Evde Kemik suyu hazırlamak için öncelikle eklem yerleri ile birlikte satın aldığınız ilikli kemikleri yaklaşık 1 saat bol suda bekleterek varsa kanının çıkmasını sağlayalım.
Daha sonra beklettiğimiz suyu dökerek kemikleri geniş bir tencereye alalım. Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım.
Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Bu şekilde kemiklerimizi 7-8 saat kaynatalım. Bu süre içerisinde et suyumuzun jel kıvamına geldiğini göreceksiniz.
Kemik suyunu ocaktan aldıktan sonra içerisinden iri kemik parçalarını alalım ve kemik suyunu süzgeçten geçirerek varsa küçük kemik parçaları süzülmesini sağlayalım.
Daha sonra kemik suyumuzu soğumaya bırakalım.
Soğuyan kemik suyunun üzerinde oluşan beyaz yağ tabakasını ayıralım ve altta kalan jel kıvamındaki kemik suyumuzu saklama kaplarımıza alarak dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Ayırdığımız yağı ise kavurarak değil ama dilerseniz pilavların, dolmaların ve yemeklerin içerisine ekleyebilirsiniz. Yemeklerinize lezzet verecektir.
Ben baharat kullanmadan yaptım ama isterseniz malzemelerde de belirttiğim gibi baharatlar ile kemik suyunuzu çeşnilendirebilirsiniz. Eğer baharat kullanmak isterseniz kemik suyu kaynadıktan sonra baharatları ilave edebilirsiniz.
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Kemik suyu nasıl saklanır?
Ben çift kilitli poşet ile donduruyorum. Daha pratik geliyor bana ama herkesin ayrı bir yöntemi var nasıl kolayınıza geliyor ise o şekilde dondurabilirsiniz.
Eğer küçük tabletler halinde tüketiyorsanız buz torbalarına doldurabilirsiniz.
Karton bardaklar ile de dondurabilirsiniz o şekilde de pratik oluyor.
Kemik suyu için kemik seçilirken nelere dikkat edilmeli?
Bol eklemli ve ilikli koyun veya dana kemiği kullanabilirsiniz. Böylece kemik suyunuzda daha çok ilik yer alacaktır.
Kemik suyu kaç gün saklanır? Nasıl saklanır?
Hazırladığımız kemik sularını buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz ama o kadar uzun kalacağını zannetmiyorum. Ben ayda 1-2 kez kaynatıyorum, bütün ay yeterli oluyor.
Kemik suyu nerelerde kullanılır?
Sade içilebildiği gibi özellikle çorbalarda çok sık kullanıyorum. Özellikle oğlum büyüyüp bizimle yemeye başladıktan sonra kemik suyunu hemen hemen her çorbaya ve yemeğe katıyorum.
İlikli kemik suyunun faydaları nelerdir?
Kemik suyunun faydaları yazmakla bitmez. En önemlisi bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir.
Çok eskiden beri kemik suyu ve tavuk suyu ile yapılan çorbalar şifa kaynağı olarak bilinirler.
Kemik suyu ayrıca eklemlerimiz ve kemiklerimiz için de çok faydalıdır. Kırık çıkık eklem problemlerinde vs. Doktorların özellikle tavsiye ettiği bir besindir.
Çocuklarımızın daha sağlıklı olması, boy uzaması gibi konularda da faydasını göreceksiniz.
Sizlere de sık sık evde kemik suyu hazırlayarak yemeklerinizde kullanmayı alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederim.
Kemik suyu ile yapılan çorba ve yemek tarifleri için web sitemizde arama yapabilirsiniz. Ancak genel olarak bütün yemeklere ve çorbalara yakıştığını söyleyebilirim. Kemik suyu faydaları ile kapsamlı bir blog yazısı için buraya bakabilirsiniz.
Deneyenlerden mutlaka fotoğraf bekliyorum. Afiyet şifa olsun <3
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? 31.08.2017 16:51 tarihinde yayınlandı.
29 günlük iftar menüsü serüvenimizin 2. günündeyiz! Bugünün iftar çorbası için tam ölçülü kıvamında sebze çorbasını başlangıç olarak sunuyoruz. Lokum kıvamında orijinal Tekirdağ köftesi yanına karamelize soğanlı mercimekli bulgur pilavı ile menüyü taçlandıracağımız iftar sofrası, ...
Ben kemiklere sirkeyle birlikte maydanoz ve kereviz sapları, bütün soğan, havuç, defne yaprağı ve tane karabiber kattım. 8 saat kısık ateşte kaynatıp süzdükten sonra tencereyi soğuk suya oturtup hızlı bir şekilde soğuttum çünkü yavaş soğuyan kemik suyunda da bakteri üreyebileceğini okumuştum (ayrıca evdeki kedimizin gece tencereyi kurcalamasından da korktum😄) buzdolabına tencereyle kaldırdım, ertesi gün üzerinde oluşan kalın yağ tabakasını ayrı bir kaba alıp, soğuyup iyice jel kıvamına gelmiş olan suyunu da silikon muffin kalıplarına alarak buzlukta dondurdum. Donan bulyonları kalıptan çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyarak kaldırdım. Başka tariflerde kemiklerin kaynatılmadan önce fırınlanması öneriliyor, bir dahaki sefere de öyle deneyeceğim inşallah.
küçük baş hayvan kemiği değilde büyük baş hayvan kemiği kullandıysanız o yağı alın ve atın derim çünkü büyükbaş hayvanlarda eğer hastalık nedeniyle ilaç veya antibiyotik kullanıldıysa o ilaç kalıntıları bu yağda toplanır o yüzden üzerindeki yağın alınması ve kullanılmaması tavsiye edilir
Elif hanım tarif için teşekkürler bi sorum olacak bi kemiği kaynattıktan sonra kemiği buzdolabına kaldırıp ikş üç gün sonra tekrar kaynatabilir miyiz teşekkürler
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman
buradan katabilirsiniz.