Turpun Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?

Turpun Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? Tarifi

Turp Gibi Deyiminin Sebebi Var: Şifalı Turp

C vitamini deposu, lif kaynağı, antioksidan zengini turp, çiğ olarak da tüketilebilen beyaz etli bir sebzedir. Helenistik ve Roma dönemlerinde çok iyi bilinen bir bitki olan turpa, Eski mısır yazıtlarında da rastlanmıştır. Silindir şeklinde ya da yuvarlak olan farklı türleri mevcut olmakla birlikte, uzun köklü olanlar pişirme için, yuvarlak olanların da çiğ tüketme için uygun olduğu bilinir.

Tüm salatalarda kıtır kıtır bir lezzet için, besleyici bir çorba için, lezzetiyle ana yemeği tamamlayan bir yan yemek tercihi için turpu sofralarınızdan eksik etmeyin. Hem sağlığınızın dostu, hem damak tadınızın tamamlayıcı lezzeti olan bu sebzeyi yaz kışın dolaplarınızda bulundurun.

Turp Nedir? Turp Çeşitleri Nelerdir?

  • Siyah Turp: Halk arasında kara turp olarak da bilinen bu turp türünün dışı siyah renkte olup içi diğer turplar gibi beyaz etlidir. Karaciğer dostudur, karaciğerde meydana gelen tahribatların azalmasında bire bir etkilidir. Ayrıca kolesterol problemi yaşayan insanlar için, kolesterolün dengelenmesine, sindirim sisteminde sıkıntı yaşayanlar için sindirim sisteminin korunmasına ve düzenli işleyişine yardımcı olmak gibi etkileri vardır. Bununla birlikte C vitamini deposu olduğu için grip ve nezle dönemlerinde şifa verici bir bitkidir. Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına da yardımcı olur.
turp nedir çeşitleri
  • Beyaz Turp: Hem içi hem dışı beyaz olan bu turp türü, diğer turp türlerine göre daha uzundur ve lezzeti diğerlerinden bir miktar farklıdır. Mikroplara karşı savunma kalkanı işlevi görür ve vücudun mikroplardan arınmasına yardımcı olur. Kanserin baş düşmanıdır. Vücudun kanser hücreleri ile savaşırken direncini artırır. Saç cilt sağlığına da faydalı etkileri bulunmaktadır.
beyaz turp
  • Kırmızı Turp: Manav tezgahlarında en sık gördüğümüz bu turp türünün dışı parlak kırmızı renkte içi ise diğer turplar gibi beyaz renktedir. Vücuttaki fazla ısıyı alma etkisinden dolayı özellikle yaz aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Lif açısından zengin olması ve içerdiği vitamin değerleriyle boğaz ağrılarında ve vücut temizliği konusunda faydalı etkileri bulunmaktadır.

kırmızı turp

Turp Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Folik asit, potasyum ve C vitamini açısından zengin bir bitkidir. 100 gram turpun yaklaşık 16 kalori olduğu bilinmektedir ve bu kalorinin çoğunu karbonhidratlar oluşturur. Ayrıca 2 gr besin lifi ve 0.7 gr protein içerir. Magnezyum, bakır, kalsiyum ve B2 vitamini açısından da yüksek besin değerlerine sahiptir.

Turpun Faydaları Nelerdir?

  • C vitamini açısından zengin olduğu için, soğuk algınlığı rahatsızlıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.
  • Yüksek oranda lif içerdiği için, sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli işleyişini kolaylaştırır.
  • Turp yemek, kolon, pankreas ve meme kanserine yakalanma ihtimalinizi düşürür ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri bulunur.
  • İçerdiği folik asit, hamilelik dönemlerinde düşük riskini azaltır.
  • Sarı nokta hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  • Yine folik asit sayesinde, vücudun kırmızı kan hücresi üretimini destekler ve anemiye karşı vücudu korur.
  • İçeriğinde bulunan fosfor sayesinde, diş ve kemik sağlığının desteklenmesine katkıda bulunmakla birlikte, halsizliğin giderilmesine de yardımcı olur.
  • Akciğer enfeksiyonu, astım, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici rol oynar.
  • Düşük kalorisi ve zengin besin değerleriyle diyet dönemlerinde ara öğün olarak tercih edildiğinde hem tok tutucu hem de metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır. Turp diyeti de kilo vermek isteyen kişiler için oldukça etkilidir.
  • Nefesi tazeler ve ağız kokusunu önler.
  • Romatizma ve siyatik üzerinde faydalı etkileri vardır.
  • Bal ve sirke şerbeti ile karıştırılıp tüketildiğinde nefes darlığının giderilmesine yardımcı olur.

turpun faydaları

Turp Otunun Faydaları

  • Uçucu yağlar içermesinden dolayı, sakinleştirici, sinirleri dindirici, canlandırıcı ve ağrı giderici etkileri vardır.
  • Turp otu, diyet yapan insanlar tarafından, tok tutma özelliği nedeniyle tercih edilmektedir.
  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir.
  • İçerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı cinsel gücü artırıcı bir fonksiyona sahiptir.
  • Aft benzeri ağız yaralarının tedavisinde kullanılır.
Turp Otu Salatası

Turp Suyunun Faydaları

  • Antioksidan içerdiği için karaciğerin çalıştırılmasında ve kanın temizlenmesinde önemli bir rol oynar.
  • Böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Cildin nem kaybının takviyesi için tavsiye edilir.
  • Turp suyu, saç dökülmesi konusunda da dökülmeyi azaltıcı bir etkiye sahiptir.

Turp Yaprağı Faydaları

B6, B9, C ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağı olan turp yaprağı, mineral ve kalsiyum açısından da vücuda oldukça fazla faydası olan bir bitkidir. Bağırsak parazitlerini vücuttan atma konusunda ekilidir. Açık yarası olan kişiler ve demir eksikliği yaşayan kimselerin sıklıkla tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca açık yara ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisinde de önemli rol oynamaktadır.

Turp Zararları Nelerdir?

Vücudun bir çok hastalığa ve mikroba karşı direncini destekleyen, bir çok organın düzgün çalışmasına katkıda bulunan turp, elbette birtakım yan etkilere sahiptir. Öncelikle böbrek taşı döken kişilerin, turpu az ve kontrollü tüketmeleri gerekir. Gaz sancısı çekenler ya da ishal olanlar daha az turp tüketmelidir. Çünkü sindirim sisteminin daha hızlı çalışması bu tip dönemlerde tercih edilmemektedir.

Ayrıca gastrit ya da açık ülser yarası gibi mide rahatsızlığı olan insanlar turpu yalnızca pişirerek tüketmelidir. Turp yemek gaz yapar mı? sorusunun sıklıkla sorulmasının sebebi de buradan gelmektedir. Pişirilerek tüketilmesinin önerilmesi, turpun gaz yapıcı etkisinden dolayıdır. Ancak turp ishal yapar mı? sorusunun her bünye üzerinde kesin olarak geçerli, kanıtlanmış bir cevabı yoktur.

Turp Nerede Yetişir? Ne Zaman Ekilir?

Turpun anavatanı Hindistan ve Asya’dır. Dünya üzerinde ılıman iklimleri seven turp, yüksek nem ihtiyacı olan bir bitki olduğundan, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi kıyılarında yetiştirilmektedir. Turp yetiştiriciliği için sıcaklığın 12 ila 20 arasında olduğu bölgeler uygundur. Turp yetiştiriciliğinde hafif kumlu toprak tercih edilmelidir, ağır ve killi topraklarda turp yetiştirilemez.

Turp ekimi, bahar ayının ilk günlerinde başlar, sonbahara kadar devam edebilir. En çok bilinen turp türü olan kırmızı turp, yaklaşık iki ayda yetiştiği için yılda ortalama beş kez ekimi yapılabilir. Diğer turp türlerinin yetişmesi daha uzun sürdüğünden, bu türlerin ekimi yılda yaklaşık iki defa yapılır. Yaklaşık 60 santimetreye kadar genişleyen yaprakları ve sert bir kökü bulunur.

Vitamin Deposu Turp Salatası Tarifleri

1) Bugün Ne Salatası Yapsam Diye Düşünenlere Nefis Bir Alternatif: Turp Salatası

Hepsi mutfağınızda bulunan sebzelerle, zengin bir salata ikramına misafirleriniz bayılacak. Üstelik hem yemeklerin yanına destekleyici bir yan lezzet hem de vitamin deposu olan bu salatanın hazırlanması da oldukça kolay. Turp salatasının yapımı için gereken malzemeler; turp, havuç, taze soğan, dereotu, zeytinyağı, limon, tuz. Turp Salatası

Tarif: Turp Salatası

2) Yemeklerinizin Sunumuna Bu Nefis Görsel Şölen Eşlik Etsin: Havuçlu Turp Salatası

Özellikle et, tavuk ve balık ağırlıklı sofralarda, taze bir lezzet yemek boyu rahatlatıcı etkiye sahip olmakla, lezzetiyle de damak tadınıza hitap edecek. Havuçlu turp salatasının yapımı için gereken malzemeler; turp, havuç, sarımsak, zeytinyağı, maydanoz, pul biber, tuz, limon. Havuçlu Turp Salatası

Tarif: Havuçlu Turp Salatası

3) Meze Çeşidini Zenginleştirmek İsteyenlere: Turp Mezesi

Hem zahmetsiz, hem maliyeti düşük hem de çabucak hazırlanabilen bir mezeye ihtiyacınız olduğunda ilk seçiminiz turp mezesi olsun. Yapımı 10 dakikadan fazla zamanınızı almayacak bu meze ile sofranızı zenginleştirmekle kalmaz, vücut sağlığınıza da katkıda bulunmuş olursunuz. Turp mezesinin yapımı için gereken malzemeler; turp, yoğurt, mayonez, zeytinyağı, tuz ve nane. Turp Mezesi

Tarif: Turp Mezesi

Turp tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Turp Ve Havuç Salatası Tarifi

Turp Ve Havuç Salatası

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Ekşilemesi Tarifi

Turp Ekşilemesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Mezesi Tarifi

Turp Mezesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Salatası Tarifi

Turp Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri