Helvacı Kabağı Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı

Helvacı Kabağı Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı Tarifi

Tatlısıyla Meşhur Helvacı Kabağı

Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı, kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır. Helvacı kabağının meyvesi ve çekirdekleri farklı amaçlarla kullanılır. Şifalı ve besin değeri yüksek bir kabak çeşididir. Ülkemizde çok sevilen ve tatlı çeşitlerinde kullanmak amacıyla özellikle aranan helvacı kabağı hakkında, merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

helvacı kabağı özellikleri

Helvacı Kabağı ve Özellikleri

Helvacı kabağı veya kestane kabağı olarak isimlendirilen bu kışlık kabak çeşidinin kabuğu, çok serttir ve rengi de açık gri tonlarındadır. Biçim olarak, yuvarlak ve hafif basık şekildedir. Kabuklarının dış yüzeyi, dilimli bir görünüm sergiler. Bol etli iç kısımları ise koyu turuncu renktedir.

Helvacı kabağı tatlısı çok lezzetli olur. Kabak tatlısı yapmak için özellikle aranılan kabak çeşididir. Çünkü bu kabağının iç kısmı tatlı yapımı için daha uygundur. Helvacı kabağını alırken etli kısmı koyu turuncu renkli ve sert olanlarını tercih etmek gerekir. Helvacı kabağı bal kabağına oranla daha dayanıklı bir çeşittir. Onu uzun süre uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.

Helvacı kabağının bazıları, silindir biçiminde olabilir. Yaprakları büyük ve böbrek seklinde olup tüylüdür. Pişirildiğinde kabukları yumuşar ve kolayca soyulur. Etli kısmında şekerli ve nişastalı maddeler olduğu için helvacı kabağı tatlısı daha lezzetlidir. Genel olarak tatlı yapımında kullanılmakla birlikte yemeği de yapılır.

Bu kabak türü, en büyük kabak çeşitlerini kapsar. Helvacı kabağının kökleri süngerimsi bir yapıda olur. Tohumları ise beyaz, kahverengi ya da bronz renklidir. Pink Banana, Buttercup, Hubbard ve Türban olarak isimlendirilen çeşitleri vardır.

helvacı kabağı yetiştiriciliği

Helvacı Kabağı Yetiştiriciliği: Helvacı Kabağı Nerede Yetişir?

Kışlık kabaklar arasında yer alan helvacı kabağı, çok değerli besin maddeleri içeren ve tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilen bir tarla meyvesidir. Gelişme döneminde ılıman hava koşullarını isterken mahsule yatma sürecinde, sıcak hava koşullarına ihtiyaç duyar. Sert ve soğuk iklimlerden hoşlanmaz. Soğuk hava, buz ve don, ona zarar verir. Bu özelliğinin yanı sıra, aşırı sıcak hava şartları da helvacı kabağının yetişmesi için uygun değildir.

Bu kabak türü yetiştiriciliği için en uygun zaman, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasındaki süreçlerdir. Sıcaklar başladığında bitkinin, düzenli olarak sulanması gerekir. Sıcaklığın düşmesi ya da artması, helvacı kabağının gelişim ve büyüme sürecini yavaşlatmaktadır. 10 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, onun sağlıklı şekilde büyümesi için uygundur. Açık tarla yetiştiriciliği için tohum ekimi, son donlar geçtikten ve toprak ısındıktan sonra yapılmalıdır.

Helvacı kabağı, ihtiyacı olan toprak konusunda çok seçici değildir. Ama ağır ve kumlu topraklardan hoşlandığı da söylenemez. Mineraller bakımından zengin, su tutma kabiliyeti olan, derin ve geçirgen özellikli topraklar, bu kabak türü için oldukça elverişli topraklardır.

Suya ihtiyaç duymaya başladığı andan itibaren helvacı kabağının, düzenli olarak sulanması gerekir. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulama işlemi, 3 – 4 günlük aralıklarla tekrar edilmelidir. Bol verim almak için bu büyük önem taşır. Helvacı kabağı yetiştiriciliği, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak yapılmaktadır.

helvacı kabağı faydaları

Helvacı Kabağı Faydaları Nelerdir?

Helvacı kabağı faydalı bir besin maddesidir. Bu kabak çeşidinin yararlarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Yağ oranı ve kalorisi düşük bir meyvedir. Çok lifli bir besin olduğu için, bağırsakların kolay çalışmasını sağlar. Yemeklerden sonra yenilirse, sindirimi hızlandırır ve hazmı kolaylaştırır.
  • A-B-C vitaminleri açısından zengin bir gıdadır.
  • Bünyesinde bol miktarda sodyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum barındırır.
  • Helvacı kabağı demir eksikliğine bağlı kansızlığı önler, kemik yoğunluğunu artırır. Çocukların kemik yapısını güçlendirir.
  • Çekirdeklerinin tüketilmesi halinde kemik erimesini engellenebilir. Bu kabakların çekirdekleri, prostat hastalığına iyi gelir. Prostat bezinin büyümesini önler.
  • İçerdiği potasyum sayesinde, yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
  • Helvacı kabağı, bünyesinde yer alan doğal karoten ile cildi yeniler ve genç kalmasına yardım eder.
  • Alzheimer rahatsızlığını ve göz hastalıklarını önlediği hakkında görüşler vardır.
  • Beynin fonksiyonlarını hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Küçük çocuklar için çok faydalıdır.
  • Kabak çekirdeklerinin yağı yaralarda, yanıklarda ve deri çatlaklarında kullanılır.

Helvacı kabağının kurutulmuş tohumlarında yağ ve peporesin maddesi bulunur. Tohumları, genellikle çocuklarda görülen tenya ve kurtları düşürmek için kullanılır. Çok besleyici bir besindir. C ve B1 vitaminlerini de içerir. Pişirilen etli kısmı, çıbanların üzerine lapa olarak uygulanırsa şifa verir, iyileşmelerini sağlar.

helvacı kabağı tatlısı

Helvacı Kabağı Nasıl Kullanılır?

Helvacı kabağı tatlısı en lezzetli kabak tatlısıdır. Bu kabak çeşidi çoğunlukla tatlı yapımında kullanılsa da farklı yemeklerin yapımında ondan yararlanılır. Kabağın etli kısmı çok lezzetli ve şekerlidir. Sert olan etli kısmı ile koyu turuncu rengi, onu daha leziz ve aranılır kılar.

Tatlısı, muhallebisi, keki, turtası ve reçeli yapılan helvacı kabağı ile isterseniz, nohutlu bulgurlu kabak, kabaklı tatlı börek, kireçte kabak tatlısı, kremalı kabak tatlısı, kabak salatası gibi yiyecekler de yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak, kabak çorbası, helvacı kabağı mücveri de yapabileceğiniz diğer yemek seçenekleridir. Kabak tatlısı farklı tariflerle yapılan bir tatlı çeşididir. Her yörenin kendine özgü tatlı tarifleri vardır. Fakat helvacı kabağı ile muhallebi yapmak isterseniz şu kolay tarifi kullanabilirsiniz:

  • 1 kg helvacı kabağı
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 2 litre süt
  • 2 paket vanilya
  • Ceviz

Temizlenip yıkanan kabaklar küçük parçalara bölünür. Üzerini örtecek şekilde su konarak ağzı kapalı olarak bir tencerede pişirilir. Pişen kabaklar bir süzgece alınarak iyice süzülmesi beklenir. Daha sonra bir ezici alet yardımıyla iyice ezilir. Bu arada süt ve şeker, başka bir tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içine vanilya ile ezilen kabaklar konur. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Bu kıvam elde edilince altı kapatılıp kaselere paylaştırılır. Üzeri, ceviz parçalarıyla süslenip buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuk olarak servis edilir.

Helvacı kabağı yemekleri yapmak için siz de kendinizce tarifler geliştirebilirsiniz. Mutfakta farklı lezzetler denemeyi sevenlerdenseniz, helvacı kabağı yemek çeşitleri deneyerek kendinize özgü lezzetler yaratabilirsiniz.

helvacı kabağı

Helvacı Kabağı Nerede Bulunur?

Helvacı kabağı Türkiye genelinde yetişen bir kabak çeşididir. Uygun mevsim koşullarında tarlalarda yetiştirilir. Kış kabağı çeşitleri içinde yer alan helvacı kabağını, kış mevsimi boyunca tüm semt pazarlarında ve köylü pazarlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bütün olarak alabileceğiniz gibi parçalanmış ve temizlenmiş şekilde de alabilirsiniz. Büyük marketlerde ise genellikle vakumlu paketler halinde bulmanız mümkündür. Helvacı kabağının görünüm özelliklerini iyice öğrendiğinizde, pazarlarda görünce kolaylıkla tanıyabilirsiniz.

Rengi ve etli kısmı en belirgin özelliklerini oluşturur. Tatlı yapmak için özellikle tercih edilen ve kestane kabağı adıyla da bilinen bu kabak çeşidini, çok faydalı bir besin maddesi olduğu için sıkça tüketmenizde fayda vardır. Hafif şekerli tatlılarını, çocuklarınıza da yedirebilir ya da şekersiz tariflerle kullanabilirsiniz.

Kabak tatlılarınızı bal ve pekmezle tatlandırmayı da seçebilirsiniz. Börek ve hamur işlerinde kullanabilir, keklerinizi helvacı kabağı ile lezzetlendirebilirsiniz. Helvacı kabağından çorba yaparak çocuklarınızın kemik gelişime katkıda bulunabilirsiniz.

helvacı kabağı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Helvacı Ali İrmik Helvası Tarifi

Helvacı Ali İrmik Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Meşhur Helvacıların Tarifi Helva

Meşhur Helvacıların Tarifi Helva

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Helvacı Ali Lezzetinde İrmik Helvası Tarifi

Helvacı Ali Lezzetinde İrmik Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Meşhur Helvacı Kıvamında İrmik Helvası Tarifi

Meşhur Helvacı Kıvamında İrmik Helvası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İrmik Helvası (Helvacı Ali tadında ) Tarifi

İrmik Helvası (Helvacı Ali tadında )

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sütlü İrmik Helvası (Helvacı Ali) Tarifi

Sütlü İrmik Helvası (Helvacı Ali)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Meşhur Helvacı Lezzetinde İrmik Helvası Tarifi

Meşhur Helvacı Lezzetinde İrmik Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tam Ölçülü Helvacı Ali Helvası Tarifi

Tam Ölçülü Helvacı Ali Helvası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri