Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İpuçları
Son zamanların gözde mesleklerinden biri olan gastronomi pek çok insan tarafından tam olarak bilinmemekte. Gastronomi eğitimi, birçok gastronomi uzmanı tarafından ayrıca gastronomi derslerine bağlı olarak farklı branştan öğretmenler aracılığıyla verilmektedir. Üniversite bittikten sonra gastronomi mezunları, iş bulma anlamında belki de en az sıkıntı çeken kişilerdir.
Gastronominin çalışma alanları diğer mesleklere nazaran daha fazla ve daha ilgi çekicidir. Ayrıca gastronomi iş olanakları açısından öğrenciyi, diğer mesleklere göre sınırlamamakta ve yönlendirmemektedir.
Gastronomi üniversiteleri, öğrencileri salt meslek adına hazırlamamaktadır. Öğrencileri, gastronomi etkinlikleri ve gastronomi festivalleri gibi çeşitli organizasyonlara katarak, öğrencinin gastronomi geleceği için sağlıklı bir ortam sunmaktadır. Bunlara bağlı olarak gastronomi okumak, öğrenciyi hem üniversite hayatında hem de iş hayatında mutlu bir geleceğe taşımaktadır.
Gastronomi Nedir?
- Gastronomi terimleri açısından, “Gastros” mide, “Namos” ise yasa-kuram demektir.
- Gastronomi ve mutfak sanatları nedir? Sorusunun cevabı ise kısaca: Yiyecek ve içecek kültürünün sanat ve bilime dönüşmüş halidir, dolayısıyla salt bir meslekten öte bir sanat dalıdır.
- Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik, tarih vs.) içine almaktadır.
- Dolayısıyla gastronomi ve mutfak sanatları dersleri, sadece mutfakta işlenmemektedir.
- Gastronomi okuyanlar, mitoloji, sanat tarihi, sanat yönetimi gibi sanatı içerisinde sıkça barındıran dersler almakla birlikte gıda, gıda muhafazası, gıda yönetimi, iş sağlığı gibi gıdayı ve işi içerisinde barındıran dersler de almaktadırlar.
- Bu tarz gastronomi dersleri, öğrenciyi sırf mutfağa kapalı tutmaktan alı koyuyor, bir şef veya aşçı yetiştirmekle birlikte bir sanatçı da yetiştiriyor.
- Gastronomi olan üniversiteler, öğrenciyi derslerle sıkmıyor; gastronomi festivali, gastronomi etkinliği gibi çeşitli olaylarda görev almasını, insanlarla iletişimini en iyi biçimde geliştirmesini sağlıyor.
- Ayrıca eğer öğrenci isterse üniversitesinde bulunan gastronomi derneği gibi çeşitli derneklere katılarak şehirlerdeki etkinliklere gidebilir belki de bu etkinlikleri düzenleyebilir.
Gastronomi Hangi Bölüm?
- Gastronomi eşit ağırlık mı? Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır.
- Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
- Bunların dışında yetenek de önemli bir kısım, öğrencinin mutfakta alacağı eğitim onun becerilerine göre hızlanıp yavaşlayabiliyor.
- Öğrenciler bu yetenekleri hocalarına bağlı olarak kazanabilmekte, geliştirebilmekte veya yeteneği olsa bile gastronominin başka bir alanına ilgisi kayabilmektedir.
- Yani öğrenciler sadece mutfak ağırlıklı bir eğitim almadıkları için gelecek planlamalarında da mutfakta çalışmayı seçmeyebilirler.
Gastronomi Taban Puanları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü okumak isteyen liste mezunu öğrenciler en az kaç puan almalı? Gastronomi taban puanları listesini bazı üniversitelerin 2021 yılı verilerine göre derledik:
- Özyeğin Üniversitesi: 436,67412
- Yeditepe Üniversitesi: 424,55115
- Bahçeşehir Üniversitesi: 415,25981
- İstanbul Bilgi Üniversitesi: 410,43117
- İzmir Ekonomi Üniversitesi: 408,17977
- Başkent Üniversitesi: 395,01832
- İstanbul Üniversitesi: 391,14772
- Yaşar Üniversitesi: 388,56916
- Akdeniz Üniversitesi: 367,95748
- Anadolu Üniversitesi: 358,67527
Kaynak: www.basarisiralamalari.com
Hangi Üniversitelerde Gastronomi Bölümü Var?
Gastronomi bölümü okumak isteyen lise mezunu öğrenciler, ülkemizin pek çok bölgesinde yer alan devlet ve özel üniversitelerinde gastronomi bölümü tercih edebilir. En popüler gastronomi eğitimi veren bazı üniversiteler:
- Bolu İzzet Baysal Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi
- Anadolu Üniversitesi
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
- Ekonomi Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
- Okan Üniversitesi
- Bilgi Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Doğu Akdeniz Üniversitesi
- Antalya Bilim Üniversitesi
Gastronomi Kaç Yıllık, Eğitim Nasıl?
- Gastronomi, “Gastronomi ve mutfak sanatları” adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıllık olmaktadır.
- Gastronomi 2 yıllık, olarak herhangi bir üniversitede bulunmamakta ama 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilmektedir.
- Aşçılık okuyan öğrenciler, gastronomi de bulunan bir dersi kapsamlı olarak almazlar, bu da onları bazı konularda geri planda tutabilir ama aşçılık mezunları gastronomi öğrencilerine göre daha erken mezun oldukları için azimle çalışırlarsa, özellikle mutfakta bir gastronomi uzmanından daha iyi rütbelere yükselebilirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü: Merak Ettikleriniz
Gastronomide Akademi İmkanları
- Gastronomi yüksek lisans açısından da öğrencilere fazlaca kapı açmakta; çünkü içerdiği dersler açısından öğrenci veterinerlikten fotoğrafçılığa kadar pek çok bölümde yüksek lisans yapabilir. Hatta öğrenci dilerse yüksek lisans eğitiminden sonra bu alanda çok az uzman bulunduran doktora eğitimini alarak eğitimini en üst seviyeye çıkarabilir.
- Ülke ve dünya genelinde gastronomi doktora açısından yok denecek kadar az öğretici ve uzmana sahiptir, bu gastronomi öğrencisi için bir gelecek planlaması olabilir.
Gastronomide Yurt Dışı Değişim Programları
- Gastronomi Erasmus, Farabi, Mevlâna gibi değişim programları ile öğrencileri yurt dışında eğitim imkânı da sunmaktadır.
- Özellikle, Erasmus değişim programında eğer üniversite İtalya, Fransa gibi gastronomi şehirlerini tercih eder ve oradaki okullarla anlaşma sağlayabilirse bu gastronomi okuyan bir öğrenci açısından eğitim hayatında oldukça yararlı olabilir.
Profesyonel Gastronomi Kursları
- Bunların dışında gastronomi eğitimi almak isteyen kişiler sadece üniversitelere gitmek zorunda değil, MSA (Mutfak Sanatları Akademisi) veya USLA (Uluslararası Seviye ve Lezzet Akademisi) gibi gastronomi akademisi, kişiye 4 yıllık eğitim veren üniversite kadar eğitim vermese de kişiyi özellikle aşçılık bakımından bilgilendirmekte ve geliştirmektedir.
- Tabii ki üniversite kadar ayrıntıya girmediği için ve derslerin çoğu mutfakta geçtiği için bu tarz eğitimler 9 ay, en fazla 1 sene kadar sürmektedir.
Gastronomi ve KPSS
- Mezun olan gastronomi öğrencileri dilerlerse Kpss ile ülkedeki pek çok okulda öğretmen olarak çalışabilirler.
- Gastronomi Kpss açısından diğer bölümlere nazaran daha az öğretici barındırdığı için atama, diğer bölümlere göre daha hızlı gerçekleşebilir.
Üniversite Öncesi Gastronomi Eğitimi
- Üniversite öncesi eğitime bakıldığında ise herhangi bir lisenin gastronomi lisesi adı altında eğitim verdiğine yani okulun isminin gastronomi olarak adlandırıldığına sıkça rastlanamaz ama pek çok meslek lisesi, Gastronomi ve özellikle de Aşçılık açısından eğitim vermektedir.
- Özellikle turizm meslek liseleri, Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Gastronomi ve Aşçılığı derslerinde sıkça işlemektedirler.
Okul Dışında Gastronomi Kaynakları
- Gastronomi açısından öğrenci okul eğitimi dışında kendini geliştirebilecek pek çok araca da başvurabilir.
- Ülke çapında, özellikle de dünya çapında oldukça çok gastronomi kitabı ve gastronomi dergisi bulunmaktadır.
- Öğrenci dilerse bu kitap veya dergileri İngilizce okuyarak hem dilini hem de bilgisini geliştirebilir.
Gastronomi Mezunları Ne İş Yapar?
- Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar. Geçirdikleri üniversite hayatlarına bağlı olarak edindikleri tecrübeyle mutfak içeren mekanlarda, pek çok otelde, restoranda, uçakta, gemide, mutfak aracılığıyla çalışabilirler.
- Ayrıca gıda, diyet, kalori üzerine yoğunlaşabilirler. Fotoğrafçılık, yemek stilistliği, tarif yazarlığı yapabilirler.
- Bunların dışında gıdanın bulunduğu pek çok fabrikada çalışabilirler.
- Kendi yeme-içme işletmelerini kurabilirler.
- Dolayısıyla Gastronomi maaşları açısından sıkıntı yaşamazlar ve işsizlik derdi çekmezler.
Dünyaca Ünlü Gastronomi Şehirleri UNESCO
Ülkelerin kültür ve seviyeleri pek çok dalda farklılık gösterdiği gibi Gastronomi açısından da değişmektedir. Dünya çapında kabul görülen gastronomi şehirleri şöyledir:
- Gaziantep-Türkiye
- Hatay-Türkiye
- Parma-İtalya
- Jeonju-Güney Kore
- Zahle-Lübnan
- Florianopolis-Brezilya
- Shunde-Çin
- Belem-Portekiz
- Ensenada-Meksika
- Tucson-Arizona
- Denia-İspanya
- Burgos-İspanya
- Östersund-İsveç
- Tsuruoka-Japonya
- Popayán-Kolombiya
- Chengdu-Çin
- Phuket-Tayland
- Rasht-İran
- Bergen-Norveç
- Bu ülke ve şehirler UNESCO tarafından şimdiye kadar kabul görülen şehirlerdir.
- Şehirlerin arasında Gaziantep ve Hatay gibi kendine has lezzetlere sahip olan 2 şehrimiz de bulunmaktadır. Gastronomi turizmi açısından Fransa en çok bilinen ve ziyaret edilen ülke olmasına rağmen henüz bu listeye herhangi bir şehirle girememiş, İtalya ise sadece 1 şehrini (Parma) sokabilmiştir.
- Gastronomi İstanbul açısından bakıldığında ise ülkemizde Gaziantep, Hatay gibi bu listeye girebilmeyi başarmış şehirler arasında değildir lakin tarihi ve kültürü, antik medeniyetlere kadar uzandığı için Gastronomi açısından önemli bir şehrimizdir.
- Gastronomi bölümü için ise İstanbul, pek çok özel üniversiteyi barındırsa da şimdiye kadar devlet üniversitelerinde açılmadı.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okul Ücretleri
- Gastronomi eğitim ücretleri üniversitelere ve öğrencinin puan durumuna göre değişmektedir. Özel üniversitede burslu olarak 20.000 TL burssuz olarak ortalama 50.000 ila 70.000 TL arasında bir ücret ödemektedir.
- Bu fiyat farkı üniversitenin eğitim durumu, eğitmenlerin aldığı ücret, gastronomi malzemeleri, İngilizce eğitim verip vermemesi, kontenjan sayısı gibi çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir.
- Gastronomi akademileri ise kişinin istediği eğitim programına ve zamana göre farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar değişmektedir.
- Gastronomi okumak pek çok aile için yemek yapmak anlamına gelse de bu kadar basit değildir.
- Eğer öğrenci de istiyorsa aileler çocuklarını gastronomi okumaya teşvik etmeli en azından karşı çıkmamalıdır.
- Gastronomi okuyan ve üniversite hayatını en iyi şekilde geçiren bir öğrenci; kendine güvenini sürdürdüğü sürece gelecek açısından sıkıntı çekmeyecektir.
Masterchef Başvurusu Nasıl Yapılır?
Workshop Nedir? Yemek Workshop Etkinlikleri
Michelin Yıldızı Hangi Alanda Verilen Bir Ödüldür?
Aşçılık Okulları, Dünyaca Ünlü 6 Profesyonel Yemek Okulu
Yemek Yapmanın Püf Noktaları, Yeni Başlayanlar İçin 10 Altın İpucu
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye’nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.