Salyangozların Yumuşak Dünyaları ve İlginç Özellikleri
Salyangoz Nedir? Salyangozlar, kara, deniz ve tatlı suda yaşayan kabuklu veya çıplak canlılardır. Rutubetli, nemli ve yağışlı bölgelerde sıkça rastlanır. Yumuşakçalardan karından bacaklı gastropoda sınıfına aittir. Karın altlarındaki kaslı ayaklarla sürünerek hareket ederler. Ağızlarında ‘radula’ adı verilen dişli bir dil mevcuttur.
Salyangoz Özellikleri Nelerdir?
Salyangozlar yağışlı sonbahar aylarında daha çok görülür. Kabukları ile gövdeleri arasında sümüksü bir sıvı bulunur. Bu sıvı çok düşük sıcaklıklarda donarken, yüksek sıcaklıklarda da buharlaşarak kurumaya neden olur. Bünyelerinde bulunan bu sıvı, salyangozlar hareket ederken geçtikleri yerde iz bırakır.
Aşırı sıcak veya soğuklarda kendini koruyabilmek adına toprağın altına saklanabilme özellikleri vardır. 15 seneye kadar yaşayabildikleri bilinmektedir.
Salyangozlar, hem erkek hem de dişi olabilme özelliğine sahiptir. Salyangoz çeşitleri: tavşan salyangozlar, ramshorn salyangozu, nerite salyangozu, physe ve katil salyangozlardır. Türüne göre rengi de değişen salyangozların yapısı genel olarak ten rengi veya kahverengidir. Eklembacaklılar gibi kabuk değiştirmezler, hayvan geliştikçe kabuğu da büyür.
Salyangoz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Yağışlı ve nemli havalarda bolca bulunan salyangozlar daha çok sonbahar aylarında temin edilir. Salyangoz çiftlikleri hazırlanırken, bu canlıların bol yağış alan yerlerde daha verimli yetiştikleri unutulmamalıdır.
Vücut yapılarında sıvı oranı çok yüksek olduğundan, ortam sıcaklığı iyi ayarlanmazsa bu canlılar kuruma tehlikesi yaşayabilir, yine ortam sıcaklığı fazla düşük olursa da donar.
Salyangoz yetiştiriciliği bahçe veya tarla gibi alanlarda yapılacaksa, bu hayvanların etrafa yayılıp uzaklaşmasını önleyecek sınırlar yapılması gerekmektedir. Bu alan içerisinde doğal alanlarını aratmayacak şekilde ağaç kovukları, su ve yeterli miktarda toprak bulunmalıdır.
Salyangoz ne yer? Salyangozlar hem dişi hem de erkek olabildikleri gibi hem etçil hem de otçul olabilirler. Kimi zaman yeni sürgün vermiş taze yaprakları kimi zaman da minik böcekleri yiyerek beslenirler. Bu nedenle salyangoz çiftlikleri içerisinde taze yapraklar da bulunmalıdır. Salyangoz akvaryumu ile salyangoz yetiştiriciliği yapılıyor ise, bu ürünlerde bakır kullanmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü salyangozun yapısındaki sıvı, bakır ile etkileşime geçerek elektriklenmeye neden olur.
Salyangoz Faydaları Nelerdir?
- Salyangozların vucüt yapılarında doğal olarak salgılanan sıvı, cilt yenilenmesini sağladığından birçok cilt ve yüz salyangoz kremi, kozmetik sektöründe sıkça kullanılır.
- Salyangoz maskesi, ciltte herhangi bir yan etki yaratmayan tamamen doğal bir üründür. Düzenli kullanımda çeşitli cilt problemlerini ortadan kaldırır.
- Cildin nem dengesini sağlayarak kuru ciltleri besler, ince kırışıklıkları tedavi ederek yaşlanma karşıtı bir etki sağlar. Aynı zamanda sivilce izlerini ve cilt lekelerini temizler.
- Cildi besler, canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda cildin kendi rengini korur.
- Salyangoz eti, içeriğindeki lectin maddesi ile kansere karşı koruyucu görev üstlenir.
- Triptofan maddesi ile beyni rahatlatır ve stresi azaltır.
Salyangoz Yemeği: Salyangoz Yenir Mi, Nasıl Yenir?
Salyangoz eti, yüksek protein ve düşük yağ oranı ile potasyum, fosfor ve Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Ev imkanlarınızla kendiniz salyangoz yemeği yapmak istiyorsanız dondurulmuş etleri kullanmanızda fayda var; çünkü salyangozları ayıklamak ve temizlemek dikkat gerektiren zahmetli ve oyalayıcı bir iştir.
Salyangoz nasıl yenir? Salyangoz pişirme teknikleri, ülkelerin kendine has mutfaklarına göre değişiklik gösterebilir. İtalyanlar salyangozu çoğunlukla makarnalarında tercih ederlerken Fransa’da salyangoz tüketmek yüksek gelir göstergesidir. İspanya ve Portekiz’de ise salyangoz eti çeşitli baharatlarla harmanlanarak tüketilir.
Türkiye’de tüketimi pek yaygın olmayan bu canlının eti ile hazırlanan yemekler, midye ile karşılaştırıldığında midyenin pabucunu dama atabileceği söyleniyor.
Salyanyoz fiyatları 200 gramlık konservelerde yaklaşık 15 tl değerindedir.
tarif nerede?