Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Kan Grubu Diyeti

Hangi Kan Grubu Nasıl Beslenmeli?

Yaşamsal fonksiyonların sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için gün içinde birkaç öğün yemek tüketilmelidir. Yemek yerken her kişinin beden özelliğine göre besinler tercih edilir. Eğer bir masada 5 kişi varsa, o 5 kişi için 1 yemek aynı etkiye sahip olmayabilir. Bu nedenle hangi amaç için olursa olsun beslenme programları kişiye göre belirlenmelidir. Bu beslenme programlarına son yıllarda kan grubuna göre beslenme listesi de eklenmiş durumda. Her kan grubu için faydalı olan besinleri şimdi size bu sayfada açıklayacağız.

Kan grubuna göre beslenme Aidin Salih tarafından incelenen bir konudur. Beslenme önerilerine özellikle de su tüketimini eklemiştir. Suyun yemekten 30 dakika kadar önce içilmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulamıştır. Aynı şekilde kan grubuna göre beslenme Canan Karatay tarafından da konusu geçen tartışmalardan olmuştur. Kan grubuna göre beslenme şeklinin olmadığını ifade etmiştir. Uzmanları ikiye ayıran bu konu pek çok doktor tarafından gündeme gelmiştir.

Kan grubuna göre beslenme Mehmet Ali Bulut görüşüne göre incelendiğinde, 0 grubun etçil, A grubunun seçici, B grubunun serbest, AB grubunun ise ikilemde olduğu dikkat çeker. Tüm bu bilgilere ek olarak kan grubuna göre beslenme Mehmet Öz tarafından bir kitapla desteklenmektedir. Mehmet Öz; merak edenlere Peter J. D’Adamo’nun bu konuyla ilgili bir kitabını önermektedir. J. D’Adamo kan grubuna göre beslenme konusunda bir öncü olarak kabul edilir. Kan grubuna göre besin seçimi yapanların, sağlık problemleri ile karşılaşmadığını belirtir.

kan grubuna göre beslenme

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?

Kan grubuna göre beslenme, tüm kan gruplarına özel olarak hazırlanan beslenme programıdır. Her besin farklı kan gruplarına ayrı etkilerde bulunabilir. Bu düşünceye göre şekillenen beslenme düzeni de son zamanların popüler konusu kan grubuna göre beslenmeyi oluşturuyor.

Kilo vermek veya almak istediğinizde, kan grubunuzun kabul edeceği besinlerle beslenmenizi savunan kan grubuna göre beslenme, kişisel ve biyolojik özelliklere göre düzenlenmelidir. Her bir kan grubunun tüketmesi gereken besinler birbirinden farklı olacaktır. Bu beslenme düzeni 1960’lı yılların başlarında gündeme gelmiştir. Kan grubuna göre beslenmeyi tercih ettiğiniz zaman; vücut fonksiyonlarınızın daha sağlıklı çalıştığına şahit olabilirsiniz. Bu konu üzerine hazırlanan kitaplarda kan grubuna göre beslenen kişilerin daha sağlıklı yaşam sürdükleri ifade edilmiştir.

Kan grubuna göre beslenmede işlenmiş gıdalar ve şarküteri ürünleri zararlı olacağından, bu beslenme felsefesine uyum sağlayanlar daha sağlıklı bir bedene kavuşabilir. Metabolik faaliyetlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlü tutarak hastalıklardan uzak kalırlar. Yani sağlıklı bir yaşam için kan grubu ve besinler arasında bir iletişim kurulmalıdır.

kan grubuna göre beslenme

A Kan Grubuna Göre Beslenme

Çiftçi kan grubu olarak tabir edilen A grubu, genellikle sebze yemekleri ile mutlu olurlar. Tarımsal beslenme ile daha sağlıklı olacaklarına inanırlar ve bu düşünceyi uygulamaya geçirirler. Pek çok A grubuna sahip kişileri vejetaryen olduğu da bilinmektedir. Kırmızı ete tabaklarında yer vermezler. Kırmızı etin onlarda enerji düşüklüğü yaşattığı ifade edilir. A kan grubunda mide asitleri diğer gruplara göre azdır. Bu nedenle et ürünlerini sindirirken zorlanırlar. Tıpkı et gibi süt ürünlerine karşı da hassas olmaktadırlar.

A kan grubuna sahip kişiler tahıl ürünleri ve sebze ile beslendikleri durumda, sindirim problemleri yaşamazlar. Ödemden şikayetçi olabilirler. Çünkü A kan grubu kişilerinin vücutları ödeme karşı hassastır. Kırmızı eti sindirirken zorluk yaşadıkları için et konusunda balık ve tavuk eti tercih edebilirler.

A kan grubu beslenme listesinde zararlı olarak görülen besinler kırmızı et, asitli meyveler, tropik meyveler, şarküteri ürünleri, süt ürünleri ile yapılan tatlılar ve dondurmalar yer almaktadır. Bu besinleri tüketirken sindirim problemi yaşayabilirler. Sağlıklı yaşam için tempolu yürüyüşü ve yüzmeyi alışkanlık haline getirebilirler.

a kan grubuna göre beslenme

B Kan Grubuna Göre Beslenme

Sindirim sistemi güçlü olan B kan grubuna sahip kişiler, pek çok besini rahatlıkla tüketebilir. Süt ürünlerini tüketirken zorluk yaşamazlar. Sütçül kan grubu olarak da tanımlanabilir. Fakat yine de bağışıklık sistemleri zayıf ve hassastır. Yemek yemelerine rağmen yemek sonrasında ufak bir kan şekeri düşüklüğü yaşayabilirler. Kan şekerinin düşmesine neden olan besinler ise mercimek, mısır, buğday ve fındık olmaktadır. Bu besinler B kan grubu için biraz zararlı olacaktır.

Tavuk etinde bulunan bazı maddeler, B kan grubu için tehlikeli olabilir. Bu nedenle hindi eti tüketilmesi önerilir. Kırmızı et tüketebilirler. Bu kişiler patlıcan ve patatesle yapılan yemekleri rahatlıkla yiyebilir ve bu yemeklere kırmızı et ilave edebilir. Meyve seçimlerini ise karpuz, erik ve muzdan yana yapabilirler. Yeşil çay ve maden suyu da iyi bir içecek seçimi olmaktadır. Bisiklet sürmek B grubu kişileri için oldukça etkili olacaktır.

b kan grubuna göre beslenme

AB Kan Grubuna Göre Beslenme

Bu gruptaki kişiler için kırmızı et tüketiminin tehlikeli olduğunu belirtmeliyiz. Kanları kolayca pıhtılaşabilir. Bu nedenle sağlıklı seçimler yapmalıdır. Ekmek tercihini tam buğdaydan yana kullanırlarsa sağlıklı bir adım atmış olurlar. Sindirim problemleri oluşturan kırmızı et AB ve A grubuna önerilmez. Kırmızı et tüketimi AB grubu için yağlanmaya neden olabilir. Deniz ürünleri, süt ürünleri ve sebze ağırlıklı beslenildiği durumda hem kilo vermeleri kolay olur hem de bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Alerji ve enfeksiyona karşı çok hassas olan AB grubu kişileri, kan ve diyabet hastalıklarına karşı dikkatli olmalıdır. Çünkü risk altındadır. Sirke, biber ve sarımsak mide asitlerini yoracağından çok az miktarda tüketebilirler. Kivi, limon ve greyfurt ile meyve saatlerini rahatlıkla geçirebilirler. Çünkü bu meyveler AB kan grubunun vücut direncini desteklemektedir.

AB kan grubu yarı vejetaryendir. Hem A grubunu hem de B grubunu temsil eder. Karabiber, pul biber ve yenibahara karşı hassastır. Baharat kullanmak istediklerinde köri ve zencefil onlar için sağlıklı olacaktır. Yüzmek ve bisiklet sürmek AB kan grubunun bağışıklığını güçlendirecektir.

 a b kan grubuna göre beslenme

0 Kan Grubuna Göre Beslenme

0 kan grubuna sahip kişilerin metabolizması genellikle düşüktür. Çoğu 0 kan grubu kişilerinde iyot eksikliği görülmektedir. Bu nedenle tiroid hormonları dengede değildir. Kilo alımı görülür. Glutene karşı hassas olan 0 kan grubu, tahıla ve taneli sebzelere karşı hassastır. Damar ve kalp sağlığı için zeytinyağı içerikli beslenmelidir.

Etlerle arası iyi olan 0 kan grubu tüm et türlerini tüketebilir. İyot dengesi için iyotlu tuz tercih etmelidir. Yeşil sebzelerle de aralarını iyi tutmalıdır. Bu esnada tahıl ürünlerine karşı oldukça seçici olmak zorundalar. Glutene hassasiyet, besin seçimini etkilemektedir.

Keten tohumu, zeytinyağı ve deniz ürünleri ile beslenildiği durumlarda 0 kan grubu için kalp hastalıkları riski en aza inecektir. İşlenmiş ve hazır gıdalar da tehlike oluşturmaktadır. Sıvı gıdalarda ise yeşil çay, erik suyu, ananas suyu ve maden suyu sağlıklı bir seçim olacaktır. Beslenmeye destek olarak yüzme veya aerobik ile ilgilenebilirler.

0 rh pozitif kan grubuna göre beslenme

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kan Portakalı Tavuk Tarifi

Kan Portakalı Tavuk

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Görümce Kurabiyesi Tarifi

Görümce Kurabiyesi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Görümce Helvası Tarifi

Görümce Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bulut Magnolia (Muhteşem Görüntü) Tarifi

Bulut Magnolia (Muhteşem Görüntü)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sağlıklı Atıştırmalık Tarifi

Sağlıklı Atıştırmalık

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sağlıklı Omlet Tarifi

Sağlıklı Omlet

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sağlıklı Browni Tarifi

Sağlıklı Browni

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri