Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kullanım Alanları ve Tüm Faydalarıyla Keçiboynuzu

Adını şeklinden alan keçiboynuzu, doğanın insanlara sunduğu şifa deposu bitkiler arasında yer alır. Bu şahane bitkinin herhalde adını duymayan kalmamıştır. Namı dilden dile dolanır, kulaktan kulağa yayılır. Her türlü övgüyü hak eden keçiboynuzu meyvesi ile tanışmayan varsa çok şey kaybetmiş demektir. Baklagiller familyasının bir üyesi olan bu bitki, 4000 yıllık tarihi ile bu familyanın en büyüğüdür. Keçiboynuzu özellikleri saymakla bitmeyen nadide bitki türleri arasında yer alır. Onu daha yakından tanımak isteyenler şöyle buyursunlar lütfen.

Keçiboynuzu, 5 ile 10 metre arasında boyu olan Akdeniz iklimine özgü bir ağacın meyvesidir. Keçi boynuzunu andıran şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Meyvenin yetiştiği ağaç da keçiboynuzu ağacı olarak bilinir. Yapraklarından meyvesine ve hatta gövdesine kadar tam bir ecza deposu olan bu bitkinin kullanım alanı da oldukça geniştir. Keçiboynuzu meyvesinden ve yapraklarından pek çok şekilde faydalanılır.

Keçiboynuzu Nedir? Nerede Yetişir?

Akdeniz iklimine özgü bir bitki olan keçiboynuzu Akdeniz iklimin hakim olduğu geniş bir coğrafyada yetişir. Keçiboynuzu fidanı dikildikten sonra yaklaşık 15 yıl gibi uzun bir süre meyve vermez. Ancak 15 yılın sonunda bir keçiboynuzu ağacından 1 ton civarında ürün elde edilebilir.

Kıbrıs, Libya, Türkiye gibi ülkelerin Akdeniz ikliminin etkisi altındaki bölgelerinde yetiştirilir.

Dünya keçiboynuzu üretiminin yaklaşık %48’lik bölümünü ise tek başına İspanya karşılar. İspanya’dan sonra Portekiz ve İtalya keçiboynuzu üretiminde başı çeker. Türkiye’de ise Anamur, Mersin, Silifke, Manavgat, Datça ve Marmaris gibi yörelerde yetişir.

Keçiboynuzu Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Keçiboynuzunu pek çok açıdan faydalı yapan şey elbette ki besin değerleridir. Karbonhidratlar, lifler, vitaminler ve mineraller bakımında oldukça zengin olan keçiboynuzun bir tanesi 73.3 kaloriye sahiptir. 100 gramında 54.61 gram karbonhidrat, 4.18 gram protein, 25.83 gram lif, 0.69 gram yağ bulunan keçiboynuzunun kolesterol değeri ise 0’dır. % 1 gibi düşük bir sodyum oranına sahip olan keçiboynuzu glisemik indeks değeri 15’tir.

Bu besin değerleri ile keçiboynuzu diyet yapanlar için oldukça ideal olan meyveler arasında yer alır. Riboflavin (B2 vitamini) açısından da oldukça zengin olan bu bitkinin 100 gramı günlük riboflavin ihtiyacının %27’sini karşılar. Potasyum bakımından kuru kayısıdan sonra ikinci sırada yer alır. 100 gramı günlük potasyum ihtiyacının %24’ünü karşılar. Vücut için gerekli olan magnezyum, demir, fosfor gibi pek çok mineral bakımından da oldukça oldukça zengin bir bitkidir.

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yüksek kalsiyum bulundurması nedeniyle kemik erimesine karşı oldukça etkilidir.
  • Akciğer kanseri tedavisinde pek etkisi yoktur; ancak akciğer kanserine karşı vücudunuzu bir kalkan gibi korur. Yüzde 90 gibi çok yüksek bir oranda akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Yapısındaki başka hiçbir bitkide bulunmayan gallik asit, karaciğerleri toksinlerden arındırıcı, çocuk felcini önleyici, bakterileri yok edici; astıma, alerjiye ve mikroplara karşı koruyucu, serbest radikalleri yok edici ve kuvvetli bir ağrı kesici olarak bilinir. Bu yüzden keçiboynuzu hastalıklara karşı vücudunuzu mükemmel bir şekilde korur.
  • İçeriğinde bulunan E vitamini öksürüğe karşı birebirdir.
  • Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklıklarını önler. Böylece kalp sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltır.
  • Keçiboynuzu bitkisi, nefes darlığı çekenler ve astım hastaları için son derece önemlidir.
  • Erkeklerde cinsel gücü, sperm kalitesini ve sayısını arttırır.
  • Bol lifli yapısından dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları arasında yüksek oranda kalsiyum bulundurması yer alır. Bu oran sütün neredeyse üç katıdır.

 keçiboynuzunun faydaları

Keçiboynuzu Neye İyi Gelir?

Keçi boynuzu ne işe yarar diye merak edenlerin dikkatli bir şekilde okuması gereken bölüm burasıdır : Şifası bol olan bitki türlerinin başında yer alır. Bu nedenle alternatif tıpta çok farklı şekillerde keçiboynuzu ürünlerine rastlamak mümkündür.

İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde gelişim çağındaki çocuklarda kemik gelişimine oldukça iyi gelir. Boy uzamasını sağlar.

Kaynatılarak suyu içildiğinde de kuvvetli bir balgam söktürücü haline gelir. Bol lifli yapısı sayesinde mideye de oldukça iyi gelir.

Keçiboynuzu çiğnemek uzun süre tokluk hissi vereceğinden zayıflamaya da yardımcıdır.

Hasarlı hücrelerin onarılmasında da başrolü oynar.

Sağlık açısından pek çok faydası bulunan keçiboynuzu yan etkileri bulunmayan ancak tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gereken bir bitkidir. İçeriğindeki yüksek şeker oranı nedeniyle şeker hastaları tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurmalıdır.

Keçiboynuzu Nasıl Yenir?

Keçiboynuzu çok farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Bu yüzden damak tadına göre çok çeşitli şekillerde yenilebilir.

Dilerseniz çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi kaynatıp pekmezini yaparak da tüketebilirsiniz.

Keçiboynuzu kaynar suya atılarak çayı da yapılabilen bir bitki olduğu için bu şekilde de tüketilebilir. Ancak çay olarak tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Keçiboynuzu çayını dolabınızda üç güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak üçüncü günden sonra kesinlikle tüketilmemelidir.

Keçiboynuzu kurusu tek başına aperitif bir öğün olarak tüketilebilir.

Keçiboynuzu çekirdeği de mucizelerle doludur. Keçiboynuzu çekirdeği faydası sadece şifa üzerine de değildir. Keçiboynuzu çekirdeklerinin her biri istisnasız 0.2 gram ağırlığında olduğu için geçmişte ağırlık birimi olarak da kullanılmıştır. Yüksek miktarda kalsiyum ve çinko içeren çekirdekleri bir su bardağı suyun içerisinde kaynatılarak tüketilebilir. Doğadaki en sert çekirdeklerden birisi olduğu bilinen keçiboynuzu çekirdeğini asla dişinizle kırmaya çalışmamalısınız.

Kurutulduktan sonra öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao yerine ılık sütün içine katılarak tüketilebildiği gibi pasta ya da böreklere katılarak da tüketilebilir.

Keçiboynuzu Kullanım Alanları Nelerdir?

Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzunun kullanım alanları da oldukça geniştir. Keçiboynuzu ne işe yarar diye merak edenler sorularına cevapları burada bulabilir.

Harnup ismiyle de yaygın olarak bilinen meyvesinin kısık ateşte uzun süre kaynatılması ile elde edilen keçiboynuzu özü bu bitkiden elde edilen oldukça lezzetli bir üründür. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve korunmasında oldukça etkilidir.

Pekmez yapımında üzümden sonra ikinci sırayı keçiboynuzu alır. Keçiboynuzu pekmezi özellikle çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmelidir. Kış aylarında grip ve nezle gibi çabuk yayılan hastalıklara karşı oldukça koruyucudur.

En çok kullanıldığı alan gıda sektörüdür. Özellikle keçiboynuzu unu fiyat olarak maliyetleri düşürdüğünden unlu mamullerde bayatlamayı engellemek için kullanılır.

Dondurma üretiminde de kullanılan keçiboynuzu, konserve et ve balık ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak da tercih edilir.

Bunların yanı sıra kimya endüstrisinin pek çok kolunda da keçiboynuzundan faydalanılır. Fotoğraf kağıdı üretimden tutun da tekstilde kumaşlara parlaklık vermek için boya macununa katılmasına kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

Kozmetik sanayinde diş macunu, jöle, oje, tıraş sabunu gibi farklı ürünlerin üretiminde de kullanılır.

Keçiboynuzu ile Hazırlayabileceğiniz Sağlıklı Tarifler

1) Bebekler Çok Sevecek Keçiboynuzu Özlü Bebe Bisküvisi

Pratik yapılışı ve besin değeri ile sizi cezbedecek bu bisküvileri bebeklerinize güvenle yedirebilirsiniz. Keçiboynuzu Özlü Bebe Bisküvisi

Tarif: Keçiboynuzu Özlü Bebe Bisküvisi

2) Çay Saatlerinize Yeni Eşlikçi Keçiboynuzu Tozlu ve Chialı Kurabiye

Kurabiye tariflerinize bir yenisi ekleniyor! Üstelik oldukça sağlıklı ve farklı bir lezzet. Denemenizi öneririz. Keçiboynuzu Tozu ve Chialı Kurabiye

Tarif: Keçiboynuzu Tozu ve Chialı Kurabiye

3) Çikolata ve Meyvenin Uyumu Keçiboynuzu Unundan Meyveli Kek

Klasik kek tariflerin sıkıldınız mı? O halde size yeni bir tarif sunuyoruz, lezzet garantisi bizden :) Keçiboynuzu Unundan Meyveli Kek

Tarif: Keçiboynuzu Unundan Meyveli Kek

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Keçiboynuzu Unlu Bisküvi Tarifi

Keçiboynuzu Unlu Bisküvi

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Keçiboynuzu Unlu Truffle Tarifi

Keçiboynuzu Unlu Truffle

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Keçiboynuzu Kremalı Kurabiye Tarifi

Keçiboynuzu Kremalı Kurabiye

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Keçiboynuzu Muhallebili Kup Tarifi

Keçiboynuzu Muhallebili Kup

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fıstıklı Keçiboynuzu Unlu Kurabiye Tarifi

Fıstıklı Keçiboynuzu Unlu Kurabiye

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Keçiboynuzu Unu İle Kek Tarifi

Keçiboynuzu Unu İle Kek

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Tarifler Geri
Videolar Geri