Mesir Macunu Faydaları Nelerdir?

Mesir Macunu Faydaları Nelerdir? Tarifi

41 Çeşit Baharatın Uyumundan Gelen Şifa

Ülkemizin dört bir yanında birbirinden güzel ve eşsiz kültürel miraslar yer almaktadır. Bu miraslar bazen yüzyılları aşkın bir medeniyeti bazen bir geleneği bazen de bir damak tadını anlatır. Mesir macunu da bu kültürel miraslar içinde, hem geleneği hem de damak tadını temsil eden bir özelliğe sahip.

Öyle ki, önceleri ilaç olarak kullanılan bu macun zamanla başka faydaları keşfedilerek yaygınlaşırken, tadı ile de alışkanlık yapan bir noktaya gelmiştir.

Ege bölgesi şehirlerinden Manisa’nın kültürü içinde yerini alan mesir macunu festivali yapılan bir yiyecektir. Mesir macununun cinselliğe faydaları sürekli konuşulmakta ve buna bağlı olarak Mesir macunu cinsel gücü artırır mı sorusu gündeme gelmektedir.

2012 yılında Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras listesine giren Mesir macunu Unesco tarafından koruma altına alınmıştır.

Mesir Macunu Nedir?

Mesir macunu Manisa şehri ile birlikte anılan bir gelenektir. Geleneğin korunması, yaşatılması ve araştırmaların önünün açılması amacıyla kurulan bir Mesir macunu derneği bile bulunmaktadır.

Hem ekşi hem de yakıcı ve tatlı bir tadı bulunan mesir macunu, ilk yapılış şeklinden hareketle şifalı 41 adet baharatın birleşiminden oluşan bir macundur. Osmanlı geleneği olan macunların ortak özelliklerinden kuvvet ve enerji verme niteliğini barındıran Mesir macunu, içeriğinde yer alan şifalı otlar ve bunların karışımından dolayı, cinsel güç başta olmak üzere pek çok ilave faydaya sahiptir.

Mesir Macunu Hikayesi ve Festivali

Çok eski zamanlara dayanan bir inanışa göre bitkiler tanrısı Adonis, bir gün avlanırken bir domuz tarafından öldürülür. Bunun ardından kanının toprağa karışır ve topraktan sayısız bitkiler çıkmaya başlar. Bu inanıştan dolayı eski çağlardan beri Anadolu kavimleri bu bereket olayını bitkilerden yaptıkları macunları yiyerek kutlarlar.

Bu gelenek de günümüze Manisa’da her yıl 15 Nisan’da Mesir Bayramı olarak yapılan kutlama olarak gelmiştir. Merkez efendi olarak bilinen ve daha önce Denizli’de hizmet veren bir hekim olan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç, 1539 yılında Manisa’daki akıl hastalıkları hastanesinde çalışmaya başlayınca, daha önce Denizli’deki hastalarına verdiği 41 çeşit baharatın karışımından oluşan macunu Manisa’daki hastalarına da vermeye başlar.

Macunun tadı ilgi çekince bu kez, hastanenin yakınındaki Sultan Camisinin minaresinden halka dağıtılmaya başlanır. Çok eski zamanlardan gelen bu hikaye ile mesir macunu aynı zamanda Osmanlı mesir macunu ismiyle de Manisa’da bir kültüre dönüşür.

Mesir bayramı geleneği dışında, baharın başlangıcı anlamına gelen Nevruz bayramının tarihi olan 21 Mart ile 24 Mart tarihleri arasında, Manisa’da Mesir Macunu festivali yapılmaktadır. 2017’de son yapılan festivalde ise 6 ton mesir macunu halka dağıtılarak bir rekora imza atılmıştır.

Mesir Macunu İçindekiler Nelerdir?

Birçok faydası olan Mesir macunu cinsel etkisi konusunda da halk arasında ayrıca meşhur bir yiyecektir. Fiziksel açıdan, klasik macunlar kadar akışkan ve çok tatlı olmamasının yanında hoş bir kokuya sahip olması mesir macunu özellikleri arasında sayılabilir.

Farklı renklerde jelatin kağıtlara sarılarak satışa sunulan bu özel macun, fizyolojik olarak bünyenize dinçlik katmanın yanında, sinir sistemine yaptığı etki ile daha açık bir dimağa sahip olmanıza da yardımcı olur.

İçeriğinde yer alan baharatlardan bazıları, Safran, Hardal, Zencefil, Tarçın, Anason, Sakız, Kişniş gibi bilinen türler olurken, Tiryak, Zerdecub, İksir, Havlıcan, Raziyene, Kırım Tartar, Udülkahr, Misrafi, Kalemi Barit, Galanya gibi ismini daha önce duymadığınız ya da çok az bilinen özel baharatlar da listede yer almaktadır.

Yine bu karışımın içinde kola içeceğinin temel ham maddelerinden olan meyan kökü de bulunmaktadır. Bu nedenle mesir macununun tadına ilk kez bakanlar, kolaya benzeyen bir tattan bahsetmektedirler. Her biri ayrı değere ve öneme sahip olan bu baharatların karışımı da mesir macununun özellikleri açısından zenginleşmesine vesile olmaktadır.

Mesir Macunu Nasıl Yapılır?

Mesir macunu 41 çeşit baharat barındırırken bu baharatların doğru bir şekilde karıştırılması ile elde edilir. Manisa’da mesir macunu yapımı konusunda ünlü pek çok usta bulunur ve bu hünerli ustaların, tecrübelerine dayanarak bugüne getirdiği tarifler bulunmaktadır.

Macunun yapımı için mesir macunu malzemeleri olarak sayılan 41 adet baharatın bir araya getirilmesi gerekir. Ardından mesir macunu içindeki baharatlar arasından sert olanları öğütülerek un kıvamına getirilmektedir. Bu aşamada ince bir elekten geçirilerek hiçbir topak kalmaması sağlanmalıdır.

Karışımda kullanılan baharatlardan sıvı olanlarla bitkiler karıştırılarak un halinde olan diğer karışıma azar azar eklenir ve son karışım elde edilir. Birbirine iyice yedirilerek son hali verilen karışım, macun haline gelince cam kavanozlara konularak bekletilir.

Mesir Macunu Faydaları Nelerdir?

Mesir macunu denildiğinde akla Manisa kadar, sağladığı faydalar da gelmekte ve buna bağlı olarak mesir macunu hangi hastalıklara iyi gelir sorusu sorulmaktadır. Mesir macunun gerçekten olumlu etkileri bulunmaktadır.

  • Mesir macunu cinsel gücü artıran bir yiyecektir. Hem kadının hem erkeğin cinsel sağlığını olumlu yönde etkileyen mesir macunu afrodizyak etkiye sahiptir.
  • Mesir macunu öksürüğe iyi gelir mi diye soruyorsanız, bunun yanıtı evet olacaktır. İçerdiği yakıcı baharatlarla solunum sistemini rahatlatır.
  • Mesir macunu kalori değeri açısından yüksek bir gıdadır. Dolayısıyla hem tokluk hissi hem de enerji verir.
  • İdrar zorluğu çekenlere iyi gelir ve idrar yolu iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı tedavisine destek verir ve balgam söktürücü etkisi bulunur.
  • İçerdiği baharatların bazılarının etkisiyle ağrı gidericidir ve romatizmal rahatsızlıkları olanları rahatlatır.
  • Kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasına yardım eder.
  • Bazı cilt bozukluklarına ve egzamaya karşı etkilidir.
  • Hemoroid sorunu olanlar için alternatif tedavi yöntemleri açısından tavsiye edilir.

Mesir Macunu Nasıl Kullanılır?

Mesir macunu kullanımı tüketim şekli itibariyle sadece yenilerek olmaktadır. Kavanozlardan kaşıkla yemenin yanında çubuk şeklinde hazırlanan klasik hali ile de yenilebilir. İçerdiği baharatların bazılarının karışımından yapılan mesir macunu çayı ya da bir başka deyişle mesir çayı da ayrı bir kullanımdır ancak bu çay, toz halinde demlemeye hazır halde satışa sunulur. Tüketimi açısından sıkça sorulan mesir macunu bozulur mu sorusuna, satın aldığınız ürünün son kullanma tarihine bakmanız ve açıkta uzun süre tutmamanız gerektiği yanıtı verilebilir. Ayrıca mesir macunu içinde eğer glikoz bulunuyorsa, doğallığı bozulmuş demektir.

Mesir Macunu Zararları Nelerdir?

Esasen mesir macunu yan etkileri fazla olan bir gıda değildir. Mesir macunu etkileri genellikle olumlu olmakla beraber kullanıma bağlı olarak az sayıda zarardan bahsedilebilir.

  • Mesir macunu kalori yönünden zengin bir besin olduğu için fazla kullanımda kilo yapabilir.
  • İçerdiği çok sayıda baharat sebebiyle, fizyolojik özelliğinize bağlı olarak alerjik etki gösterebilir.
  • Keskin tadı nedeniyle, mide ekşimesi yaratabilir.

Mesir Macunu Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Piyasada satılan çok sayıda mesir macunu çeşitleri arasında eğer organik mesir macunu arıyorsanız glikoz içermeyen ürünleri almaya dikkat etmelisiniz. Ortalama 400 gram ağırlığındaki kavanozlarda ya da beşli çubuk paketler halinde satışa sunulan mesir macunlarını, aktarlarda ya da internet üzerinden satış yapan üreticilerin sitelerinde bulabilirsiniz.

Yolunuz düşerse mutlaka Manisa’da yemenizi tavsiye edeceğimiz mesir macunu fiyatları bakımından ise şöhretine oranla oldukça uygundur. Macun fiyatları büyüklüklerine göre 10 ile 25 lira arasında değişir.

Fotoğraflar alıntıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mesir Macunlu Cheesecake (Videolu) Tarifi

Mesir Macunlu Cheesecake (Videolu)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Macun İksiri Tarifi

Macun İksiri

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bronşite Birebir Macun Tarifi

Bronşite Birebir Macun

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
İlaç Niyetine Zencefilli Macun Tarifi

İlaç Niyetine Zencefilli Macun

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Macun Kıvamda Un Helvası Tarifi

Macun Kıvamda Un Helvası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Macun Kıvamında (İrmik Helvası) Tarifi

Macun Kıvamında (İrmik Helvası)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri