Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

(3 oy, puan: 5,00)
Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Güneş Işınları ve Çatlaklar İçin Birebir Kakao Yağı

Orta Amerika ve Meksika kökenli bir bitki olan kakao, tanrıların besini anlamına gelir. Hint bademi olarak da bilinen kakao ağacı, 4-8 metre uzunluğundadır. Küçük dilimler şeklinde meyvelere sahip olan ağacın tohumları, meyveleri içinde yer alır. Hemen hemen tüm tropikal ülkelerde yetişebilen kakao ağacı, Türkiye’de ancak seralarda yetiştirilebilir.

Yüksek oranda antioksidan içeriğe sahip olan kakao tohumları, karbonhidrat, yüksek oranda protein içerir. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, mineralleri açısından iyi bir kaynak olan kakaoda, D vitamini, E vitamini, B2 vitamini, B1 vitamini, A vitamini ve kafein içerir. Yüksek enerjili bir besin olan kakao denildiğinde ilk akla gelen yiyecek maddesi çikolatadır.

Çikolata yapımının temel maddesi olan kakaoda bulunan ve teobromin olarak bilinen alkaloidin uyarıcı özelliği vardır. Aynı zamanda bu madde iyi bir idrar söktürücüdür. Kakao tohumlarından çıkarılan kakao yağı kozmetik sanayinde ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılır. Kakao tohumu ezilerek toz haline getirilir ve bu toz çikolata yapımında kullanılır.

kakao çekirdeği

Kakao Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Mayalara kadar uzanan köklü geçmişi ile ön plana çıkan kakao, eski dönemlerde su ve baharatlarla karıştırılır ve dinsel ayinler için kullanılırdı. İspanyol istilası ile birlikte Avrupa’ya gelen kakao, süt ile karıştırılarak içilmeye başlandı ve çok kısa süre sonra oldukça popüler hale geldi.

Kakao ağacının tohumlarının mayalandırılıp kurutulduğunda kendine has acı lezzeti ortadan kalkar ve hoş bir aroma ile lezzete sahip olur. Mayalandırılıp kurutulan kakao taneleri kavrulur ve un haline getirilerek yağı alınır. Daha sonra tekrar öğütülen kakao unundan kakao tozu elde edilir. Yağı alınmayan kakao tohumları çikolata yapımında kullanılır.

Yağı alınan kakao tozu ise süte eklenerek içilebilir ya da kek, kurabiye, pasta gibi hamur işlerinin içine eklenebilir. Uzun raf ömrüne sahip olan kakao yağı özellikle kozmetik ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Kararlı bir yapıya sahip olan kakao yağı uzun süreler acıma ve ekşime olmaksızın muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında katı bir halde olan kakao yağının erime sıcaklığı 34 derecedir.

kakao yağı fiyatları

Kakao Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Kakao yağı cildin kurumasını önleyen bir nemlendirici görevi üstlenir. Cildin alt tabakalarına kadar emilerek bu tabaklardaki hasarların tedavisine yardımcı olur. Doymuş yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan kakao yağı, çatlayan ve kuruyan ciltlerin nemlendirilmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltır.
  • Yüksek antioksidan bileşenlere sahip olan kakao yağı kalp sağlığı ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Katkı maddesi içermeyen kakao yağı, jojoba, Hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
  • Kakao yağı, çatlayan dudaklar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak dudakları çok sıcak, çok soğuk ve güneşin zararlı ışınlarından korur.
  • İçeriğinde yer alan polifenol bileşenler yaşlanma etkilerini azaltır ve dermatit gibi cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan etkiye sahip olan polifenol bileşenler kolajen üretimini arttırarak cildin nemlendirilmesini sağlıyor. Cildin daha elastik bir dokuya sahip olmasını sağlayan kakao yağı, cilt tonunda meydana gelen hasarları da onarıyor.

kakao yağı ne işe yarar

Kakao Yağı Ne İşe Yarar?

  • Kakao yağı herhangi bir ürünle karıştırılmadan yaraların üzerine uygulandığında daha hızlı bir iyileşme sağlar.
  • Yanıkları ve enfeksiyonları yatıştırıcı etkiye sahip olan kakao yağı, aloe vera jeli ve çay ağacı özü ile karıştırılarak hassas ciltler için rahatlıkla kullanılabilir.
  • Ağız içinde oluşan ve tekrarlayan yaraların üzerine sürülen kakao yağı yaraların nemli kalmasını sağlar ve tekrar ortaya çıkmalarını önler.
  • İçeriğindeki doymuş yağ bitkisel kaynaklı olduğundan dolayı kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Polifenolik bileşenleri sayesinde inflamasyonu azaltıcı etki gösteren kakao yağı damar sertleşmesini önler.
  • Yağ metabolizmasındaki olumlu etkileri sayesinde kalp krizi gibi sağlık problemleri riskini minimum seviyeye düşürür.
  • Antioksidan polifenol bileşikleri ile vücudun bağışıklık sistemini destekleyen kakao yağı, hücre mutasyonunu engellemeye yardımcı olur ve aynı zamanda hormonal dengeyi iyileştirerek beyin sağlığını koruyucu etki gösterir.
  • Kakao yağı çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle hamilelik döneminde göbeğe sürülen kakao yağı cildin kolojen dokusunu besleyerek esnemesini sağlayarak çatlak oluşumunu önler.
  • Peki, kakao yağı yüze sürülür mü? Özellikle nemlendirilmeye ihtiyacı olan kuru ciltlere hafif masajla kakao yağı sürülmesi önerilir.
  • Saç derisi üzerinde olumlu etkileri ile göze çarpan kakao yağı saçı koyulaştırır mı? Düzenli olarak kakao yağı kullanımı saçların koyulaşmasını sağlar. Ancak koyulaşma oranı sadece 1-2 ton kadardır.

kakao yağı faydaları

Kakao Yağı Nasıl Kullanılır?

Oda sıcaklığında katı halde bulunan kakao yağını eritme için kap içerisine kakao yağı konulur ve kap sıcak su içine yerleştirilir. Greyfurt, portakal, nane, limon ve vanilya yağları ile karıştırılarak ev yapımı dudak besleyicisi yapılabilir. Dudakların nemlendirilmesini ve hoş kokmasını sağlayan ev yapımı dudak balmları aynı zamanda dudaktaki çatlakları da iyileştirmeye yardımcı olur.

Peki, kakao yağı yenir mi? Kakao yağının en yaygın olarak kullanıldığı alan çikolata üretimidir. Cilt üzerindeki faydalı etkilerinden dolayı kakao yağı saf haliyle losyon ve kremlerde bulunur.

Peki, kakao yağı bronzlaşmak için nasıl kullanılır? Kakaoya rengini veren pigmentlerden dolayı cildin daha hızlı bronzlaşmasına yardımcı olan kakao yapı bronzlaştırıcı olarak kullanılır. Çabuk bronzlaşmak isteyenler kullandıkları güneş kreminin içine kakao yağı ekleyerek kullanabilir. Ayrıca kakao yağı güneş kremi üretiminde de yaygın olarak kullanılır.

Yara ve yanıkları iyileştirici özelliğe sahip olan kakao yağı açık yaraların üzerine pamuk yardımıyla uygulanabilir. Tıraş sonrası yıpranan cildin yatıştırabilen kakao yağı ile tıraş jeli hazırlanabilir Sıcak suda eriyen kakao yağı jel şeklinde tıraş sonrası yüze uygulanır. Duş aldıktan sonra cilde sürülen kakao yağı, cilt tarafından kolayca emilir ve gün boyu hem hoş bir koku hem de yumuşacık bir tene sahip olmanızı sağlar.

kakao çekirdeği

Kakao Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Kakao yağı faydası ile dikkat çekse de aşırı tüketimi her bitkisel yağda olduğu gibi zaman zaman ciddi problemlere yol açabilir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kakao yağının aşırı tüketimi kandaki kolesterol oranının yükselmesine neden olur. Yüksek kolesterol kalp ve solunum problemlerine neden olabilir.

Kakao yağı içeren besinler aynı zamanda yüksek kalorilidir. Palmitik, stearik ve oleik asit gibi yağ asitleri içeren kakao yağı ile beyaz çikolata başta olmak üzere pek çok çeşitte tatlı yapılır. Gerekenden fazla çikolata ve tatlı tüketimi kilo almaya neden olur.

Kafein içeriği yüksek olan yağ çeşidinin aşırı tüketimi uyku bozukluklarına neden olur. Uyku problemi çekenlerin kakao tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Kronik baş ağrısını tetikleyen kakao yağı, migren ataklarının da artmasına neden olur. Kan dolaşımını artırarak, tansiyonu yükseltebilir. Kalp ritmini arttırabilir ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Kakao yağında bulunan bileşenler bazı bünyelerde alerjiye neden olabilir. Ürtiker, ciltte yanma, şişme, kızarma ve kaşıntı gibi problemlerle karşılaşılması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli önlemlerin alınması gerekebilir.

kakao yağı

Kakao Yağı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Havaların sıcaklaşması ve güneşin kendini göstermesiyle birlikte doğal bronzlaştırıcı etkiye sahip olan kakao yağının satışında artış gözlenir. Kakao yağı aktarlarda, organik ürün satışı yapan marketlerde, büyük alışveriş marketlerinde ve internet üzerinden online ürün satışı yapan firmalarda bulunur.

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan kakao çekirdeklerinin soğuk sıkım yöntemiyle sıkılması sonucu elde edilen kakao yapı yurt dışından ithal edilir. Gıda ve kozmetik amaçlarla satılan bir yağ çeşidi olan kakao yağının 100 mililitresi 15 lira ile 7 lira arasında değişir. Kakao yağı saflaştıkça fiyatı da artar. Doğal hali katı bir yağ olan kakao yağı diğer bitkisel yağlarla karıştırılarak da satılmaktadır. Kakao yağı fiyatını etkileyen bir diğer faktörde markasıdır.

Kakaonun Faydaları Nelerdir? Kakao Çekirdekleri Hakkında Her Şey yazımızı inceleyebilirsiniz.

Önemli not: Sitemizde yayımlamış olduğumuz makaleler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır; geçerliliğini zamanla yitirebilir. Söz konusu besinin faydaları, iyi geldiği hastalıklar ve kullanım önerileri hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz. Besinler her bünyede farklı etki yaratabileceğinden, uygulamaya geçmeden önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir. Bu durum göz ardı edildiğinde ortaya çıkabilecek sorunlar ve yan etkilerden sitemiz sorumlu tutulamaz.
Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? 07.06.2018 tarihinde yayınladı. İlgili sayfalar: ,