Paylaşmadan Gitme:
Etli Lahana Sarması Tarifi

Etli Lahana Sarması Tarifi

Canan Gunduz 33.141 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme

Etli Lahana Sarması Tarifi'nin Malzemeleri

iç harcı için

Sosu

Üzeri için

Lahana yapraklarını bastırmak için sirke

Deneyen Fotoğrafları
7 Deneyen Fotoğrafı Tümünü Gör

Etli Lahana Sarması Tarifi'nin Yapılışı

Merhabalar,

Bugün sizlerle etli lahana dolması tarifini paylaşmak istiyorum. Lahana dolması zor ve uğraştırıcı diye pek yapılması tercih edilmeyen bir dolma ama çok lezzetli. Lahanayı anlattığım şekilde ayıklayıp yapraklarını  haşlayıp  süzdürüp buzluğa atar ve yapmadan bir gece önce yaprakları çıkartırsanız sabaha hazır olan yapraklara bir iç yapıp sarmak kalır. Hatta ve hatta içini de sarıp dolmayı pişmeye hazır şekilde buzlukta da saklayabilir  dolmayı çözdürmeden buzlu buzlu tencereye dizer sosunu yapıp pişirebilirsiniz.Bu uzun bir tarif okumak öğrenmek isteyenlerle devam edelim…. Denemek isterseniz hadi başlayalım.

Lahananızı tezgaha alın. Üstteki ilk 3-4 yaprağı çöpe atın kullanmayın ilaçlı olabilir. Lahanayı kök kısmı yukarıya gelecek şekil de  tezgaha alın. Keskin bir bıçak alın ve en üstten başlayarak yaprağın kök bölümünü kesin yaprağı çıkartın. Şimdi yine üstteki köke bir bıçak ve yine yaprağı çıkartın. Böyle böyle sarılabilecek tüm yaprakları çıkartın. Yapraklar çıktı şimdi yaprakların ortasında ki sert bölümü almalıyız..Bunun için yaprağı ikiye katlayın o sert yer yaprağın omurgası gibi oldu değil mi? bir makasla yada bıçakla o omurga gibi sert olan yeri kesin ayırın…Ben tüm aşamaları resimlemeye çalıştım. Resimlerden anlattığımı daha kolay anlarsınız.

Lahana yapraklarını derin bir leğende sirkeli suya bastırın biraz beklesinler sonra çeşme altında yıkayın.

En içten çıkan sarılamayacak küçük yaprakları ya kapuska yapın ya salata yada turşunuz varsa ve malzemesi azalmışsa kalan yaprakları turşu suyunuza bastırın hemen turşu olmaya döneceklerdir. .

Su ısıtıcısıyla 2 ısıtıcı yani bol kaynar su hazırlayın. Suyu derin yayvan bir tencereye alın. Su kaynasın yıkadığınız yaprakların her seferde 3-4 tanesini bu suya bırakın. Delikli bir kepçe yardımı ile lahana yapraklarını ortasından kaynar suya batırın. . Suda önlü arkalı sarılabilecek yarı yarıya yumuşaklığa gelene kadar renkleri değişene yapraklar  şeffaflaşana  kadar haşlayın. . Haşlama suyuna tuz atmayın. .

Haşlanan yaprakları bir süzgece çıkartın. Haşlanan yaprakları şöyle bir soğuk sudan geçirin sıcaklıkları ile birbirlerini daha da yumuşatmasınlar……Diğer yaprakları haşlayın.

Haşlama işlemi bitti. Yapraklar süzülüp soğurken siz iç malzemenizi hazırlayın.

Soğanı yemeklik küp küp doğrayın. Tuz, karabiberi, salçaları, maydanozu, yağı güzelce harmanlayın. Kıymayı, bulguru ve pirinci ekleyin. Güzelce kıymayı hazırlayın . Kıymaya yarım bardak içme suyu ekleyin ve tekrar yoğurun.Kıyma daha homojen olsun…

Soğuyan yaprakları boyutuna göre 2 ye 3 e bölün ve iç malzemenizi koyarak güzelce sarın. Ben sarma aşamalarını resimlemeye çalıştım. Arzu ederseniz inceleyebilirsiniz.

Delik yırtık sarılamayacak yapraklarınız kaldı ise derin bir tencerenin dibine ilk önce o yaprakları dizin. üstüne dolmalarınızı güzelce sıralayın ki pişerken dolmalar dibini tutsa da zarar görmesin yırtık yapraklar dolmalarımızı korusun…. Dolmaların üstüne tuz, karabiber ,şeker ekin dolmanın değişik yerlerine 3-4 çay kaşığı margarin koyun. .En üstüne 1 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin ki dolmalarınız parlak olsun…

Bir kase ye sos için gerekli 1 yemek kaşığı salçayı koyun üstüne 2 diş sarımsağı doğrayın limonu ekleyin  ve bunları 3-4  su bardağı su ile açın inceltin salçalı su olsun. . .Su ayarı sizin sardığınız dolmaların oranına  göre değişir suyunu kendiniz ayarlamalısınız……Salçalı su dolmaların üstüne 2 parmak çıksa yeter…

Salçalı suyu yavaşça dolmaların üstüne dökün. Dolmaların üstünü bir tabak ile güzelce kapatın ve bastırın. . Neden? dolmalar kaynayınca açılmasınlar diye….Tencereyi elinize alın yavaşça kendi  ekseni etrafında döndürün salça tüm dolmaların aralarına ulaşsın.

Tencereyi ocağa oturtun. Altını orta ateşte yakın baktınız yemeğin suyu kaynadı tencerenin altını en kısık ayara getirin dolmanız yavaş yavaş tıngırdaya tıngırdaya kısık ateşte pişsin. . Dikkat edin dolmaların dibini  yakmayın. Bunu suyunun ne kadar kaldığını  anlamak için kapağı açın tabağı tutup bastırarak tencereyi hafif yana eğin bakın bakalım su ne kadar çıkıyor. ..çok çok az çıkıyorsa yemeğin suyu bitmek üzeredir haberiniz olsun.

Dolmalar pişince suyu tencere de çok çok kalmasın dolma cıbıl cıbıl su için de olmasın. Suyu piştiğinde dolmaların seviyesi ile hemen hemen aynı kalmalı. ….dolmalar  kadar suyu da kıvamlı olmalı….

Dolmanız pişti tabağı kaldırıp  alın….dolmalarınızı servis edebilirsiniz.

Afiyetler olsun. .

İYİ DOLMA YAPMAK İÇİN  EK BİLGİLER

Dolmaları sardınız eğer iç malzemeniz kaldı ise buzluğa kaldırıp sonra da kullanabileceğiniz gibi biraz büyükçe yuvarlak köfteler yapıp tencerenin bir kenarına koyabilir,sulu köftenin büyüğü köftelere sahip olabilirsiniz. Benim iç malzemem  biraz kaldı bu anlattığım şekilde ( köfte şeklinde ) kullandım.

Lahanayı sarmalık diye almalısınız. Bunu da (lahana acaba  sarılabilecek lahana mı )anlamak istiyorsanız. Bu sarılacak lahanalar daha yayvan,büyük  olur. Lahana yuvarlak  olsa da sarmalık lahanaların üst yaprakları gevşek ve koyu yeşil renkte olur. Lahanayı ters çevirip baş parmaklarınız ile ortasına basınca gevşek olduğunu, yaprakların esnediğini anlarsınız. . Elinizle ortasına rahat bastırırsınız.Parmaklarınız içeri göçer…

Futbol topu gibi sert içi dışı beyaz ve çok sıkı ( at kafasına kafası yarılsın) yapraklı lahanaları almayın saramazsınız. Haşlayınca yapraklar zar zar ayrılır, sert bir yapraktır haşlasanız da pek yumuşamaz zor sarılır. .zaten sarılacak yaprakları da azdır… O lahanalar salatalık ve yemeklik olarak  güzel olur unutmayınız. Geçen sene hiç sarmalık lahana bulamamıştık neyse ki bu sene pazarlarda bolca var. .

Etli dolma küçük küçük 1  lokmalık ,içi dolu dolu sarılır..zeytinyağlı dolma ise daha ince ve  uzun uzun sarılır 2 lokmalık gibi …..

Dolmayı isteyen sıvı yağ ile de yapabilir.Tercihe kalmış.

Dolmanın pişme suyunu ayarlamak için. .

Sardığınız dolmalar tencereye yerleştikten sonra su eklendiğinde su  dolmaların üstüne 2 parmak kadar  çıkmalı.

Şeker bazı sebzeler ile yapılan yemeklere lezzet verir tat katar…Örn..Pazı,karalahana,bezelye,kereviz,bakla,enginar v.s.bunlara mutlaka eklenmelidir..

Yaptığımız lahanaya  da bir çay kaşığı yada 2 çimdik şeker eklenebilir…sosuna limon da  koyduğumuz için şekeri kaldırır..

 

Uzun oldu ama bilmeyenlere,yeni öğrenenlere,öğrenmek isteyenlere  öğretmek “amaç” olunca bu şekil de oluyor kusura bakmayın …:))))))

Afiyetler olsun…

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi Deneyenler Ne Diyor?

7 Deneyen Fotoğrafı

Hayatımdaki ilk lahana dolmam. Tarif için çok teşekkür ederim. Bi dahakine salçasını daha fazla koyacağım.

Pelin Hanım

Harika oldu teşekkürler

Sinem

tarifiniz için teşekkürler çok güzel oldu

sebile

Süper bir tarif. Çok teşekkürler ayrıntılı anlatım için.

gülçin net ❤️Ankara❤️

Ilk defa yaptım ve çooook lezzetli oldu 😍

Leyla

İlk defa yaptim ama yiyenler bi daha bi daha istedi. Gerci 2 bucuk saat sürdü sadece hazırlamam ama degdi. Tesekkurler. Resimlerde cok yardımcı oldu. Pismis ve pismemis hali. Salcasini ben biraz fazla koydum biz ole seviyoruz diye.

Çağlayan A.

Canan hanim ilk defa lahana sarmasi yaptim..oda sizin tarifinize kismet oldu..ama dogru tercih yapmisim çünkü çoook lezzetli oldu..tskr ederim tarif için.. ;-)

Songül

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir