Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Çayı Nasıl Yapılır?

Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Çayı Nasıl Yapılır?

Antik Roma’dan Günümüze Bitkisel Terapi

Kırkkilit Otu

Tabiatın size sunduğu doğal ilaçların ne kadar farkındasınız? Kırlarda, bahçelerde, ağaç diplerinde bazen de sokak köşelerindeki ağaçlarda şifa saklı olduğunu söylesek? Çevrenize şöyle göz atın. Gördükleriniz sadece yeşillik ve ağaç değil, aynı zamanda sizin sağlığınızı koruyacak gizli ilaçlar olabilir.

Evrende var olan her şeyin bir sebebi olduğu gibi, her bitkinin de bir faydası olacaktır. Ağrı, sızı, kaşıntı ve kuruluk derken cildinizin ve genel sağlığınızın ilacı bu bitkilerdedir. Doğanın gizli devasından faydalanmak adına hazırladığımız bu yazıda sizleri kırkkilit bitkisi ile tanıştıracağız. Adını ilk kez duyanlarda merak uyandıran bu bitki hakkındaki her şey şimdi sizlerle. Bitkilerin insanlarla kurmuş olduğu iş birliğine, siz de şahit olun ve sağlığınız için harekete geçin!

kırkkilit otu faydaları

Kırkkilit Otu Nedir? Nerelerde Yetişir?

Kırkkilit otu, pek çok hastalığın tedavisi için tercih edilen şifalı bir bitkidir. Ülkemizde adı yöreden yöreye değişkenlik göstermektedir. At kuyruğu otu, zemberek otu, kırkboğum, tilki kuyruğu ve çam otu isimleri ile de bilinmektedir. Sadece bizim ülkemizin sınırları içinde etkisini göstermez. Birçok ülke bu şifalı bitkiyi tanır ve faydalarının farkındadır.

Biberiye bitkisini andıran şekli ile ayırt edilmektedir. Kısa, koyu yeşil, çiçeksiz ve sivri uçlara sahiptir. Kırkkilit otunun geçmişi Antik Yunan’a ve Roma’ya kadar uzanmaktadır. Çok yıllık bir bitkidir ve kök kısmı 1 metre derinliğe kadar inebilir. Bahar ayları geldiğinde kırmızı ve kahverengi tonlarında yanlarından sürgünler verir.

Mayıs ve haziran döneminde su kenarlarında bulabileceğiniz kırkkilit otlarını toplamak isterseniz, toprağa yakın kısmından bir makas yardımı ile kesin. Kesilen dallardan bir demet oluşturun. Gölge ve hava alan bir yerde asarak kurutmaya bırakın. Kuruyan dalları ezerek kapalı bir kavanozda muhafaza etmeniz iyi olacaktır. Dilediğiniz anda çay için kullanabilirsiniz.

kırkkilit otu

At kuyruğu otu, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Kumlu ve balçıklı toprakları gördüğünde orada can bulur. Suyu sevdikleri için su kenarlarında, sulak bölgelerde ve ağaçların suya yakın kısımlarında yetişmektedir. Sadece ülkemizde sınırlı kalmayıp Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’da kırkkilit bitkisine rastlamak mümkündür.

Faydalarını sizler de görmek isterseniz; kırkkilit otu aktar ve büyük marketlerde satılmaktadır. Yaklaşık 100 gramı için 12 TL ile 15 TL arasında bir ücret ödeyerek satın alabilirsiniz. Yaralarınızı iyileştirmek ve saç maskelerinize eklemek adına, kırkkilit yağı almak isterseniz 10 cc’lik şişe için 15 TL ödemeniz gerekecektir. Bulunduğunuz civarda aktar yok ise; internet üzerinden satış yapan aktarlardan at kuyruğu otunu temin edebilirsiniz.

kırkkilit otu nasıl kullanılır

Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır?

Kırkkilit otunu çay şeklinde hazırlayarak, çeşitli tedavilerde kullanabilirsiniz. Çayı ruhsal ve bedensel hastalıklarınızda bir bardak içerek tüketmeniz tavsiye edilir. Saç uzatma konusunda ise hazırlanan kırkkilit otu çayını saç bakım maskenize ekleyerek deneyebilirsiniz. Güçsüz tırnakların güçlenmesi ve sağlık kazanması için hazırlanan çayı soğutup tırnaklarınızı içinde bir süre bekleterek faydalanabilirsiniz. Krem şeklinde kullanmak için de ezilen kırkkilit otunu zeytinyağı ile kıvam vererek, yaralarınıza uygulayabilirsiniz.

kırkkilit otu faydaları

Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir?

  • Kırkkilit otunda bulunan silisyum, tüketen kişinin kemik sağlığını uzun süre korumaktadır. Kemik sağlığını korurken, kemik erimesi riskini de ortadan kaldırmaktadır. Silisyum maddesi, eklem ağrıları için çare olan bir elementtir. Atkuyruğu otu eklem ağrılarınızı dindirecek şifalı bir bitkidir. Ağrı kesici ilaç niteliği görmesi de kırkkilit faydaları arasında yerini alır.
  • Antioksidan özelliğe sahip bir bitki olduğundan, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aynı zamanda kış soğuklarından sizi koruyarak, kış aylarını daha sağlıklı geçirmenizi sağlar.
  • Kansızlık türlerinde de tercih edilmesi gereken bir bitkidir. Anemi etkisini en aza indirecektir.
  • Diş eti kanamaları ve ağız içi yaralarında, hücre yenileyici etkisini göstererek zedelenen dokuları yenilemektedir.
  • Ezilerek elde edilen kırkkilit otu kremi yaraları iyileştiren bir şifa olarak karşınıza çıkar.
  • Kırkkilit otu sperm kalitesini yükselten bir bitki olarak bilinmektedir. Çeşitli sağlık sorunlarında doktorlar bitkisel tedavi için bu bitkiyi tavsiye etmektedir.
  • Tip-2 diyabet hastalığına şeker dengesini koruyarak, şeker hastalarının şikayetlerini en aza indirecektir. Ayrıca kırkkilit otu tansiyon düşürücü etkisiyle, hipertansiyon rahatsızlıklarında tercih edilen bir bitkidir.
  • İç kanama riskini ortadan kaldırır ve regl döneminde daha rahat hissetmenizi sağlar. Regl sancılarını dindirir.
  • Uyku problemleri yaşıyorsanız, kırkkilit otu uyku apnesi için de size çözüm olacaktır. Gün içinde bir fincan kırkkilit otu çayı içtiğinizde, gece daha rahat uyuduğunuzu fark edebilirsiniz.
  • Kırkkilit otunu oluşturan bileşenler sayesinde, böbrek taşı rahatsızlığı riski de ortadan kalkacaktır. Var olan böbrek taşının da kolayca atılmasını sağlar.
  • Aynı zamanda kırkkilit otu reflü şikayetlerinizi de en aza indirecektir. Midenizi bitki çayı ile rahatlatabilirsiniz.
  • Tırnaklarınız güçsüz ise ve sürekli kırılma meydana geliyorsa, çözümü kırkkilit otunda saklı olacaktır.
  • Kırkkilit otu prostat iltihaplarını yok edici özelliğe sahiptir.
  • Kırkkilit otu saç uzatma konusunda da size yardım eder. Silisyum sayesinde hücre yenileyerek saçlarınızın daha sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu ot ile hazırlayacağınız kırkkilit kürü saç derinizin daha sağlıklı olmasında etkili olur. Kepeklenme ve dökülmeleri de ortadan kaldırır.
  • Eski çağlarda Roma Dönemi’nde bu otun tüberküloz rahatsızlığı için kullanıldığı çeşitli kaynaklarda yer almaktadır.

kırkkilit otu çayı nasıl yapılır

Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Yapılır?

İyileştirici etkilerinden faydalanmak için bitki çayı olarak, kırkkilit otu çayı tüketmelisiniz. Peki, kırkkilit otu çayını nasıl hazırlamalısınız? 2 veya 3 dal taze kırkkilit otunu bir bardak sıcak suda demleyin. Taze şekilde bulunmadığı durumda, kuru otu da demleyebilirsiniz.

Kırkkilit otunuz taze ise demlenme süresini 20 dakika olarak belirleyin. Kuru kullandıysanız 10 dakika boyunca sıcak suyla demlenmesi yeterli olacaktır. Gün içinde bir fincan içmeniz yeterli olacaktır. Fakat en çok 2 hafta devam etmelisiniz. Geçen 2 haftadan sonra bir süre çaya ara vermeniz gerekecektir.

kırkkilit otu

Kırkkilit Otu Çayı Neye İyi Gelir?

  • Saçlarınızı güçlendiren iksiri arıyorsanız, kırkkilit çayını demleyip soğutmalısınız. Soğuttuğunuz çayı şampuanınıza ekleyerek saçınızı besleyebilirsiniz.
  • Saçlarınızın daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde sıcağını bırakan çaya tırnaklarınızı batırıp bakım yaparsanız, tırnaklarınız daha güçlü uzayacaktır.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda ödem atar. Böbrek taşı düşürenlerin sıkça tercih ettiği bir çay türüdür. Vücudunuzda oluşan ağrıları dindirir.
  • Yemekten sonra bir fincan kırkkilit çayı, diyabet hastalarını rahatlatan bitki çayı olarak bilinmektedir.

kırkkilit otu nasıl kullanılır

Kırkkilit Otu Zayıflatır Mı?

Zayıflamak ve fazla olan birkaç kilodan kurtulmak, hemen hemen herkesin yakın zamanda gerçekleşmesini istediği bir durumdur. Bu sebeple çeşitli diyetler ve bitki çayları araştırılır. Zaman zaman bu diyetlere başlanır. Kırkkilit otu Saraçoğlu tarafından da ülkemize tanıtılan, pek çok derde deva olan bir ottur. Bu bitki sizin zayıflamanızı da kolaylaştıracaktır.

İsterseniz diyet yapın isterseniz normal beslenme alışkanlığınıza devam edin. Bir şekilde kırkkilit çayını günlük yaşantınıza dahil edin. Çünkü kırkkilit otu çayının içindeki maddelerden dolayı ödem atma ve idrar söktürme özelliğine sahiptir. Ödem atmaya başladığınız zaman, metabolizmanız çalışacak ve kilo verme süreciniz hızlanacaktır. Bu mucize çay da sizin kilo kaybetmenize büyük destek olacaktır.

kırkkilit

Kırkkilit Otu Zararları Nelerdir?

Tüketimde ölçünün dışına çıkılmadığı takdirde kırkkilit otunun yan etkileri görülmeyecektir. Böbrek rahatsızlığı yaşayanların bu bitkiyi kullanmaması gereklidir. Hamilelik döneminde ve gebelik riski taşıyan kadınların da kırkkilit otundan ve çayından uzak durması gerekir. Aksi halde düşük tehlikesi oluşacaktır. Emziren annelerin de sütünü etkileyeceği için tavsiye edilmez.

Kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmalısınız. Kan değerlerinizde potasyum oldukça düşükse, kırkkilit otunu tüketmeniz sağlıklı bir karar olmayacaktır. Bu bitki potasyum değerlerini düşürmektedir. Kanı sulandıran ilaçları kullanan kişilerin de çayı tüketirken doktor onayı almaları tavsiye edilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri