Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Kakao Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Güneş Işınları ve Çatlaklar İçin Birebir Kakao Yağı

Orta Amerika ve Meksika kökenli bir bitki olan kakao, tanrıların besini anlamına gelir. Hint bademi olarak da bilinen kakao ağacı, 4-8 metre uzunluğundadır. Küçük dilimler şeklinde meyvelere sahip olan ağacın tohumları, meyveleri içinde yer alır. Hemen hemen tüm tropikal ülkelerde yetişebilen kakao ağacı, Türkiye’de ancak seralarda yetiştirilebilir.

Yüksek oranda antioksidan içeriğe sahip olan kakao tohumları, karbonhidrat, yüksek oranda protein içerir. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, mineralleri açısından iyi bir kaynak olan kakaoda, D vitamini, E vitamini, B2 vitamini, B1 vitamini, A vitamini ve kafein içerir. Yüksek enerjili bir besin olan kakao denildiğinde ilk akla gelen yiyecek maddesi çikolatadır.

Çikolata yapımının temel maddesi olan kakaoda bulunan ve teobromin olarak bilinen alkaloidin uyarıcı özelliği vardır. Aynı zamanda bu madde iyi bir idrar söktürücüdür. Kakao tohumlarından çıkarılan kakao yağı kozmetik sanayinde ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılır. Kakao tohumu ezilerek toz haline getirilir ve bu toz çikolata yapımında kullanılır.

kakao çekirdeği

Kakao Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Mayalara kadar uzanan köklü geçmişi ile ön plana çıkan kakao, eski dönemlerde su ve baharatlarla karıştırılır ve dinsel ayinler için kullanılırdı. İspanyol istilası ile birlikte Avrupa’ya gelen kakao, süt ile karıştırılarak içilmeye başlandı ve çok kısa süre sonra oldukça popüler hale geldi.

Kakao ağacının tohumlarının mayalandırılıp kurutulduğunda kendine has acı lezzeti ortadan kalkar ve hoş bir aroma ile lezzete sahip olur. Mayalandırılıp kurutulan kakao taneleri kavrulur ve un haline getirilerek yağı alınır. Daha sonra tekrar öğütülen kakao unundan kakao tozu elde edilir. Yağı alınmayan kakao tohumları çikolata yapımında kullanılır.

Yağı alınan kakao tozu ise süte eklenerek içilebilir ya da kek, kurabiye, pasta gibi hamur işlerinin içine eklenebilir. Uzun raf ömrüne sahip olan kakao yağı özellikle kozmetik ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Kararlı bir yapıya sahip olan kakao yağı uzun süreler acıma ve ekşime olmaksızın muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında katı bir halde olan kakao yağının erime sıcaklığı 34 derecedir.

kakao yağı fiyatları

Kakao Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Kakao yağı cildin kurumasını önleyen bir nemlendirici görevi üstlenir. Cildin alt tabakalarına kadar emilerek bu tabaklardaki hasarların tedavisine yardımcı olur. Doymuş yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan kakao yağı, çatlayan ve kuruyan ciltlerin nemlendirilmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltır.
  • Yüksek antioksidan bileşenlere sahip olan kakao yağı kalp sağlığı ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Katkı maddesi içermeyen kakao yağı, jojoba, Hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
  • Kakao yağı, çatlayan dudaklar üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak dudakları çok sıcak, çok soğuk ve güneşin zararlı ışınlarından korur.
  • İçeriğinde yer alan polifenol bileşenler yaşlanma etkilerini azaltır ve dermatit gibi cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan etkiye sahip olan polifenol bileşenler kolajen üretimini arttırarak cildin nemlendirilmesini sağlıyor. Cildin daha elastik bir dokuya sahip olmasını sağlayan kakao yağı, cilt tonunda meydana gelen hasarları da onarıyor.

kakao yağı ne işe yarar

Kakao Yağı Ne İşe Yarar?

  • Kakao yağı herhangi bir ürünle karıştırılmadan yaraların üzerine uygulandığında daha hızlı bir iyileşme sağlar.
  • Yanıkları ve enfeksiyonları yatıştırıcı etkiye sahip olan kakao yağı, aloe vera jeli ve çay ağacı özü ile karıştırılarak hassas ciltler için rahatlıkla kullanılabilir.
  • Ağız içinde oluşan ve tekrarlayan yaraların üzerine sürülen kakao yağı yaraların nemli kalmasını sağlar ve tekrar ortaya çıkmalarını önler.
  • İçeriğindeki doymuş yağ bitkisel kaynaklı olduğundan dolayı kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Polifenolik bileşenleri sayesinde inflamasyonu azaltıcı etki gösteren kakao yağı damar sertleşmesini önler.
  • Yağ metabolizmasındaki olumlu etkileri sayesinde kalp krizi gibi sağlık problemleri riskini minimum seviyeye düşürür.
  • Antioksidan polifenol bileşikleri ile vücudun bağışıklık sistemini destekleyen kakao yağı, hücre mutasyonunu engellemeye yardımcı olur ve aynı zamanda hormonal dengeyi iyileştirerek beyin sağlığını koruyucu etki gösterir.
  • Kakao yağı çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle hamilelik döneminde göbeğe sürülen kakao yağı cildin kolojen dokusunu besleyerek esnemesini sağlayarak çatlak oluşumunu önler.
  • Peki, kakao yağı yüze sürülür mü? Özellikle nemlendirilmeye ihtiyacı olan kuru ciltlere hafif masajla kakao yağı sürülmesi önerilir.
  • Saç derisi üzerinde olumlu etkileri ile göze çarpan kakao yağı saçı koyulaştırır mı? Düzenli olarak kakao yağı kullanımı saçların koyulaşmasını sağlar. Ancak koyulaşma oranı sadece 1-2 ton kadardır.

kakao yağı faydaları

Kakao Yağı Nasıl Kullanılır?

Oda sıcaklığında katı halde bulunan kakao yağını eritme için kap içerisine kakao yağı konulur ve kap sıcak su içine yerleştirilir. Greyfurt, portakal, nane, limon ve vanilya yağları ile karıştırılarak ev yapımı dudak besleyicisi yapılabilir. Dudakların nemlendirilmesini ve hoş kokmasını sağlayan ev yapımı dudak balmları aynı zamanda dudaktaki çatlakları da iyileştirmeye yardımcı olur.

Peki, kakao yağı yenir mi? Kakao yağının en yaygın olarak kullanıldığı alan çikolata üretimidir. Cilt üzerindeki faydalı etkilerinden dolayı kakao yağı saf haliyle losyon ve kremlerde bulunur.

Peki, kakao yağı bronzlaşmak için nasıl kullanılır? Kakaoya rengini veren pigmentlerden dolayı cildin daha hızlı bronzlaşmasına yardımcı olan kakao yapı bronzlaştırıcı olarak kullanılır. Çabuk bronzlaşmak isteyenler kullandıkları güneş kreminin içine kakao yağı ekleyerek kullanabilir. Ayrıca kakao yağı güneş kremi üretiminde de yaygın olarak kullanılır.

Yara ve yanıkları iyileştirici özelliğe sahip olan kakao yağı açık yaraların üzerine pamuk yardımıyla uygulanabilir. Tıraş sonrası yıpranan cildin yatıştırabilen kakao yağı ile tıraş jeli hazırlanabilir Sıcak suda eriyen kakao yağı jel şeklinde tıraş sonrası yüze uygulanır. Duş aldıktan sonra cilde sürülen kakao yağı, cilt tarafından kolayca emilir ve gün boyu hem hoş bir koku hem de yumuşacık bir tene sahip olmanızı sağlar.

kakao çekirdeği

Kakao Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Kakao yağı faydası ile dikkat çekse de aşırı tüketimi her bitkisel yağda olduğu gibi zaman zaman ciddi problemlere yol açabilir. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kakao yağının aşırı tüketimi kandaki kolesterol oranının yükselmesine neden olur. Yüksek kolesterol kalp ve solunum problemlerine neden olabilir.

Kakao yağı içeren besinler aynı zamanda yüksek kalorilidir. Palmitik, stearik ve oleik asit gibi yağ asitleri içeren kakao yağı ile beyaz çikolata başta olmak üzere pek çok çeşitte tatlı yapılır. Gerekenden fazla çikolata ve tatlı tüketimi kilo almaya neden olur.

Kafein içeriği yüksek olan yağ çeşidinin aşırı tüketimi uyku bozukluklarına neden olur. Uyku problemi çekenlerin kakao tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Kronik baş ağrısını tetikleyen kakao yağı, migren ataklarının da artmasına neden olur. Kan dolaşımını artırarak, tansiyonu yükseltebilir. Kalp ritmini arttırabilir ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Kakao yağında bulunan bileşenler bazı bünyelerde alerjiye neden olabilir. Ürtiker, ciltte yanma, şişme, kızarma ve kaşıntı gibi problemlerle karşılaşılması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli önlemlerin alınması gerekebilir.

kakao yağı

Kakao Yağı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Havaların sıcaklaşması ve güneşin kendini göstermesiyle birlikte doğal bronzlaştırıcı etkiye sahip olan kakao yağının satışında artış gözlenir. Kakao yağı aktarlarda, organik ürün satışı yapan marketlerde, büyük alışveriş marketlerinde ve internet üzerinden online ürün satışı yapan firmalarda bulunur.

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan kakao çekirdeklerinin soğuk sıkım yöntemiyle sıkılması sonucu elde edilen kakao yapı yurt dışından ithal edilir. Gıda ve kozmetik amaçlarla satılan bir yağ çeşidi olan kakao yağının 100 mililitresi 15 lira ile 7 lira arasında değişir. Kakao yağı saflaştıkça fiyatı da artar. Doğal hali katı bir yağ olan kakao yağı diğer bitkisel yağlarla karıştırılarak da satılmaktadır. Kakao yağı fiyatını etkileyen bir diğer faktörde markasıdır.

Kakaonun Faydaları Nelerdir? Kakao Çekirdekleri Hakkında Her Şey yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kakao Rüyası Tarifi

Kakao Rüyası

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Kakao Topları Tarifi

Kakao Topları

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kakao Rüyası Tarifi

Kakao Rüyası

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ? Tarifi

Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kakao Severlere Truffle (Videolu) Tarifi

Kakao Severlere Truffle (Videolu)

2-4 kişilik, 35dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi

Kakao Dolgulu Kurabiye

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kakao Kremalı Pasta Tarifi

Kakao Kremalı Pasta

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kakao Mantolu Kurabiye Tarifi

Kakao Mantolu Kurabiye

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi

Kakao Dolgulu Kurabiye

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri