Gümüş Balığı Nedir? Nasıl Tutulur?

Gümüş Balığı Nedir? Nasıl Tutulur? Tarifi

Parlak Pullarıyla Gümüş Balığı Hakkında Her Şey

Gümüş balığı ılık denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Akdeniz’e ve oradan diğer denizlere yayıldığı düşünülür. İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları gümüş balığının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir.

Gümüş balığı ülkemizde de yaygın olarak bulunur. Marmara bölgesi başta olmak üzere, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülür. Denizlerle birlikte tatlı sularda da bulunmaktadır. Sapanca ve İznik Gölleri’nde rastlanır.

Gümüş Balığı Nedir?

Gümüş balığı, sarımtırak ve kül renklerinde, 14 – 15 cm boyunda bir balıktır. Boynunda gümüş renkli bir çizgi haline parlak pulları bulunur. Gümüş balığı diğer adı nedir? Gümüş balığının diğer bir ismi de Atherina’dır. Yüzeye daha yakın yüzdüğünden gümüş balığı tutulması kolaydır. Sanılanın aksine eti oldukça lezzetlidir. Gümüş balığı mart ve nisan aylarında yumurtlama dönemine girer. İnce uzun bir balıktır ve iri gözleri vardır.

Genellikle küçük canlılar, balık yumurtaları ve planktonlarla beslenir. Gümüş balığı eti lezzetli olduğundan uygun pişirme yöntemi ile (çoğunlukla tavada kızartması yapılarak) tüketilebilir, süs balığı olarak değerlendirilebilir ya da diğer balıkların tutulmasında yem olarak kullanılabilir (gümüş balığı ile sazan avı gibi).

Gerçek gümüş balığı gibi silikon gümüş balığı ya da gümüş balığı sahtesi de diğer balıkların yakalanmasında kullanılabilir. Gümüş balığı küçüğü ve gümüş balığı tatlı su içerisinde yaşayanları süs balığı olarak tercih edilir ve gümüş balığı akvaryum içerisinde beslenebilir. Gümüş balığı, gümüş balığı böceği ile karıştırılmamalıdır.

Gümüş Balığı Nasıl Tutulur?

Gümüş balığı ülkemizde bol bulunması ve yüzeye yakın hareket etmesi sebebiyle amatör balıkçılar tarafından kolaylıkla yakalanabilecek bir balıktır. Gümüş balığı yakalama teknikleri nelerdir? Gümüş balığı avı olta ya da ağ ile yapılabilir.

Gümüş balığı olta takımı, iğne, misina, kamış ve ağırlıklardan oluşur. Olta ile yakalanırken gümüş balığı oltası için çok ince misina ve gümüş balığı iğnesi kullanılmalıdır. Bu balık türü yüzeye yakın olduğundan 7- 9 metrelik kamışlarla ve makine kullanılmasına gerek olmadan tutulabilir. Gümüş balığı tutulurken 6, 8 ya da 10 numara misina ve 5 ya da 10 gram kurşun ağırlıklar kullanılabilir.

Gümüş balığı yemi olarak karides ya da midye kullanılabileceği gibi gümüş balığı çaparisi ve gümüş balığı rapala da kullanılabilir. Olta ile avlamanın haricinde kıyıya yakın bir bölgeye ağ atarak da yakalanabilir.

Gümüş balığının yakalanması için gerekli olan ağ gümüş balığı ağı ya da gümüş balığı serpmesi olarak isimlendirilir ve av bayilerinden kolaylıkla temin edilebilir. Gümüş balığı ağı fiyatları alınacak ağın boyutuna göre değişir.

5 metrelik gümüş balığı ağları fiyatları 25 tl’den başlar. 20 metrelik gümüş ağı ise ortalama 100 tl civarındadır. Gümüş balığının ağ ile avlanması için daha çok derin olmayan, bulanık sularda tercih edilmelidir. Bu yönteminde yem olarak ekmek kullanılabilir.

Süs olarak kullanılacak canlı gümüş balığı yakalamak için sepet içerisinde yakalama gibi çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerde önemli olan balığı canlı tutabilmektir. Bu nedenle balığı yakaladıktan hemen sonra su dolu bir poşetin içine koymak ve vakit kaybetmeden büyük bir akvaryuma boşaltmak gerekir.

Gümüş Balığı Nasıl Yapılır?

Balık hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta mevsiminde olan balığın seçilip alınmasıdır. Mevsiminde tüketilen balık hem daha lezzetli hem de sağlık açısından daha faydalıdır. Gümüş balığının en çok tüketildiği dönem yaz ortası ve sonbahar başlarıdır. Yağlı bir balıktır ancak yapısında diğer balıklara oranla daha az jelatin içerdiğinden haşlamaya uygun değildir, mideyi yorabilir. Haşlama yerine genellikle tavada kızartılarak hazırlanır.

Gümüş balığı kızartması yapılırken mısır unu ya da normal un tercih edilebilir. Gümüş balığı aynı zamanda fırında da yapılabilir. Fırında yapılan gümüş balığı daha hafif olur ve sarımsak, soğan, roka gibi ilave malzemelerle birlikte pişirilebilir. Gümüş balığı, yanında roka salatası ve ardından helva ile servis yapılabilir.

Gümüş balığı daha sonra tüketilmek üzere dondurulabilir. Dondurma işleminden önce gümüş balığının az miktarda tuzlanması tavsiye edilir. Bu balığın diğer balıkların aksine dondurulmadan önce temizlenmesine gerek yoktur hatta temizlenmeden dondurulması önerilir.

Gümüş balığının dondurulmasında dikkat edilmesi gereken nokta diğer bütün et çeşitlerinde olduğu gibi çözüldükten sonra tekrar dondurulmamasıdır. Eğer dondurulmayacaksa buzdolabında bekletilmelidir. Kış aylarında bir süre oda sıcaklığında kalabilir ancak özellikle yaz aylarında dışarıda bekletilmesi uygun değildir.

Gümüş Balığı Nerede Satılır?

Gümüş balığı birçok balıkçıdan satın alınabilir. Aynı zamanda birçok restoran da gümüş balığı servisi yapmaktadır. Gümüş balığı ve diğer balıkları satın alınırken dikkat edilmesi gereken nokta balığın taze olmasıdır.

Balığın lezzetini belirleyen en önemli unsur balığın tazeliğidir. Üzün süre sıcakta kalmış ve bayat balıklar insanları zehirleyebilir. Balığın taze olup olmadığı balığa bakılarak anlaşılabilir. Taze olan balığın solungaçları kırmızı renkte olur, gözleri parlaktır ve derisi gergindir.

Gümüş Balığı Faydaları Nelerdir?

  • Balık insan vücudu için oldukça yararlıdır ve haftada en az iki defa yenmelidir. Balık herkes tarafından yenilmesi gereken bir besindir. Ancak özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınlar balık tüketimine özen göstermelidir. Balık kemik erimesinden, Alzheimer hastalığına pek çok hastalığın tedavisine yardımcıdır. Aynı zamanda çocukların beyin gelişimi için gereklidir.
  • Gümüş balığı da sağlık açısından oldukça yararlı bir balıktır ve taze ve mevsiminde olduğu sürece güvenle tüketilebilir. Gümüş balığı:
  • İnsan vücudu tarafından üretilemeyen bir yağ asidi olan Omega 3’ü yüksek oranda içerir.
  • İçerisindeki iyotla çocuklarda zeka gelişimini destekler. Bu nedenle çocuklar ve hamile kadınlar tarafından bolca tüketilmelidir.
  • İçeriğindeki yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalsiyum deposudur ve kemikleri güçlendirir. Bu sebeple kemik erimesinin önüne geçilmesi adına bolca tüketilmelidir.
  • Protein bakımından oldukça zengindir.
  • Yüksek oranda fosfor içerir.
  • A, B ve D vitaminleri açısından zengindir.

Pratik ve Lezzetli Gümüş Balığı Tarifleri

Gümüş balığı küçük olmasına rağmen oldukça lezzetli bir balıktır. Ancak doğru pişirme yöntemi ile hazırlanmalıdır. Gümüş balığı buğulamaya ve haşlanmaya uygun değildir. Daha çok kızartması tercih edilir. İşte gümüş balığının pişirilmesinde size ipuçları verecek gümüş balığı teknikleri ve birbirinden lezzetli tarifler.

1) Çıtır Çıtır Bir Lezzet: Tavada Gümüş Balığı Kızartması

Tavada kızartma, gümüş balığının pişirilmesinde en çok tercih edilen yöntemdir. Gümüş balığının tavada kızartmasında ne kadar yağ ve ne kadar un kullanılacağını, doğru kızartma süresini nasıl ayarlayacağınızı merak ediyorsanız tavada gümüş balığı kızartması tarifine göz atabilirsiniz. Tavada Gümüş Balığı

Tarif: Tavada Gümüş Balığı

2) Gümüş Balığı Ziyafeti: Roka Eşliğinde Gümüş Balığı ve Kızartma

Roka, balığın yanında en çok tercih edilen yeşilliktir. Hem gümüş balığının doğru kızartma yöntemini öğrenmek hem de gümüş balığının yanına çok güzel gidecek roka salatası ve patates kızartması tarifini öğrenmek için bu tarife mutlaka göz atın. Roka Eşliğinde Gümüş Balığı ve Kızartma

Tarif: Roka Eşliğinde Gümüş Balığı ve Kızartma

3) Hem Hafif Hem Leziz: Fırında Gümüş Balığı

Balıkta kızartma yerine fırında pişirme yöntemini tercih edenler ve gümüş balığı fırında nasıl pişirilir diye merak edenler için ideal bir gümüş balığı tarifi. Hem hazırlaması çok kolay hem de tam ayarında malzemelerle oldukça lezzetli. Fırında Gümüş Balığı

Tarif: Fırında Gümüş Balığı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tavada Gümüş Balığı Kızartması Tarifi

Tavada Gümüş Balığı Kızartması

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Gümüş Tava Tarifi

Gümüş Tava

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Gümüş Drajeli Elmalı Tatlı Tarifi

Gümüş Drajeli Elmalı Tatlı

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
15 Dakikada Cheesecake ( Gümüş Drajeli) Tarifi

15 Dakikada Cheesecake ( Gümüş Drajeli)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri