İngiliz Çayı Tarifi İngiliz Sütlü Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl İçilir?

İngiliz Çayı Tarifi İngiliz Sütlü Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl İçilir?

Five O’clock! Do you get tea with milk?

Sütlü çay alır mıydınız?

Çay sadece bir içecek değil, hemen hemen her yerde bir kültürdür. Çay her kesimden insana gün içinde eşlik eden, adeta yaşam kaynağı haline gelmiş evrensel bir sıcak içecektir. Mevsiminde toplanan çay bitkisinin kurutularak soframıza gelmesi, evrenin nimetlerinden biri sayılmaktadır.

Çay kültürü yalnız ülkemize has bir durum değildir. Nasıl ki bergamot aromalı çay bizim kültürümüzde yer edinmişse, ülkemizin sınırları dışında kalan bölgelerde de farklı şekillerde çay kültürü vardır. Özellikle İngiliz ve Çin çayları kendilerine has bir özellik ile bilinmektedir. Çin yeşil çaylarının meşhur olduğu kadar, İngiliz sütlü çayları da oldukça popülerdir.

Bir dilim kek veya çikolatalı kurabiye ile tüketildiğinde ara öğün ve keyifli sohbetlere eşlik eden İngiliz 5 çayı hakkında derlenen bu yazımızı okurken, sizler de bir fincan çay ile yazımıza eşlik edebilirsiniz. Çayların dumanı üstünde tütüyorsa başlayabiliriz.

sütlü çay

İngiliz Çay Kültürü

İngilizler arasında yaygın olan 5 çayı kültürü hakkında birçok söylem vardır. Sadece saat 5 gibi içildiğine dair eleştiriler de oldukça yaygındır. Evet akşam üzeri 5 gibi demlenen ve yanında sıcak süt ikram edilen bu çayın tarihi aslında çok eskilerde saklıdır.

1800 yıllarında ülke yönetiminden tanınan Kraliçe Victoria, gün içinde iki öğün ile beslenirdi. Bu öğünler kahvaltı ve akşam yemeklerinden oluşurmuş. Akşam yemekleri uzun soluklu ve geç saatlerde yenilirmiş. İki öğün arasında açlıktan kendini kötü hisseden, şeker hastası Yedinci Bedford düşesi Anna bu öğünlere dayanamazmış. Bu sebeple yemekten birkaç saat önce saat 5 civarında, odasına çay ve kurabiye istermiş. Böylece bayılmadan akşam yemeğine kadar dayanabilirmiş.

Bu alışkanlığı zaman içinde çevresindekilere de yayılmış. Biraz zaman geçince, aynı saatlerde odasına arkadaşlarını çağırıp çay içmeye başlamış. Kısmen çay partisi yapmışlardır. Çayın yanında da ufak atıştırmalıklar ile keyifli sohbetler ederlermiş. Yapılan çay partileri Kral Edward’ın ilgisini çekmeye başlamış. Çok geçmeden sarayda akşam üzeri çay partileri düzenlenmeye başlanmış ve bu durum tüm İngiltere’ye yayılmış.

Günümüze kadar gelen bu 5 çayı kültürü zaman içinde biraz değişime uğramıştır. İngilizlerin belirli bir soyut kurallarla yaptığı çay kültüründe, bazı detaylara dikkat etmek gerekir. İçilen çay, kişiyi yerken yormayacak besinlerle sunulur. Bu bazen kurabiye bazen de kek olabilir. Sallama çay yerine özenle demlenen çaylar ikram edilir. Demleme çay yapılması kişiye verilen değeri gösterir. Ayrıca çayı zarif ve kibar içmek en önemli kuralıdır. İngiliz çayını diğer çaylardan farklı kılan özellik ise çayla beraber ufak bir karaf içinde sunulan sıcak süttür. Verilen sütün amacı, çok sert olan İngiliz çayını yumuşatmaktır. Sıcak süt eklenen çayın tadı daha yumuşak olacaktır ve sindirimi daha kolaydır.

ingiliz çayı tarifi

İngiliz Çayı Tarifi: İngiliz Sütlü Çayı Nasıl Yapılır?

İngilizlerin asırlardır vazgeçemediği, bazen balkon keyiflerinde bazen de kitap veya dergi okurken yanlarından eksik etmediği sütlü çay yapımı aslında çok kolaydır. Çok önceden çay fincanını ısıtmak amacıyla kullanılan sıcak süt, zamanla çayla birleşip “İngiliz sütlü çayı” olarak tüketilmeye başlandı.

İngiliz çayını hazırlamak için, bir fincan demlenmiş çaya ve sıcak süte ihtiyacınız vardır. İngiliz kültürüyle bir çay içmek isterseniz, ağız kısmı geniş bir porselen fincan tercih edebilirsiniz. Demlenen çaya, sıcak sütü ilave ettiğiniz koşulda sütlü çayınız hazır olacaktır.

sütlü çay

Sütlü Çayın Faydaları Nelerdir?

Şeker hastası Yedinci Bedford düşesi Anna ile bir gelenek haline gelen sütlü çay içmenin faydaları sizler için listelendi:

  • Pek çok çay türü insan cildine faydalıdır. İngiliz çayı da serbest radikallerin etkisini azaltacaktır. Böylece erken yaşlanma riskiniz ortadan kalkacaktır.
  • Çayda bulunan antioksidanlar sayesinde ciltteki kırışıklık, çizgiler ve lekeler daha az hissedilir.
  • Sütlü çay stresi alır. İçeriğindeki endorfin sayesinde vücudunuzdaki stresi yok eden hormonlar çalışır.
  • Şekersiz içilen sütlü çay, metabolizmanızı harekete geçirir. Sindirim sisteminiz daha sağlıklı çalışacaktır.
  • Çaydaki antioksidanlar ve kateşin sayesinde kronik rahatsızlıklarınızın etkisi daha da azalacaktır.
  • Çaya süt eklendiğinde, bir miktar da olsa kemik gelişimi desteklenmektedir. Kemik sağlığınız için etkili olacaktır.

ingiliz çayı

Sütlü Çay ile Zayıflama

Fazla olan kilolarınızdan kurtulmanız için öncelikle vücudunuzda biriken toksinlerden kurtulmanız gerekmektedir. Birikmiş toksinleri vücuttan atmanız için de detoks adı verilen arındırma uygulamalısınız. Detoks, yiyeceklerle ve içeceklerle yapılmaktadır. Sütlü çay da bu detoks içeceklerinden biridir. Sütün metabolizmayı çalıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple “sütlü çay zayıflatır mı” diye soranlara mutlu haber: Süt ile içilen çay zayıflamanıza destek olacaktır. Tabii şekersiz içilmeli.

Sütün yağ yakıcı etkisi ile yeşil çayın ödem atan özelliğini birleştirip İngiliz çayı diyeti uygulayabilirsiniz. Her gün günde 2 defa olmak üzere uygulayarak, kısa sürede vücudunuzda biriken toksinleri yok edebilirsiniz. Hamilelik döneminde bu çay tüketimine ara vermeniz, daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin de çayı tüketmemesi tavsiye edilir.

Söz konusu kilo vermek ise bu başlık altında en çok merak edilecek soru “sütlü çay kaç kalori” olmalıdır. Kullanacağınız süt ile kalori miktarı değişecektir. Bir fincan tam yağlı ve şekersiz sütlü çay 56 kaloridir. Şekerli içeceğiniz tam yağlı sütlü çay ise 72 kalori içerir.

Az şekerli ve sütlü olarak tüketmek istediğiniz bitki çayı ise sadece 17 kaloridir. Ayrıca 100 ml fincanda içilen sütlü çayda 0.53 gram protein, 0.85 gram karbonhidrat, 0.47 gram yağ, 1 mg yağ, 8 mg sodyum, 41 mg potasyum bulunmaktadır.

ingiliz kahvaltısı

İngiliz Çayı Nasıl İçilir?

İngiliz çayını dilediğiniz saatte ve şekilde içebilirsiniz. İngiltere geleneklerine göre sütlü çay yanında hafif tuzlu veya şekerli kurabiyeler ikram edilir. Böylece akşam yemeği yenilene kadar açlık hissi bastırılır. Rahat kullanımlı, porselen fincanlar tercih edilir. Çayın demlenmesi de en önemli detaydır. Çayınız siyah çay veya yeşil çay olabilir.

Şu güne kadar sütlü çayın zararları görülmemiştir. Mide rahatsızlığı yaşayanların çay tüketiminde ölçülü olması gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerine alerjisi olanların ise çaylarına süt eklemeden içmesi daha iyi olacaktır. Fazla şeker tüketen kişilerin, sütlü çay içerek zayıflaması mümkün olmayacaktır.

Farklı Lezzet Yudumları: Sütlü Çay Tarifleri

1) Metabolizmanızı Harekete Geçirecek Sütlü Hint Çayı

Malzeme listesinde oldukça baharat bulunan Hint çayının tadını, daha önce denediniz mi? İngiliz çayı tarifi birkaç değişikliğe uğrayıp kilo vermenizi daha da kolaylaştıracak. Baharatları sevenlerin hayran olacağı, tadını merak edenlerin de çok beğeneceği bir tarif sizlerle. Sütlü Hint Çayı

Tarif: Sütlü Hint Çayı

2) Çayda Yeni Soluk: Baharatlı Sütlü Çay (Chai Tea)

Diyette iseniz ve ara öğünlerinizde farklı tatlara yer vermek istiyorsanız bu çay tarifimiz tam aradığınız lezzette. Tarçının enerji veren ve yağ yakan özelliği ile buluşan sütlü çayınızı içerken, karanfilin etkisi ile de stresinizi yok edebilirsiniz. Baharatlı Sütlü Çay (Chai Tea)

Tarif: Baharatlı Sütlü Çay (Chai Tea)

3) İngiliz 5 Çayının Olmazsa Olmazı: Sıcak Sütlü Çay

Sindirim sistemini rahatlatan ve çalıştıran sıcacık sütlü çay ile hazımsızlık problemlerinizi giderebilirsiniz. Bir kere tadını alınca, sütlü çay içmeden yapamayacaksınız. İngilizler’in bir bildiği varmış :) Sütlü Çay

Tarif: Sütlü Çay

4) Kurabiyelerin Yanında Aranan Sütlü Çay

Tatlı saatlerinizin yanında da afiyetle tüketebileceğiniz sütlü çay ile tanışmanın tam zamanı. Oldukça kolay yapımı olan sütlü çayın, kurabiye ve keklerle tüketilmesi daha da lezzet verecektir. Sütlü Çay

Tarif: Sütlü Çay

5) Pakistan’a Özgü Sütlü Çay Lezzeti

İngiliz 5 çayı zaman içinde ülkelere göre tarif değişikliğine uğramıştır. Pakistan’da da sevilen sütlü çayın içerisinde bulunan rezene ile sakinleşip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Stresinizi bir köşeye atmak için deneyeceğiniz tarif işte sizlerle. Sütlü Çay

Tarif: Sütlü Çay

6) Yapımı Pratik Sütlü Çay

Sütlü çayın yapımını merak edenler için bir tarif daha eklendi. Birkaç dakika içinde hazır olacak lezzetli sütlü çay için tarifimize göz atabilirsiniz. Keyifle ve afiyetle içmeniz dileği ile. Sütlü Çay

Tarif: Sütlü Çay

7) Sütlü Çay Latte (Tea Latte)

Bu tarif ile çay ve kahve keyfinizi birleştirip yepyeni bir lezzeti deneyebilirsiniz. Sütün birkaç baharat ile buluşmasından elde edilen tea latte tarifini çok seveceksiniz. Unutmayın şekersiz içilen sütlü çaylar metabolizma hızlandırır! Sütlü Çay Latte (Tea Latte)

Tarif: Sütlü Çay Latte (Tea Latte)

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İngiliz Keki Nasıl Yapılır?

İngiliz Keki Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İngiliz Keki Tarifi

İngiliz Keki

8-10 kişilik, 45dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İngiliz Kurabiyesi Tarifi

İngiliz Kurabiyesi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri