Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Hatmi Çayı Neye İyi Gelir?

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Hatmi Çayı Neye İyi Gelir? Tarifi

Sıkça Gördüğümüz Fakat Adını Bilmediğimiz Şifa: Hatmi Çiçeği

Bahçeleri ve arazileri süsleyen, oldukları yere estetik bir dokunuş katan ve kendiliğinden yetişen pek çok bitki vardır değil mi? Her yerde gördüğümüz ama adını bir türlü öğrenemediğimiz çiçeklerin sayısı gittikçe çoğalıyor. Eh biz de doğayı ihmal edip hiç onlarla tanışmıyoruz. Güzel bir çiçekmiş dedikten sonra işimize gücümüze dalıyoruz. O esnada o çiçekler boynunu bükerek arkamızdan hüzünle bakıyorlar. Ama endişe etmeyin, biz sizlere doğada gizemli kalan ve merak uyandıran ne varsa hepsini tanıtmak için buradayız. Bu yazıyla da herkesin dikkatini çeken bir çiçeği sizlerin evine konuk edeceğiz. Hatmi çiçeği hakkında faydalı olan ne varsa hepsi birazdan bu yazının devamında, sizler için yer alacak.

Yoğun iş temposundan yorulan ve pes eden bünyelere, düzensiz beslenme sonucunda duran metabolizmaya, stresli günlerin sonunda şişlik hisseden midelere, telaşlı ve hareketli geçen günlerin sonunda oluşan ufak yaralanmalara şifa olmak için bu yazımızı mutlaka bir köşeye not edin. Zira yazımızda bolca fayda ve sağlıklı bilgiler yer alıyor. Duyanlar duymayanlara bildirsin. Hatmi çiçeği ile tanışıyoruz.

Hatmi Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sokakların bekçisi olarak tanıtmak istiyoruz sizlere, çünkü her sokakta kendine yer bulmuştur hatmi ağacı. Boş arazilerde, yol kenarlarında kendiliğinden doğaya karışan hatmi çiçeği sadece süs bitkisi değildir. Şifalarıyla birçok hastalığa deva olan, şık görünümlü bir bitkidir.

Oldukça uzun yapılı yıllık bir bitkidir. Açtığı çiçekler soluk tonda pembe veya mor renge sahiptir. Bu renkli hatmi gülü, 5 yapraktan meydana gelmektedir. Gövde kısımları odunsu özelliğe sahiptir. Diğer bitkilere göre biraz daha kalın ve dayanıklıdır. Bu bitki hemen hemen her şehirde hayatta kalacak toprakları bulmuştur. En çok görülen bölge ise Akdeniz’dir. Sıcağı ve nemi onu daha canlı hale getirmiştir.

Şifalı hatmi çiçeği tıbbi alanda ilaç içeriğinde kullanılmaktadır. Bitki çaylarına da çeşitlilik kazandırıp doğal şifa kaynakları arasında yer almaktadır.

Hatmi Çiçeği Nerede ve Nasıl Yetişir?

Boş arsalarda, yol kenarlarında dikkatimizi çeken bu güzel mor bitki özel bakım istemeden kendiliğinden yetişmektedir. Hayatta kalması için nem oranının orta derecede olması, toprağın kumlu ve humuslu olması en önemli kriterdir. Genellikle Ağustos ayında açar. Hava değişimine de dayanıklıdır. Gövdesi tüylü ve dik yapıya sahiptir. Baktığınızda adeta hazır ve nazır bekleyen bir bitki ile karşılaşırsınız.

Bahçelerin Pembe Prensesi: Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Hatmi çiçeği sadece bahçe süslemesi amacıyla yetişmez. İçeriğindeki mineraller sayesinde, vücudunuza sağlıklı olacak şekilde karşınıza çıkmaktadır. Faydalarını şöyle bir sayalım sizlere:

  • Yatıştırıcı ve iyileştirici özelliklere sahiptir hatmi çiçeği.
  • İdrar söktürücü özelliği ile bilinir. İdrar yollarında biriken toksinleri atmada en faydalı bitkiler arasında yer alır.
  • Vücutta biriken suyu çok rahat şekilde atar. Ödem sorunlarınızı hatmi çiçeği çayı içerek giderebilirsiniz.
  • Solunum yollarında yaşadığınız rahatsızlıkları bu şifalı bitki sayesinde giderebilirsiniz. Üstelik hatmi çiçeği öksürük kesici özelliği sayesinde kış çaylarının vazgeçilmezi haline gelecektir.
  • Diş eti ve ağız yaralarında oluşan mikropları hatmi çiçeği çayı ile yok etmeniz mümkündür.
  • Yaralardan kaynaklı ağrı yaşadığınızda hatmi bitkisi lapa şeklinde, ağrılı bölgeye uygulanmalıdır. Böylece ağrınızı kısa sürede dindirecektir.
  • Ağrınızı dindirecek hatmi yaprağı kısa süre içinde sizi eski enerjinize kavuşturacaktır.
  • Bağırsak problemleri hemen hemen her insanda yanlış beslenme sonucu meydana gelmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için de türlü türlü bitkisel şifalar aranmıştır. Bu gibi durumlarda içeceğiniz hatmi çiçeği kürü bağırsaklarınızı düzene sokacak ve hafif bir müshil etkisi verecektir.
Hatmi Çiçeği
  • Uyku bozukluğu ve düzensiz uykular insanlarda strese sebep olmaktadır. Gün içindeki enerji ihtiyacınızı uykunuza borçlusunuz. Düzenli uykular için hatmi çayı içerek daha rahat uyuyabilir ve daha mutlu uyanabilirsiniz.
  • Grip salgını başladığı anda kendinizi eve kapatmanıza gerek yok. Siz de rahatça gezebilirsiniz. Hatmi çayı içerek hem boğazınızın mikroplardan arınmasını sağlarsınız hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz.
  • Kalp sağlığı ve karaciğer sağlığı için hatmi otu size doğal şifa kaynağı olmaktadır.
  • Güçlü bağışıklık sistemi için, sürekli bitki çayı içip duruyorsunuz değil mi? İşte hatmi çiçeği çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirici özelliği ile, bitki çayı rafınızda yerini almak için keşfedilmeyi bekliyor.
  • Cilt sağlığınızı korumak amacıyla hatmi çiçeğinden faydalanabilirsiniz. Kesik, morluk ve yaralar için doğal tedavi yöntemi olmaktadır.
  • Üst solunum yollarında oluşan rahatsızlıklar için hatmi çiçeği ile boğazınızdaki enfeksiyonları temizleyebilir ve daha rahat nefes alabilirsiniz. Bitki çayını denemek için geç kalmayın deriz.
  • Hatmi çiçeğinin güzel bir özelliği ile kilo verme süreciniz daha zevkli ve kolay hale gelebilir. İçeriğindeki mineraller sayesinde tokluk hissi verir ve daha az acıkmanızı böylece kilo verme konusunda güzel bir yola çıkmanızı sağlar.
  • Regl dönemlerinde ise ağrıyı kesici özelliğe sahip bir şifalı bitkidir.

Şifaları Bitmeyen Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Demlenir? Neye İyi Gelir?

Onca rahatsızlığa şifa olan hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir diyorsanız, işte size çok kolay bir demleme yöntemi: Bir tutam hatmi otu kurusunu ve 2 su bardağı sıcak su ile buluşturun ve dinlendirmeye bırakın. Demlediğiniz çayı günde 2 kez olmak üzere düzenli şekilde tüketmelisiniz. Aksi halde faydalarını göremeyebilirsiniz. Dilerseniz çayı sıcak halde içtiğiniz gibi soğutarak da tüketebilirsiniz.

Düzenli tüketimde kalp, damar, cilt, bağırsak ve solunum sistemi en sağlıklı hale gelip sizi daha rahat günlere götürecektir. Çayı içtikten sonra anında fayda beklemeyin. Unutmayın bitki çayları sizden kısa bir süre de olsa sabır bekler.

Aktardan almak istediğinizde 30 gramlık bir paket için ortalama 7 TL ödemeniz gerekecektir. Her aktarda bulabilirsiniz hatmi çayını.

Doğada Gizemli Kalan Hatmi Çiçeği Ne İşe Yarar?

Hatmi çiçeği deyim yerindeyse tepeden tırnağa şifa olacak bit bitkidir. Enerjiniz düştüğünde, vücudunuzda ağrı ve yaralar olduğunda, sindirimde sorun yaşadığınızda, regl sancısı yaşadığınızda, ödemden kendinizi kötü hissettiğinizde ve buna benzer her rahatsızlıkta sizi daha iyi hissettirir. Vücut sistemlerinizi düzenler.

Hatmi Çiçeği Zararları Nelerdir?

Doğada sağlık için faydalı olan, faydalı olduğu kadar da gizemli kalan bitkileri keşfediyoruz. Her şey daha sağlıklı günler ve daha dirençli vücut için diyerek yola çıktık. Peki hatmi çiçeğinin de zararı var mıdır? Onca faydalarını yazdığımız bu bitkinin zararı ne olabilir?

Gebelik ve emzirme döneminde kullanmak istediğinizde doktordan onay alıp kullanmanız, en sağlıklı karar olacaktır. Henüz bir zararı görülmemiştir fakat yine de tedbirli olmakta fayda var.

Diyabet hastalarının hatmi çiçeği çayı tüketmesi bir nebze tehlikeli olabilmektedir. Düşük kan şekerine sebep olacağından, bu konuda da doktora danışmak en doğru karar olacaktır.

Eğer yakın zamanda bir ameliyat yaşayacaksanız ve düzenli şekilde hatmi çiçeği çayı içen biri iseniz, çay tüketimini yaklaşık 15 gün önceden bırakmanız daha sağlıklı sonuçlar için doğru bir adım olacaktır. Zira bitki çayları gebelik dönemi ve emzirme döneminde olduğu gibi cerrahi süreçleri de olumsuz yönden etkileyen faktörler arasında yer alır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri