Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Kantaron Otu ve Çiçeğinin Şifalı Dünyası

Kantaron, yol kenarlarında sıklıkla görülen ve 70’ten fazla türü bulunan otsu bir bitki türüdür. Özellikle son yıllarda insan vücuduna sağladığı faydalar ile dikkat çeken, yağ veya çay olarak sıklıkla kullanılan kantaron genellikle mavi, sarı ya da kırmızı çiçeklidir. Kantaron otu antidepresan etkisi yaratması başta olmak üzere iltihap önleyici, cilt hastalıkları giderici ve hücre yenileyici özellikleri ile yaygın olarak kullanılıyor.

Kantaron Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kantaron çiçeği ya da otu, kuru topraklarda yetişir. Kolay büyüyen ve yayılan kantaronun birçok türü bulunduğu gibi bazı türlerinden sağlık alanında ve ilaç yapımında sıklıkla faydalanılır. Kantaron otunun çeşitleri olan mavi, sarı, pembe ve kırmızı çiçekli türleri aktarlarda ya da marketlerde kolayca bulunabilir.
En sık görülen kantaron türü olan sarı kantaron depresyon tedavisi için kullanılır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki sağlayan sarı kantaron çay formunda sık tüketilir. Kantaronun en sık kullanılan türü mavi çiçekli olanıdır. Ancak mavi kantaron en nadir bulunan bitkilerden biridir.

Antiseptik özelliğe sahip olduğu bilinen mavi kantaron, kan temizleyici özelliği sayesinde birçok hastalıkta kullanılabilir. Kırmızı kantaron ise mide ve karaciğer rahatsızlıkları için kullanılan ve çay veya yağ olarak tüketilebilen bir bitkidir.

Genellikle kantaron yağı yapımında kullanılan pembe renkli tür ise deri hastalıklarının giderilmesinde sıklıkla kullanılır. Pembe kantaron varis, egzama ya da mantar gibi cilt sorunlarının azaltılmasına yardımcı olur.

Kantaron Bitkisi Nerede ve Nasıl Yetişir?

Kantaron bitkisi, yol kenarlarında kendiliğinden yetişebilir. Aynı zamanda kuru topraklarda kantaron ekimi de sıklıkla yapılır. Kantaron ağacı olan bir bitki olmadığından, kolay ve hızlı şekilde büyür. Çok fazla suya ihtiyaç duymadığından, kurak bölgelerde yetişebilir. Kantaron yetiştirmek isteyenlerin sağlıklı tohum bulmaları da bu açıdan kolaydır. Ancak tohum alırken kantaronun türüne dikkat etmek gerekir.

Bazı kantaron türleri, her bölgede yetişmeyebilir. Bahçede ya da saksıda bu bitkinin yetiştirilmesi de zor olabilir. Kantaron türlerinin kullanım alanları ve faydaları farklılık gösterdiğinden, kantaron yetiştirmeden önce bu noktaya da dikkat edilmelidir. Kantaron bitki çayı, yağ, krem veya hap gibi farklı formlarda kullanılabildiği de unutulmamalıdır. Sarı ya da pembe kantaron yağ olarak kullanılabildiği gibi, mavi kantaron genellikle çay olarak hazırlanır.

Kantaron Yağı Faydaları

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Aktarlarda kolaylıkla bulunabilen kantaron yağı, bağışıklık sistemi ve cilt üzerinde birçok olumlu etki sağlar. Ancak bu bitkinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için gerçek kantaron yağı kullanmak önemlidir. Doğal kantaron yağı faydaları şöyledir:

  • Yaraların, mikrop kapmasını ve iltihap oluşumunu engeller. Ameliyat izi, kesik gibi yara izlerini kolay iyileşmesini sağlar.
  • Sırt, bel kas ağrısı gibi durumlarda zeytinyağlı kantaron yağı masaj yaparak uygulandığında ağrıyı azaltır.
  • Kantaron yağı reflüye iyi gelir mi, sorusunun yanıtını merak eden birçok kişi var. Kantaron mide hastalıkları arasında yer alan ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların etkisinin azalmasını sağladığı gibi, reflü ağrısını da azaltır.
  • Kantaron egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kantaron kremi çatlak veya lekelerin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Menopoz semptomlarına iyi gelir ve oluşan sıkıntının atlatılmasına yardımcı olur.
  • Kantaron yağı cilt sorunlarının düzeltilmesinde kullanılabilir. Siyah noktaları, sivilceleri ve morlukları geçirmede etkilidir. Pürüzsüz bir cilde sahip olmayı sağlar.
  • Kantaron yağı saç dökülmelerini ve saçta oluşan egzama, kaşıntı gibi sorunları ortadan kaldırır ve saç derisini onarır, yeniler.
  • Sakinleştirici özelliği vardır ve sinirlerin yatışmasına yardımcı olur. Sarı kantaron şurubu migren, sinüzit gibi baş ağrısı durumlarında dinginleştirir ve ağrıyı azaltır.
  • Kantaron yağı kremi yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca kantaron kazalarda meydana gelen kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
  • Cildi ölü hücreden arındıran ve hücrelerin daha çabuk yenilenmesini sağlayan kantaron yağı leke giderici etkisi sayesinde cildin daha canlı görünmesi için de kullanılır.

Kantaron Çayının Faydaları Nelerdir?

Yağ ya da çay olarak sıklıkla kullanılan kantarondan farklı formlarda da yararlanılabilir. Kantaron sabunu cilt sağlığı için, kantaron hapı ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilir. Kantaron çayı, doğal olarak hazırlandığından güvenli şekilde tüketilebilir. Ancak tüm bitki çayları için olduğu gibi, kantaronun çayı için de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Kantaron çayı faydaları şöyledir:

  • Kantaron çayı, vücutta rahatlama sağlayarak uyku sorunlarının azalmasına yardımcı olur.
  • Kantaron çiçekleri kullanılarak elde edilen çay sarılık hastalığının neden olduğu sorunların azaltılmasında kullanılabilir.
  • Göğüs ağrılarını geçirir.
  • Kantaron hemoroid tedavisi için kullanılan alternatif tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ayrıca uçuğa kantaron yağı sürülmesi durumunda, uçuğun iyileşmesi de hızlanır.
  • Antiseptik özelliği ile bilinen kantaron çayı bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kronik öksürüğe iyi gelir.
  • Gut hastalığı tedavisinde iyileştirici unsurdur.
  • Boğaz ağrısı, boğaz iltihabı bademcik şişmesi gibi sorunları ortadan kaldırır.
  • Bağırsak parazitlerini öldürür ve safra söktürücü etki sağlar.
  • Metabolizmayı normalleştirir ve iştah artışı sağlar.
  • Kantaron çayı, kan temizleyici özelliği sayesinde kalp-damar hastalıkları tedavisinde kullanılır.
  • Doku yenilenmesine yardımcı olur.
  • Kantaron sivilce ya da aknelerin azaltılmasında kullanılır. Ayrıca kantaron sivilce izi ya da yaraların iyileştirilmesinde de kullanılabilir.

Kantaron Yağı Faydaları

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron çiçeği yağı, genellikle sarı kantaron ile yapılır. Sarı kantaronun çiçekleri ve sapları birlikte kullanılarak yağ elde edilebilir. Zeytinyağı ve sarı kantaronu kavanozun içerisinde 2-3 ay bekleterek doğal kantaron yağı yapılabilir. Kantaron yağı pembe ya da kırmızı türden de elde edilebilir. Doğal yollarla yağ yapmak isteyenler, evde rahatlıkla bu bitkinin yağını hazırlayabilir. Ancak yağ elde etmek için yeterli güneşe ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Kantaron yağı kullanılarak kozmetik içerikli ürünler de elde etmek mümkündür. Zeytinyağı ile bekletilen kantaron şampuan, yağ veya krem olarak kullanılabildiği gibi, doğrudan da tüketilebilir. Kantaron içilir mi, diye merak edenler için bu sorunun yanıtı ‘evet’tir. Ancak kantaronun aşırı miktarda kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Kantaron suyu doğru miktarda tüketildiğinde vücuda herhangi bir zarar vermez. Kantaron yağı kullanılarak, kantaron kremi veya kantaron özlü krem de elde edilebilir.

Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

Kantaron yağı doğrudan herhangi bir zarar vermez. Ancak kantaron çeşitleri yanlış ya da fazla kullanıldığında birtakım problemlere neden olabilir. Bu nedenle özellikle hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Gebelikte kantaron kullanmak anomalilere neden olabilir. Kantaronun antidepresan ya da doğum kontrolü hapları ile birlikte tüketilmesi de uygun değildir.

Kantaron yağı kanser üzerinde iyileştirici etkiye sahip olduğu düşünülen bir içeriğe sahip olsa da kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi süreçlerinde bu bitkinin kullanılmaması gerekir.

Kantaron tohumu ya da yağı kullanılarak elde edilen kantaron merhemi, alerjik reaksiyonlar görülen kişilerde kullanılmamalıdır. Sarı kantaron panik atak gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitki türü olsa da psikolojik hastalıkların iyileştirilmesi için kantaron kullanmadan önce doktora başvurulmalıdır. Organ nakli yaptıran hastalar, besin alerjisi olanlar ve solunum yolu hastalıklarına sahip olanlar da kantaron kullanırken dikkatli olmalıdır. Kantaron bitki çayı ya da yağı tüm faydalı bitkiler gibi aşırı vücutta tahribatlara yol açabilir.

Çocuklarda ya da bebeklerde kantaronun zararları ya da olumsuz etkileri daha sık görülebileceğinden, doktora danışmadan bu bitkiyi kullanmamaya dikkat edilmelidir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Tarifler Geri
Videolar Geri