Galeta Unu ve Galeta Nasıl Yapılır? Kalori Değeri Nedir?

Galeta Unu ve Galeta Nasıl Yapılır? Kalori Değeri Nedir?

Mini Kıtır Taneler Galeta Unu ve Hafif Diyet Atıştırmalık Grissini Galeta

Haftalarca bayatlamadan tüketilebilme özelliğine sahip, hafif bir ekmek çeşidi olan galeta, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile de yapılabildiği için israfı önleyen ve genellikle uzun çubuk şeklinde de sıkça karşılaşabileceğiniz bir besindir.

Çeşitli tariflerle farklı tatlara eşlik eden galeta kraker olarak tüketilebileceği gibi arzu edilirse yemeklerle birlikte de kullanılabilir. Maliyetsiz olan galeta çeşitleri mutfakta tasarruf edebilmenize de olanak sağlar.

Galeta Unu Nedir?

Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır.

Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan oranda normal ekmeği fırınlayıp arkalı önlü kızartın ve nemi giden ekmekleri yine rondoda iyice un haline gelene dek öğütün. İşte bu kadar kolay!

Hem normal ekmek hem de bayat ekmek ile galeta yapımı oldukça kolay olduğu için rahatlıkla ister böreklerde ister köftelerde, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Galeta Nedir? Nasıl Yapılır? Galeta Tarifi

Galeta, bayatlamayan ekmek türüdür. Sert ve kıtır yapılı olması nedeniyle çay saatlerinde kurabiye gibi de tüketilebilir. Eğer sıfırdan kendiniz bir galeta yapmak için klasik beyaz ekmek tarifinizi su yerine süt kullanarak yapabilirsiniz.

Örneğin, 1 su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı mayayı birleştirin. Ardından 3 tatlı kaşığı sıvı yağ ve tuz eklediğiniz karışıma un ekleyerek mayalı yumuşak bir hamur elde edin. Galeta çubuk şekli verildikten sonra tüm galetaların üzerine fırça ile su sürüp, susam serpebilirsiniz. Tepsi mayasını verdikten sonra fırına verip kızartabilirsiniz.

Aynı tarif ile hamura ekmek şekli verip hamuru pişirdikten sonra dilimlere ayırın. Dilimlediğiniz ve soğuttuğunuz ekmekleri altın rengine dönünceye ve nemi gidinceye kadar tekrar fırında eşit ısıda arkalı önlü pişirin. 4 ile 6 saat sürebilecek olan fırınlama işleminin ardından rondoda çekerek kendi galeta ununuzu da elde edebilirsiniz.

Aynı malzemeleri açarak yaprak galeta tarifi de deneyebilirsiniz. Yaprak galetanın oldukça ince açılması ve kepekli un kullanılması tavsiye edilir.

Galeta Çeşitleri Nelerdir?

Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Daha çok bayatlayan ekmeklerden yapılan galeta ve galeta unu çeşitli yemek, tatlı ve tuzlu tariflerin yapımında kullanılabilir.

Özellikle pasta ve hamur işleri satan pastane ya da fırınların galeta yapmak için kullandığı galeta makinesi, otomatik şekil verme özelliği ile galeta ve grisini hamuruna şekillendirir. Makineler büyük ebatlarda olduğu için evde kullanımı uygun değildir.

Galeta Kalori Değeri Nedir? Zayıflatır Mı?

Avrupa’da kullanımı Türkiye’ye göre daha yaygın olan galeta diğer adı grissini, farklı alternatifleri ile kraker türünde bir peksimettir. Kepekli olan galetaların klasiklere göre diyetlerde daha etkin olduğu görülür.

Pek çok kişinin galeta zayıflatır mı diye düşünerek sürekli galeta tükettiği de gerçektir. Fakat genelde ara öğünler için tercih edilen galeta tüketiminde de dikkat edilmesi gerekir.

3 adet galeta kalori değerinin bir dilim ekmeğe eş değer geldiği kaloriye göre aşırı tüketimi faydadan çok diyet yapan kişiye zararı olabilir. 1 adet galeta 98 kalori değeri taşırken 1 çay bardağı galeta unu kalori değeri ise yaklaşık 200’dür. Diğer galetalara göre oldukça ince yapısı ile dikkat çeken yaprak galeta kaç kalori olduğuna bakacak olursak eğer, klasik galetaların yarı değerinde olduğu görülür.

Genellikle galeta diyeti uygulayan kişinin diyetisyen tarafından önerilmesi ile tüketmesi uygundur, çünkü kişinin kilo vermesi farklı bir aşamada ise galeta ile zayıflama diyetinde galeta faydaları sunmak yerine zarar da verebileceği için önerilmez.

Galeta Faydaları Nelerdir?

  • Vitamin değeri taşımayan galetanın bir tanesi 18.74 gram karbonhidrat değerindedir. Kilo vermek isteyenler kadar almak isteyenler de sürekli galeta yiyerek vücutta yağ ve karbonhidrat deposu yaratabilirler.
  • Protein ve lif de bulunan galeta, kolesterol düşürücü etkilerinin yanı sıra safra asitlerini önleyerek daha uzun süre tokluk hissi verir. Zaten zayıflama diyetlerinde kimi zaman verilmesinin nedeni de kişinin uzun süre kendini tok hissetmesini sağlamasıdır.
  • Bayat ekmekler değerlenebileceği için israfı önlemesi ile de ekonomiye faydası olur.
  • Evde her daim bulundurabileceğiniz bayatlamayan galeta çeşitlerini misafirlerinize de ikram etmek için kullanabilirsiniz.

Galeta Unu ve Galeta ile Fark Yaratan Çıtır Tarifler

Galeta unu ile çeşitli galeta tarifi seçeneklerine ulaşmak mümkün. En çok beğeni gören galeta unlu tatlı, galeta unlu köfte ve çekirdekli galeta ile misafirlerinize bile fark yaratan çıtır lezzetler sunabilirsiniz. Hem kendisi hem unu oldukça sık kullanılan galeta fiyatı uygun olması ile hemen her mutfakta kullanılır ve farklı tarifler uygulanır.

1) Akıllarda Kalıcı Etkisi Olan Galeta Unlu Çıtır Börek

Kolay ve bir o kadar el yapımı tadında bir börek lezzeti arıyorsanız galeta unlu çıtır böreği deneyebilirsiniz. Misafirleriniz böreğinize bayılacak. Galeta Unlu Çıtır Börek

Tarif: Galeta Unlu Çıtır Börek

2) En Kolay Şekli ile Galeta Unu Yapımı

Her yıl tonlarca ekmeğin çöpe atıldığı gerçeğine karşı çok iyi bir önlem olan galetalar ile geri dönüşümü başlatabilirsiniz. Pek çok hanımın bilmediği galeta unu yapımını kendinizde uygulayarak çevrenize de destek olabilirsiniz. Galeta Unu Yapımı

Tarif: Galeta Unu Yapımı

3) Muhteşem Galeta Unlu Patatesli Börek

Patatesli iç harcı sevenler için harika bir lezzet olan galeta unlu versiyonu mükemmel bir değişiklik olabilir. Galeta unu böreklere elde açma hamur tadı ekler, bu nedenle patatesli böreği galeta unu ile pişirdikten sonra ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Galeta Unlu Patatesli Börek

Tarif: Galeta Unlu Patatesli Börek

4) Mutlaka Denenmesi Gereken Galeta Unlu Çıtır Tavuk

Dışarıdan söylenen tavuk lezzetlerinden daha güzel bir lezzet arıyorsanız galeta unlu çıtır tavuk tam size göre. Akşam yemekleri için düşünebileceğiniz galetalı tavuğu hem dondurucudan çıkardığınız tavuğa hem de paket tavuğa uygulayabilirsiniz. Galeta Unlu Çıtır Tavuk

Tarif: Galeta Unlu Çıtır Tavuk

5) Çocuklar İçin Atıştırmalık Grissini Çubuklar

Elde yenmesi için kolay bir besin olan grissini çubukları hem çocuklar için hem de kahvaltılarda yemek için kendinize yapabilirsiniz. Grissini Çubuklar

Tarif: Grissini Çubuklar

6) Dukan Diyetine Uygun Sağlıklı Çubuk Grissini

Güvenle tüketebileceğiniz ve diyet olarak da uygulaması da kolay olan dukan çubuk grassiniler ile ara öğünleriniz hazır. Diyet Çubuk Grissini Nasıl Yapılır?

Tarif: Diyet Çubuk Grissini Nasıl Yapılır?

7) Bayatlamayan Grissini Ekmek Çubukları

İster kepekli un ister klasik un ile yapabileceğiniz bayatlamayan grissini ekmek çubukları öğünlerde yemeğinize eşlik edebilir. Grissini (Ekmek Çubukları)

Tarif: Grissini (Ekmek Çubukları)

8) Galeta Unlu Poğaça ile Yeni Tatlar

Her zaman denediğiniz bir poğaçayı susam yerine galetaya bulayarak yeni bir lezzete ulaşabilirsiniz. Galeta Unlu Poğaça

Tarif: Galeta Unlu Poğaça

9) Enfes Sodalı Galeta Unlu Patlıcan

Patlıcanın tadını sakin bir kıvama getiren ve acılığını alan galeta sayesinde enfes bir kızartma tarifiniz daha olabilir. Sodalı Galeta Unlu Patlıcan

Tarif: Sodalı Galeta Unlu Patlıcan

10) Hiç Bitmesin Diyeceğiniz Fırında Galeta Unlu Patates

Galeta unu kullanılan en lezzetli tariflerden biri olan fırında galeta unlu patates yemeklerin yanına çok yakışır. Sıcak olarak tüketilmesinin lezzeti arttıracağı galetalı tarif ile patatese yeni bir tat kazandırmış olursunuz. Fırında Galeta Unlu Patates

Tarif: Fırında Galeta Unlu Patates

11) Klasik Galeta Unlu Patates Böreği

Yapımı ve uygulaması son derece basit olan galeta unlu patatesli böreği buzluktan çıkarttığınız börekler için de deneyebilirsiniz. Galeta Unlu Patates Böreği

Tarif: Galeta Unlu Patates Böreği

12) Kahvaltıların Vazgeçilmezi Galeta Unlu Mozzarella

Galeta unlu mozeralla tarifi sabah kahvaltılarında kızartma türevleri sevenler için ideal lezzetlerdendir. Galeta Unlu Mozzarella

Tarif: Galeta Unlu Mozzarella

Galeta unu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Galeta Unu Tarifi

Galeta Unu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pratik Galeta Unu Tarifi

Pratik Galeta Unu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Evde Galeta Unu Tarifi

Evde Galeta Unu

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Galeta Unu (Videolu) Tarifi

Galeta Unu (Videolu)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri