Alabalık Avı Nasıl Yapılır?

Alabalık Avı Nasıl Yapılır?

Avlanmasından Pişirilmesine Dek Alabalık

“Derya kuzusu bunlar” dendiğinde aklınıza sadece deniz gelmesin, sofraların göz bebeği olan balık çeşitleri arasında tatlı sularda yaşayan birçok enfes tür de var. Kendine has lezzeti ile öne çıkan alabalık çeşitleri de bol etli yapılarıyla balık yeme tutkunuzu en iyi biçimde karşılar.

Alabalıkların doğal ortamlarında avlanması oldukça zordur fakat yenmesi de bir o kadar keyiflidir. Çiftliklerde de üretilebilen alabalıklar, temizlenmiş halde bir bütün olarak ya da fileto şeklinde hazırlanabilir. Bu lezzetli balıklar, ağızda dağılacak yumuşacık eti ve özgün tadıyla yemek saatlerinin vazgeçilmezi olur.

Kızartması, buğulaması, ızgarası ve daha nice farklı tarifi ile tabaklarınızda yerini almayı bekleyen alabalık besin değeri açısından sahip olduğu ünü de sonuna kadar hak eder. Protein deposu alabalıklar, içerdikleri birçok vitamin ve mineral ile ailenizin için ideal bir yemektir.

Alabalık Nedir?

Hemen hemen bütün türleri tatlı su balığı olan alabalıklar arasında istisna oluşturan bir tür mevcuttur.

Deniz alabalığı olarak adlandırılan bu tür, denizde yaşar fakat yumurtlamak için akan tatlı sulara gider. Eğer alabalık nerede yaşar sorusuna ayrıntılı bir cevap verecek olursak, çoğunun ırmak ve göllerde, deniz alabalıklarının ise yılın bir kısmı tuzlu sularda yaşadığı söylenebilir.

Somon balıklarıyla yakın akraba olana alabalıklar doğal ortamlarının dışında, çeşitli büyüklülerdeki çiftliklerde de üretilmektedir. Yöreden yöreye değişen farklı alt türleri de bulunan alabalıklar, zengin bir besin kaynağı olarak sağlığa iyi gelecek birçok özellik taşır. İsterseniz bir çiftlikten alın, isterseniz de kendiniz tutun ama sevdiklerinizi bu yararlı ve lezzetli balıktan uzun süre ayrı bırakmayın.

Alabalık Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Alabalıklar, diğer balıklar gibi zengin bir protein kaynağı olmanın yanında birçok değerli vitamin ve minerale sahiptir. 100 g büyüklüğündeki bir porsiyonda bulunan alabalık protein değeri, ortalama 27 g olur. 100 g porsiyonunda yaklaşık 190 kalori (kcal) bulunan alabalıklardaki 67 mg Sodyum ve 463 mg Potasyum da vücut açısından oldukça önemlidir.

Sofralarınızı şenlendirecek alabalıkları daha az kalorili bir şekilde tüketmek için, kızartma yerine ızgara ve buğulama gibi alternatifleri denemek daha yaralı olur. Magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller ve B 6, B 12 gibi vitaminleri bolca bulunduran bu balık çeşidi, fosfor açısından da oldukça zengindir.

Alabalık Faydaları Nelerdir?

  • Alabalık zengin bir Omega 3 kaynağı olduğu için vücudun direncini artırır ve depresyona karşı da iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Alabalıklar beynin performansı arttırır ve zihni canlandıracak birçok etkiye sahiptir.
  • Alabalık yumurtası da diğer havyar çeşitleri gibi yüksek besin değeri sunar. Halsizlik gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur ve cilde de çok iyi gelir.
  • Omega 3 eklem sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
  • Alabalık, içerdiği B12 ve B6 gibi vitaminlerle vücudun enerji üretimini artmasına yardım eder.
  • Alabalığın özellikle yüksek ve soğuk tatlı sularda yetişmiş olanları sağlık açısından oldukça yaralıdır. Yine de sağlık sorunlarınızda en iyi çözüm için mutlaka doktorunuza danışınız.

Alabalık Neye İyi Gelir?

Mevsiminde çıkarılmış alabalıklar ile yapacağınız yemekler, misafirlerinize balıktan ne kadar iyi anladığınızı gösterir. Sevdikleriniz, arkadaşlarınız ve elbette aileniz için hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler pişirmek istiyorsanız alabalıklar bulunmaz bir nimettir. Tam bir protein ve mineral deposu olan bu balıklar birçok rahatsızlığa karşı direncinizi arttırır.

Anadolu’nun birçok yöresinde alabalıkların yağı da kullanılır. Alabalık tedavisi olarak adlandırılan bu yöntemde, kas ya da eklem bölgelerindeki ağrılara, seyreltilmiş alabalık yağı sürülerek masaj yapılabilmektedir. Elbette bu işlemi yapmadan önce de modern tıbbın sunduğu olanaklardan yararlanmalı ve doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Alabalık Çeşitleri Nelerdir?

Alabalıklar birçok türe ve alt türe sahiptir.

  • Anadolu Alabalığı,
  • Karadeniz Alabalığı,
  • Büyük Benekli Alabalık,
  • Göl Alabalığı
  • Deniz Alabalığı gibi çeşitleri vardır.
  • Alabalık üretimi için ülkemizde yoğun olarak tercih edilen tür de Gökkuşağı Alabalığı olarak adlandırılmaktadır.

Deniz ürünlerinin çeşitliliği ile göz dolduran bu coğrafyada tatlı su balıkları da hem çeşit hem de lezzet açısından oldukça kalitelidir. Genel olarak her türünde eti bol olan bu balıkların kılçık oranı da azdır. Anadolu’nun akarsularında bolca bulunan alabalıkların çiftlik üretimi de oldukça gelişmiştir.

Alabalık Avı Nasıl Yapılır?

Av için ön hazırlığınızı yaptınız ve izin verilen avlaklarda, onaylanan tarihler içerisinde oltalarınız hazır beklemektesiniz. İlk olarak, karşınızda çok dişli bir rakip olduğunun bilincinde olmalısınız. Alabalıklar sese duyarlığı olduğu kadar görsel açıdan da çok hassastırlar ve çevredeki tehlikeyi çabuk sezerler. Bu nedenle sabırlı olmak, alabalık nasıl avlanır sorusuna verilecek en iyi cevaplardan birisidir.

Yüksek rakımlı derelerin soğuk sularında bu balığı daha sık bulabilmek mümkündür. Alabalıkları avlamak isteyenler değişik alabalık oltası çeşitleri kullanabilir. Farklı boyutlardaki olta kamışları arasından dere ya da göl ortamına göre tercihler değişiklik gösterebilir. Bunun dışında yem seçimi de önem kazanmaktadır.

Doğal alabalık yemi kullanımı mümkün olabildiği gibi döner kaşıklarla yem işlemi yapılabilir. Alabalıkları avlamak konsantrasyon ve çaba gerektirir. Zor avlanan bu balıklar için Fly Fishing disiplini de kullanılabilir.

Alabalık Tesisi Nedir?

Alabalık yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan tür Gökkuşağı Alabalığı’dır. Ülkemizde bulunan birçok alabalık çiftliği, lezzetli balıklarıyla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Alabalık üretiminde en önemli faktörlerin başında su kalitesi gelir. Alabalıklar için suyun sahip olduğu sıcaklık çok önemlidir. Soğuk ve bol oksijenli suları seven alabalıklar için uygun koşullar sağlandığında çok iyi verim alınabilmektedir.

İyi bir çiftlik için yeterli donanım ve büyüklüklere sahip alabalık havuzu kurulumu önem taşımaktadır. Havuzların büyüklüklerini ve yerleşim şekillerini özenli bir biçimde gerçekleştirmek, alabalık üretiminin önemli ögeleri arsında yer alır.

Alabalık Fiyatı Nedir?

Alabalık fiyatları oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Marketlerde kilogramını 12 lira civarında bir ortalama fiyattan alabileceğiniz alabalıkları, çiftliklerden satın aldığınızda daha uygun fiyatlarda sahip olabilirsiniz. Bazı balıkçılarda, büyüklüğüne ve türüne göre farklı fiyatlarla karşılaşabilmek de mümkün olmaktadır. Amatör balıkçılar da kullanacakları yem tipine göre farklı alabalık yemi fiyatı oranlarıyla karşılaşabilmektedir.

Alabalık Nasıl Temizlenir? Nasıl Pişirilir?

Alabalık temizleme işlemi için önce balığı iç organlarından güzelce arındırmak gereklidir. Alabalığın eti bol ve kılçıkları da az olduğundan fileto haline getirmek de oldukça kolaydır. İç organları temizlerken ve fileto yaparken uygun aletleri kullanmak önemlidir. Ete zarar vermek balığın tadını bozacağından, temizleme işleminde dikkatli olmak gereklidir.

Alabalık için de, tıpkı diğer balıklarda olduğu gibi birçok farklı pişirme yöntemi bulunmaktadır.

Temizlenmiş şekliyle pişirilebileceği gibi fileto olarak da servis edilebilir. Yemek zevkinize göre fırında, ızgarada, tavada ya da buğulama olarak yapabilmeniz mümkündür. Alabalık yemeklerini tereyağı ile pişirmek, ekstra lezzet kattığı için yoğun olarak tercih edilir.

Alabalık Pişirme Yöntemleri

1) Güveçle Katlanan Alabalık Lezzeti Güveçte Alabalık İçin:

Güveç, yemeklere ekstra lezzet katan bir pişirme kabı olarak öne çıkar. Alabalık gibi leziz bir balığı güveçle daha da tatlandırmanın harika bir tarif ortaya çıkaracağından emin olabilirsiniz. Güveçte Alabalık

Tarif: Güveçte Alabalık

2) Tereyağı ve Alabalığın Enfes Birleşimi Fırında Alabalık İçin:

Alabalığın tadını en iyi şekilde alabilmenizi sağlayacak yöntemlerin başında fırında pişirmek geliyor. Sebzelerin lezzeti ve tereyağının kokusuyla harmanlanan unutulmaz bir balık yemeği sizleri bekliyor. Fırında Tereyağlı Alabalık

Tarif: Fırında Tereyağlı Alabalık

3) Klasik Tattan Vazgeçmeyenler İçin Alabalık Kızartması: Alabalık Kızartması İçin:

Balık denince ilk akla gelen kızartma olur. Mısır ununa bulanmış alabalıklar ile yapılacak kızartmaları, salatalarla birlikte servis ederek en iyi sofraları hazırlayabilirsiniz. Alabalık Kızartması

Tarif: Alabalık Kızartması

Birbirinden farklı pişirme yöntemleri ile alabalık tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Alabalık Tarifi

Alabalık

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Alabalık Tarifi

Alabalık

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Alabalık Tarifi

Fırında Alabalık

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Tavada Alabalık Tarifi

Tavada Alabalık

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Alabalık Tarifi

Fırında Alabalık

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Tereyağında Alabalık Tarifi

Tereyağında Alabalık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Fırında Alabalık Tarifi

Fırında Alabalık

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Alabalık Kızartma Tarifi

Alabalık Kızartma

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Tarifler Geri
Videolar Geri