Her Yönüyle Protein Deposu Kaz Ciğeri
Et yemeklerini seven bir ülke ve kültür olarak büyükbaş, küçükbaş ve gezen hayvanların etlerini, en leziz haliyle mutfaklara konuk ederiz. Her yemeği lezzetlendiren et kültürüne bu yazımız ile kaz ciğerini ekleyeceğiz. Sosyal medyada ve basında yer alan kaz ciğeri üretimi hakkında da merak edilenleri açığa kavuşturacağız.
Fransız mutfak kültüründe apayrı bir yeri olan kaz ciğeri ekonomik açıdan epey yüksek rakamlardadır. Kaz yetiştiriciliği de biraz zahmetli olmasından dolayı bu rakamı etkilemektedir. Ülkemiz bu konuda şansı yoğun olarak Kars, Ardahan, Iğdır, Van, Erzurum şehirlerine bırakmıştır. Doğal iklim şartları ile verimli kazları sadece bu doğu şehirlerinde görebilirsiniz.
Özellikle Doğu Anadolu’nun topraklarında, serbestçe gezen ve doğal beslenen kazlar hakkında bilgi almak isteyenler ve “kaz ciğeri nedir, ne değildir” diye merak edenler hazırsa başlıyoruz. Tavuk ciğerinden sonra kaz ciğeri lezzetini sizlere sunalım, faydalarıyla da sizleri aydınlatalım.
Kaz Ciğeri Nasıl Çıkarılır?
Bu konuda sıkça duyulan ve korkulan bir bilginin doğru olmadığını ifade edelim. Bir dönem sosyal medya ve televizyon aracılığı ile kazların uygun olmayan koşullarda, boğularak öldürüldüğüne dair haberler yayılmıştır. Semirtme adı verilen, hayvanların yağ depolamasını dış etkenlerle çoğaltma yöntemi, birkaç ülkede yasal olmayan koşullarda gerçekleşmekteydi. Bu sebeple kaz ciğeri üretimi birçok ülkede yasaklanmıştır. Yasal yollarla kesilen kazlardan alınan ciğerler ile kaz ciğeri ihracatı yapılmaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinden Fransa’ya yapılan ihracat, Macaristan ve Rusya gibi ülkelerden yapılmaktadır.
Ülkemizde ise, doğal şekilde beslenen ve açık alanda yetiştirilen kazlardan elde edilir. Kesim dönemi gelen kazların ciğer kısmı, ayrı şekilde muhafaza edilir ve satışa sunulur. Kesilen kazların hem eti hem de ciğer kısmı taleplere göre alıcıya satılır. Marketlerde bulunan kaz ciğeri konservesi almak yerine birçok tüketici bütün kaz alıp tüm etlerinden faydalanmaktadır. Konserve şeklinde satılan kaz ciğerleri, doğal halinden epeyce farklıdır.
Aynı zamanda kaz ciğeri balık yemi olarak da kullanılmaktadır. Dikkat etmek gerekir ki bitki ile beslenen hayvanlara, protein yüklemesi yapmak balıkların sağlığını tehlikeye atabilir. Bu yemleri kullanmadan önce balıklarınızı aldığınız petshop görevlisine danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Kaz Ciğeri Nasıl Yapılır? Nasıl Pişirilir?
- Doğu bölgelerinin soğukları başlar başlamaz o civarlarda kaz yetiştiriciliği de başlamaktadır. Beslenen kazlar kesildikten sonra et ve ciğer kısımları ayrılır.
- Lezzetli kaz ciğeri tarifleri denemek istediğinizde köy veya çiftlik ortamında yetişen kazlardan yana tercih yapmalısınız. Kaz ciğerini soğuk ve sıcak şekilde yiyebilirsiniz. Lezzetli olmasının bir püf noktası da doğal tereyağı ile pişmesidir.
- Tuz ve kırmızı biber ile sote şeklinde tüketmek de bir servis önerisi olabilir.
- Bir diğer servis şekli ise kuru incir ve soğanın ufak ufak doğranıp kaz ciğeri ile sotelenmesidir.
- Tereyağı kıvamında ekmeğe sürülebilen kaz ciğeri, ekmek üzerinde de soğuk şekilde yemeye uygundur.
Kaz Ciğeri Faydaları Nelerdir?
- Kaz ciğeri, reyon adıyla “foie gras” yağ kaynaklı bir et bölümü olduğu için tam bir enerji kaynağıdır. Sizi canlandıracak ve enerji verecektir. Tavuk etinden daha güçlü bir besindir.
- Bol miktarda B12 vitamini içermektedir. B12 vitamini ise sinir sisteminizi güçlendirir ve Alzheimer ihtimalini ortadan kaldırır.
- Karbonhidrat açısından da zengin olduğu için, kaz ciğeri faydaları ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidratı alacaktır.
- Yüksek miktarda protein içermektedir. Protein ise vücudunuzda hücre ve kas gelişimini destekleyerek sizi daha sağlıklı hale getirir.
- Tıpkı ördek ciğeri gibi A vitaminine sahiptir. A vitamini ise göz sağlığını koruyan, göz hücrelerini yenileyen ve doku oluşumunu sağlayan vitamin türüdür.
- Mısırlılar’dan Fransızlar’a kadar gelen kaz ciğeri geleneği asırlardır vücut direncini korumaktadır.
- Sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir açısından da zengin bir et türüdür.
Kaz Ciğeri Nerede Satılır? Fiyatları Ne Kadar?
Kaz ciğerinin yağlı kısmından elde edilen ve “pate” adı verilen kaz ciğeri ezmesi, büyük marketlerde paketler halinde satılmaktadır. 50 gramlık paketler için, ortalama 15 TL’den başlayan fiyatları görebilirsiniz.
Sotelik ve yemeklik ciğer kısmı almak istediğinizde, 500 gramı için neredeyse 400 TL ödeyebilirsiniz. Organik kaz ciğeri fiyat konusunda bir miktar yüksek rakamlarda gezmektedir. İnternetten sipariş alan çiftçiler yöreden yöreye kaz ciğeri kilo fiyatı konusunda farklılık göstermektedir. Güvendiğiniz sitelerden, kuru buzla saklama yöntemi ile evinize kadar getirebilirsiniz.
Kaz ciğeri elde etmek adına hayvanlara işkence yapan ve boğulana dek besleyerek öldüren, canlı yaşamını ticari gelir etme uğruna hiçe sayan işletme ve çiftlikleri şiddetle kınıyor; kaz ciğeri satın alacak olan tüketicileri bu konuda bilince davet ediyoruz. Bu uyarı yalnızca sözü geçen sıfatlara sahip işletmeler için geçerlidir.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.