Hint Baharatlarının Zengin Aromasıyla Masala Çayı

Hint Baharatlarının Zengin Aromasıyla Masala Çayı Tarifi

Egzotik Bir Çay Deneyimine Hazır Olun

Hint Kökenli Masala Çayı

Bitki çaylarının, organik gıdaların ve sağlıklı beslenmenin insan yaşamında önemli bir yer tutması bu alandaki çalışmaları ve çeşitliliği artırdı. Masala çayı da o çeşitliliğin içinde yer alıyor. Aslında ona bitki çayı demek yanlış olur; çünkü onu farklı bir lezzet içeren, Hint kültürüne ait sütlü bir içecek şeklinde tarif etmek daha doğrudur.

Birçok baharat ve bitki ile hazırlanan “masala çayı nedir, nasıl yapılır ve ne gibi faydalar sağlar” diye merak ediyorsanız, tüm cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.

masala çayı tarifi

Masala Çayı Nedir?

Hint kültürünün en önemli içeceklerinden biri olan masala çayı özel baharat karışımları ve manda sütü ile hazırlanır. Hindistan’da 5000 yıldır kullanılan popüler bir içecektir. Hint çayı olarak da anılan masala çayının diğer isimleri, Masala Chai ve Chai’dir.

Hindistan’da pek çok farklı tarifi bulunan çayın, Batı ülkelerinde uygulanan çeşitleri daha farklıdır. Batıda krema ile yapılan tarifleri vardır ve “chai latte” adıyla satılır. Tanınmış büyük kahve zincirlerinde masala çayını rahatlıkla bulabilirsiniz; ancak gerekli malzemeleri aldığınızda, siz de evinizde kolayca bu içeceği hazırlayabilirsiniz. Hintlilere özgü baharat ve otların karışımından yapılan çaya, süt ilave edildiği için görünüşü sütlü kahve gibidir.

masala çayı içindekiler

Masala Çayı İçindekiler Nelerdir?

Hint çayını oluşturan ana malzemeler: manda sütü, siyah çay ve baharatlardır. Hindistan’da neredeyse her aileye özgü masala çayı tarifi olduğu için çayın farklı farklı tarifleri vardır. Bu nedenle masala çayı içindekiler değişiklik gösterir. Genel hatlarıyla Hint kültürüne özgü çay içeriği şöyledir:

  • 2 adet kabuk tarçın. Canlılık vermesi, sindirim sistemine iyi gelmesi ve yorgunluk alması için kullanılır. Afrodizyak etkisi de bulunur.
  • 3 – 4 adet kakule. Bu bitki, böbreklere, kalbe ve akciğerlere şifa sunar.
  • 4 – 5 adet karanfil. Antiseptik özelliği olması ve ağrı kesici etkisi ile tercih edilir.
  • 2 – 3 adet karabiber tanesi. Soğuk algınlığına iyi geldiği, metabolizmayı hızlandırdığı için kullanılır.
  • 2 – 3 adet anason. Öksürüğü kesmesi ve nefesi tazelemesi için tercih edilir.
  • ¼ çay kaşığı zencefil. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, iktidarsızlığı engellemesi ve dolaşım sistemine faydalı olması nedeniyle kullanılır.
  • 1 çay kaşığı rezene. Bağırsaklardaki gazları alır, böbreklere şifalıdır.
  • 1 su bardağı manda sütü.
  • İki yemek kaşığı siyah çay. Çayın antioksidan özelliği bulunur.
  • 3 su bardağı su
  • Toz şeker ya da bal. Bu tatlandırıcılar isteğe bağlı olarak kullanılır.
Tarif: Sütlü Hint Çayı

Masala Çayı Tarifi: Masala Çayı Nasıl Yapılır?

Masala çayı tarifi farklı malzemeler içerse de yapılış biçimleri genel olarak aynıdır. Öncelikle kakule, kabuk tarçın, anason, karanfil ve tane karabiberi bir havan içerisinde iyice döverek, tamamen toz haline gelmesi sağlanır. Bu arada büyükçe bir kabın ya da çaydanlığın içine 3 su bardağı su konup kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine toz haline gelen baharatlar ile birlikte zencefil, rezene ve siyah çay ilave edilir. Bu karışım 6 dakika kadar kaynatılır. Ardından içerisine süt katılarak 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra altı kapatılarak 8 – 10 dakika arası demlenmeye bırakılır. Demlenme işlemi bitince karışım süzülerek bir servis çaydanlığına alınır. İçilirken isteğe bağlı olarak bal ve şeker ile tatlandırılabilir veya hiçbir tatlandırıcı malzeme kullanmadan içilir.

Tarif: Masala Chai (Baharatlı Hint Çayı)

Masala Çayına Konabilecek Farklı Malzemeler

Masala çayı tarifi içerik olarak kendi damak tadınıza uygun malzemelerle çeşitlenebilir. Bu çay, baharat ve bitkiler ile oluşturulduğu için kişilerin seçimleriyle farklılaştırılabilir. Siz arzunuza göre baharat karışımının içine kişniş, yenibahar, meyan kökü, vanilya, safran ya da çörek otu koyabilirsiniz.

Bazı tariflerinde ise kakao, limon, Hindistan cevizi, yeşil çay, kimyon ve badem gibi malzemeler de kullanılır. Batı ülkelerinde hazırlanırken genellikle manda sütü yerine inek sütü veya krema tercih edilir.

Masala, Hindistan’da geleneksel tıpta kullanılan şifalı bitkilere verilen isimdir. Şifalı otların ve baharatların genel adıdır. Bu nedenle masala çayı olarak bilinir. Bu çayı hazırladıktan ve soğuttuktan sonra, 2 -3 gün kadar buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz. Pek çok şifalı bitki ile hazırlanan çayın, fiziksel ve ruhsal faydaları da oldukça fazladır.

masala çayı içindekiler

Masala Çayı Faydaları Nelerdir?

Alternatif tıp alanında kullanılan otlar ve baharatlarla hazırlanan Hint kültürüne ait bir geleneksel çay olan, masala çayı faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Kolesterolü dengeleme ve sindirim sistemini sağlıklı çalıştırma özelliğine sahiptir. Kalp sağlığı için de önerilir.
  • Halsizlik, yorgunluk için faydalıdır. Vücut direncini artırır. Canlılık kazandırır.
  • Stres, depresyon ve ruhsal sıkıntılara karşı yararlıdır.
  • Üst solum yolu hastalıklarına ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Şeker hastaları için de faydalıdır. Tatlandırmadan içmeleri önerilir.
  • Şekersiz ve sütsüz hazırlanırsa hiç kalori içermez.
  • Mevsim dönümlerinde yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirir.
  • A, B, C ve PP vitaminleri içeren bir çaydır.
  • Kan dolaşımına, yüksek tansiyona ve damarların sağlıklı kalmasına iyi gelir.
  • Uyku açıcı özelliği vardır.
  • Beriberi hastaları için tavsiye edilir.

masala çayı içindekiler

Masala Çayı Zayıflatır Mı?

Bitki çayları tek başına zayıflatıcı özellikler göstermez. Yapılan diyetlere ve sportif aktivitelere ek olarak kullanıldıklarında destek ürün olarak fayda sağlar. Masala çayı da bu özelliktedir. Antioksidan ve metabolizma hızlandırıcı maddeler açısından zengin olan bu çay, kalorilerin daha kolay yakılmasına katkı sağlar. Yağ yakıcı özelliği ile diyet programına ilave edilirse kilo vermeyi kolaylaştırır.

Çay, birden çok baharat ve bitki içerdiği için kullanmadan önce, doktor ya da diyetisyen önerisi almak doğru olacaktır. Kilo verme çalışmalarında olanların masala çayını şekersiz olarak içmeleri ve yağsız süt tercih etmeleri tavsiye edilir.

Siyah çay yerine yeşil çayla hazırlamayı seçerseniz zayıflamaya daha çok katkı sağlayacak bir çay elde edebilirsiniz, üstelik antioksidan oranını da artırmış olursunuz. Masala çayı içeriğinde bulunan baharatlar ve bitkiler, vücut direncini artırdığı ve halsizliği giderdiği için kilo veren kişilere çok faydalı olur. Dinçlik ve canlılık verir. Bu nedenle diyet programınıza masala çayını ekleyebilirsiniz.

masala çayı fiyatı

Masala Çayı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadardır?

Masala çayı içeriğini oluşturan baharatları güven duyduğunuz bir aktardan tek tek alarak çayınızı kendiniz rahatça hazırlayabilirsiniz. Çayın yapımında kullanılan tüm baharatlar bizim ülkemizde de kolayca bulunan baharatlar ve bitkilerdir. Ayrıca kendi hazırlayacağınız çaya istediğiniz baharatları ilave edebilir istemediklerinizi çıkarabilirsiniz. Bunun dışında çayın tüm içeriği, poşetlenmiş ya da kutulanmış olarak büyük marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır.

İnternet üzerinden satış yapan gıda şirketleri ve benzeri siteler de masala çayını bulabileceğiniz noktalardır. Her çeşit ülke çayının ve kahvesinin satıldığı online satış siteleri, masala çayına ulaşabileceğiniz yerlerdir.

Son yıllarda kullanımı yaygınlaştığı için organik ürün satan pazarlar ile uluslararası market zincirlerinde de yer almaya başlamıştır. Masala çayı fiyatı, ürünün gramına ve markasına göre değişim gösterir.

Ulaşılabilen fiyatlarla satılan bir üründür. 20 TL ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla satın alabilirsiniz. Orijinal Hint üretimi masala çayı da bulmanız mümkündür. Kendiniz evinizde hazırlamayı tercih ederseniz, hem güvenli hem de damak zevkinize uygun bir çay yapabilirsiniz.

Tarif: Masala Hint Çayı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hint Çayı (Masala Chai) Tarifi

Hint Çayı (Masala Chai)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Gobi Chana Masala (Hint Yemeği) Tarifi

Gobi Chana Masala (Hint Yemeği)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zengin Kurabiye Tarifi

Zengin Kurabiye

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Pizza Baharatı Tarifi

Pizza Baharatı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bezirgeni (Zengin) Tarifi

Bezirgeni (Zengin)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytin Baharatı Tarifi

Zeytin Baharatı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Domates Çorbası (Farklı Aromasıyla) Tarifi

Domates Çorbası (Farklı Aromasıyla)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hint Jalebe Tarifi

Hint Jalebe

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerden bahsedilir. Sebze…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerden bahsedilir. Sebze…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri