Vitamin Deposu Kivinin Az Bilinen 5 Faydası

Vitamin Deposu Kivinin Az Bilinen 5 Faydası Tarifi

Enfes Tropikal Mucize: Kivinin Faydaları

Kendine has dokusu ve lezzetiyle öne çıkan kiviyi taze yemek ya da tatlı tariflerine ekleyerek tüketmek konusunda kararsız kalabilirsiniz.

İki şekilde de damaklarınızı tatlandıracak kivi, sahip olduğu besin değeri ile de bünyenize katkı sunacaktır. Çok iyi bir C vitamini deposu olan kiviyi kışın bol bol tüketip, tatlı tariflerinize renk katmasını sağlayabilirsiniz.

Kivi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kökeni Doğu Asya’ya dayanan kivi bitkisi, kabuğu kahverengi tüylere sahip meyveler verir.

  • Haywart Monty
  • Matua
  • Allison
  • Tomouri gibi çeşitleri bilinen kivinin özel olarak geliştirilmiş tüysüz ve ufak yapılı olan çeşidi de mini kivi olarak adlandırılır.

Kivi yararları ve tadı nedeniyle oldukça sevilen bir meyvedir ve ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun şekilde üretilmeye başlanmıştır. Kivi özellikleri sayesinde tatlı tariflerinde de kendisine sıklıkla yer bulabilmektedir.

Kivi Ağaçları Nerede ve Nasıl Yetişir?

Kivi yetiştiriciliği için kışları ılık, yazları da nemli ve sıcak iklimler tercih edilmektedir. Kaliteli ve verimli bir kivi üretimi süreci için bazı koşullara dikkat etmek gerekmektedir.

Kivi bahçesi oluştururken toprak özellikleri kadar rüzgar korunmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Kivi ağacı, odunsu ve tırmanıcı bir meyveli asma şeklinde gelişir. Kivi fidanları için çelikle üretim ya da kivi tohumu ile üretim gibi metotlar kullanılabilmektedir.

Kivi fidanı bahçeye dikilirken dişi ve erkek bitkilerin dağılımına dikkat etmek gerekir. 6 ya da 8 dişi bitkiye bir erkek bitki olacak şekilde bir oran oluşturulmalıdır. Dikim derinliği olarak 30 ile 40 cm tercih edilebilir. Verimli bir hasat için kivi budama sürecine de özen gösterilmelidir. Kivi yaprağı dökme vakti de yaklaşık olarak aralık ayına denk gelecektir.

Kivi Nasıl Olgunlaşır?

Hasatların yapıldığı kivi mevsimi sonbahar olmakla birlikte, olgunlaşması için de bir süre geçmesi gerekir. Yeni toplanmış kivi meyvesi, ham bir yapıda ve sert olmaktadır.

Olgunlaşması için poşetlerde bir süre yanına elma konarak bekletilmelidir. Bu şekilde olgunlaşan ve yumuşayan kiviler keyifle tüketilebilir. Kivi fiyatları marketlerde kilogram başına yaklaşık olarak 9 ile 10 TL aralığında satılabilmektedir.

Kivi Kalori, Vitamin ve Besin Değerleri

Kivi besin değeri ile göz dolduran bir meyvedir ve bünyeye yararlı birçok etkiye sahiptir. Kivi vitaminleri ile öne çıkar ve içerisinde potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller de bolca bulunur. 100 gramında yaklaşık olarak 60-100 mg C vitamini bulunabilen kivi, ideal oranda A vitaminine de sahiptir.

Meyve tüketmeyi sevenlerin aklına kivi kaç kalori benzeri sorular gelebilir. 100 gram kivi kalori olarak yaklaşık 60 kcal içermektedir. Kivi şeker oranı da 100 gramlık porsiyonda ortalama 10 grama denk gelmektedir.

Kivinin Faydaları Nelerdir? Az Bilinen 5 Şifalı Özelliği

  • Kivi C vitamini açısından son derece zengindir. C vitamini deposu olduğundan kışın grip benzeri hastalıklara karşı vücut savunmasını güçlendirmek için tüketilebilir.
  • Kivi faydaları arasında cilde iyi gelmesi de sayılabilir. İçerdiği vitaminlerle cildin yenilenmesine destek olan kivi, maske olarak da kullanılabilmektedir.
  • Kivi yüksek lif miktarı ile sindirim sistemi için faydalı bir besindir.
  • Kivi suyu, taze meyvesi gibi oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir. Kivi suyu faydaları arasında bağışıklık sistemine destek olması ilk sıralarda yer alır.
  • Kivi, glisemik indeksi düşük bir meyvedir; yani kana karışma hızı düşüktür, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz. Bu nedenle uzun süre ihtiyacınızı kaşılayabilecek bir enerji sağlar, insülin direncine karşı etkilidir.

Kivi alerjisi ya da kivi tüketimine bağlı oluşabilecek rahatsızlıklara karşı dikkatli olmalı ve kivi tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Kivi Zayıflatır Mı?

Kivi lifli yapısıyla tok hissetmeye yardımcı olur. Kivi tek başına zayıflatamaz ama kalori olarak ideal seviyelerde bulunan bu meyve, kilolarına dikkat edenler tarafından tüketilebilmektedir.

Kivi diyeti olarak adlandırılan birçok diyet internette karşınıza çıkabilir ama sağlıklı bir zayıflama süreci yaşamak adına bu diyetleri doktorunuzun onayını aldıktan sonra deneyiniz.

Kivi Maskesi Ne İşe Yarar?

Cilde yararlı olduğu düşünülen kivinin maskesi de yapılabilmektedir. Kivi maskesi, püre haline getirilen meyveden yapılabilir. Bu maske cildin yenilenmesi ve beslenmesine de yardımcı olacaktır.

Vitamin açısından oldukça zengin olan kivi ile hazırlayabileceğiniz maskeyi belirli aralıklarla uygulayabilirsiniz. Kiviyle yapacağınız maske uygulamalarının yapılış şekli ve sıklığı için uzman doktorunuza başvurunuz.

 

Kivi Nasıl Soyulur? Nasıl Yenir?

Kivi soyma işlemi için klasik tekniğin yanı sıra kaşık da kullanılabilmektedir. Uçları kesilen olgun kivilerin kabuğu kaşıkla meyveden kolaylıkla ayrılabilir.

Bu vitamin deposu meyvenin, kivi tozu şeklindeki içeceği de mevcut olup bu içecek kivi oralet ya da kivi çayı isimlerini de alabilmektedir. Lezzetli kivi meyvesinin kivi sirkesi gibi kullanım şekilleri de mevcuttur.

Vitamin Kaynağı Kivi Meyveli Tarifler

1) Tatlı Krizine Kivili Çözüm

Canınız tatlı çektiğinde vitamin deposu kivi ile zenginleşen bu enfes tarifi hazırlayabilirsiniz. Lezzetli kivili tatlıyı konuklarınıza da günün her saati ikram edebilirsiniz. Kivili Tatlı

Tarif: Kivili Tatlı

2) Kiviyle Güzelleşen Lezzetli Pasta

Porsiyonluk pasta tarifi sayesinde kivinin lezzeti şık bir görsellikle bir araya gelecektir. Porsiyonluk pasta ile güzel bir çay saati sunumu hazırlamak kolaylaşacaktır. Porsiyonluk Kivili Pasta

Tarif: Porsiyonluk Kivili Pasta

3) İrmik Tatlısına Farklı Bir Dokunuş

İrmik tatlısını sevenler kivi ile ekstra bir tat yakalayan bu tarifi de beğenecektir. Kivinin, rengi ve lezzetiyle farklılaştırdığı irmik tatlısını keyifle tüketebilirsiniz. Kivili İrmik Tatlısı

Tarif: Kivili İrmik Tatlısı

4) Kivili Jöle ve Sütün Muhteşem Birlikteliği

Kivi jöleli sütlü tatlı ile yenilikçi bir lezzet deneyimi yaşamak mümkün hale gelecektir. Kivili jölenin farklı dokusuyla ilginç bir tatlı tarifi ortaya çıkarabilirsiniz. Kivili Jöleli Sütlü Tatlı

Tarif: Kivili Jöleli Sütlü Tatlı

5) İlginç Bir Lezzet, Farklı Bir Görünüm: Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

Rulo pastalar günlerin ya da davetlerin gözde tatlıları arasındadır. Bu bilindik lezzeti ilgi çekici bir hale getirmek için kiviyi ve ıspanağı kullanabilirsiniz. Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

Tarif: Ispanaklı Kivili Rulo Pasta

6) Cheesecake Sevenlerin Gözdesi

Birçok insanın sevdiği cheesecake çeşitlerinin değişik soslarla harmanlanmış tarifleri mevcuttur. Kendine has bir hayran kitlesi bulunan bu tatlıyı daha özgün bir hale getirmek için siz de kividen yararlanabilirsiniz. Kivi Soslu Cheesecake

Tarif: Kivi Soslu Cheesecake

7) Sunumların Yıldızı Olacak Kivili Kuplar

Tatlı ikramına güzel bir sunum ile zenginlik katmak için kivili kupların zarif görüntüsünden faydalanabilirsiniz. Görüntüsüyle büyüleyen bu tarif, tadıyla da misafirlerin hayranlığını kazanacaktır. Kivili Kuplar

Tarif: Kivili Kuplar

8) Muhteşem Kivi Tadını İçeceğinize de Ekleyin

Birbirine oldukça yakışan muz ve kivi meyvelerinin lezzetli beraberliği, özellikle yaz aylarında sizi ferahlatacaktır. İyi bir vitamin deposu da olan muz ve kivi içeceği, beklentilerinizi her açıdan karşılayacaktır. Muzlu ve Kivili Smoothie

Tarif: Muzlu ve Kivili Smoothie

9) Kivi ve Sütün Lezzet Veren Dansı

Değişik tatlar keşfetmek isteyenler için bu tarif çok iyi bir alternatif olacaktır. Kivinin özgün tadını kullanarak, konuklarınızın beğenisini kazanacak sütlü tatlılar pişirebilirsiniz. Kivili Sütlü Tatlı

Tarif: Kivili Sütlü Tatlı

10) Reçelin Özgün Hali

Reçel seviyorsanız birçok meyve ile yapılabilen bu tadı kivi ile de denemelisiniz. Kivi reçeli ile kahvaltılarınıza renk ve lezzet katabilirsiniz. Kivi Reçeli

Tarif: Kivi Reçeli

11) Pratik ve Lezzetli: Kivili İrmik Pastası

İrmiğin hafifliği ile bir araya gelen kivi, ortaya ilgi çekici bir pasta çıkaracaktır. Kivili irmik pastanızın göz dolduran tadıyla konuklarınızı da şaşırtabilirsiniz. Kivili İrmik Pastası

Tarif: Kivili İrmik Pastası

12) Hoş Bir Atıştırmalık: Kivili Tart

Kivili tart, hem görüntüsü hem de tadı ile sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Çay ve kahveyle iyi gidecek, özgün bir atıştırmalık istiyorsanız da kivili tart tarifini deneyebilirsiniz. Kivili Tart

Tarif: Kivili Tart

Kivi tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vitamin Deposu Tarifi

Vitamin Deposu

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Deposu Atıştırmalık Tarifi

Vitamin Deposu Atıştırmalık

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
C Vitamin Deposu Tarifi

C Vitamin Deposu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sebzeli Kek Vitamin Deposu Tarifi

Sebzeli Kek Vitamin Deposu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Havuçlu Pasta Vitamin Deposu Tarifi

Havuçlu Pasta Vitamin Deposu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Vitamin Deposu Brokoli Salatası Tarifi

Vitamin Deposu Brokoli Salatası

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Vitamin Deposu Sebzeli Palamut Tarifi

Vitamin Deposu Sebzeli Palamut

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Vitamin Deposu Kabak Mücver Tarifi

Vitamin Deposu Kabak Mücver

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kış Güveci Vitamin Deposu Tarifi

Kış Güveci Vitamin Deposu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri