Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir? Tarifi

Minnoş ve Sevimli Frenk Üzümü

İlk olarak Belçika ve Fransa’da yetiştirilmeye başlanan Frenk üzümü kendine has mayhoş tadı ile farklı bir aroma içerir. Çin halk sağlığında neredeyse bin yıldır kullanılan Frenk üzümü, Türkiye’de Doğu, Orta ve Kuzey Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kendiliğinden doğal olarak yetişir.

Son yıllarda tüm dünyada yüksek antioksidan bileşenleri, mineraller ve vitaminler içeren besinlere olan ilgi hızla artış göstermektedir. Üzümsü meyveler grubuna giren Frenk üzümünün 150 farklı türü bulunur. Salkım şeklindeki küçük taneleri ile sevimli bir görünüme sahip olan meyve mayhoş bir tat içerir. Kırmızı, siyah, sarı ve beyaz renkleri vardır. Yuvarlak ve çok parlak bir renge ve yarı saydam bir kabuğa sahip olan Frenk üzümü faydası bol bir meyve çeşididir.

frenk üzümü

Frenk Üzümü Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Uzun salkımlı ve minik taneli olan Frenk üzümü, 1-1,5 metre uzunluğunda yapraklarını döken bir bitkidir. Çalı formunda olan Frenk üzümü ağacı hemen hemen tüm iklimlere uyum sağlayabilir ve her toprakta yetişir. Bu özelliklerinden dolayı ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Frenk üzümünün geniş bir alanda üretimi yapılmaktadır.

Yüksek oranda C vitamini içeren meyve A, B2 ve B vitamini de içerir. Antioksidan bileşenler açısından oldukça zengin olan Frenk üzümünün 100 gramı 56 kaloridir. Sarı Frenk üzümü, siyah Frenk üzümü, büyük kırmızı Frenk üzümü, küçük kırmızı Frenk üzümü ve Beyaz Frenk üzümü çeşitleri vardır. Büyük ve sulu olduğu için genellikle büyük kırmızı Frenk üzümü tüketilir. Ayrıca kırmızı Frenk üzümü ile Frenk üzümü şurubu yapılır.

frenk üzümü nedir

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Sevimli görünümü ve parlak renkleri ile dikkat çeken Frenk üzümü ne işe yarar?

  • İştah açıcı etkiye sahip olan Frenk üzümü tohumu kilo alma problemi yaşayanların imdadına yetişir. İçeriğinde yer alan çözünebilir lifler sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlığı tedavi eder. Bağırsak hareketlerini arttırır, gaz ve şişkinlik problemini geçirir.
  • Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynar. Özellikle bir karaciğer hastalığı olan hepatitin tedavisinde Frenk üzümü oldukça etkin bir meyvedir.
  • Yüksek C vitamini içeriği ile antioksidan özellik gösteren Frenk üzümü vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı mücadele etmesine yardımcı olur.
  • Frenk üzümü şeker hastalığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kan şekeri düzeyinin dengede tutulmasını sağlar.
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Böbrek taşı oluşumunu engeller ve böbrek taşlarının düşürülmesini kolaylaştırır.
  • Ateş düşürücü etkiye sahip olan Frenk üzümü adet döneminde yaşanan regl sancılarını azaltır.
  • İdrar söktürücü etkiye sahip olan Frenk üzümü vücutta oluşan fazla suyun atılmasını sağlar.
  • Frenk üzümünden elde edilen Frenk üzümü yağı cildin nemlenmesini sağlayarak yaşlanma etkilerini geciktirir ve saç diplerini besleyerek parlaklık sağlar.

Frenk Üzümü Türkiye’de Nerede Yetişir?

Frenk üzümü ülkemizde hemen hemen tüm bölgelerde yetişir. Bodur çalı şeklinde görünümü olan Frenk üzümünün saçak şeklindeki kökleri çok fazla derine inmez. Zayıf dallı bir bitkidir ve fazla rutubetli ve aşırı kuru toprakları sevmeyen Frenk üzümü fidanı aralıklı bir şekilde dikilmelidir. Alp Frenk üzümü Karadeniz sahillerinde doğal olarak yetişir. Kafkas Frenk üzümü Rize’de, Siyah meyveli Frenk üzümü Muş’ta, Doğu ve Orta Anadolu’da ise Doğu Karadeniz Frenk üzümü doğal haliyle bulunur.

En çok tüketilen ve tercih edilen kırmızı meyveli Frenk üzümü kültüre alınan bir türdür. Yaz aylarında meyve veren Frenk üzümü ağacı dikildiği yılda meyve verir. Geçmiş zamanlarda tarla kenarında ara ziraat ürünü olarak yetiştirilen Frenk üzümü için günümüzde bahçeler kuruluyor. Anadolu toprağının her karışında yetiştirilebilen Frenk üzümü en çok Bursa’da yetiştirilir. Türkiye’de üretilen Frenk üzümünün %80’i Bursa kaynaklıdır. Bursa’yı takiben Uşak, Konya, Amasya, Tokat ve Gümüşhane’de de Frenk üzümü bahçeleri kurulma çalışmaları vardır. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan Frenk üzümü nasıl çoğaltılır? Frenk üzümü çoğaltımında genel olarak odun çeliği kullanılır.

Sonbahar aylarında Frenk üzümü yapraklarını dökmeye balar başlamaz bir yıllık dallardan 30 santimetre büyüklüğünde çelikler alınır. Toprakta 25 ile 30 santimetre derinliğinde yarıklar açarak alınan çelikler dikilir. Dikilen çelikle ilkbaharın başında köklenir. Köklenen çeliklerinizi istediğiniz yere dikerek dilediğiniz kadar Frenk üzümü yetiştirebilirsiniz.

Frenk Üzümü Nerede Satılır?

Antioksidan içeriği ve farklı mayhoş aroması ile aranılan lezzetlerden biri olan Frenk üzümü büyük alışveriş merkezlerinde, organik ürün satan mağazalarda ve internetten satış yapan online mağazalarda satışa sunulur. Frenk üzümü fidanı satın alarak kendi bahçenizde ya da saksılarda yetiştirebilir kendi Frenk üzümünüze sahip olabilirsiniz.

Taze olarak satışı yapılabildiği gibi Frenk üzümü kurusu da ilgi görmektedir. Bir çilek, üzüm, elma, armut gibi alışılagelen meyvelerden farklı olarak pek pazarlarda satışı görülmemektedir. Türkiye’de çok da bilinen ve tüketilen geleneksel bir meyve olmadığı için genel olarak organik beslenme tutkunu olanlar tarafından tercih edilmektedir.

Frenk Üzümü Fiyatları Nasıldır?

Frenk üzümü diğer adı ile Bektaşi üzümü genel olarak ara öğünlerde ya da kahvaltılarda tane tane atıştırma niyetine tüketilir. Özel bir aromaya sahip olan Frenk üzümü salatalarda, soslarda, pasta ve kek süslemelerinde popüler olarak kullanılan bir meyvedir. Frenk üzümü fiyatları çeşidine, iriliğine, markasına göre değişiklik gösterir.

Haziran ve temmuz aylarında satışa sunulan Frenk üzümleri yerli üretim olan Verita Frenk üzümü diğer aylarda Portekiz, Şili ve Hollanda’dan ithal edilir. Taze Frenk üzümü genel olarak hava almayacak şekilde paketlenmiş şekilde satışa sunulur. Dondurulmuş ve kurutulmuş Frenk üzümü yılın her ayı marketlerde görülebilir. Taze Frenk üzümünün ortalama olarak 1 kilogram fiyatı 250 lira ile 500 lira arasında değişebilir.

Frenk Üzümü Nasıl Kullanılır?

Beyaz meyveli Frenk üzümü, kırmızı Frenk üzümüne göre daha tatlı bir aromaya sahiptir. Bu nedenle reçel ve marmelat yapımında, mezelerde, salatalarda, kek ve kurabiye süslemelerinde genel olarak beyaz Frenk üzümü tercih edilir. Siyah Frenk üzümü suyu ise yüksek besin değeri ile dikkat çeker. Frenk üzümü yaprakları kurutularak çayı demlenebilir. Yaprakları kullanılarak demlenen çay özellikle romatizma ve gut hastalığının semptomlarını önleyicidir.

Ağız gargarası olarak da kullanılabilen Frenk üzümü çayı ağız enfeksiyonlarını engeller. Frenk üzümü en çok şerbet yapımında kullanılır. Bunlara ek olarak Frenk üzümü siyah rengi ile pekmez, krem, likör ve mum yapımında da kullanılır. Tatlandırıcı ve renklendirici özelliği ile gıda sanayinde de yaygın olarak kullanılan Frenk üzümü dondurma ve meyve suyu yapımında da kullanılır.

Frenk Üzümlü Renkli Tarifler

1) Kırmızı Rengin En lezzetli Halini Frenk Üzümü ile Taçlandırın

Labne peyniri ile Frenk üzümünün muhteşem karışımı olan Frenk üzümlü pasta hem görüntüsü hem de lezzeti ile çay saatlerinizi şölene çevirir. Daha ilk ısırışta damaklarda bıraktığı tadı ile aklınızı başınızdan alan Frenk üzümlü labneli pasta ile misafirlerinize hoş bir sürpriz hazırlayabilirsiniz. Frenk Üzümlü Labneli Pasta

Tarif: Frenk Üzümlü Labneli Pasta

2) Prenseslere Yakışan Frenk Üzümünün Kızılcıkla Buluşması

Muhteşem lezzeti ve aromasının yanı sıra kızılcık ve Frenk üzümünün antioksidan etkisini damaklara taşıyan Frenk üzümlü prenses tacı çay saatlerinizi görsel bir şölene çevirir.

Tarif: Kızılcık ve Frenk Üzümlü Prenses Tacı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Frenk Üzümü Reçeli Tarifi

Frenk Üzümü Reçeli

2-4 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 45dk Pişirme
Kırmızı Frenk Üzümü Reçeli Tarifi

Kırmızı Frenk Üzümü Reçeli

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Deposu Frenk Üzümü Şurubu Tarifi

Mineral Deposu Frenk Üzümü Şurubu

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Frenk Tavası Tarifi

Frenk Tavası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Frenk Tavası Tarifi

Frenk Tavası

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Frenk Tavası Tarifi

Frenk Tavası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Frenk Kebabı Tarifi

Frenk Kebabı

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Frenk Üzümlü Kek Tarifi

Frenk Üzümlü Kek

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Frenk Üzümlü Cheesecake Tarifi

Frenk Üzümlü Cheesecake

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri