Kolanın Zararları, Kola İçtikten Sonra Vücutta Neler Oluyor?

Kolanın Zararları, Kola İçtikten Sonra Vücutta Neler Oluyor? Tarifi

Zararları ve Bilinmeyen Kullanım Alanlarıyla

Kola İçeceği

8 Mayıs 1886’da, Atlanta’daki Jacobs Eczanesi’nde çalışan insanlar tarihin en çok tüketilen içeceğinin çıkışına şahit oldular. Yerel bir eczacı olan Dr. John Stith Pemberton, yaptığı yeni bir sağlık toniğini tanıtmak için eczaneye teklifte bulundu ve deneyen kişiler tarafından oldukça beğenildi. Böylece, sinirsel rahatsızlıklara iyi gelmesi için tasarlanan kola5 sentlik ilk satış fiyatıyla piyasaya sürülmüş oldu.

kola zararları

Kola İçinde Ne Var?

Herhangi bir kutu veya şişede listelenen bileşenler karbonatlı su, şeker, kafein, fosforik asit, karamel ve doğal aromaları içerir. Kolanın başlangıcından bu yana tam içerik, formül ve doğal aromaları ciddi bir ticaret sırrıydı. Ancak, sadece iki Coca-Cola yöneticisinin bildiği kesin doğal tatlandırıcı formülüyle ilgili birçok spekülasyon da mevcuttur:

  • Sitrik asit: Sitrik asit, kola tarifinin en önemli ve doğal kola ham maddesi olma özelliğini taşır. Yaratıcı John Pemberton’ın 1886 yılına ait günlüklerinde sitrik asit, lezzetlendirici ve koruyucu olarak ana içerik malzemeler arasında yerini alır.
  • Bitkiler: Kolanın orijinal tarifinde kullanılan bitkilerin tam miktarı ve kombinasyonu büyük ölçüde bilinmemektedir. John Pemberton’ın tarifinde, miktarları belirtilmemiş olsa da, portakal, tarçın, limon, kişniş, Hindistan cevizi ve neroli kullanımını görülür. Başka tarifler arasında vanilya ve lavanta yağı ile kola fıstığı yer alır. Kola fıstığı, doğal olarak kafein içeren ve Afrika’daki yerli fındık ağaçlarından elden edilen bir yemiştir. Buna ek olarak, birçok çağdaş yemek tarifinde karamel kullanımı da renklendirme amacıyla belirtilir.
  • Coca Yaprağı: Bir Güney Amerika bitkisi olan coca yaprağından elde edilen bitkisel özütler kokain olarak da bilinir. Bu bitki, 1886 yılında John Pemberton’un orijinal Coca-Cola tarifi ile kullanılmaya başlanmış ve 1906’daki Saf Gıda ve İlaç Yasası’nın yürürlüğe girmesine kadar, büyük miktarlarda kafein, aktif bileşen olarak kullanılmıştır. Bazı kola tarifleri, kokainin hala markaların doğal içerikli tarifinde kullanıldığını iddia etmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki, koka yaprağının uyarıcı olan kısmı değil, tatlandırıcı olarak kullanılan özütü tarife eklenir.
  • Şeker: En belirgin tadı yaratan kola ham maddesi şeker daha ucuz bir alternatif olan yüksek fruktozlu mısır şurubu formunda kullanılır. Bazı ülkelerde şeker kamışı gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir.

Peki, kola nasıl yapılıyor?

Kolanın orijinal formülü 36 galon yani yaklaşık 136 litre için şu malzemeleri içerir: 97 kilogram şeker, 4 buçuk litre su, 820 gram limon suyu, 820 gram sitrik asit, 511 gram kafein, 820 gram tatlandırıcı, 12 kap renklendirici, 15 litre sıvı coca. Tatlandırıcı için ise: 1 litre alkol, 340 gram sıvı küçük Hindistan cevizi (nutmeg), 540 gram vanilya, 280 gram tarçın yağı, 340 gram Hindistan cevizi yağı, 425 gram kişniş, 340 gram neroli yağı.

Kolanın gizli olduğu söylenen ve ona asıl rengini verdiği iddia edilen bir başka ham maddesi daha vardır: Cochineal böceği. Cochineal yani kola böceği olarak bilinen bu böcek kozmetik ve ilaç endüstrisinde sıklıkla kullanılan bir canlıdır. Kolanın siyah renginin bu böceklerin ezilmesi ile elde edilen sıvıdan geldiği söylenir. Fakat bu iddia bir spekülasyondan ibarettir zira bu konuda kanıtlanmış herhangi bir iddia bulunmamaktadır.

kola kaç kalori

Kola Kaç Kalori? Kilo Aldırır Mı?

Artık uzmanlar şekerin insan sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu her fırsatta bizlere anlatıyor. Biz de gün boyunca aldığımız şeker oranına dikkat ederek çayımızı veya kahvemizi şekersiz tüketiyor, tatlı yememeye çalışıyoruz. Fakat tüm bunlara rağmen dikkat etmekten kaçındığımız bir besin grubu var: Asitli içecekler.

Asitli içeceklerin en çok tüketilen çeşidi kuşkusuz ki koladır. Kola tüketimi dünya sıralamasında 20. sırada bulunan ülkemizde kola vazgeçilmez içeceklerden birisidir. Gün içerisinde, özellikle yemeklerde 2-3 bardak kolayı hiç düşünmeden tüketebiliriz.

Kola içerken farkında olmadan vücudumuza ne kadar şeker alırız?

  • 1 kutu kolada 140 kalori bulunur. Bu da yaklaşık 10 çay kaşığı şekere denk gelir. 1 ay boyunca her gün 1 kutu kola içtiğinizi düşünürseniz toplamda 4200 kalori almış olursunuz. Bu da 292 çay kaşığı şeker almaya denktir. Bu durumu 1 sene için düşünürseniz toplam 50,400 kalori alırsınız. Bu da yılda 6 buçuk kilo yağı sırf koladan aldığınız anlamına gelir.
  • Eğer kola içmeyi bağımlılık haline getirdiyseniz zararları sizin için kaçınılmaz olur. Sağlık uzmanları, şekerli içeceklerin aşırı tüketiminin kilo alımı, insülin direnci ve diyabet ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünmektedir. Doktorlar, sağlığımızı iyileştirmek için şekerli ve asitli içecekleri diyetimizden kesmemizi her fırsatta tavsiye eder. Bunu yaparak, daha iyi bir uyku düzeni ve diş sağlığına kavuşmak, ayrıca tip 2 diyabetin ve obezite riskinin azalmasını sağlamak oldukça mümkündür.
  • Bünyenizin kola bağımlılığı ile boğuştuğunu ve günlük 1,5 litre kola tükettiğinizi farz edelim. Bunu tüketmeyi bıraktığınızda ve yerine su tükettiğinizde yıllık kalori alımınızı 219.000 kalori düşürmüş olursunuz. Bu rakamı kendi tükettiğiniz miktar ile karşılaştırın ve kolayı bıraktığınızda diyetinizde ne kadar ilerleme sağlayabileceğinizi bir düşünün.

Unutmayın ki sağlıklı bir diyet ve sağlıklı bir kiloyu korumak, diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde kilit rol oynar. Kısaca kola içmek tek başına kilo alma ile ilişkili olmasa da insanları sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yönelttiğinden ötürü oldukça zararlıdır. Kola zararları özellikle kullanılan yapay tatlandırıcı ve kimyasalların vücuda olan zararlı etkilerinden gelir. Bu kimyasallar daha fazla yemek yemenize ve sonuç olarak kilo almanıza neden olabilir.

kola zararları

Kolanın Zararları Nelerdir?

Kolanın içerisindeki kimyasallar insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etki bırakır:

  • Tüm şekerli içeceklerde olduğu gibi kolada da obezite, tip 2 diyabet ve diş çürütmesi gibi riskler mevcuttur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, nüfusun yaklaşık yarısı herhangi bir günde şekerli içecekleri tüketmektedir ve bu içecekler en çok gençler ve genç yetişkinler arasında popülerdir.
  • Tek bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.
  • Harvard Halk Sağlığı Okulu’na göre, günde 1-2 kutu şekerli içecek içen insanlar, tip 2 diyabet geliştirme olasılıklarını % 26 arttırırlar. Tip 2 diyabet hastalığı ise her yıl 184.000 kişinin ölümüne yol açan ciddi bir hastalıktır.
  • Kola içerisindeki asit nedeniyle mide rahatsızlıklarını da tetikleyebilir. Özellikle ülser ve gastrit hastalıklarına sahip insanlar kola içmekten kaçınmalıdır.
  • Yüksek oranda kafein sebebiyle de kolanın pek çok zararlı yönü mevcuttur. Tüketimden 15-60 dakika sonra kafeinin mide ve ince bağırsak tarafından kan dolaşımına emilmeye başlaması damar daralması ve kalp rahatsızlıkları riskini büyük oranda arttırır.

Peki, kolayı tükettikten sonra vücudunuza tam olarak ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

  • İlk 10 dakikada 10 çay kaşığı şeker dolaşım sisteminize giriş yapar. Normalde bu kadar şeker insanın kusması için tetikleyici iken, fosforik asit bu hissiyatı engelleyerek sizi kontrol altına alır.
  • İlk 20 dakika içinde kan şekeriniz yükselmeye başlar. Bu da insülin artışına neden olur. Karaciğeriniz bu hormonun salgılanması ile şekeri yağa dönüştürmeye başlar.
  • İlk 40 dakika içerisinde kafein emilimi tamamen gerçekleşir. Kafein yüzünden sinir sisteminiz etkilenir ve göz bebekleriniz büyür. Artan kan basıncı ile karaciğer kan akışınıza daha fazla şeker girişi yapar.
  • İlk 45 dakikada vücudunuz dopamin üreterek beynin keyif merkezini uyarır.
  • 60 dakika sonra yüksek dozda şeker nedeniyle üriner kalsiyum boşaltımı artar. Bu da vücutta şeker yıkımını başlatır. Şeker o kadar hızlı bir şekilde emilip yakılır ki vücutta bir çökme ve yorgunluk durumu başlar.

kola

Kola Faydaları ve Bilinmeyen Kullanım Alanları

Her ne kadar zararlarından sıklıkla bahsedilse de bazen bir bardak soğuk koladan daha ferahlatıcı bir şey yoktur. Peki, kolanın sadece sizi ferahlatmaya değil vücudunuz üzerinde de birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz?

  • Kolay sindirim: Bilim adamları ve doktorlar, bir kişinin sindirim sistemi boyunca yiyecekleri ilerletmekte zorluk çektiği bmide fiytobezoar rahatsızlığı için en iyi tedavilerden birinin 1 bardak kola olduğunu kabul etmiştir. Gazlı içeceğin yüksek asitliği bazı hastalar üzerinde mide asidi gibi davranır ve şiddetli karın ağrısı ve tıkanıklık sorunlarını ortadan kaldırabilir.
  • Fikre odaklanmak: İçerdiği kafein sebebiyle tıpkı sabahları içtiğiniz fincan kahveniz gibi, kola da oldukça uyarıcı özelliklere sahiptir. Kafein kan akışınıza girdiğinde, konsantrasyon ve zihinsel odaklanmayı arttırır. Ancak kolada aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü fazla kafein sizi stresli ve gergin hissettirebilir.
  • Enerji arttırıcı: Eğer tüm enerjiniz tükenmiş gibi hissediyorsanız bunun üstesinden gelmek için hızlı bir şeker patlamasına ihtiyacınız olabilir. Tabi ki çoğu doktor, sisteminize daha kontrollü bir şeker salımı (meyve ve yemiş gibi) önerisinde bulunacaktır, ancak bazen hızlı bir şeker salınımına ihtiyacınız varsa kola en iyi seçenek olabilir.

Tüm bu faydalar dışında kolayı sıra dışı günlük ihtiyaçlarınız için de kullanabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları:

  • Evde bulunan kolaları tuvalet ve fayans temizliğinde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapmanız gereken tek şey kolayı temizleyeceğiniz yere dökmek ve asidin etki etmesi için 1 saat beklemektir. Daha sonra ise fırça ile ovalayarak temizliğinizi sürdürebilirsiniz.
  • Bir başka temizlik önerisi de pas lekelerinden kurtulmak üzerinedir. Pasını temizlemek istediğiniz nesneyi taze kola dolu bir bardağa daldırın veya eğer nesne çok büyükse, bir bezi kolaya batırarak silin. İçeceğin içindeki fosforik asit korozyon sürecine neden olur ve pası gevşeterek kolayca silinmesini sağlar.
  • Kolanın diğer bir faydası ise kumaş üzerindeki süt lekelerini çıkarabilmesidir. Sütlü lekenin üzerine biraz kola dökün ve 5 dakika emmesini bekleyin. Daha sonra giysinizi her zamanki şekilde yıkayın ve lekenin kayboluşuna şahit olun.
  • Böcekler tarafından rahatsız edici şekilde ısırıldıysanız kola yine imdadınıza yetişebilir. Etkilenen bölgeye kola batırılmış bir pamuklu bez koyarak kaşıntı ve yanmayı büyük ölçüde engellemiş olursunuz. Bu da muhtemelen anestezi etkileri olan kafeinden kaynaklanır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vücut Dinlendirici Çay Tarifi

Vücut Dinlendirici Çay Tarifi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Acılı Ezme En Kolayı Tarifi

Acılı Ezme En Kolayı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Muzlu Dondurma (En Kolayı) Tarifi

Muzlu Dondurma (En Kolayı)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
En Kolayı Mikrodalgada Brownie Tarifi

En Kolayı Mikrodalgada Brownie

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Midye Tatlısı (Bundan Kolayı Yok) Tarifi

Midye Tatlısı (Bundan Kolayı Yok)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kol Böreği Tarifi

Kol Böreği

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri