Michelin Yıldızı Hangi Alanda Verilen Bir Ödüldür?

Michelin Yıldızı Hangi Alanda Verilen Bir Ödüldür? Tarifi

Michelin Yıldızı

Gastronomi Dalında Oscar Ödülü!

Edoudard Michelin ve Andre Jules adındaki iki kardeşin kurduğu Michelin şirketi, lastik şirketi olarak adını duyurmuştur. Parlak zekâları ile ünlü olan 2 kardeş, 1900 yılında kara yolu seyahatini özendirmek amacıyla Fransa’nın görülmeye değer yerlerini kapsayan bir rehber çıkartarak lastiklerin daha çabuk aşınmasını amaçladılar. O zamanlarda Fransa trafiğinde en fazla 4000 adet araç bulunuyordu. Bu nedenle Fransa’da basılan ilk rehber 35.000 adetti.

İlk hazırlanan rehberin içeriğinde benzin istasyonları, oteller, lastik satış merkezleri ve araba tamircileri yer alıyordu. İlk rehberde restoranlar yer almamıştır. Restoranların eklenmesi ile birlikte yeni rehberin rengi kırmızı oldu ve hala bugün bu rehberler kırmızı renktedir. Michelin kardeşlerin o dönemde uyguladığı pazarlama stratejisi bugün hala etkilerini sürdürür. Kardeşlerin Fransa ile başladıkları rehber yolculuğu 1904 yılında Belçika ile devamında da İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda, Tunus ve Cezayir’e de ulaşmıştır. Rehberin şöhreti gün geçtikçe artarak 1920’li yıllarda paralı olarak satılmaya başlandı.

michelin yıldızlı şef

Michelin Yıldızı Nedir?

İlk tasarlandığında sadece sıradan bir rehber olan Michelin rehberi, rehbere giren mekanların artması ile birlikte restoranlara puanlama sistemine geçer.

Peki, Michelin yıldızı ne demek?

Toplam 3 kademeye sahip olan sistemde kimliği bilinmeyen Michelin müfettişleri restoranları değerlendirerek yıldız hak eden restoranları belirler. İstenilen kaliteyi tutturanlara yıldızları verilir. Sadece bir yıllık olan Michelin yıldızı restorana verilir. Yıldız verilen restoranlar lezzet müfettişleri tarafından sürekli ziyaret edilir. Kalitesini düşüren restoranlardan yıldızları geri alınabilir.

1 yıllık süre içinde 3 yıldızı olanlar tek yıldıza ya da iki yıldıza düşebilir. Tek yıldızı olanlar 3 yıldızı ya da 2 yıldızı hak edebilir. Değerlendirmeyi yapan müfettişler, Michelin tarafından özenle seçilen gurmelerdir. Gurmeler değerlendirmelerini büyük bir gizlilik içinde tamamlar. Yıldız almak için seçilen restoran birden fazla uzman tarafından değerlendirilir ve puanlamaları yapılır.

Bu değerlendirmeler yapılırken restoran sahibi ve şefler gurmelerin kim olduğundan habersizdir. Değerlendirme yapılırken sadece yemeklerin lezzeti ve görünümü değil restoran hizmet kalitesi ve temizliği gibi kriterler de göz önünde alınır. Michelin yıldızına sahip olan restoran hatırı satılır bir üne kavuşur. Restoranın müşterisi artmaya başlar ve Michelin yıldızlı şefler ise nerede çalışırsa çalışsın yıldızı ile adından söz ettirir.

gastronomi

Michelin Yıldızı Hangi Alanda Verilen Bir Ödüldür?

Restoran dünyasının Oscar’ı olarak bilinen Michelin yıldızı, restoranlara verilen yıldız puanlamasıdır. Michelin rehberi yıldız vermeye 1926 yılında başlar. 1931 yılında ise yıldızların derecelendirilmesine başlanır. 1, 2 ve 3 olmak üzere yıldızlar hiyerarşiye sahip olur.

Kendi kategorisinde en iyi olan restoranlar 1 yıldız, mükemmel bir mutfağa ve servise sahip olan ve güzergâh değiştirmeyi hak eden restoran 2 yıldız, özel bir mutfağa ve servise sahip olan ve tekrar gidilmeyi hak eden restoran ise 3 yıldız sahibi olur.

Michelin yıldızı ödülü hak eden restoranlar her ülkenin kendi dilinde hazırlanan Michelin’in rehberinde diğer adı ile Red Guide’de yayınlanır. Michelin rehberlerinde restoranlara ek olarak oteller de derecelendirilir. Restoranları değerlendirirken ayrıca Bib Gourmand, yani düşük fiyatlarla yemek hizmeti sunan ama yüksek lezzet düzeyine sahip restoranlar da değerlendirilir. Rehberde bulunan pavilions ve fork & spoon değerlendirmeleri de otel restoranları konforuna göre sınıflandırır.

Michelin yıldızı restoranın kendisine verilen bir ödüldür, şefe verilmez. Michelin yıldızlı restoranın şefi o restorandan ayrıldığında yıldızını da kendi ile birlikte götüremez; ancak ününü götürebilir.

gurme

Michelin Yıldızı Kriterleri Nelerdir?

Michelin yıldızları sadece mutfağa verilir. Michelin rehberinin de belirttiği gibi yalnızca tabaktakini yansıtan bir değerlendirmedir. Yıldızın verildiği restoranın dekorasyonunun, vale hizmeti bulunup bulunmamasının, kullanılan makine ve ekipmanın, hiçbir önemi yoktur. Sunulan yemeğin kalitesi, seçilen ürünün lezzetinin iyi olması yeterli olur.

Michelin rehberi yıldız kriterlerini en son 1936 yılında güncellemiştir. 78 yıldır Michelin yıldızının beş kriteri uygulanmaktadır:

1) Yemekleri hazırlarken kullanılan malzemelerin kalitesi

2) Hazırlanması ve pişirilmesi konusundaki ustalık

3) Yemeklerdeki yaratıcılık yeteneği

4) Ödenen ücretin karşılığının alınması

5) Kalite standardındaki istikrarlılık Michelin yıldızı kriterleridir.

Asıl kriterler bu olsa da restoranın genel havasının menü ile bütünlüğü, restoranın yenilikçi menülere sahip olması, temizliği ve hizmet kalitesi de yıldız almak isteyen restoranların dikkat etmesi gereken noktalardır.

Bir restoran Michelin yıldızı aldığında tüm dünya tarafından tanınır ve muhteşem bir şöhrete sahip olur. Bu durum da cirosunu ekleyerek maddi durumunun inanılmaz derecede artmasına vesile olur. Eğer restoran yıldızını kaybederse tam tersi bir durum söz konusu olur. Yıldızı alınan restoranın cirosunda %40-60’ı bulan ciddi kayıplar meydana gelir.

gurme yemek

Türkiye’deki Michelin Yıldızlı Şefler

Michelin rehberi Türkiye’de yayınlanmadığından dolayı Michelin yıldızı Türkiye restoranlarında bulunmamaktadır. Yurt dışında yaşayan Ali Güngörmüş adlı aşçımız Michelin yıldızı almış restoranın şefi olan tek Türk vatandaşıdır.

Michelin rehberinin neden Türkiye’de satılmadığına dair herhangi bir yorum dergi tarafından yapılmamaktadır. İlerleyen günlerde ülkemizde de Michelin yıldızına sahip restoranlar olabilir. Bir ülkenin Michelin yıldızına sahip restoranı olması turizm açısından da önem taşır.

michelin yıldızı türkiye

Dünyanın her bir köşesinde yaşayan lezzet meraklısı gurmeler Michelin rehberini takip etmektedir. Bu rehbere giren restoran sayesinde ülkeye gelen turist sayısı artabilir. Bunun yanı sıra kendine özgü bir mutfağa sahip olan Türk gastronomisinin tanıtılması, kültürel değerlerin ve geleneksel yemeklerin reklamının yapılabilmesi Michelin yıldızına sahip restoranlar aracılığı ile olabilir. Türkiye’de birçok restoranda eskiden Michelin yıldızı almış bir restoranda çalışan birkaç şefe rastlamak mümkündür.

Michelin yıldızı İstanbul restoranlarında bulunmaz; ancak İstanbul Four Seasons Otel restoranında çalışan ünlü aşçı Enrico Cerea eskiden yıldız alan restoranlarda şeflik yapmıştır.

Michelin Rehberi 2005 yılına kadar sadece Avrupa ülkelerini kapsayan bir rehberdi. 2005 yılında rehbere New York ve daha sonra 2007 yılında Tokyo eklendi. Toplamda 27 ülkede yayınlanan rehber, yakın bir gelecekte kaliteli yemekleri ve lezzeti ile muhteşem bir mutfağa sahip olan Türkiye’de de satılabilir.

michelin yıldızı ödülü

Michelin Yıldızı Alan Restoranlar ve Özellikleri

  • Dünyanın en kaliteli ve en prestijli restoranlarına verilen Michelin yıldızına sahip olan restoranlar arasında ilk sırayı Paris’te bulunan Alain Ducasse at The Dorchester almaktadır. Dünyanın en iyi şefleri arasında yer alan Alain Ducasse ile aynı adı taşıyan restoran 3 Michelin yıldızına sahiptir. Gösterişli dekorasyonu, muhteşem sunumu ve kusursuz mutfağı ile dikkat çeken restoran kalitesinin sürekliliğini de sağlamaktadır.
  • Bir diğer Michelin yıldızlı restoran ise takım elbise giyilmeden girilmenin yasak olduğu Restaurant Gordon Ramsay’dir. Özellikle yaptığı yemek programları ile tüm dünyada tanınan ve 14 restorana sahip olan Gordon Ramsay’in restoranı, Londra’da yer alan ve Fransız mutfağını sergileyen oldukça şık bir mutfaktır.
  • Kopenhag’da bulunan Noma restoranı, sunduğu İskandinav lezzetleri ile Michelin yıldız almayı hak eden restoranlar arasında yer alır. Restoranın şefi Rene Redzepi’nin hazırladığı menüde sadece mevsime uygun meyve ve sebzelerden hazırlanan yemekler bulunur.
  • 3 Michelin yıldızına sahip olan The Fat Duck, İngiltere’nin Bray şehrindedir. 14 farklı tadım menüsüne sahip olan ünlü restoran kendine özgü lezzete sahip kaplumbağa çorbası ile ünlüdür. Restoranın ünlü şefi Heston Blumenthal deniz ürünlerini iPod ile birlikte okyanus sesi eşliğinde sunmaktadır.

Genel olarak Michelin yıldızına sahip olan restoranlar, yaratıcılıkları, yemek yapımında kullanılan malzemelerin kaliteleri ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür.

michelin yıldızı ödülü

Gastronomi Nedir? Gastronomi ve Mutfak Sanatları Hakkında Her Şey 

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ödül Alan Starbucks Kurabiye Tarifi

Ödül Alan Starbucks Kurabiye

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Küçük Bir Ödül (Profiterol) Tarifi

Küçük Bir Ödül (Profiterol)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Günlerin Yıldızı Yıldız Şehriye Salatası Tarifi

Günlerin Yıldızı Yıldız Şehriye Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yıldız Pide Tarifi

Yıldız Pide

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yıldız Kurabiye Tarifi

Yıldız Kurabiye

10-12 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yıldız Salata Tarifi

Yıldız Salata

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sofranın Yıldızı Tarifi

Sofranın Yıldızı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri