Palm Yağı Nedir? Zararları Nelerdir? Palm Yağı İçeren Ürünler

Palm Yağı Nedir? Zararları Nelerdir? Palm Yağı İçeren Ürünler Tarifi

Palm Yağı Hakkında Merak Edilenler

Uzun zamandır akılları kurcalayan bir konu gündemde. Özellikle de markete gittiğinizde sizi bir şey alırken iki kere düşündüren bir faktör. Tabii ki fiyatları da ürünlerin etkileyici özelliği fakat; içeriğinde palm yağı bulunan ürünlerin alınması da düşündürücü bir durum.

Gazetelerde yazılıp çiziliyor sürekli. Palm yağı insan öldürüyor, palm yağı oldukça tehlikeli gibi. Ne kadarı doğru bu yazılanların? Gerçekten ne kadar bilgiye sahibiz bu konuda? Bir düşünün haydi. Sizler fikir yürütürken, bizler de sağlığınızı düşünerek palm yağı hakkında bilinmesi gereken, palm yağı özellikleri içeren yazımızı derledik. Daha sağlıklı ve temiz beslenme için, almış olduğunuz gıdaların içeriğine bir mercek tutmakta fayda var…

Palm Yağı

Meraklar Diniyor: Palm Yağı Nedir? Neyden Elde Edilir?

Endonezya ve Malezya’da bulunan bir palmiye türünden elde edilen palm yağı, dünya çapında yağ olarak kullanılan, en verimli bitki olarak kabul edilmektedir. İşlenmiş gıdalar ve paketli ürünlerde kendini daha çok gösterir. Üretimi ise palmiye ağacının vermiş olduğu meyvelerden sağlanır. Sektörde palm yağı ağacı tercih edilmesinin sebebi ise oldukça ekonomik olmasıdır. Bitkisel kaynaklı yağlar arasında, kendini en çok gösteren yağ türüdür palm yağı. Omega-6 açısından da yüksek olan palm yağı Canan Karatay tarafından onaylanan, tüketilmediği takdirde omega-6 hastalıklarına davet çıkarabilecek bir yağdır.

Akılları karıştıran bir konu daha vardır: palm yağı ile hurma yağı aynı mı endişesi. İsimlerinin birbiri için kullanılması, her ne kadar doğru olmasa da iki yağın da aynı familyadan geldiğini belirtmek isteriz. Fakat hurma yağının, palm yağı etkisi göstermesi için yaklaşık 200 derecelik bir ısıya maruz kalması gerektiğini de ifade edelim. Merak ederseniz: palm yağı trans yağ mı, acaba zararı var mı? Trans yağlar doğal yağ değildir. Hurma yağı daha masum olan bir yağdır diyerek, soru işaretlerinizi bir nebze de olsa giderelim.

Palm Yağı

Palm Yağı Zararları Nelerdir?

Palm yağları, yüksek ısılarda rafine edildiği için bir şekilde zararlı hale gelebiliyor. Yüksek ısıya maruz kalmasının sebebi ise doğal rengi olan kırmızıyı kaybetmesi ve kokusundan arınmasıdır. Her ne kadar uzmanlar palmiye yağı zararları konusunda ikiye ayrılsa da, tüketim açısından tercihi tüketiciye bırakmışlardır.

Kimi uzmanlar ise yüksek ısıya maruz kalmış palm yağının, kalp krizine davet çıkardığını ve yüksek tansiyona neden olduğunu belirtmiştir. Fakat yapılan çalışmalar sonucunda, şu an için sadece hayvanlar üzerinde kanserojen etki bıraktığını ifade etmişlerdir. İnsan sağlığına zararından çok aslında doğaya zarar veren palm yağı, yoğun tüketim sebebiyle birçok palmiyenin kesilmesine ve arazinin yok olmasına neden olur. Ayrıca kesilecek palm yağı bitkisi için, ağaçları yaşam alanı olarak seçen tropik hayvanların ise doğasıyla oynanmasına ve onların kaçırılmasına neden olur. Özellikle de palm yağı orangutan neslinin tükenmesine neden olacak bir faktördür. Yaşam alanları daraldıkça, onlar da birer birer bu hayattan kaybolacaktır. Ayrıca yağmur ormanları da palm yağı üretimi için yok edilmektedir.

Palm Yağı

Yani bu bir zincirdir. Ne kadar çok tüketim olursa o denli ağaç kesilecek ve hayvanların doğası değişecektir. Demek oluyor ki bundan birkaç yıl sonra, hızlı tüketimin de sebebiyle bazı hayvanları sadece kitaplarda görebileceğiz. Düşündüğünüzde palm yağı helal mi diye, bu sorunun cevabı ise sizin tercihinize kalmıştır diyebiliriz; ancak helal olmadığına dair bir görüş de söz konusu değildir. İşte palm yağı gerçeği bu şekilde hafızalarda kalmıştır.

Palm Yağı

Marketlerdeki Palm Yağı İçeren Ürünler Nelerdir?

Gündemde yer alan palm yağı sorunu, çoğu firmayı etkilemiştir. Bir anda ortaya çıkan palm yağı nutella ürünlerinde vardır söylemi ile diğer ürünlere karşı da bir önyargı oluşturmuştur. Ürünlerinde kullanan firmalar ise, raporlar halinde sağlık kuruluşlarına ve medyaya sunmuştur. Genellikle palm yağı çikolata ürünlerinde tercih edilmektedir. Bilirsiniz; çikolata her yaşta lezzetli gelen bir yiyecektir.

Palm yağı şekerli ve tatlı olmak üzere paketlenmiş abur cubur gıdaların pek çoğunda, hazır çorba ve et bulyon tabletlerinde, bisküvi, cips, şekerleme, jelibon gibi ürünlerde, kahvaltılık fıstık, fındık ve çikolata ezmelerinin çoğunda bulunmaktadır. Ürünlerin içindekiler bölümünde ‘palm yağı’ görürseniz, üretiminde palm yağı kullanılmış demektir.

Palm Yağı

Palm Yağı İçermeyen Ürünler Nelerdir? Nereden Anlaşılır?

Alacağınız ürünün paketini şöyle bir elinize alın. Arka kısmındaki içerik değerlerine göz atın. Eğer orada palm yağı kullanılmıştır veya kullanılmamıştır ibaresi görürseniz, tüketim sizin tercihinize kalmıştır. Haliyle palm yağı fiyatları da etkileyen, ürünler tercih edilirken önemli bir kriter haline gelen yağ olarak, gıda sektöründe kendini göstermiştir.

Palm Yağı

Gündemden Düşmeyen Palm Yağı Faydaları Nelerdir?

  • İçerdiği E vitamini sayesinde, palm yağı sabun ve kozmetik alanında, özellikle de saç bakım ürünlerinde tercih edilir. Saçlarda canlılık ve parlaklık etkisi bırakır.
  • Cilt bakım ürünlerinde; yaşlanma karşıtı krem ve losyonlarda kullanılır. Hücre yenileyici özelliği bu kremlerde kendini göstermektedir.
  • Kimi araştırmalar sonucunda, katarakt oluşumunu engellediği söylenmektedir.
  • A, D, E vitaminlerini içerir ve tüketildiği durumlarda enerji verir. Bu durum da palmiye yağı yararları ile olumsuz düşünceleri bir kenara atabilir.
  • Omega-6 değeri açısından oldukça yüksektir. Omega-6 ise saç bakımı ve uzamasında etkili bir faktördür.

Palm Yağı

Palm Yağı Nerede Kullanılır?

Yemeklik yağlarda, margarinlerde, çok sevilen dondurmalarda, çikolatalarda, dışarıda yediğiniz hazır yemeklerde ve tatlı krizlerinizi durduran şekerlemelerde ve işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılmaktadır. Ayrıca mis kokulu sıvı deterjanların, sabun ve şampuanların çoğunda, indirim görünce dayanamayıp aldığınız rujlarda, ağda ve cilalarda, endüstriyel yağlayıcılarda ve biyolojik yakıtların içeriğinde bu yağ bulunmaktadır.

Demek oluyor ki, palm yağı biz neredeysek orada kendini gösteriyor. Özellikle de palm yağı kozmetik ve gıda alanında tercih edilen bir yağ olarak karşımıza çıkabiliyor.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı) Tarifi

İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kar Yağdı Kurabiyesi Tarifi

Kar Yağdı Kurabiyesi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kendi Yağında Kavurma Tarifi

Kendi Yağında Kavurma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kantaron Yağı Yapımı Tarifi

Kantaron Yağı Yapımı

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kurban Yağlarını Değerlendirme Tarifi

Kurban Yağlarını Değerlendirme

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kar Yağdı Tatlısı Tarifi

Kar Yağdı Tatlısı

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kar Yağdı Kurabiye Tarifi

Kar Yağdı Kurabiye

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Şekerpare (Sıvı Yağla) Tarifi

Şekerpare (Sıvı Yağla)

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri