Kavun Faydaları, Cilde Faydaları ve Besin Değerleri

Kavun Faydaları, Cilde Faydaları ve Besin Değerleri Tarifi

Yazın Beklenen İsmi Kavun ve Ferahlatan Özellikleri

Kabakgiller familyasının kraliçesi kavun, altın sarısı rengi ve keskin mis kokusu ile yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Deniz sonrası öğle öğünü veya akşam yemeğinden sonra yenen sağlıklı kavun, rakının da en yakın dostu ve bazı tatlıların ana maddesidir. Çocukluğumuzun bakkallarında satılan kavunlu sakızlar ve kavun aroması ile hazırlanan şekerlemelerin tadı hala damaklardadır.

Kavun yararları saymakla bitmez. Cilde ve metabolizmaya pek çok faydası vardır. Kavunla yapılan tatlılar, kavunlu dondurma lezzetleri de bir başkadır. Ayrıca ülkemizde zaman zaman pek çok ilde kavun festivali düzenlenir. Bu festivallerde kavun tarımı, kavun bahçesi ve kavun tarlası hakkında bilgiler verilerek yarışmalar yapılır ve ödüller dağıtılır. Kavun fiyatları kavunun cinsine, kavun kilosu ve ağırlığına, satışta olduğu mevsime göre değişkenlik gösterir. Kavun fiyatı kavunun kilosu tartılarak belirlenir ve 3 liradan 10 liraya kadar cinsine, mevsimine göre değişebilir.

Kavunun özellikleri nedir, kavun bakımı ve kavun kışa nasıl saklanır gibi diğer bilgileri merak edenler ise makalemizde bunlara da yanıt bulabilirler.

kavun

Kavun Nedir?

Kavun, ılıman ve tropikal iklim bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilen bir meyvedir. Kavun bitkisi çiçeklidir. Meyvenin aromatik ve keskin bir kokusu vardır. Bünyesinde güçlü miktarda A, B ve C vitaminleri barındırır. Ham haline kelek denir. Kavun üretimi doğrudan kavun tohumu ekimi ile gerçekleştirilebildiği gibi kavun fidanı ile de sağlanabilir. Kavun fidesi bakımında sulama ve gübreleme yöntemleri uygulanır. Kavun ekimi emek isteyen bir süreçtir.

Kışa kavun saklamak istiyorsanız kavunların çekirdeklerini temizleyerek, derin dondurucuya buzdolabı poşetlerinin içinde koyabilirsiniz. Tüketilmek istenilen zamanda dışarıya çıkartılan kavun, çözüldükten sonra ilk günkü tazeliğini koruduğundan gönül rahatlığıyla yenilebilir.

kavun

Kavun Çeşitleri Nelerdir?

Kavunun iklimlere göre değişkenlik gösterdiği çeşitleri vardır. Ülkemizde yetiştirilen başlıca ka­vun türü; Topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve Altınbaş kavunudur. Bunlar dışında; Kırkağaç, Yuva, Casaba, Honeydew, Galia gibi pek çok çeşidi vardır.

Kavunun özellikleri çoktur. Yassı veya yuvarlak şekilde bulabileceğiniz kavunun, sulu ve etli bir yapısı vardır. Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içerdiğinden kalp sağlığı için faydası da büyüktür. Aynı zamanda içeriğinde hipertansiyonu engelleyen sodyum bulunur. Kavundan yapılan kavun sirkesi ve atıştırmalık sağlıklı kavun kurusu da vardır.

kavun faydaları

Kavunun Kalori ve Besin Değerleri

Ortalama 100 gram kavunun kalori değeri 28 kcal iken 1 porsiyon yani 180 gram kavun kalori değeri 50.4 kcal şeklindedir. Kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan gelir ve lif oranı hayli düşüktür. Kavun şeker oranı yüksek olduğundan meyvenin kan şekerini hızlı yükseltme özelliği vardır. Kavun şeker hastalarına zararları ile bilindiğinden çok fazla önerilmez ve kavun zayıflatır mı sorusuna cevap ne yazık ki olumsuzdur, yani kilo aldırır.

Kavun besin değerleri açısından oldukça güçlü bir meyvedir. Kavun vitamin bakımından da zengin olmasının yanı sıra: sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenleri içerir.

Detaylı bilgi için: Kavun Kaç Kalori? 1 Dilim Kavun Kaç Kalori? Kilo Yapar Mı?

kavun faydaları

Kavunun Faydaları Nelerdir?

  • Kavun faydaları arasında ilk sırayı bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin olması alır.
  • İçeriğindeki C vitamini çocukların gelişiminde önemli olmasıyla beraber soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara da kalkan görevi görür.
  • Potasyumdan sebeple kalp & damar rahatsızlığı olanlara iyi gelir ve bu tip hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kalp ritmini dengeleyerek stres ve heyecan benzeri duyguları da etkileyen kavun vitamin değeri bakımından göz ve cilt sağlığına iyi gelen mineralleri de içerir.
  • Kavun uyku kaçırır mı diye düşünenlerin aksine çoğunluğu su olduğundan rahat bir uyku çekilmesine imkan tanır.
  • Kavun gaz yapar mı konusu tamamen kişinin metabolizmasına göre değişkenlik gösteren bir husustur.

Kavun Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Kavun yağı cildi nemlendirip beslemeye yardımcı olurken, kavun çekirdeği suyu anemi hastalığına iyi gelir ve mide rahatsızlanmalarına birebirdir.
  • Kavun suyu midedeki asidi dengeler.
  • Kavun yaprağı ve kavun çiçeği de aynı çekirdeği gibi faydalı doğal harikalardır. Yaprak ve kabuklardan doğal oda kokusu, kavun esansı yapılabildiği gibi şerbet ve zeytinyağlı tariflerde de kullanılabilir. Etli yemeklerde tencere içine atılan kavun kabuğu etlerin kolay pişmesini sağlar.

Kavunun Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Kavun çekirdeğinin cildi beyazlatıcı, leke giderici, nemlendirirken onarıcı özellikleri vardır. Kavun çekirdeği yağı ile cilde masaj yaparak cildinizi temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda kavun maskesi gibi kürler de cildin rengini açarak gözeneklerin nefes almasına yardımcı olur.
  • Sadece cilde değil saça da etkisi büyük olan kavun, saç dökülmesini önleyerek saçların daha sağlıklı ve gür uzamalarına olanak tanır.

kavun besin değerleri

Kavun Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Kavun kabuğu da kavunun tüm diğer bölümleri gibi çok faydalıdır. Kabuğun diş ağrılarına etkileri vardır. Kabuk dilimlenip kaynatılarak soğumaya bırakılır. Soğuduğunda gargara yapılır. Bu uygulama diş ağrısını azalttığı gibi diş eti sağlığına da iyi gelir.

kavun besin değerleri

Kavun Nasıl Kesilir?

Kavunun ilk önce alt ve üst bölümleri şapka gibi kesilerek çıkartılır. Ardından meyve ikiye bölünür. Bir kaşık yardımıyla çekirdekler çıkartılır ve kavun tekrar (bu sefer boyuna dilimler olacak şekilde) dilimlere ayrılır.

Her dilim kabuğundan kesilerek, oluşan ay şeklindeki dilim de küçük kare dilimlere kesilir. Soğumaya bırakılan kavun sunumu güzelce yapılarak afiyetle yenir. Yalnız burada önemli olan nokta; kullanılan bıçağın büyük, tırtıksız ve güçlü olması gerektiğidir.

Ferahlatıcı ve Nefis! 10 Pratik Kavunlu Tarif

1) Kavun Sorbe ile Yaza Merhaba

Sıcaktan bunalanlara özel olarak hazırlanmış buz gibi kavunlu bir tarif denemek isteyenler buraya. Yalnız dikkat! Bu tarifi bir kere tadanlar sonrasında müptelası olabilir deniyor. Kavun Sorbe

Tarif: Kavun Sorbe

2) Üzümle Taçlandırılan Yaz Tarifi Özel Günlerinizi Süslüyor

Doğum günlerinde, kutlamalarda ve farklı organizasyonlarda süslü görünümüyle sofranızı renklendirecek olan bu tarif, hazırlanışı bakımından da epey kolay. Üzümle Taçlandırılan Yaz Kavunu

Tarif: Üzümle Taçlandırılan Yaz Kavunu

3) Kavun Reçeli Değişiklik Arayan Hanımlar İçin Geliyor

Klasik reçel tarifleri dışında farklı lezzetler arayan hanımların ilgisini çekecek olan kavun reçeli, hem basit hem de dev leziz bir tatla kalbinizi mest ediyor. Kış aylarında kavunun tadını kokusunu özleyenler bu tarif ile mutlu oluyor. Kavun Reçeli

Tarif: Kavun Reçeli

4) 3 Malzemeli Kavun Dondurması Diyet Yapanlar İçin Şekersiz

Sadece üç malzemeyle evinizde hazırlayabileceğiniz bu doğal dondurma hem sağlıklı hem de şekersiz olması bakımından dikkat çekiyor. Kısa sürede yapılan kavunlu dondurma çocuklar için de besleyici ve ilgi çekici görünüyor. 3 Malzemeli Kavun Dondurması

Tarif: 3 Malzemeli Kavun Dondurması

5) Kavunlu Pelte Güzeli

Reçel ve dondurmanın ardından peltesiz bir yaz düşünemeyenler için gelen bu tarif, süsleri açısından da buzdolabının ve sofraların güzeli seçiliyor! Kavunlu Pelte

Tarif: Kavunlu Pelte

6) Kavun Sorbe ile Kelek Kavunlar Değerleniyor

Her tür kavun meyvesi ile hazırlayabileceğiniz bu tarif, özellikle kelek çıkan kavunların değerlendirilmesi için kulağa gayet keyifli geliyor. Soğuk ve şekersiz, leziz mi leziz kavun sorbe, kısa sürede hazırlanabiliyor. Kavun Sorbe

Tarif: Kavun Sorbe

7) Kavunlu Dondurma Kalbinizi Çalıyor

Sıcak yaz aylarının göz bebeği dondurma her tür meyveden elde edilebiliyor. Evde hazırlanan doğal dondurmaların ise tadı bir başka oluyor. Kavunlu dondurma hem pratik hem de lezzetiyle kalbinizi çalıyor. Kavunlu Dondurma

Tarif: Kavunlu Dondurma

8) Kavunlu Smoothie İçerek Ferahlayın

Smoothie’siz yaz olur mu? Olmaz! Kavunun aromatik kokusu ve keskin lezzetinden ilham alınarak hazırlanan kavunlu smoothie içerek ferahlayın. Kavunlu Smoothie

Tarif: Kavunlu Smoothie

9) Kavunlu Limonata Çocukların Neşesi

Çocukların en sevdiği içeceklerden biri olan limonata, limon gibi aynen bire bir kavunla da hazırlanabiliyor. Kavunlu limonata çocukların neşesi ve sıcak günlerin serinleticisi oluyor. Kavunlu Limonata

Tarif: Kavunlu Limonata

10) Kavun Suyu Şifa Niyetine İçiliyor

Bal ve limonla sadece birkaç dakikanızı ayırıp hazırlayabileceğiniz kavun suyu, şifa niyetine içiliyor. Kendi damak zevkinize göre içeriğinde oynamalar yapabileceğiniz tarif lezzetini kavundan alıyor. Kavun Suyu

Tarif: Kavun Suyu

Kavun ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kavun Sorbe Tarifi

Kavun Sorbe

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Sepeti Tarifi

Kavun Sepeti

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Dondurma Tarifi

Kavun Dondurma

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri