Bir Lezzet Tarifi

Kahvaltı İçin Banmalık Bir Lezzet

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri