Ökse Otu Faydaları, Çayı Neye İyi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi

Ökse Otu Faydaları, Çayı Neye İyi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi Tarifi

Kanser, Migren, Epilepsi ve Diyabete Doğal Reçete

Ökse Otu

Santalaceae familyasına dahil olan ökse otu, Batı ve Güney Asya’ya ait asalak bir bitki türüdür. Halk dilinde güvelek, gevele, çekem ve purç olarak da bilinir. Dört mevsim boyunca yapraklarını dökmeyen ve özellikle elma ağacı dalları üzerinde yaşayan bu bitki türü, pek çok hastalığın da şifa kaynağı olarak bilinir.

İnce ince kıyılan ve gölgede kurutulan ökse otu yaprakları henüz meyve vermeden yalnızca mart – nisan aylarında ve ekim ayının başından aralık ayının ortasına kadar olan dönemde toplanmaktadır.

ökse otu faydaları

Ökse Otu Nedir?

Ökse otu parazit olarak yetişen ve toprakta kendiliğinden ortaya çıkan bir bitkidir. Birçok kişi ökse otunu belirli kültürel geleneklerle veya süslemelerle ilişkilendirse de, çok sayıda kıtada çeşitli biçimlerde yetişir ve aslında hemiparazitik bitkileri belirli bir taksonomik düzende kapsayan geniş bir terimdir. Hemiparazitik bir bitki, konakçı bir ağaca veya çalıya tutunur, dallara nüfuz eder ve beslenmek için besin ve su emer. Bu parazitik davranış, birçok türün ve ökse otu türlerinin en birleştirici özelliğidir.

Ökse otunun özündeki organik bileşikler ve kimyasallar, epilepsi, kanser tedavisi (daha yakın yıllarda) ve kısmen de lokal olarak ve yüksek dozda enjekte edilerek tümör büyümesini geriletmek için kullanılmıştır. Günümüzde uygulamada popülerlik kazanmaya da devam etmektedir. Birçok bitkisel özütün aksine, ökse otu kullanımı genellikle enjeksiyon şeklindedir; ancak halk arasında tentür veya çay şeklinde de kullanılabilir. Ülkemizde çok fazla bilinmese de bitkinin yapraklarından ökse otu yağı da elde edilir.

ökse otu faydaları

Ökse Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Ökse otunun özü kan basıncını düşürerek, kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı ve stresi hafifletebilir ve aterosklerozun (damar sertliği) etkisini azaltır. Hipertansiyonun etkisinin azaltılması; felç, kalp krizi ve koroner kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ökse otu özü ayrıca nabzı yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da kalbin zorlanmasını azaltır.
  • Ökse otu boğaz ağrısı, öksürük ve bronşiyal iltihaplanma durumlarında tahrişi yatıştırır, göğüsteki rahatsızlığı ve sıkışıklık hissini azaltmaya yardımcı olur. Vücudun ve beynin aynı anda sakinleşmesini sağlayarak, astım krizlerinde görülen öksürme, hırıltılı solunum ve panik davranışlarının engellenmesini sağlar. Bu özellikleri sayesinde ökse otu epilepsi hastalığı için de eski lokman hekimler tarafından yıllar boyunca ilaç olarak kullanılmıştır.
  • Ökse otu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi de yer alır. Bu özelliği aynı zamanda kanser tedavisinde kullanılmasını da sağlar.
  • Antibakteriyel, antioksidan ve antiviral kapasitesi, vücudun mükemmel bir savunma hattına sahip olmasına yardımcı olur.
  • Ökse otu, aşırı kramp ve menstrüel dönem ağrılarında çay şeklinde kullanılabilir. Ancak, kas spazmlarını ve enflamasyonu yatıştıran, gerginliği ve krampları hafifletmeye yardımcı olan ökse otu çayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde mutlaka bir doktora başvurularak tüketilmelidir. Hamilelik döneminde uterus kasılmalarını tetikleyebilir.
  • Ökse otu, pek çok hastalığa iyi geldiği gibi vazodilatasyon (damar genişlemesi) ve spazm giderici etkisiyle migren üzerinde de büyük fayda sağlar.
  • Ayrıca yüksek tansiyon kaynaklı baş ağrılarını da kısa sürede giderir. Ökse otu migren atağının başlayacağı hissedildiğinde çay olarak tüketilirse atakların yıpratıcı etkileri en aza indirilmiş olur.
  • Yatmadan önce içilen bir fincan ökse otu çayı sinirleri yatıştırır, dinlendirici bir uyku uyumanızı sağlar ve solunum sıkıntılarını yatıştırır. Böylece uyku sırasında ortaya çıkan horlama veya nefes düzensizlikleri gibi problemleri azaltır.

ökse otu zararları

Ökse Otunun Zararları ve Yan Etkileri

Avrupa ökse otu ağız yoluyla alındığında veya uygun miktarlarda derinin altına enjekte edildiğinde genellikle güvenlidir. Ancak meyvelerinin zehirli olduğu düşünülür ve tüketilmesi tavsiye edilmez. Enjeksiyonu takiben bazı lokal ve sistemik reaksiyonlar görülebilir.

Kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve enjeksiyon bölgesinde sertleşme lokal reaksiyonlar arasında yer alır. Sistemik reaksiyonlar hafif ateş veya grip benzeri semptomlar içerir. Aynı zamanda anafilaksi bildirilmiştir. Anafilaksi; yaşamı tehdit eder boyutta bir alerjik reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Diğer olası yan etkileri arasında:

  • Göz bebeği büyüklüğünde değişim
  • Hafif ateş
  • İshal
  • Dehidrasyon
  • Nabzın yavaşlaması
  • Bulantı
  • Nöbet ve hezeyanlar bulunur.

Ökse otu; alkol kullanırken veya soğuk algınlığı ve alerji ilaçları, sakinleştiriciler, trankilizerler, narkotik ağrı kesiciler, barbitüratlar (uyku hapı), nöbet ilaçları ve kas gevşeticileri gibi sinir sistemini yavaşlatan ilaçların beraberinde kullanılmamalıdır. Avrupa ökse otu zararları arasında karaciğer hasarı da bulunur. Bu nedenle uzun süreli ve sık kullanımından kaçınılmalıdır.

ökse otu nedir

Ökse Otu Çayı Nasıl Demlenir? Neye İyi Gelir?

Ökse otunun demlenme şekli de diğer şifalı bitkilerin demlenme şekline benzer:

  • Bir bardak kaynar suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı kuru ökse otu atıp 5-10 dakika dinlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
  • Ökse otu çayı yapmanın diğer bir yöntemi ise şöyledir: 1 çay kaşığı kıyılmış ökse otunu 1 fincan soğuk suyun içine atın ve bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında biraz ısıtarak içebilirsiniz.
  • Bu çay öksürüğe ve bronşite iyi gelir, astım tedavisine yardımcı olur, sinirleri yatıştırır ve mide kasılmalarını yatıştırır.

ökse otu ibrahim saraçoğlu

Ökse Otu Kanser Tedavisine Etkisi

Ökse otu kanser hastaları için de yararlı bir bitki olabilir. Yapılan bir çalışmada, ökse otunun kemoterapinin bulantı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi yan etkilerini azalttığı anlaşılmıştır. Ayrıca çalışmada yer alan bazı katılımcılar daha az saç kaybı yaşadıklarını ve ruhsal durumlarının daha iyi olduğunu rapor etmişlerdir.

Ökse otu bunların yanı sıra radyoterapi alan hastaların geceleri daha rahat uyumalarını, daha az yorgun hissetmelerini sağlar. Meme, yumurtalık ve akciğer kanseri olan 220 hastayı kapsayan bir çalışma, ökse otu verilen hastaların daha az yorgunluk, uykusuzluk, anoreksiya ve bulantı yaşadığını göstermiştir.

Bunların yanı sıra, ökse otu beyin tümörü gelişiminin de gerilemesini sağlayarak kanser tedavisine katkıda bulunur.

Ökse otu İbrahim Saraçoğlu’nun da kullanılmasını önerdiği şifalı bitkilerden biridir ve Saraçoğlu bitkinin meyvelerinin yenilmemesi gerektiğini, asıl faydalı olan kısmının yaprakları olduğunu belirtir.

ökse otu

Saraçoğlu’nun hazırladığı kürün yapılışı:

  • 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ökse otunun yaprak ve sapları (kurutulmuş) atılır, 8 dakika demlenmesi beklenir.
  • Sonrasında süzülür ve içilir.
  • Her defasında taze olarak hazırlanmalıdır.
  • Kür 4 hafta boyunca her gün uygulanır ve günde yalnızca 1 bardak içilir.
  • Ancak her 7 günün sonunda 3 gün ara verilir. Bu 3 günlük aralar uygulama süresine dahil edilmez.
  • Aynı zamanda kür uygulanırken kullanılan miktara da dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.

ökse otu fiyatı

Ökse Otu Şeker Hastalığı Tedavisine Etkisi

Ökse otu şeker hastalığı için de nesillerdir geleneksel olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar, laboratuvar testlerinde kan glukoz seviyelerini düşürme kabiliyetine sahip olduğunu göstermiştir ve diğer bulgular, özünün pankreatik hücrelerde insülin üretimini uyardığını, vücuttaki insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğunu ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini göstermiştir. Bu sebeple ökse otu genellikle diyabet hastası olanlar için doğal bir ilaç olarak reçete edilir.

  • Ökse otu çayı hazırlamak için; bir bardak kaynar su içerisine bir tatlı kaşığı ökse otu karıştırılır ve bardağın ağzı kapatılarak 10 saat beklenir.
  • 10 saat sonunda karışım süzülür ve tekrar ısıtılmadan ya da kaynatmadan tüketilir.
  • Ancak kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

ökse otu kanser

Ökse Otu Fiyatı Ne Kadar? Nerede Bulunur?

Ökse otunu aktarlardan veya internet üzerinden doğal ürünler satan mağazalardan satın alabilirsiniz. Ancak aldığınız yerin güvenilir olmasına ve satılan ürünlerin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Ökse otunu eğer aktardan alacaksanız açık şekilde, ihtiyacınız kadar alabilirsiniz.

Paketli satılan ökse otu ise genelde 50 veya 100 gramlık paketlerde kurutulmuş olarak bulunur. 100 gramlık paketlerin fiyatı 7 ila 10 tl arasında değişmektedir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri