Chai Tea Latte Nedir? İçindekiler, Kalori Değeri, Faydaları, Tarifi

Chai Tea Latte Nedir? İçindekiler, Kalori Değeri, Faydaları, Tarifi

Baharat, Süt ve Çayın Mistik Birleşimi: Chai Tea Latte

Chai Tea Latte’yi son birkaç yıldır kahve zincirlerinde sıkça duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Chai Tea Latte’yi duymamış olanlar, duyup da denemeyenler, deneyip de evde hazırlamak isteyenler…

Chai Tea Latte’nin faydaları, besin değerleri, yapılışı ve daha birçok bilgiyi öğrenebileceğiniz yazıdan sonra siz de dilerseniz evinizde kendi Chai Tea Latte’nizi yapabilirsiniz. Muskat, yıldız anason gibi farklı baharatların kullanıldığı bu lezzete, yazıyı okuduktan sonra evinizde de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

chai tea latte kalori

Chai Tea Latte Nedir?

Özellikle son yıllarda kullanılan saat uygulaması sebebi ile birçok kişi uyandığında güneşi göremez. İşte ve okulda geçen öğlen saatlerinin ardından ise hava kararır ve tekrar eve dönüş başlar. Bu sebeple güneş ışığından faydalanmak zorlaşır. Bu da hastalıklara sebep olur. Chai Tea Latte gibi sıcak ve faydalı içecekleri ise bu hastalıkların önüne geçmek için kullanabilirsiniz.

Kökeni Güneydoğu Asya ülkelerine uzanan Chai Tea Latte, bir iddiaya göre kralın şifalı bir içecek istemesi üzerine ortaya çıkmış. Hintlilerin eski sağlık sistemi olarak da bilinen, yaşam bilimi anlamına gelen Ayurveda’da tarçın, zencefil, karanfil, kakule, muskat gibi baharatlar ve bitkiler oldukça faydalı olarak görülür. Chai Tea Latte de Avuryedik içeceklerden biri olarak bilinir. İçeceğin bu kısmı Chai Tea olarak bilinse de içerisine süt eklenmiş hali Chai Tea Latte olarak bilinir.

chai tea latte içindekiler

Chai Tea Latte İçindekiler Nelerdir?

Hindistan’ın dünyaya sunduğu lezzetlerin birçoğu İngilizler sayesinde tüm dünyaya yayıldı. Chai Tea Latte de bunlardan biri. Hindistan’da yapılan çayda süt ve şeker bulunmazken İngilizler adetleri olduğu üzere Chai’ye de süt ve şeker ilave eder. Chai Tea Latte’nin dünyaya yayılma süreci de böylece hızlandı. Bu yüzden Chai Tea Latte içeriği hakkında farklı kaynaklar göze çarpabilir.

Asırlardır yapılan bu sıcak içeceğin içinde temel olarak:

  • Süt
  • Su
  • Siyah çay
  • Kakule
  • Karanfil
  • Anason
  • Tarçın
  • Karabiber
  • Zencefil bulunur.

Chai Tea Latte malzemeleri farklı tariflere göre değişiklik gösterebilir. Fakat tarçın, kakule, zencefil, karanfil gibi baharat ve bitkiler şifalı kısmın temelini oluşturur. Özellikle süt ve şeker ise Chai Tea Latte’ye tat katmak için kullanılır. Tüm bu malzemeleri bulmakta zorluk çeken ya da bulmaya üşenenler için çeşitli markalarda Chai Tea Latte tozu da bulunabilir.

chai tea latte yapımı

Chai Tea Latte Kalori ve Besin Değeri

Chai Tea Latte kalori hesabını içeceğin içeriğine göre yapmak gerekir. Örneğin; kahve zincirlerinde içeceğiniz bir büyük boy Chai Tea Latte 257 kalori almanıza sebep olur. Fakat yağsız süt tercih ettiğinizde bu rakam oldukça aşağıya iner ve 205 kaloriye düşer. Chai Tea Latte faydaları oldukça fazla olan bir içecek olsa da özellikle diyet yapanlar için yağsız süt kullanılması gerekir.

Yağlı süt ile hazırlanmış büyük boy bir Chai Tea Latte’de yaklaşık 6.9 gr yağ bulunur. Bunun dışında yaklaşık 21 mg kolesterol ve 95 mg sodyum içerir. Chai Tea Latte besin değeri olarak bunların dışında 44 gr karbonhidrat, 7.3 gr protein, 100 mg kafein ve 41 gr şeker barındırır.

Yağsız süt ile hazırlandığında ise besin değerleri de farklılaşır. Büyük boy bir Chai Tea Latte’de yaklaşık 0.2 gr yağ bulunur. Bunun dışında yaklaşık 4 mg kolesterol ve 97 mg sodyum içerir. Chai Tea Latte besin değeri olarak bunların dışında 44 gr karbonhidrat, 7.5 gr protein, 100 mg kafein ve 42 gr şeker barındırır.

chai tea latte tarifi

Chai Tea Latte Faydaları Nelerdir?

  • Regl Sancılarını Hafifletmesi: Tarçın ve zencefil kullanılan Chai Tea Latte bu sayede hormonlarınızı dengeler ve daha hafif sancılarla regl dönemini atlatmanızı sağlar.
  • Diyabeti Önlemesi: Kan şekerinizi düzenleyen çay, Tip 2 diyabetin ortaya çıkmasını önler. Beslenme şeklinizde bulunan toksin maddelerin yarattığı hasarı da ayrıca önler.
  • Enerji Vermesi: Geleneksel Hint baharatları içermesi sebebi ile bünyenize ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
  • Metabolizmayı Hızlandırması: Chai Tea Latte düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminizi harekete geçirir ve böylece metabolizmanız da hızlanır.
  • Soğuk Algınlığını Önlemesi: Havaların soğumaya başladığı günlerde Chai Tea Latte tüketimini düzenli hale getirmek vücut direncini artırır. Ayrıca içerdiği baharatlar vücuda ısı yayar ve soğuk havalarda daha iyi hissetmenizi sağlar.

chai tea latte tozu

Chai Tea Latte Nasıl Okunur?

Henüz herhangi bir yerde bu yeni içecek ile karşılaşmamış olanlar için Chai Tea Latte’yi telaffuz etmek zorlayıcı olabilir. Özellikle meşhur kahve zincirlerindeki içecek boyu isimleri ile birleştiğinde bu telaffuz daha da zorlaşabilir. Fakat bu içeceğin de oldukça kolay bir telaffuzu var.

Chai Tea Latte okunuşu göründüğünden daha kolay bir şekilde yapılır. “Çai Ti Latte” olarak telaffuz ederek siz de istediğiniz yerde içeceğinizi isteyebilirsiniz.

chai tea latte

Chai Tea Latte Nasıl Yapılır? Ev Yapımı 3 Tarif

Chai Tea Latte tarif konusunda farklı reçeteler bulunabilir. Starbucks’ta içtiğiniz bir Chai Tea Latte ile butik bir kahvecide isteyeceğiniz Chai Tea Latte arasında farklar olabilir. Bunun sebebini de kullanılan malzemelerin kalitesi veya çeşitliliği oluşturur. Fakat çok seveceğiniz bir Chai Tea Latte içmek istiyorsanız en mantıklı seçenek evde yapmak olarak tavsiye edilir.

Hangi malzemeleri ne kadar kullanacağınızı seçmek ise tamamen size kalmış. Böylece kaloriler ile başı dertte olanlar yağsız süt tercih ederken kafeinden uzak durmak isteyenler çayın miktarını azaltabilir. Aşağıdaki linklerde bulacağınız tariflerin ise her biri farklılıklar içerse de hepsi kış günlerinize şifa verir.

1) Muskatın Şifasını Keşfedin

Küçük bir Hindistan cevizini andıran ve oldukça sert olan muskat, rendelenerek kullanıma hazır hale getirilir. Mide ve kalp için oldukça faydalı, antiseptik özelliği de bulunan muskat bu Chai Tea Latte tarifinin en önemli baharatlarından birini oluşturur. Kakule, tarçın, zencefil ve tarçın kış çaylarında yoğun biçimde kullanılır. Muskat ise bu baharatlar ile birlikte kullanıldığında Chai Tea Latte’nin faydasını artırır. Ayrıca farklı tadı ile içeceğinize bambaşka bir tat katar. Siz de herhangi bir aktardan malzemeleri alarak evinizde bu lezzete ulaşabilirsiniz. Chai Tea Latte

Tarif: Chai Tea Latte

2) Starbucks Usulü Chai Tea Latte

Kahve zincirlerinde bir kez Chai Tea Latte içtiniz ve aynı lezzete evinizde de ulaşmak ister misiniz? Tahmin ettiğinizden çok daha basit bir tarifle aynı lezzeti evinizde de yakalayabilirsiniz. Basit malzemeler ile dilerseniz bu tarifi misafirleriniz için de kullanabilirsiniz. Üstelik şeker yerine bal kullanarak bu tarifi daha sağlıklı biçimde hazırlayabilirsiniz. Zencefil ve tarçının getirdiği sağlığın yanında bal ve süt de içinizi ısıtan bir tat oluşturacak. Chai Tea Latte (Starbucks)

Tarif: Chai Tea Latte (Starbucks)

3) Chai Tea Latte’de Yıldız Anasonu Deneyin

Chai Tea Latte’nize farklı bir lezzet katacak yıldız anasonu daha önce duymamış olabilirsiniz. Yıldız anason, çoğu kişi tarafından bilinen anasondan biyolojik olarak farklı bir baharat olsa da içerdiği anetol sayesinde bir çeşit anason olarak bilinir. Chai Tea Latte’ye, kakule ve karanfil ile birlikte kullanıldığında da oldukça farklı bir tat katar. Bu tarifin öne çıkanı yıldız anason, kış akşamlarında aradığınız sağlığı ve sakinliği getirecek. Chai Tea Latte

Tarif: Chai Tea Latte

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Chai Tea Latte Tarifi

Chai Tea Latte

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Evde Chai Tea Latte Tarifi

Evde Chai Tea Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Latte Tarifi

Latte

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Latte Tarifi

Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Latte Tarifi

Latte

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Latte Tarifi

Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bu Latte Başka Latte Tarifi

Bu Latte Başka Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Latte Tarifi

Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Matcha Latte Tarifi

Matcha Latte

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri