Afyon’da Ne Yenir? Tadı Damağınızda Kalacak 10 Lezzet Durağı

Afyon’da Ne Yenir? Tadı Damağınızda Kalacak 10 Lezzet Durağı Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Afyon

Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi bu kez Afyon’da! Afyon seyahatinden önce parmaklarınızın hemen ucunda kaliteli mekanları ve yöresel lezzetleri bir araya getirdiğimiz bu liste işinizi epey kolaylaştıracak, gezi sırasında Afyon’da nerede ne yenir diye düşünerek vakit harcamayacaksınız :) 03 plakalı Afyon’a yolunuz düşerse bizi de hatırlayın, şimdiden afiyet şeker olsun!

Afyon deyip de hemen yemeğe geçmeden, tarihi Tunç Çağı’na kadar gerileyen bu gizemli ilimizden hiç bahsetmemek olmaz. Kelimenin tam anlamıyla medeniyetler beşiği Afyon, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi kültür ve yerleşim kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Kurtuluş Savaşı yıllarında coğrafi konumu gereğince kilit bir görev üstlenen Afyon’da da bir kongre düzenlenmiş; ayrıca cephane taşıyıcılığı Eskişehir, Kütahya, Uşak ve İzmir gibi demir yolu hatları arasında gerçekleşmiştir.

afyon kocatepe anıtı

Afyon Gezi Rehberi

Peki, Afyon’da ne yenir nereye gidilir? Afyon’da gezip görülebilecek yerler:

  • Gedik Ahmet Paşa Medresesi
  • Ulu Camii
  • Sandıklı Kalesi
  • Afyon Mevlevihanesi
  • Yedikapılar Manastırı
  • Başkomutanlık Milli Parkı
  • Ömer Kaplıcası
  • Gazlıgöl Kaplıcaları
  • Avdalas Kalesi
  • Buzluk Mağarası
  • Eber Gölü
  • Synnada Antik Kenti
  • Phryg Vadisi
  • Karahisar Kalesi
  • Zafer Müzesi
  • Anıtkaya Şehitliği

Afyon Yemek Rehberi

Afyon’un en bilinen yöresel lezzetleri ise şu şekilde:

  • Afyon sucuğu
  • Kaymak
  • Lokum
  • Sakala çarpan çorbası
  • Ağzı açık
  • İlibada sarması
  • Paçık
  • Zürbiye
  • Bükme
  • Haşhaşlı katmer – börek
Tarif: Afyon Bükmesi

Afyon Mekan Rehberi

Şimdi sıra geldi seyahatin en tatlı bölümüne: yemek yemek yemek! İşte, Afyon’un en leziz restoranları:

1) İkbal Lokantası

Kurucu Salim Usta, aşçılığa Yıldız Sarayı’nda başlamış. Daha sonra Zümrüt isimli bir lokanta açan Salim Usta, 1934 yılında Mustafa Kemal Paşa’yı ağırlama şerefine nail olmuş ve Atatürk’ün isteği üzerine lokantanın ismini İkbal olarak değiştirmiştir. Köklü bir geçmişe sahip İkbal lokantası bugün Afyonlular için de uğrak bir mekan. Yerli yabancı turistlerin ise burada en çok tercih ettiği lezzetler arasında düğün çorbası, kuzu tandır, ızgara sucuk, vişneli – sade kaymaklı ekmek kadayıfı yer alıyor. Yolunuz Afyon’a düşerse denemeye değer. Şehir içine girmeyecekseniz dinlenme tesisindeki şubesini de tercih edebilirsiniz.

Adres: Millet Caddesi Uzun Çarşı No:21 Afyonkarahisar

İletişim: 0272 215 12 05

ikbal lokantası

2) Aşçı Bacaksız

1860’lı yıllara götürüyoruz şimdi sizleri, asırlık bir lezzet kapısını aralıyoruz. Aşçı Bacaksız Yağcıoğlu tarafından kurulan bu salaş, mütevazı ve samimi lokanta yılların tecrübesiyle en leziz tandırı servis ediyor. Tarihi dokusunun orijinalliğini korumuş bu mekanda hem lezzet hem de zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz adeta. Afyon’da ne yenir, nerede tandır yenir merak ediyorsanız burada ağır ağır pişen kuzu etinin yumuşaklığı sizi kendine çekecek. Geleneğe saygı göstergesi olarak Afyon’da kaliteli yemek yiyebileceğiniz bir mekan olarak listenize ekleyebilirsiniz; zira memnun ayrılmayanı yok.

Adres: Karaman Mahallesi, Yeni Saraçlar Çarşısı, No:6 Dumlupınar, Afyonkarahisar

İletişim: 0272 215 20 97

aşçı bacaksız

3) Numan Usta

Afyon gezisinde yemek için vakit ayırabileceğiniz bir diğer durak Numan Usta. Helal ve temiz hizmet anlayışını ilke edinen bu işletmede en çok tercih edilen yemek odun ateşinde pişen yaprak dönerden iskender. İskender öncesi yöresel bir çorba olan tandır çorbasını da tadabilirsiniz, dilerseniz ızgara sucuk da sipariş edip Afyon’un meşhur sucuğunu da yiyebilirsiniz.Yemek öncesi gelen mezeleri tandır lavaşı ile yemeyi unutmayın ;) Yemeğinizin yanında özel yapım şifalı Demirhindi şerbeti de ağız tatlandıran bir tercih olacaktır. Son olarak yine Afyon’a has kaymaklı ekmek kadayıfı bu anı taçlandıracaktır.

Adres: Burmalı Mahallesi, 22. Sokak No:10 Merkez, Afyonkarahisar

İletişim: 0272 214 40 30

numan usta

4) Nur Lokantası

Türkiye’nin en lezzetli kaymaklı ekmek kadayıfını tatmaya hazır mısınız? Manda sütünden meşhur Afyon kaymağı ve tam kıvamında dokusuyla ekmek kadayıfı birleşince muazzam bir lezzet ortaya çıkıyor bu işletmede. Tatlıdan önce işkembe ve mercimek çorbası buraya gelen ziyaretçilerin en çok tercih ettikleri arasında. Izgara köfte için de oldukça leziz bir adres. Dilerseniz çorba ile başlayıp ana yemekle devam edebilir; dilerseniz yalnızca tatlı yemek için gelebilirsiniz, tercih sizin ;)

Adres: Uzun Çarşı Saraçlar Geçidi No: 13 Afyonkarahisar

İletişim: 0272 215 33 35

nur lokantası

5) Etçi Baba

Yolunuz Afyon’a düştüyse, Afyon’dan geçiyorsanız ve karnınız da acıktıysa hiç tereddüte düşmeden aracınızı park edip memnuniyetle doyuma ulaşacağınız bir mekan Etçi Baba. Kuzu, dana ve oğlak etinden hazırlanan etlerin sunulduğu bir mangal evi olan Etçi Baba aynı zamanda odun ateşinde pişen kuzu kaburga ve tandır eti de servis ediyor. Marka haline gelen Etçi Baba’dan ayrılırken meşhur kangal sucuğu, manda yoğurdu, Afyon lokumu, manda kaymağı da satın alabilirsiniz. Etçi Baba’nın sloganı ise şöyle: “Et değil, LezzEt!” Denemeye değer ;)

Adres: Afyon – İzmir Kara yolu üzeri 5. km Afyonkarahisar

İletişim: 0272 246 47 47

etçi baba

6) Altınay Lokum

Afyon’da kaymaklı lokum ve kaymaklı şekerin mucidi olan bu işletme, meşhur Afyon lokumunu tatmak ve sevdiklerine hediye götürmek isteyenler için en ideal mekan. Aklınıza gelebilecek her çeşitte lokum bulunan Altınay, internet üzerinden de satış imkanı sunuyor. Kaymak, pişmaniye, her türlü lokum, akide şekeri ve çok daha fazlası kapıdan adımınızı atar atmaz ayrı bir dünyaya geçmiş gibi hissettiriyor. Tatlı ve şekerleme dışında sucuk, hamur işi, haşhaş ürünleri de mevcut. Ziyaret etmeden geçmeyin, gezinizi sonlandırmayın bizce ;)

Adres: Millet Caddesi Uzun Çarşı No:5 Afyonkarahisar

İletişim: 0272 215 10 74

Web: www.altinaylokum.com.tr

altınay lokum

7) Selçuk Bey Mangal Evi

Afyon güzergahında yolculuk ediyorsanız Afyon – Antalya kara yolu üzerinde Selçuk Bey mangal evi yemek molası için oldukça temiz ve lezzetli bir tesis. Afyon’un meşhur sucuk döneri, kaymağı, lokumu en çok tercih edilenler arasında. Vali kebabı, şiş kebaplar ve sucuk ekmek de sıkça sipariş ediliyor. Güler yüzlü hizmet anlayışı, temiz bir işletme, lezzetli menü. Daha ne olsun? Şehir merkezine girmeden yola devam edecekseniz kısa sürede Afyon’a özgü tüm tatları aynı anda tadabilirsiniz üstelik ;) 7/24 açık.

Adres: Afyon – Antalya kara yolu üzeri Taşoluk Kasabası yanı Sinan Paşa, Afyonkarahisar

İletişim: 0850 302 00 03

selçuk bey mangal evi

8) Müstakbel Kebap

Mükemmel lezzetler, mükemmel servis, farklı anlayış sloganıyla hizmet veren Müstakbel Kebap, genç ve modern bir işletme. Afyon – İzmir kara yolu üzerinde bulunan Afium Outlet Center içerisinde yer alan Müstakbel, Afyon güzergahında seyahat edenler için kaliteli bir seçenek oluşturuyor. Afium’da kısa bir mola verip gezinebilir, ardından Müstakbel Kebap’ta enfes kebap çeşitlerini tadabilirsiniz. Çorba, salata, kebap, pide, şiş ızgara ve tatlı seçenekleriyle deneyenlerin memnun ayrıldığı bir adres.

Adres: Afyon – İzmir kara yolu üzeri 9. km Afium Outlet Center, Afyonkarahisar

İletişim: 0272 252 52 57

müstakbel kebap

9) Salim Usta

Afyon’a özgü yöresel yemekleri tadabileceğiniz bir diğer mekan ise Salim Usta. Ev yemekleri, sulu yemek çeşitleri ve çorbalarıyla ünlü bu lokanta esnaf lokantası ayarında salaş ve oldukça da samimi. Şehir içinde gezinirken karnınız acıkırsa, sulu ev yemeği lezzeti arıyorsanız hiç şüphesiz rotanız belli. Ev yemekleri dışında kuzu tandır, keşkek, kaymaklı ekmek kadayıfı, kabak tatlısı tercih edebilecekleriniz arasında. Uygun fiyatlı ve lezzetli bir öğün için Salim Usta’yı tercih edin deriz ;)

Adres: Dervişpaşa Caddesi Zülali Çıkmaz Aralığı No:20 Afyonkarahisar

İletişim: 0272 213 20 14

salim usta

10) Hidayet Abi’nin Yeri

Efendiiim, yedik içtik gezdik dolaştık. Sıra geldi tatlıya! Afyon’a gidip de meşhur kaymaklı ekmek kadayıfını yemeden dönmek ayıp sayılır. Hidayet Abi’nin Yeri, küçük, samimi ve salaş mekanların gizemli lezzetini barındırıyor tamamıyla. Tam kıvamında lezzetine ve bol keseden kaymağına karşılık fiyatı da epey uygun. Şehir merkezinde şu ekmek kadayıfını bir tadalım dediğiniz an karşınıza çıkacak :) Yemeden dönmeyin sakın.

Adres: Dairecep Mahallesi Birlik Caddesi No: 2/A Afyonkarahisar

İletişim: 0272 215 39 34

hidayet abinin yeri

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Afyon tarihi kaynakça: www.afyonkulturturizm.gov.tr

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tadı Damağınızda Kalacak “Pişi” Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacak “Pişi”

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Tadı Damağınızda Kalacak Brownie Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacak Brownie

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tadı Damağınızda Kalacak Sufle Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacak Sufle

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tadı Damağınızda Kalacak Bir Lezzet " Profiterol " Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacak Bir Lezzet " Profiterol "

14-16 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tadı Damağınızda Kalacağı Ağlayan Pasta Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacağı Ağlayan Pasta

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Tadı Damağınızda Kalacak Sade Kek Tarifi

Tadı Damağınızda Kalacak Sade Kek

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Tavuk Köfte Tadı Damağınızda Kalacak Tarifi

Tavuk Köfte Tadı Damağınızda Kalacak

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri