Vitamin Deposu Kivinin Az Bilinen 5 Faydası

Vitamin Deposu Kivinin Az Bilinen 5 Faydası Tarifi

Enfes Tropikal Mucize: Kivinin Faydaları

Kendine has dokusu ve lezzetiyle öne çıkan kiviyi taze yemek ya da tatlı tariflerine ekleyerek tüketmek konusunda kararsız kalabilirsiniz.

İki şekilde de damaklarınızı tatlandıracak kivi, sahip olduğu besin değeri ile de bünyenize katkı sunacaktır. Çok iyi bir C vitamini deposu olan kiviyi kışın bol bol tüketip, tatlı tariflerinize renk katmasını sağlayabilirsiniz.

Kivi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kökeni Doğu Asya’ya dayanan kivi bitkisi, kabuğu kahverengi tüylere sahip meyveler verir.

  • Haywart Monty
  • Matua
  • Allison
  • Tomouri gibi çeşitleri bilinen kivinin özel olarak geliştirilmiş tüysüz ve ufak yapılı olan çeşidi de mini kivi olarak adlandırılır.

Kivi yararları ve tadı nedeniyle oldukça sevilen bir meyvedir ve ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun şekilde üretilmeye başlanmıştır. Kivi özellikleri sayesinde tatlı tariflerinde de kendisine sıklıkla yer bulabilmektedir.

Kivi Ağaçları Nerede ve Nasıl Yetişir?

Kivi yetiştiriciliği için kışları ılık, yazları da nemli ve sıcak iklimler tercih edilmektedir. Kaliteli ve verimli bir kivi üretimi süreci için bazı koşullara dikkat etmek gerekmektedir.

Kivi bahçesi oluştururken toprak özellikleri kadar rüzgar korunmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Kivi ağacı, odunsu ve tırmanıcı bir meyveli asma şeklinde gelişir. Kivi fidanları için çelikle üretim ya da kivi tohumu ile üretim gibi metotlar kullanılabilmektedir.

Kivi fidanı bahçeye dikilirken dişi ve erkek bitkilerin dağılımına dikkat etmek gerekir. 6 ya da 8 dişi bitkiye bir erkek bitki olacak şekilde bir oran oluşturulmalıdır. Dikim derinliği olarak 30 ile 40 cm tercih edilebilir. Verimli bir hasat için kivi budama sürecine de özen gösterilmelidir. Kivi yaprağı dökme vakti de yaklaşık olarak aralık ayına denk gelecektir.

Kivi Nasıl Olgunlaşır?

Hasatların yapıldığı kivi mevsimi sonbahar olmakla birlikte, olgunlaşması için de bir süre geçmesi gerekir. Yeni toplanmış kivi meyvesi, ham bir yapıda ve sert olmaktadır.

Olgunlaşması için poşetlerde bir süre yanına elma konarak bekletilmelidir. Bu şekilde olgunlaşan ve yumuşayan kiviler keyifle tüketilebilir. Kivi fiyatları marketlerde kilogram başına yaklaşık olarak 9 ile 10 TL aralığında satılabilmektedir.

Kivi Kalori, Vitamin ve Besin Değerleri

Kivi besin değeri ile göz dolduran bir meyvedir ve bünyeye yararlı birçok etkiye sahiptir. Kivi vitaminleri ile öne çıkar ve içerisinde potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller de bolca bulunur. 100 gramında yaklaşık olarak 60-100 mg C vitamini bulunabilen kivi, ideal oranda A vitaminine de sahiptir.

Meyve tüketmeyi sevenlerin aklına kivi kaç kalori benzeri sorular gelebilir. 100 gram kivi kalori olarak yaklaşık 60 kcal içermektedir. Kivi şeker oranı da 100 gramlık porsiyonda ortalama 10 grama denk gelmektedir.

Kivinin Faydaları Nelerdir? Az Bilinen 5 Şifalı Özelliği

  • Kivi C vitamini açısından son derece zengindir. C vitamini deposu olduğundan kışın grip benzeri hastalıklara karşı vücut savunmasını güçlendirmek için tüketilebilir.
  • Kivi faydaları arasında cilde iyi gelmesi de sayılabilir. İçerdiği vitaminlerle cildin yenilenmesine destek olan kivi, maske olarak da kullanılabilmektedir.
  • Kivi yüksek lif miktarı ile sindirim sistemi için faydalı bir besindir.
  • Kivi suyu, taze meyvesi gibi oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir. Kivi suyu faydaları arasında bağışıklık sistemine destek olması ilk sıralarda yer alır.
  • Kivi, glisemik indeksi düşük bir meyvedir; yani kana karışma hızı düşüktür, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz. Bu nedenle uzun süre ihtiyacınızı kaşılayabilecek bir enerji sağlar, insülin direncine karşı etkilidir.

Kivi alerjisi ya da kivi tüketimine bağlı oluşabilecek rahatsızlıklara karşı dikkatli olmalı ve kivi tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Kivi Zayıflatır Mı?

Kivi lifli yapısıyla tok hissetmeye yardımcı olur. Kivi tek başına zayıflatamaz ama kalori olarak ideal seviyelerde bulunan bu meyve, kilolarına dikkat edenler tarafından tüketilebilmektedir.

Kivi diyeti olarak adlandırılan birçok diyet internette karşınıza çıkabilir ama sağlıklı bir zayıflama süreci yaşamak adına bu diyetleri doktorunuzun onayını aldıktan sonra deneyiniz.

Kivi Maskesi Ne İşe Yarar?

Cilde yararlı olduğu düşünülen kivinin maskesi de yapılabilmektedir. Kivi maskesi, püre haline getirilen meyveden yapılabilir. Bu maske cildin yenilenmesi ve beslenmesine de yardımcı olacaktır.

Vitamin açısından oldukça zengin olan kivi ile hazırlayabileceğiniz maskeyi belirli aralıklarla uygulayabilirsiniz. Kiviyle yapacağınız maske uygulamalarının yapılış şekli ve sıklığı için uzman doktorunuza başvurunuz.

 

Kivi Nasıl Soyulur? Nasıl Yenir?

Kivi soyma işlemi için klasik tekniğin yanı sıra kaşık da kullanılabilmektedir. Uçları kesilen olgun kivilerin kabuğu kaşıkla meyveden kolaylıkla ayrılabilir.

Bu vitamin deposu meyvenin, kivi tozu şeklindeki içeceği de mevcut olup bu içecek kivi oralet ya da kivi çayı isimlerini de alabilmektedir. Lezzetli kivi meyvesinin kivi sirkesi gibi kullanım şekilleri de mevcuttur.

Vitamin Kaynağı Kivi Meyveli Tarifler

1) Tatlı Krizine Kivili Çözüm

Canınız tatlı çektiğinde vitamin deposu kivi ile zenginleşen bu enfes tarifi hazırlayabilirsiniz. Lezzetli kivili tatlıyı konuklarınıza da günün her saati ikram edebilirsiniz. Kivili Tatlı

Tarif: Kivili Tatlı

2) Kiviyle Güzelleşen Lezzetli Pasta

Porsiyonluk pasta tarifi sayesinde kivinin lezzeti şık bir görsellikle bir araya gelecektir. Porsiyonluk pasta ile güzel bir çay saati sunumu hazırlamak kolaylaşacaktır. Porsiyonluk Kivili Pasta

Tarif: Porsiyonluk Kivili Pasta

3) İrmik Tatlısına Farklı Bir Dokunuş

İrmik tatlısını sevenler kivi ile ekstra bir tat yakalayan bu tarifi de beğenecektir. Kivinin, rengi ve lezzetiyle farklılaştırdığı irmik tatlısını keyifle tüketebilirsiniz. Kivili İrmik Tatlısı

Tarif: Kivili İrmik Tatlısı

4) Kivili Jöle ve Sütün Muhteşem Birlikteliği

Kivi jöleli sütlü tatlı ile yenilikçi bir lezzet deneyimi yaşamak mümkün hale gelecektir. Kivili jölenin farklı dokusuyla ilginç bir tatlı tarifi ortaya çıkarabilirsiniz. Kivili Jöleli Sütlü Tatlı

Tarif: Kivili Jöleli Sütlü Tatlı

5) İlginç Bir Lezzet, Farklı Bir Görünüm: Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

Rulo pastalar günlerin ya da davetlerin gözde tatlıları arasındadır. Bu bilindik lezzeti ilgi çekici bir hale getirmek için kiviyi ve ıspanağı kullanabilirsiniz. Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

Tarif: Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

6) Cheesecake Sevenlerin Gözdesi

Birçok insanın sevdiği cheesecake çeşitlerinin değişik soslarla harmanlanmış tarifleri mevcuttur. Kendine has bir hayran kitlesi bulunan bu tatlıyı daha özgün bir hale getirmek için siz de kividen yararlanabilirsiniz. Kivi Soslu Cheesecake

Tarif: Kivi Soslu Cheesecake

7) Sunumların Yıldızı Olacak Kivili Kuplar

Tatlı ikramına güzel bir sunum ile zenginlik katmak için kivili kupların zarif görüntüsünden faydalanabilirsiniz. Görüntüsüyle büyüleyen bu tarif, tadıyla da misafirlerin hayranlığını kazanacaktır. Kivili Kuplar

Tarif: Kivili Kuplar

8) Muhteşem Kivi Tadını İçeceğinize de Ekleyin

Birbirine oldukça yakışan muz ve kivi meyvelerinin lezzetli beraberliği, özellikle yaz aylarında sizi ferahlatacaktır. İyi bir vitamin deposu da olan muz ve kivi içeceği, beklentilerinizi her açıdan karşılayacaktır. Muzlu ve Kivili Smoothie

Tarif: Muzlu ve Kivili Smoothie

9) Kivi ve Sütün Lezzet Veren Dansı

Değişik tatlar keşfetmek isteyenler için bu tarif çok iyi bir alternatif olacaktır. Kivinin özgün tadını kullanarak, konuklarınızın beğenisini kazanacak sütlü tatlılar pişirebilirsiniz. Kivili Sütlü Tatlı

Tarif: Kivili Sütlü Tatlı

10) Reçelin Özgün Hali

Reçel seviyorsanız birçok meyve ile yapılabilen bu tadı kivi ile de denemelisiniz. Kivi reçeli ile kahvaltılarınıza renk ve lezzet katabilirsiniz. Kivi Reçeli

Tarif: Kivi Reçeli

11) Pratik ve Lezzetli: Kivili İrmik Pastası

İrmiğin hafifliği ile bir araya gelen kivi, ortaya ilgi çekici bir pasta çıkaracaktır. Kivili irmik pastanızın göz dolduran tadıyla konuklarınızı da şaşırtabilirsiniz. Kivili İrmik Pastası

Tarif: Kivili İrmik Pastası

12) Hoş Bir Atıştırmalık: Kivili Tart

Kivili tart, hem görüntüsü hem de tadı ile sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Çay ve kahveyle iyi gidecek, özgün bir atıştırmalık istiyorsanız da kivili tart tarifini deneyebilirsiniz. Kivili Tart

Tarif: Kivili Tart

Kivi tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vitamin Deposu Tarifi

Vitamin Deposu

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Deposu Atıştırmalık Tarifi

Vitamin Deposu Atıştırmalık

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Vitamin Deposu Omleti Tarifi

Vitamin Deposu Omleti

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Vitamin Deposu İçecek Tarifi

Vitamin Deposu İçecek

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
C Vitamin Deposu Tarifi

C Vitamin Deposu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sebzeli Kek Vitamin Deposu Tarifi

Sebzeli Kek Vitamin Deposu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Havuçlu Pasta Vitamin Deposu Tarifi

Havuçlu Pasta Vitamin Deposu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Karnabahar Çorbası Vitamin Deposu Tarifi

Karnabahar Çorbası Vitamin Deposu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Vitamin Deposu Sebze Çorbası Tarifi

Vitamin Deposu Sebze Çorbası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri