Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Tüm Aşamalarıyla Emek Ürünü Şifa Kaynağı
Keçiboynuzu Pekmezi

Akdeniz iklimine has bir bitki olan keçiboynuzu ağacı ve onun aynı isimle anılan, isminden de anlaşılacağı üzere keçi boynuzunu andıran şekliyle keçiboynuzu meyvesi, doğanın binlerce yıldır insanoğluna sunduğu şifa kaynakları arasında yer alır. Keçiboynuzundan neler yapılabileceğini düşünen insanoğlu unundan şurubuna, ezmesinden pekmezine kadar keçiboynuzundan pek çok şekilde faydalanmayı bilmiştir. Keçiboynuzundan üretilen ürünler arasında en çok bilineni ise keçiboynuzu pekmezidir. Yapımı oldukça uzun ve meşakkatli olan keçiboynuzu pekmezi hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Herhangi bir aktardan ya da marketten alıp da eve getirdiğiniz ve afiyetle tükettiğiniz keçiboynuzu pekmezinin hikayesini bir bilseniz, onu bir çırpıda yemez; hikayesini anlatması için yalvarırdınız. Keçiboynuzu pekmezi büyük bir sabrın ürünüdür aslında. Hatta pekmez olmazdan önce keçiboynuzunun kendisi bile peygamber sabrı gibi bir sabır gerektirir. Zira bir keçiboynuzu ağacı dikerseniz onun meyve vermesi için en az 15 yıl beklemeniz gerekir. İşte bu yüzden keçiboynuzu meyvesi büyük bir bekleyişin sonunda yetişir. Olgunlaşan keçiboynuzlarının büyük bir emekle ve sabırla kaynatılması sonucunda ise keçiboynuzu pekmezi oluşur. Ama bu iş elbette bir çırpıda söylendiği veya yazıldığı kadar kolay değildir. Her aşaması büyük bir titizlik ve özen ister. Bir an önce olsun diye harlı ateşte keçiboynuzu pekmezi yapmaya kalkarsanız, hem emeğinize hem de keçiboynuzlarına yazık etmiş olursunuz. Çünkü harlı ateşte kaynatılan keçiboynuzlarının tüm faydalı vitaminleri ve mineralleri yok olacak, bu da tüm emeğinizin boşa gitmesine sebep olacaktır. Düşük ateşte ve yeteri kadar kaynatılan keçiboynuzu pekmezinin faydaları saymakla bitmez.

Keçiboynuzu Pekmezi Besin Değeri ve Kalori Miktarı

Keçiboynuzu besin değerleri ile içeriğindeki kalsiyum miktarından dolayı kemik erimesine karşı oldukça etkilidir. Herkes tarafından en önemli kalsiyum kaynağı olarak bilinen sütten bile üç kat fazla kalsiyum keçiboynuzu pekmezinde yer alır. Ayrıca potasyum, sodyum ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengin olan keçiboynuzu pekmezi akciğer kanserinin oluşumunun da yüzde 90 oranında önüne geçiyor. Mineraller kadar vitaminler bakımından da oldukça bonkör olan keçiboynuzu pekmezi A, B, B2, B6, D ve E vitaminleri bakımından da oldukça bonkördür. Bu vitaminler sayesinde keçiboynuzu pekmezi öksürükten, balgama, sperm kalitesinden, cinsel güce kadar pek çok konuda şifa kaynağıdır. Keçiboynuzu kalori değeri 100gr da 222 kcal şeklindedir.

Keçiboynuzu pekmezi ya da Anadolu’da kullanılan bir diğer adıyla harnup pekmezi nasıl yapılır diye merak edenler için bu şifalı pekmezin yapımını araştırdık.

Keçiboynuzu Pekmezi

Keçiboynuzunun Pekmezi Nasıl Yapılır?

Aktarlardan ya marketlerden alınan harnup pekmezlerinin çoğunda soğuk pres yöntemi ile üretilmiştir ibaresi yer almaktadır. Bu yüzden soğuk pres keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır diye merak edenler için kötü bir haberimiz var. Çünkü soğuk pres yöntemiyle keçiboynuzu pekmezi elde etmek mümkün değil. Bu sadece bir pazarlama stratejisi olarak ortaya çıkmış bir yöntemdir. Soğuk pres yoluyla bir ürün elde edebilmek için o ürünün yağ oranının çok yüksek olması gerekir, oysa ki keçiboynuzundaki yağ oranı yok denecek kadar azdır. Bu sebeple keçiboynuzundan soğuk pres yöntemi ile pekmez elde etmek mümkün değildir.

Peki, o zaman keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılıyor? Başta da belirttiğimiz gibi keçiboynuzu pekmezi yapmak birçok aşamadan meydana gelir. Bu aşamaların ilki ise keçiboynuzlarını çekiç vb. bir aletle ezmektir. İkinci aşamada ise ezilen keçiboynuzları bir kaba ya da miktarına göre bir kazana alınıp üzerini geçene kadar su ile doldurulur. Harnup pekmezi yapmak sabır ister demiştik ya işte gösterilecek ilk sabır bu aşamada gerçekleşir. Zira üzerine su çekilen keçiboynuzları bir iki gün kadar su içerisinde bekletilecektir. Bu bir iki günün sonunda, üçüncü aşamaya gelindiğinde ıslatılan keçiboynuzları bir tülbente alınır ve kuvvetli bir şekilde sıkılarak suyu ve posası birbirinden ayrılır. Soğuk sıkım yöntemi denilen yöntem budur; ancak bu aşamada keçiboynuzu pekmezi yenmeye hazır hale gelmediği için bu sadece pekmez yapmanın aşamasıdır, yöntemi değildir. Bu aşamadan sonra posasından ayrılan keçiboynuzu suyu bir kazana alınır ve çok harlı olmayan bir ateşte kaynatılır.

Keçiboynuzu pekmezinin sabır ve özen isteyen diğer aşaması da bu aşamadır. Çünkü ıslatılan keçiboynuzlarından sıkılarak elde edilen bu su yaklaşık yedi sekiz saat boyunca ateşi sürekli kontrol altında tutularak ve karıştırılarak kaynatılmalıdır. Ateş kontrol edilmediğinde yüksek ateş harnupun özelliklerini yitirmesine, karıştırılmadığında ise kazanın dibinin tutmasına neden olacak, böylece tüm emekleriniz boşa gidecektir. Yedi sekiz saat kadar karıştırıldıktan sonra elde edilen keçiboynuzu pekmezi soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da kavanozlara veya uygun saklama kaplarına alınarak şişelenir. Böylece evde keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır diye merak edenler için ayrıntılı bir şekilde keçiboynuzu pekmezinin tarifini vermiş olduk.

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğindeki E vitamini ile kemik erimesi, grip, öksürük, nefes darlığı, göğüs yumuşatma, balgam sökme, sigara tiryakiliği gibi durumlara karşı oldukça fayda sağlar.
  • Selüloz oranının düşük olması ile gastrit ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemine bağlı olarak, bağırsak parazitleri, solucan, tenya, bağırsak kurtları olarak bilinen zararlıların vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Keçiboynuzu besin değeri açısından oldukça zengindir. İçeriğinde A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini barındırır.
  • Potasyum ve sodyum mineralleri ile akciğer ve karaciğer, kan basıncı hastalıklarına şifa sağladığı bilinir.
  • Cildin yaşlanma etkilerini en aza indirerek aynı zamanda cilde parlaklık kazandırır.
  • Erkeklerde sperm ve kadınlarda yumurta sayısı arttırıcı özelliği vardır.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu pekmezi ile ilgili en çok merak edilen konular arasında keçiboynuzu pekmezi nasıl tüketilmeli sorusu da yer alır.

Keçiboynuzu pekmezi nasıl kullanılır diye merak edenler pek çok kaynaktan konu ile ilgili araştırma yapmıştır. Şifalı bitkiler konusunda uzman olan Profesör İbrahim Saraçoğlu merak edilen bu konu hakkında şifalı bitkiler üzerine yazdığı kitaplarında keçiboynuzu pekmezi nasıl kullanılmalıdır sorusuna cevap olarak önemli tüyolar verir. Sabah ve akşam özellikle aç karnına bir iki çay kaşığı kadar tüketilmesinin önerildiği keçiboynuzu pekmezini tek başına tüketemeyenler için farklı tüketim yöntemleri de mevcuttur. Henüz beyaz şeker kullanımının yaygınlaşmasından önce tatlandırıcı niyetine keçiboynuzu pekmezi kullanıldığı için bu pekmezin pek çok farklı tüketim yolunun olduğu tahmin edilebilir.

Keçiboynuzu pekmezi kullanımı için İbrahim Saraçoğlu, keçiboynuzu pekmezinin ılık bir süt veya ılık bir suya katılarak da kullanılabileceği cevabını verir. Çayınıza da tatlandırıcı olarak şeker yerine bir çay kaşığı harnup pekmezi ekleyerek keçiboynuzu pekmezi nasıl içilir sorusuna cevap verebilirsiniz.

Keçiboynuzu pekmezi nasıl yenir diye merak edenler de keklerini ve tatlılarını keçiboynuzu pekmezi ile deneyerek meraklarını giderebilirler. Ekmeğin üzerine çok da sağlıklı olmayan beyaz şeker kullanılarak yapılan reçeller yerine keçiboynuzu pekmezi sürülebilir. Görüldüğü gibi harnup pekmezi nasıl kullanılır sorusuna verilebilecek çok farklı tüketim yöntemleri vardır. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın harnup pekmezi tüketen herkes için bir şifa kaynağı olacaktır. Ancak her gıdada olduğu gibi harnup pekmezi tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Saklanır?

Şekersiz keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz yukarıdaki yöntemden sonra elde edilen pekmezlerin nasıl ve nerede saklanacağı da büyük önem taşır. Çünkü doğru şartlarda muhafaza edilmeyen harnup pekmezi çabuk bozulacaktır.

Kaynatılan pekmezler soğuduktan sonra şişelenir ve ağızları hava almayacak şekilde sıkıca kapatılırsa uzun süre muhafaza edilebilir. Ağzı sıkıca kapatılan pekmezlerin buzdolabında saklanması gibi bir zorunluluk yoktur. Eğer keçiboynuzu pekmezi buzdolabında muhafaza edilmeyecekse serin, kuru ve güneş ışığı almayan bir ortamda uzun süre bozulmadan korunabilir.

Ancak yine de bu sürenin 5-6 ayı geçmemesine dikkat edilmelidir. Sağlık için oldukça faydalı olan bu besin her gün kullanıldığında kısa sürede tükenecektir. 6 aydan uzun süre geçmiş olan pekmezlerin ph dengesinin bozulma ihtimali ve içeriğindeki mineral ve vitaminler de bozulmaya uğrayabilir. 6 aydan fazla bekleyen pekmezlerin tüketilmesi fayda sağlamaktan çok zarar vereceği için önerilmemektedir.

Keçiboynuzu Pekmezi ile Hazırlanan Sağlıklı Kek Tarifi

Ailenize ve sevdiklerinize güvenle pişirebileceğiniz bu kek, tahin ve pekmezin muhteşem uyumunu damaklarınıza sunuyor. Tahinli Keçiboynuzu Pekmezli Kek

Tarif: Tahinli Keçiboynuzu Pekmezli Kek

Keçiboynuzu pekmezi ile hazırlanan tariflerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pekmez Kreması Zile Pekmezi Tarifi

Pekmez Kreması Zile Pekmezi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Pekmez Pestili Tarifi

Pekmez Pestili

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yağlı Pekmez Tarifi

Yağlı Pekmez

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Elma Pekmezi Tarifi

Elma Pekmezi

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Pekmez Helvası Tarifi

Pekmez Helvası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pekmezi Muhallebi Tarifi

Pekmezi Muhallebi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Pekmez Helvası Tarifi

Pekmez Helvası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Pekmez Tatlısı Tarifi

Pekmez Tatlısı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri