Çakşır Otunun Faydaları Nelerdir?

Çakşır Otunun Faydaları Nelerdir? Tarifi

Doğal Afrodizyak Çakşır Otu

Sarı çiçekleriyle zarif bir bitki olan çakşır otunun sağlık açısından birçok faydası var. Az kişi tarafından bilinen bu değerli bitki hakkındaki tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Çakşır Otu Nedir?

Çakşır otu bitkisi, kurak topraklarda yetişir. Boyu 2-3 metreye kadar uzayan, ince dalları ve sarı taneli çiçekleri olan bir bitkidir. Maydanozgiller ailesinden olan bu bitkinin çiçekleri tohumlu yapıdadır. Güzel bir görünüme sahip olmasına karşın hoş bir çiçek kokusuna sahip değildir. Kokusu genellikle keskin olarak tanımlanır.

Sağlık açısından faydalı olduğu için toplanıp, kurutulup çeşitli şekillerde işlenir. Piyasada çakşır otu suyu, çakşır otu kökü, çakşır otu yağı, çakşır otu macunu ya da çakşır otu tozu şeklinde bulunabilir.

Çakşır Otu Nerelerde Yetişir?

Yetişirken suya çok ihtiyaç duymayan bir bitki olduğu için hemen her araziye uyum sağlar. Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e kadar bölgede kendiliğinden yetişebilir. Ana vatanı İran’dır. Pakistan ve Hindistan’da da yetiştirilerek ürünleri şifa amaçlı kullanılır. Bu faydalı bitkiyi dilerseniz kendi bahçenize ekmeniz mümkün. Rahatlıkla çakşır otu tohumu bulabilir ve yetiştirebilirsiniz.

Türkiye’de 20 civarında çakşır otu türü yetişir. Türlerin özelliklerine göre kullanım şekilleri de değişir. İlk yıl tohum vermez. İkinci yıl çiçeklerinin arasından tohumlar belirir. Halk arasında bitkinin bu haline çakşır otu erkeği denir. Aslında çakşır otu dişisi ya da çakşır otu erkeği diye iki cins bulunmamaktadır. Bu tanımlar halkın deyimiyle oluşmuştur.

Çakşır Otunun Faydaları Nelerdir?

  • “Çakşır otu neye yarar?” diye sorulduğunda çakşır otu cinsellik ilişkisi ilk akla gelen bağlantıdır. Kullanıldığı konular ve başlıca çakşır otu faydaları şunlardır:
  • Afrodizyak özelliği nedeniyle erkeklerde iktidarsızlık tedavisinde kullanılır.
  • Kısırlık tedavilerinde de kullanılan çakşır otu, sperm sayısını ve kalitesini artırır.
  • Kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
  • Vücuttan toksin atımını hızlandırır.
  • Enerjiyi artırarak zindelik sağlar.
  • Sinir sisteminin çalışmasını destekler.
  • İştah açarak kilo almak isteyenlere fayda sağlar.
  • Soğuk algınlıklarına iyi gelir.
  • Yara ve akne lekelerini geçirir.
  • Sindirimi kolaylaştırır, gaz problemlerini iyileştirir.

Çakşır Otu Nasıl Kullanılır?

Çakşır otu çeşitli şekillerde kullanılabilir. “Çakşır otu nasıl yenir?” diye düşünüyorsanız belki de otlu bir Van peyniri içinde çoktan yemiş olabilirsiniz. Doğu’da çakşır otunun yaprakları ince ince kıyılarak otlu peynirde kullanılır. Yaprakları kavrularak yemek olarak da tüketilir. Ayrıca sofrada çakşır otu turşusu olarak da kendine yer bulur.

Çakşır otunu tatlı olarak tüketmek isterseniz bunun da bir çözümü var. Piyasada satılan çakşır otunun tozu, bal ya da pekmez ile karıştırılarak macun haline getirilir. Bu macundan günde 2 kez bir tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. İki kereden fazla tüketmeniz faydasını artırmayacağı gibi sağlığınıza zarar verebilir.

“Çakşır otu nasıl içilir?” diye merak ederseniz de ister çayını ister suyunu içebilirsiniz. Çay yapmak için aktarlarda kurutulmuş çakşır otu kökü bulabilirsiniz. Bu kök, suda kaynatılarak çakşır otu çayı demlenir. Çakşır otu suyu da bitkinin özünden yapılır ve genellikle 1 litrelik şişelerde hazır olarak satılır.

Çakşır otu yağı, zeytinyağı ile eşit ölçüde karıştırılarak ciltteki lekelerin üzerine masaj yaparak yedirilir. Düzenli kullanımda ciltteki lekeleri geçirmesi çakşır otu yağının faydaları arasında en çok bilinenlerindendir.

Çakşır otu hangi haliyle kullanılırsa kullanırsın, tedavilere yardımcı bir ürün olduğu unutulmamalıdır. Kısırlık ya da başka sorunlarla ilgili teşhis konulup tedaviye başlandıktan sonra doktorunuz onay verirse destek olarak kullanılabilirsiniz. Tedavinizin hızını ve etkisini artırabilir.

Fakat kimseye danışmadan ve sadece bu bitkiyi kullanarak mucizeler beklemeniz tavsiye edilmez. Çünkü sadece çakşır otu ile çözmeye çalıştığınız sorunun nedeni aslında çok farklı olabilir. Bu da size hem para hem zaman kaybettirir.

Çakşır Otu Suyu ve Çayı Ne İşe Yarar?

Çakşır otu çayı ve çakşır otu suyu faydaları açısından ortaktır. Erkeklerde cinsel sorunların tedavisi için ya da zindelik ve direnç kazanmak için kullanılır. Çakşır otu kökü suyu ya da diğer adıyla çakşır otu suyu, bitkinin modern yöntemlerle distile edilmesiyle üretilir. Yemeklerden önce bir kahve fincanı kadar içilmesi önerilir. Kullanımının çaya göre daha zahmetsiz olması, tercih edilmesinin nedenleri arasındadır. Bunun dışında çakşır otu çayı faydaları ile aynı derecede etkilidir. Hazır ürünlerin içeriğine ve üreticisine güvenemezseniz kök halinde alarak çayını hazırlamak en güvenli yollardan biridir.

Çakşır otu hazırlanışı kök ya da toz oluşuna göre değişmez. İkisinde de az miktardaki ürünü sıcak suyla çay gibi demler ve dinlendirdikten sonra içebilirsiniz. Sıcak olarak içildiğinde solunum yollarını yumuşatır. Soğuk algınlığına ve bronşite de iyi gelir. İçen kişiye zindelik vererek soğuk algınlığı şikayetlerini azaltır.

Bitkilerin şifalı etkileri üzerinde en bilinen uzmanlardan biri olan İbrahim Saraçoğlu da çakşır otunun sağlığa faydalarını onaylar. Kısırlık tedavilerini destekleyici olarak kullanılan çakşır otu İbrahim Saraçoğlu tarafından da sperm sayısını artıran bitkiler arasında sayılır.

Uzun bir süre olmamak şartıyla düzenli kullanılarak bir kür şeklinde uygulanabilir. Faydalarından en güçlü şekilde yararlanmak için diğer bitkilerde de olduğu gibi düzenli kullanmak gerekir.

Çakşır Otunun Zararları Nelerdir?

Faydalarıyla olduğu gibi çakşır otu zararları ile de sağlığımızı etkileyebilir. Uzun süre ara vermeden kullanmak ve önerilen miktarlardan fazla tüketmek, bazı yan etkilerini ortaya çıkarır. Çakşır otu yan etkileri kendini sinir sisteminde gösterir. Ruh hali değişimleri ve depresyon, bitkinin yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkan sonuçlardandır.

Hamilelerin kullanması önerilmez. Emziren anneler de herhangi bir yan etkiye karşı aynı sınırlamanın içindedir. Doğanın mucizevi şifalarından faydalanmaya başlamadan önce mevcut sağlık durumunuzu güven altına almanız gerekir. Ciddi ve kronik bir sağlık sorununuz varsa bitkiyi kullanmamanızı öneririz. Yine de kullanmak isterseniz, doktorunuzun onayına başvurmanız gerekir. Kan şekerini düşürdüğü için sağlıklı kişiler de kullanırken doza dikkat etmelidir.

Bitkinin özü hap haline getirilerek çakşır otu kapsülü şeklinde de piyasada bulunabilir. Bu şekilde işlenmiş ürünleri kullanmadan önce üreticiyi mutlaka araştırmanızı tavsiye ederiz. Bitkinin kendi yan etkilerine karşı önlem almanız gerekir. Fakat bundan da önce, aldığınız ürünün gerçekten çakşır otu hapı olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer eminseniz, hapları tercih edebilirsiniz.

Çakşır Otu Nereden Bulunur? Fiyatı Nedir?

Çakşır otu kürü yapmak isterseniz, her şeyden önce doktorunuza danışmanız gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Çakşır otunu birçok aktarda bulabilirsiniz. Çakşır otu yağı, kozmetik amaçlı kullanıldığı için bazı eczanelerde bulmak mümkün. Daha önceden bildiğiniz ve kaliteli üretim yaptığından emin olduğunuz markalara internet alışverişiyle de ulaşabilirsiniz.

Çakşır otu fiyat açısından ürünün çeşidine, kalitesine ve satış şartlarına göre değişiklik gösterir. Çakşır otu kökünün ortalama kilogram fiyatı 40 TL civarındadır. Çakşır otu tozu almak isterseniz kilosu için 120-150 TL arasında ödemeniz gerekir. Dilerseniz kök halinde satın alıp havanda döverek siz de toz haline getirebilirsiniz. Çakşır otu suyu için de piyasada birçok farklı fiyat bulunur. Markadan markaya değişen ve 15 TL’den başlayan 1 litrelik şişe fiyatları, 35 TL’ye kadar çıkmaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Sarmaşık Otu (Ege Otları) Tarifi

Sarmaşık Otu (Ege Otları)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Turp Otu (Hardal Otu) Salatası Tarifi

Turp Otu (Hardal Otu) Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ot Tavası Tarifi

Ot Tavası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ot Salata Tarifi

Ot Salata

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ot Kavurması Tarifi

Ot Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri