Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tarifi

Turuncu Katmer Kadife Çiçeği

Botanikteki adı Tagetes Patula olan kadife çiçeği, yaz aylarının başlarından sonbahar aylarının ortalarına kadar çiçek açan bir bitki türüdür. Papatyagiller (Asteraceae) familyasından olan kadife çiçeğinin ana vatanı Orta Meksika ve Amerika’dır. Ülkemizde özellikle Akdeniz başta olmak üzere diğer sıcak bölgelerde zahmetsiz bir şekilde yetiştirilebilir. Peyzaj alanında sıklıkla kullanılan kadife çiçeği, turuncu ile sarı arası değişen renkleri ve keskin kokusu ile bilinir. Bunların yanı sıra kadife çiçeği kozmetikte de sıklıkla kullanılmaktadır.

Kadife Çiçeği

Kadife Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kadife çiçeği birçok dinde özellikle eski dinlerde tanrılara sunulan çiçek olarak bilinmektedir. Bu sebeple kadife çiçeği anlamı için uygun görülen en genel tabir ‘yeniden doğuş’tur. Çevre ve bahçe düzenlemelerinde sıklıkla kullanılan kadife çiçeği evde yetiştirmek için de son derece uygundur. Aynı zamanda kadife çiçeği, yağ ve çay olarak da kullanılmaktadır.

Kadife çiçeği rengi kırmızı, sarı ve turuncu pastel tonlardadır. Dikine uzayarak ve yaklaşık 15 cm ile 30 cm arasında uzunluğa erişebilen yapraklarının dokusu kadifeye benzer. Son derece keskin bir kokusu olan kadife çiçeğinin zararlı böcekleri uzak tuttuğu bilinmektedir. Aynı zamanda kadife çiçeğinin kedi ve köpekleri de uzak tuttuğu bilindiğinden bahçesinde kedi veya köpek besleyen kişilerin bu bitkiyi yoğun şekilde ekmemesi tavsiye edilmektedir.

Kadife Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Kadife çiçeği katmerli ve katmersiz (yalın katlı) olarak ikiye ayrılmaktadır. Katmerli kadife çiçekleri içinde en bilenenleri Tagetes Patula yani karagöz kadife çiçeği ve Tagetes Erecta’dır. Fransız kadife çiçeği (French Marigold) olarak da bilinen Tagetes Patula koyu turuncu renkte çiçeklere sahiptir. Diğer adı Mexican Marigold olan Tagetes Erecta ise pastel sarı tonlarında çiçeklere sahiptir. Genellikle Tagetes Erecta, Tagetes Patula’ya oranla daha uzun olabilir.

Katmersiz kadife çiçeklerinin en bilinenleri ise Tagetes Tenuifolia ve Tagetes Lucida’dır. Tagetes Tenuifolia genellikle karışık renklerde çiçeklere sahipken Tagetes Lucida küçük sarı çiçeklere sahiptir.

Genellikle turuncu, sarı ve kahverengiye çalan renklerde karşımıza çıkan kadife çiçeklerinin dışında mor kadife çiçeği de bulunmaktadır. Çoğunlukla gelin buketlerinde kullanılan bu tür genel özelliklere sahip kadife çiçeklerinden ayrılır.

Kadife Çiçeği

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kadife çiçeği yetiştiriciliği oldukça zahmetsizdir. Kadife çiçeği tohumu hemen hemen tüm yapı marketlerde bulunmaktadır. Kadife çiçeği ekimi bahar aylarının başlarında özellikle Mart ayında yapılmalıdır. Tohumları küçük ekme kalıplarında filizlenmesi sağlandıktan sonra şaşırtma yani başka bir saksıya ekilme işlemi gerçekleştirilebilir.

Ekim işleminden sonra sorulacak ilk şey kadife çiçeği nasıl sulanır sorusudur. Tohumların filizlenme aşamasında çok fazla sulanmamalıdır. Bu evrede sulama işlemi püskürtülerek yapılırsa daha iyi sonuç alınabilir. 2-4 ay içerisinde çimlenme işlemi gerçekleşir.

Yaz aylarının gelmesi ile çiçek açarak keskin kokusu her yanı sarar. Evde kadife çiçeği bakımı süresince dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çiçeğin bol güneşli ya da ışık alan bir ortamda yetiştirilmesidir.

Kadife Çiçeği

Hemen hemen her türlü ev ortamında yetişebilen kadife çiçeği güneşe oldukça düşkündür. Bu sebeple balkon ve evde kadife çiçeği yetiştirme süresince çiçeğin güneş veya ışık aldığından emin olunmalıdır. Kadife çiçeğinin direk güneş ışığına maruz kalmasında herhangi bir sorun yoktur. Aksine bu durum çiçeğin daha sağlıklı büyümesinde ve çiçek açmasında etkili olur.

Kadife çiçeği ekimi çimlenme işlemi ve şaşırtma işlemleri yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekilen noktalardan biri de saksının derinliğinin uygun olmasıdır. Saksıda kadife çiçeği yetiştirmek isteyenler, saksının derinliğini çiçeğin uzama boyu göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Bunun yanı sıra yan yana dikilen kadife çiçeklerinde aralarında 25-30 cm aralık olması çiçeğin gelişimi için önemlidir.

Kadife çiçeği sonbahar aylarının sonunda kurur. Genellikle kuruyan kadife çiçeklerinin topraktan tamamen temizlenmesi gerekir. Tohumlarını saklayıp bir sonraki sene tekrar ekmek isteyenler kadife çiçeklerinin dalında kurumasını bekledikten sonra orta kısmında yer alan tohumları alabilirler.

Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kadife çiçeği çok seçici olmayan ve güneşi seven bir bitkidir. Çiçeğin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneş görmesidir.

Orta derecede nemli ve hafif bir toprak kadife çiçeği yetiştiriciliği için yeterlidir. Bitkinin sağlıklı çiçekler açabilmesi için killi toprak son derece uygundur. Çok fazla gübre istemeyen kadife çiçeği uygun toprak tipi ve güneş ışığı ile uzun süre çiçek açar. Kadife çiçeği çok fazla sulama gerektirmeyen bir bitkidir.

Fazla sulama çiçek açmasını geciktirebilir. Sürekli güneş gören bir yerde durması çiçeğin toprağının kurumasına yol açabilir. Bu sebeple toprağın nemli kalması sağlanmalı ancak sulama da aşırıya kaçılmamalıdır. Budama istemeyen bir çiçek olan kadife çiçeği, çiçek açtıkça solan yaprakların temizlenmesi ile daha da gür açar. İri kadife çiçeği için toprağın nem seviyesinin korunması son derece önemlidir.

Balkonda veya ev içinde saksıda yetiştirilen kadife çiçeklerinin toprağının hava alması çok önemlidir. Kapalı alanda uzun süre nemli toprakla kalan çiçekler böceklenmeye meyillidir. Bu bakımdan çiçeğin ve toprağının hava alması çiçeğin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Saksıda da yetiştirilebilen kadife çiçekleri için en uygun ortam bahçedir. Daha fazla yayılma imkanı bulan kadife çiçekleri çok daha sağlıklı ve gür çiçekler açarlar.

Kadife Çiçeği

Kadife Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Estetik yapısının yanı sıra kadife çiçeği kozmetik alanında da sıklıkla kullanılır. Güzelliğinin ve hoş kokusunun yanı sıra kadife çiçeğinin cilde faydaları olduğu gibi sağlığa da birçok faydası vardır. Kadife çiçeği ne işe yarar ve kadife çiçeğinin faydaları nelerdir sorusunun cevapları şöyledir:

  • Dinlendirici etkisi sayesinde birçok kremde kullanılır.
  • Kadife çiçeği kremi cilt yaralarını rahatlatır ve iyileşmesini hızlandırır.
  • Kadife çiçeğinden elde edilen yağların arı ve böcek sokma gibi sorunlara iyi geldiği bilinir.
  • Kadife çiçeği cilde faydaları olması ile de bilinir; kuru ciltleri yumuşatır, çatlaklara iyi gelir.
  • Lokman Hekim’e göre kadife çiçeği çayı kalbi kuvvetlendirmeye, ishali durdurmaya, soğuk algınlıklarına ve mide hastalıklarına gelir.
  • Kadife çiçeği çayı, aynı zamanda boğaz ağrısına iyi gelir ve çiçek yoğun bir yapıya sahip olduğu için bir kaşıktan fazla kaynatılması önerilmez.
  • Tohumları ve çiçekleri kaynatılarak saça sürüldüğünde saçlara parlaklık verir.
  • Kadife çiçeğinde bulunan flavonoid adı verilen bir madde sayesinde hepatite karşı koruma sağladığı bilinmektedir.
  • Kadife çiçeği sabunu özellikle nemlendirici etkiye sahiptir.
  • Mantara iyi geldiği bilinmektedir.
  • Regl dönemlerini düzenlemede etkili olduğu bilinmektedir.
  • Kadife çiçeğinin tüketiminin aşırıya kaçılmaması ve sürekli ilaç kullanan kişilerin doktoralarına danışarak tüketmesi veya kullanması önerilmektedir.
  • Ayrıca hamile ve emziren kadınların kadife çiçeği çayını tüketmemesi önerilir.

Kadife Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Kadife çiçeği yağı, kremi ve çayı gibi sıklıkla kullanılır. Çiçeğin yağı özellikle badem yağı ile kullanılarak saça ve yaraya uygulanılmaktadır. Ayrıca kadife çiçeği yağı, zeytinyağı ile karıştırılarak varis tedavisinde de kullanılır. Kadife çiçeğinin yağı egzama, sivilce ve cilt lekelerinin oluşumunu engellemede ve azaltmada etkilidir.

Bebeklerde pişik oluşumunu önleme de ve azaltmada yine kadife çiçeği yağı kullanılabilir. Açık yaraların tedavisinde ve iyileşmesinin hızlanmasında kadife çiçeğinin yağı kullanılabilir. Fakat cilt hassasiyetine sahip ya da alerji sorunları olan kişilerin söz konusu yağı doktorlarına danışarak kullanmaları önerilir.

Bilinen ve yaygın bir yan etkisi olmasa da kadife çiçeği yağı ve çayı papatya gibi bileşikgillere hassasiyeti olan kişilerde bazı olumsuz durumlar yaratabilir. Günümüzde popüler olan birçok kozmetik markası el kremlerine ve saç bakım yağlarında da kadife çiçeği yağı kullanmaktadır. Birçok aktar ve markette bulunan yağ, sıklıkla diğer yağlar ile karıştırılarak kullanılır.

Kadife Çiçeği

Kadife Çiçeği Fiyatları

Kadife çiçeği tohumdan ya da filiz olarak alındığında farklı fiyat aralıklarında yer alır. Birçok yapı market ve çiçekçi de tohumları satılmaktadır. Bunun yanı sıra kadife çiçeği fidesi satın alınarak da ekim gerçekleştirilebilir. Fideler, çiçek satışı yapan yerlerde bulunabilir. Kış aylarında ve soğuk iklimi olan yerlerde kadife çiçeği yetiştirmek zor olduğundan bu sezonlarda kadife çiçeği bulmak oldukça zor ve pahalı olabilir.

Kadife çiçeği fiyatı, çiçeğin türüne ve satın alınma şekline göre değişiklik gösterir. Kadife çiçeği fidesi ve kadife çiçeği tohumu farklı fiyat aralıklarında yer alır. Kadife çiçeğini tohumdan alıp yetiştirmek isteyenler için 4-8 lira arası bir fiyat gösterilirken, hazır ya da filiz olarak almak isteyenler için bu fiyatların üzerinde bir aralık verilebilir.

Toptan ve perakende satışları da mümkün olan kadife çiçeği, evinize ve bahçenize estetik bir görünüm katarken, keskin kokusuyla bütün bahçeyi ve evi sarar.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kadife Kek Tarifi

Kadife Kek

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kadife Pasta Tarifi

Kadife Pasta

10-12 kişilik, 45dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kadife Kek Tarifi

Kadife Kek

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Tohum Kraker (Glütensiz) Tarifi

Tohum Kraker (Glütensiz)

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kadife Pasta ️ Tarifi

Kadife Pasta ️

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kadife Pasta Tarifi

Kadife Pasta

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kadife Pasta Tarifi

Kadife Pasta

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kadife Tatlısı Tarifi

Kadife Tatlısı

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri