Kapadokya Gezilecek Yerler: 10 Büyüleyici Mekan

Kapadokya Gezilecek Yerler: 10 Büyüleyici Mekan Tarifi

Kapadokya’nın Büyüsüne Kapılacağınız

Eşsiz Mekanlar

Ülkemizin her bir şehri ayrı bir tablodur. 81 ilin 81’i de farklı resimleri yansıtıyor. Bu yazımızda balonlarla süslenmiş, binlerce yıllık geçmişe sahip olan, büyük bir kısmı volkanik oluşumla meydana gelen Kapadokya’yı göreceksiniz. Doğal oluşumu ve tarihi dokusuyla UNESCO’nun da dikkatini çeken Kapadokya, Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Peribacaları’ndan Göreme’ye, vadilerden yeraltı şehrine kadar gezip güzel anılar biriktirebileceğiniz bir şehir turuna hazır mısınız? Yola çıkmadan önce Kapadokya’da gezilecek yerler neresi diyorsanız, Kapadokya gezilecek yerler listesi bu sayfada sizlerle olacak.

Nevşehir’de yaklaşık 20 kilometrelik bir alanı kapsayan Kapadokya, coğrafi açıdan dikkat çeken bir bölgedir. Yerli ve yabancı turist tarafından yoğun ilgi gören Kapadokya’da taş oteller ve butik oteller bütün turistlere konaklayacak imkanı da sunuyor. Bir yılın 365 günü ayrı bir güzelliğe sahip olan bu turistik bölgenin Avanos, Göreme ve Ürgüp adıyla merkez noktaları bulunur.

Türk televizyon tarihi boyunca Kapadokya sınırları içinde, neredeyse 900 ayrı film ve dizi çekilmiştir. Bu demek oluyor ki Kapadokya, ekranlara taşınacak ve tanıtılacak kadar çekici bir şehirdir. Ayrıca 600’e yakın kiliseye de ev sahipliği yapmıştır. Eski zamanlarda Roma baskısından kaçan Hristiyanlar, bu bölgede yerleşim yeri ve dini merkez kurmuştur. Kapadokya’nın anlamı aslında Pers dilinden gelmektedir. Pers diline göre “Katpa Tuka” kelimesi güzel atlar ülkesi demektir. Türkçe’ye bu kelime zaman içinde Kapadokya olarak gelmiştir ve hala bu şekilde dile getirilir. Yabancı kaynaklarda volkanik oluşumlu bu bölge “Cappadocia” olarak ifade edilir.

Şimdi Kapadokya bölgesi gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi alma vakti. Listede yer alan Kapadokya göreme gezilecek yerler önerileri ile gezi planınızı çizebilirsiniz.

kapadokya balon turu

1) Narlıgöl

Kapadokya Ürgüp gezilecek yerler öneri listemize Narlıgöl ile başlayalım. Nar Köyü’nden ismine ilham alan Narlıgöl, ülkemizde bulunan krater göllerinden biridir. Söylemlere göre bu gölün oluşmasında bir meteor da etkili olmuş. Fakat yapısı incelendiğinde krater gölü olduğu aşikar. Narlıgöl’ün çevresinde çıkarılan suyun sıcaklığı ortalama 65 derece olduğu için; bu durum termal otelcilerin dikkatini çekmiş ve civara termal otel açılmasını sağlamıştır. Güneşli ve bulutlu bir güne denk gelirseniz, Narlıgöl’e yansıyan gökyüzü eşliğinde bir hatıra fotoğrafı çekmeyi unutmayın.

narlıgöl

2) Ihlara Vadisi

Kapadokya gezi rotasına eklenecek yerlerden bir diğeri de Ihlara Vadisi oluyor. Ihlara Vadisi kayalıklardan oluşan yapısı ve bu kayalıkların altındaki Melendiz Çayı’nın aşındırmış zemini ile ilgi görmektedir. Sümbüllü ve Kokar kiliselerini gezme fırsatı bulabileceğiniz Ihlara Vadisi’nde biraz soluklanmak ve dinlemek için dinlenme tesisleri de açılmış. Vadiye ulaşmak için biraz yürüyüş yapmanız gerektiğini önceden belirtelim. Ihlara Vadisi’ne giderken daha rahat spor ayakkabıları tercih ederseniz, vadinin her bir karışını daha iyi keşfedebilirsiniz.

ıhlara vadisi

3) Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’da tarih boyunca pek çok medeniyet yer almıştır. Bu medeniyetler de zamanında yerin altında kendilerine şehir ve yaşam alanı kurmuştur. Daha güvenli yaşamak için yerin altını seçip günümüze tarih mirası bırakmışlardır. Bu miraslardan biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Bu yer altı müzesi “Y” şeklindedir bu nedenle girişi ve çıkışı aynı merkezde yer alır. Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne yaklaşık 1 saatinizi ayırıp Kapadokya tarihini daha yakından öğrenebilirsiniz.

derinkuyu

4) Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya’nın her bir bölgesi adeta açık hava müzesidir. Eğer şahsi aracınız ile yola çıktıysanız dilediğiniz anda arabayı park edip doğal güzelliklere şahit olabilirsiniz. Bahsi geçen güzelliklerden biri de Göreme Açık Hava Müzesi olarak listeye eklenebilir. Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde Hristiyanlar’dan kalan kiliseler, volkanik tüflerden meydana gelen doğal yapılar sizi karşılayacak. Tarihi dokuları sergileyen kiliselere girmek için ücret ödemeniz gerekebilir. Eğer kiliseyi gezmek istemiyorsanız, civarda bulunan kafelerde dinlenip kendinize kahve ısmarlayabilirsiniz.

göreme açık hava müzesi

5) Peribacaları

Peribacaları, Kapadokya bölgesinde yoğunlukla görebileceğiniz tüflü yapılardır. Eğer bu civarda balonlara binip gökyüzüne doğru yükselirseniz; volkanik patlamalar sonucunda oluşan tüflü Peribacaları’nı daha geniş bir alandan görebilirsiniz. Pek çok kişinin ilgi ve merakla incelediği Peribacaları, neredeyse 60 milyon yıl önce oluşmuş. Bu oluşumlardan biri Üç Güzeller Peribacaları olarak fotoğraf arşivinize eklenebilir. Üç Güzeller denilmesinin nedeni bu oluşumların 3 farklı boyda olmasıdır. Anlatılan hikayelere göre ise bir aileyi temsil etmektedir. Daha yakından görmek için Nevşehir ziyaretinizde Peribacaları için yola çıkabilirsiniz.

peribacaları

6) Paşabağ Rahipler Vadisi

Masalları andıran görünümü ile turistleri toplayan Kapadokya’da çok sayıda vadide bulunuyor. Bu vadilerden biri de Paşabağ Rahipler Vadisi’dir. Fotoğrafçıların ve turistlerin yoğun ilgiyle ziyaret ettiği bu adresteki oluşumlar mantarı andırmaktadır. Vadide bulunan tüflü yapıların bazılarında odacıklar da yer alıyor. Bu alanda yürüyerek rahatça gezebilir ve volkanik oluşumları daha yakından inceleyebilirsiniz.

paşabağı rahipler vadisi

7) Güvercinlik Vadisi

Uçhisar ve Göreme arasında kalan Güvercinlik Vadisi, adına yakışır şekilde yüzlerce güvercine ev sahipliği yapan bir bölgedir. Fotoğraf çekmeyi çok sevenlerin sürekli uğradığı bu adreste aynı zamanda bir şelale de yer almaktadır. Güvercinlerin yuvaları ise yapılarda bulunan minik çukurlar olarak karşınıza çıkacaktır. Bu masalsı görünüme şahit olmak ve unutulmaz bir manzarada huzur bulmak için Güvercinlik Vadisi’ni görmeden şehrinize dönmeyin.

güvercinlik vadisi

8) Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi

Hacı Bektaş Veli’nin topluma yön veren sözlerini, hayatınızda mutlaka bir şekilde duymuşsunuzdur. Bu sözlerin sahibi Hacı Bektaş Veli, hoşgörünün dünya çapındaki temsilcidir. 13. yüzyılda dergah olarak kurduğu yer şimdilerde müze olarak ziyaretçilerine kapısını açıyor. El yazması eserlerini, günlük eşyalarını ve hat örneklerini ücretsiz şekilde ziyaret etmek için Kapadokya gezi programınıza, Hacı Bektaş Veli Müzesi’ni muhakkak eklemelisiniz.

Adres: Savat Mahallesi Hacıbektaş, Nevşehir

İletişim: 0 384 213 42 60

Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi

9) Uçhisar

Kapadokya’da görmeniz gereken yerlerden biri de Uçhisar. Uçhisar sakin ve sessiz yapısıyla adeta bir kültür durağı. Kapadokya sınırları içinde yüksek bir noktaya ulaşıp o açıdan fotoğraf almak istediğinizde Uçhisar Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Şehir merkezine çok uzak olmayan bu noktada pek çok hediyelik eşya satan tezgahlar ve dinlenme alanları yer alıyor. Vaktiniz varsa konaklamak için bu civardaki nezih otelleri de tercih edebilirsiniz.

Uçhisar

10) Temenni Tepesi

Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya’da gezi önerimizn son adresi Temenni Tepesi oluyor. Temenni Tepesi’nde iki büyük mezar yer alır. Bu mezarlardan biri IV. Rüknettin Kılıçarslan’a diğeri de III. Alaeddin Keykubat’a aittir. Ürgüp sınırlarında bulunan bu tepeden şehir merkezini seyredebilirsiniz. Ortalama 80 metre yükseklikte bulunan Temenni Tepesi’nin hikayesi ise; zirveye çıkıp dilek bağlayan kişilerde saklıdır. Tepenin zirvesine çıkan ve türbede dilek dileyen kişilerce bu tepe, Temenni Tepesi olarak bilinmektedir. Yolunuz düşerse siz de dileğinizi dileyebilirsiniz.

temenni tepesi

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya’da Ne Yenir? Tadı Damağınızda Kalacak En İyi 10 Restoran

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kapadokya Poğaça Tarifi

Kapadokya Poğaça

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Büyüleyici Browni Tarifi (Videolu)

Büyüleyici Browni Tarifi (Videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yer Elması Yemeği Tarifi

Yer Elması Yemeği

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yer Elması Salatası Tarifi

Yer Elması Salatası

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yer Elmalı Pilav Tarifi

Yer Elmalı Pilav

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Portakallı Yer Elması Tarifi

Portakallı Yer Elması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri