Pancarın Faydaları Nelerdir?

Pancarın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kırmızının En Sağlıklı Tonu Pancar

Betterave, Beta Vulgsris yahut beet isimleriyle de bilinen pancar, ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir. Otsu bir bitki olma özelliği gösteren pancar; gelişimini iki yılda tamamlar. Toprak altında yetişen iki yıllık kök bitki, ilk yıl yalnızca rozet yapraklarında açılma görülür.

Pancar

Pancar Nedir?

İlk yıl çiçek açmayan pancar yaprakları; ikinci yılında 20-25 cm gibi bir boya ve çiçeklere sahip olur. Tepesinde bir salkımı andıran pancar çiçeği yeşil rengini taşır. Gelişim süresince şekil olarak bir silindire benzeyen pancar bitkisi; zamanla koni biçimine dönüşür. İç rengi beyazken dış renginde sarıya yaklaşan bir beyaz hakimdir.

İçerisinde sakkaroz ve betain bulunan pancarın 15 farklı çeşidi olduğu bilinmektedir. Faydalarıyla ön plana çıkan bitki, birçok yemekte kullanılmasının yanı sıra hayvanların için yem ihtiyacını karşılar. Ayrıca gündelik hayatta tüketilen şekerler de pancar şekerinin işlenmiş halidir. Yumru şeklinde bir sebze olan pancar pezik adıyla da anılabilir.

Pancar

Pancar Nerede Yetişir?

Pancar, Türkiye’nin birçok bölgesinde doğal olarak yetişme özelliği gösterir. Fazla nem ve yağışa gereksinim duymayan bitki ülkemizin birçok kesiminde (Doğu Karadeniz kıyılarında fazla görülmez) yetiştirilebilir.

Her bölgede yetişebilen pancar tohumu daha çok iç bölgelerde gelişir. Günümüzde İç Anadolu bölgesi pancar üretiminin yarısını karşılamaktadır. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yoğun pancar üretimi gerçekleşmektedir. Toplandıktan sonra direkt işlenmesi gereken bir bitki olduğundan genellikle fabrikalara yakın yerlerde üretilmeye dikkat edilir. Özellikle şeker pancarı türü, şeker fabrikalarının yakınlarından üretilmeye çalışılır.

Bu sebeple şeker pancarı üretiminin büyük kısmını Konya Ereğli bölgesi sağlar. Ayrıca Türkiye, şeker pancarının ana vatanı olarak adlandırılır. Kırmızı pancar türü Türkiye’de de yetişse de ana vatanı Avrupa kıtası olarak bilinir.

Pancar Çeşitleri Nelerdir?

15 farklı çeşidi olduğu bilinen pancarın en çok rastlanılan, yararlanılan ve tüketilen çeşitleri:

  • şeker pancarı,
  • kırmızı pancar,
  • yem pancarı,
  • pazıdır.

Şeker pancarı, şeker ihtiyacını karşılamak için tercih edilir. Yumru köküne sahip bu etli pancarlar; %20’ye varan oran sakkaroz içerir.

Diğer bilinen çeşit ise yemeklerde de kullanılan kırmızı pancarlardır. Pancarın en çok tercih edilen ve bilinin türüdür. Turşusu, salatası ve benzeri yemekleri yapılarak sebze olarak tüketilir.

Yem pancarı ise kırmızı pancarı andırmakla birlikte düşük besin değerine sahiptir. Bu sebeple yem pancarından hayvan yemi elde edilir.

Pazı ise yapısı ve görüntüsü itibariyle ıspanak sebzesini andırır. Besin değeri yüksek olan sebze kolayca sindirilir.

Pancar Besin Değeri, Kalori ve Şeker Oranı Nedir?

Gündelik hayatta mutfaklarda, sofralarda yer edinen pancar, birçok farklı tarif ve yöntemle tüketilmekte, işlenmektedir. Özellikle de pancar diyeti gibi yöntemler tüketicilerin kafasında “Pancar zayıflatır mı?” sorusunu doğurur. İçerisinde demir, fosfor, protein, potasyum, folik asit, karoten, lutein vb. birçok yararlı bileşen içeren pancar; besin değeri ve içeriği açısından da diyet ve beslenme listelerinde sıkça kullanılır.

Potasyum, karbonhidrat, kalsiyum, lif açısından zengin olduğundan açlık hissini bastırarak iştahı kapatır. Böylece zayıflamak isteyenler kişiler için de tercih sebebidir. Bunun yanı sıra pancar vitamin açısından da oldukça zengindir. A,C, B1, B2, B3, B6 gibi vitaminler ihtiyaçlarını karşılar. Bir adet pancarda yaklaşık 35 kalori (kcal) bulunur.

Yapısında sakkaroz bulunması sebebiyle “Pancar şekeri yükseltir mi?” sorusu da sıkça sorulur. Yapılan araştırmalarca sorulanın aksine pancarın kan şekeri seviyesini düzenlediği, tansiyona ve diyabete iyi geldiği görülmüştür.

Pancar Faydaları Nelerdir? Pancar Neye İyi Gelir?

  • İçerisindeki zengin demir sayesinde kanı arındırır ve soğutur. Bu özelliğiyle anemi hastalığı tedavisinde kullanılır.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde ciltteki lekeleri, sivilce izlerini, sivilceleri, iltihapları ve benzeri cilt problemleri çözmede etkilidir. Maske olarak da uygulanan pancar, cildin parlak ve sağlıklı bir görüntüye kavuşmasını sağlar.
  • Hamilelik ilaçlarında kullanılan “folik asit” pancar içerisinde de bulunduğundan, hamilelik sürecinde pancar tüketimi bebeğin sağlığına olumlu etki eder, kusurlu doğuma karşı korur.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • İçerisindeki “nitrat” maddesi sayesinde yüksek basıncın önüne geçerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.
  • İyi kolesterolü yükseltirken kötü kolesterolü düşürür. Varis ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara karşı önleyici etkisi vardır.
  • Lutein ve zeaksantin içerdiğinden sarı nokta göz hastalığına karşı önlem alır.
  • Karaciğeri atıklardan arınmasına yardımcı olur. Düzenli çalıştırır.
  • Kemik, pankreas, böbrek, karaciğer gibi organların sağlığını destekler.
  • Kabızlığı giderir.
  • Taze pancardan elde edilen pancar tozu, aroma-renk verici doğal gıda boyası olarak kullanılır.
  • Spor, antrenman vb. aktivitelerden önce tüketildiğinde (özellikle de pancar suyu) enerji ve dayanıklılığı arttırır. İçerdiği vitamin, mineral ve lif sayesinde
  • iştahı kapatarak, kilo vermenize yardımcı olur.

Pancar Nasıl Saklanır?

Pancarların daha uzun süre saklanılabilmesi için doğru seçilmeleri ve doğru muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Bunun için seçerken yoğun renkte ve lekesiz, pürüzsüz olanları tercih etmek gerekir.

Tazelikleri ise yapraklarının yeşilliği, görüntüsü, dinçliği ile anlaşılmaktadır. Yumru şeklinde olmak yerine daha uzun gözüken ve üst kısmında pul pul bir görüntü olan pancarlar genellikle daha fazla lif taşıdıklarından buruk bir tat bırakırlar. Bu görüntüdeki pancarlar tercih edilmemelidir.

Taze bir pancar, bir kap veya poşet içerisinde buzdolabında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Kökten ayrılmadığı sürece yaprakları da 3-5 güne kadar dayanıklılık gösterir. Pancarı buzlukta yahut derin dondurucuda saklamak içinse pancar haşlama yöntemi kullanılır. Aksi takdirde çiğ muhafaza edildiğinde buzu çözüldüğünde tadında değişim görülecektir. Haşlanıp dilim dilim edildikten sonra bir poşete konularak buzdolabı veya derin dondurucuda uzun süre korunabilir.

Pancar Fiyatı Nedir?

Her yıl üretim oranı ve durumuna göre değişen pancar fiyatları genellikle her bütçeye ayak uydurur. Kilosu 5-10 TL arasında değişim gösteren sebzeye halk pazarlarında, manavlarda, marketlerde rastlamak mümkündür. Asıl mevsimi ocak ayı olsa da pancara her daim ulaşılabilmektedir.

Pancar kotası sınırının yürürlükten kaldırılmış olması, pancar üreticilerini daha çok teşvik etmiş ve pancar üretiminde artış izlenmiştir. Fiyatların her bütçeye hitap etmesindeki bir etken de üretim bolluğudur.

En Çok Denenen Pancar Tarifleri

Pancar, birçok farklı yöre tarafından farklı şekillerde pişirilir ve tüketilir. Pancar pekmezi, pancar diblesi gibi birçok farklı yemek tarifi mevcuttur. Ayrıca pancar posası, pancar kürü gibi tarif ve karışımlar da sağlıklı yaşam için tercih edilir.

1) Pancarın İştah Açan Rengi ile Pancarlı Meze Tarifi

İlk tarif, çoğu sofrada kalıcı yer edinen salata tarifidir. İçerisinde yoğurt, mayonez gibi eklerle öğün olarak tercih edilebileceği gibi yemeklerin yanında da verilebilir. İçeriği sebebiyle meze olarak sofraları süslemeye de müsaittir. Pancar Salatası

Tarif: Pancar Salatası

2) Kendi Pancar Turşunuzu Rahatlıkla Yapabilirsiniz: Pancar Turşusu

İkinci en çok denenen tarifse pancardan turşu yapımıdır. Sirke ve sarımsakla uzun süre dinlenince turşu olarak tüketilebilen pancarı lezzetli bir turşuya dönüştürürken dikkat etmeniz gereken birtakım püf noktalar olacaktır. Kırmızı Pancar Turşusu

Tarif: Kırmızı Pancar Turşusu

3) Yağ Yakımında Etkisi Görülen Pancar Detoks Suyu

Üçüncü tarif kilo vermek isteyenler için ideal bir içecek tarifidir. Pancarın zengin içeriği sayesinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakımı gerçekleştirilebilir. Yağ yakan pancar detoksu diyet listelerinde rahatlıkla yer alabilir.  Hızlı Yağ Yakan Pancarlı İçecek

Tarif: Hızlı Yağ Yakan Pancarlı İçecek

Pancar tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Pancar Salatası Tarifi

Pancar Salatası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Pancar Salatası Tarifi

Pancar Salatası

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Pancar Turşusu Tarifi

Pancar Turşusu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Pancar Salatası Tarifi

Pancar Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pancar Turşusu Tarifi

Pancar Turşusu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pancar Salatası Tarifi

Pancar Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri