Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Kan Grubu Diyeti

Hangi Kan Grubu Nasıl Beslenmeli?

Yaşamsal fonksiyonların sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için gün içinde birkaç öğün yemek tüketilmelidir. Yemek yerken her kişinin beden özelliğine göre besinler tercih edilir. Eğer bir masada 5 kişi varsa, o 5 kişi için 1 yemek aynı etkiye sahip olmayabilir. Bu nedenle hangi amaç için olursa olsun beslenme programları kişiye göre belirlenmelidir. Bu beslenme programlarına son yıllarda kan grubuna göre beslenme listesi de eklenmiş durumda. Her kan grubu için faydalı olan besinleri şimdi size bu sayfada açıklayacağız.

Kan grubuna göre beslenme Aidin Salih tarafından incelenen bir konudur. Beslenme önerilerine özellikle de su tüketimini eklemiştir. Suyun yemekten 30 dakika kadar önce içilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulamıştır. Aynı şekilde kan grubuna göre beslenme Canan Karatay tarafından da konusu geçen tartışmalardan olmuştur. Kan grubuna göre beslenme şeklinin olmadığını ifade etmiştir. Uzmanları ikiye ayıran bu konu pek çok doktor tarafından gündeme gelmiştir.

Kan grubuna göre beslenme Mehmet Ali Bulut görüşüne göre incelendiğinde, 0 grubun etçil, A grubunun seçici, B grubunun serbest, AB grubunun ise ikilemde olduğu dikkat çeker. Tüm bu bilgilere ek olarak kan grubuna göre beslenme Mehmet Öz tarafından bir kitapla desteklenmektedir. Mehmet Öz; merak edenlere Peter J. D’Adamo’nun bu konuyla ilgili bir kitabını önermektedir. J. D’Adamo kan grubuna göre beslenme konusunda bir öncü olarak kabul edilir. Kan grubuna göre besin seçimi yapanların, sağlık problemleri ile karşılaşmadığını belirtir.

kan grubuna göre beslenme

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?

Kan grubuna göre beslenme, tüm kan gruplarına özel olarak hazırlanan beslenme programıdır. Her besin farklı kan gruplarına ayrı etkilerde bulunabilir. Bu düşünceye göre şekillenen beslenme düzeni de son zamanların popüler konusu kan grubuna göre beslenmeyi oluşturuyor.

Kilo vermek veya almak istediğinizde, kan grubunuzun kabul edeceği besinlerle beslenmenizi savunan kan grubuna göre beslenme, kişisel ve biyolojik özelliklere göre düzenlenmelidir. Her bir kan grubunun tüketmesi gereken besinler birbirinden farklı olacaktır. Bu beslenme düzeni 1960’lı yılların başlarında gündeme gelmiştir. Kan grubuna göre beslenmeyi tercih ettiğiniz zaman; vücut fonksiyonlarınızın daha sağlıklı çalıştığına şahit olabilirsiniz. Bu konu üzerine hazırlanan kitaplarda kan grubuna göre beslenen kişilerin daha sağlıklı yaşam sürdükleri ifade edilmiştir.

Kan grubuna göre beslenmede işlenmiş gıdalar ve şarküteri ürünleri zararlı olacağından, bu beslenme felsefesine uyum sağlayanlar daha sağlıklı bir bedene kavuşabilir. Metabolik faaliyetlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlü tutarak hastalıklardan uzak kalırlar. Yani sağlıklı bir yaşam için kan grubu ve besinler arasında bir iletişim kurulmalıdır.

kan grubuna göre beslenme

A Kan Grubuna Göre Beslenme

Çiftçi kan grubu olarak tabir edilen A grubu, genellikle sebze yemekleri ile mutlu olurlar. Tarımsal beslenme ile daha sağlıklı olacaklarına inanırlar ve bu düşünceyi uygulamaya geçirirler. Pek çok A grubuna sahip kişileri vejetaryen olduğu da bilinmektedir. Kırmızı ete tabaklarında yer vermezler. Kırmızı etin onlarda enerji düşüklüğü yaşattığı ifade edilir. A kan grubunda mide asitleri diğer gruplara göre azdır. Bu nedenle et ürünlerini sindirirken zorlanırlar. Tıpkı et gibi süt ürünlerine karşı da hassas olmaktadırlar.

A kan grubuna sahip kişiler tahıl ürünleri ve sebze ile beslendikleri durumda, sindirim problemleri yaşamazlar. Ödemden şikayetçi olabilirler. Çünkü A kan grubu kişilerinin vücutları ödeme karşı hassastır. Kırmızı eti sindirirken zorluk yaşadıkları için et konusunda balık ve tavuk eti tercih edebilirler.

A kan grubu beslenme listesinde zararlı olarak görülen besinler kırmızı et, asitli meyveler, tropik meyveler, şarküteri ürünleri, süt ürünleri ile yapılan tatlılar ve dondurmalar yer almaktadır. Bu besinleri tüketirken sindirim problemi yaşayabilirler. Sağlıklı yaşam için tempolu yürüyüşü ve yüzmeyi alışkanlık haline getirebilirler.

a kan grubuna göre beslenme

B Kan Grubuna Göre Beslenme

Sindirim sistemi güçlü olan B kan grubuna sahip kişiler, pek çok besini rahatlıkla tüketebilir. Süt ürünlerini tüketirken zorluk yaşamazlar. Sütçül kan grubu olarak da tanımlanabilir. Fakat yine de bağışıklık sistemleri zayıf ve hassastır. Yemek yemelerine rağmen yemek sonrasında ufak bir kan şekeri düşüklüğü yaşayabilirler. Kan şekerinin düşmesine neden olan besinler ise mercimek, mısır, buğday ve fındık olmaktadır. Bu besinler B kan grubu için biraz zararlı olacaktır.

Tavuk etinde bulunan bazı maddeler, B kan grubu için tehlikeli olabilir. Bu nedenle hindi eti tüketilmesi önerilir. Kırmızı et tüketebilirler. Bu kişiler patlıcan ve patatesle yapılan yemekleri rahatlıkla yiyebilir ve bu yemeklere kırmızı et ilave edebilir. Meyve seçimlerini ise karpuz, erik ve muzdan yana yapabilirler. Yeşil çay ve maden suyu da iyi bir içecek seçimi olmaktadır. Bisiklet sürmek B grubu kişileri için oldukça etkili olacaktır.

b kan grubuna göre beslenme

AB Kan Grubuna Göre Beslenme

Bu gruptaki kişiler için kırmızı et tüketiminin tehlikeli olduğunu belirtmeliyiz. Kanları kolayca pıhtılaşabilir. Bu nedenle sağlıklı seçimler yapmalıdır. Ekmek tercihini tam buğdaydan yana kullanırlarsa sağlıklı bir adım atmış olurlar. Sindirim problemleri oluşturan kırmızı et AB ve A grubuna önerilmez. Kırmızı et tüketimi AB grubu için yağlanmaya neden olabilir. Deniz ürünleri, süt ürünleri ve sebze ağırlıklı beslenildiği durumda hem kilo vermeleri kolay olur hem de bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Alerji ve enfeksiyona karşı çok hassas olan AB grubu kişileri, kan ve diyabet hastalıklarına karşı dikkatli olmalıdır. Çünkü risk altındadır. Sirke, biber ve sarımsak mide asitlerini yoracağından çok az miktarda tüketebilirler. Kivi, limon ve greyfurt ile meyve saatlerini rahatlıkla geçirebilirler. Çünkü bu meyveler AB kan grubunun vücut direncini desteklemektedir.

AB kan grubu yarı vejetaryendir. Hem A grubunu hem de B grubunu temsil eder. Karabiber, pul biber ve yenibahara karşı hassastır. Baharat kullanmak istediklerinde köri ve zencefil onlar için sağlıklı olacaktır. Yüzmek ve bisiklet sürmek AB kan grubunun bağışıklığını güçlendirecektir.

 a b kan grubuna göre beslenme

0 Kan Grubuna Göre Beslenme

0 kan grubuna sahip kişilerin metabolizması genellikle düşüktür. Çoğu 0 kan grubu kişilerinde iyot eksikliği görülmektedir. Bu nedenle tiroid hormonları dengede değildir. Kilo alımı görülür. Glutene karşı hassas olan 0 kan grubu, tahıla ve taneli sebzelere karşı hassastır. Damar ve kalp sağlığı için zeytinyağı içerikli beslenmelidir.

Etlerle arası iyi olan 0 kan grubu tüm et türlerini tüketebilir. İyot dengesi için iyotlu tuz tercih etmelidir. Yeşil sebzelerle de aralarını iyi tutmalıdır. Bu esnada tahıl ürünlerine karşı oldukça seçici olmak zorundalar. Glutene hassasiyet, besin seçimini etkilemektedir.

Keten tohumu, zeytinyağı ve deniz ürünleri ile beslenildiği durumlarda 0 kan grubu için kalp hastalıkları riski en aza inecektir. İşlenmiş ve hazır gıdalar da tehlike oluşturmaktadır. Sıvı gıdalarda ise yeşil çay, erik suyu, ananas suyu ve maden suyu sağlıklı bir seçim olacaktır. Beslenmeye destek olarak yüzme veya aerobik ile ilgilenebilirler.

0 rh pozitif kan grubuna göre beslenme

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kan Portakalı Tavuk Tarifi

Kan Portakalı Tavuk

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Görümce Kurabiyesi Tarifi

Görümce Kurabiyesi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kan Portakallı Kek Tarifi

Kan Portakallı Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yaş Pasta (Kalabalık Gruplar İçin) Tarifi

Yaş Pasta (Kalabalık Gruplar İçin)

12-14 kişilik, 2 saat 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Bulut Magnolia (Muhteşem Görüntü) Tarifi

Bulut Magnolia (Muhteşem Görüntü)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla) Tarifi

Kolay Pandispanya Yapımı (İpuçlarıyla)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Sıcak Dondurma (Görüntü Şahane) Tarifi

Sıcak Dondurma (Görüntü Şahane)

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri