Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir? Tarifi

Pikan Cevizi Hakkında Merak Edilenler

Faydaları ve fark yaratan özellikleri ile dikkat çeken pikan cevizi, fazla bilinmese de enfes tatlılar yapabileceğiniz sıra dışı bir üründür. Yüksek oranda antioksidan içeren pikan cevizi, kuruyemiş ve çerez olarak da ideal bir tercihtir.

Dünya çapında Pekan ismiyle ünlü olan ürün, bilindik cevizlerden farklı olmasına rağmen benzer özellikler taşıdığı için bu isme sahiptir. Yararlı yönleri nedeniyle sıklıkla yetiştirilmesi tercih edilir.

Pikan Cevizi Nedir?

Sert ve kabuklu bir meyve türü olan pikan cevizi, son derece faydalı özellikler taşır. Daha önce denemediğiniz ilginç tatlılar yaratmak istiyorsanız malzeme olarak pikan cevizini eklemeyi düşünebilirsiniz. Az masrafla ılıman bölgelerde yetişmesi de pikan cevizinin yararları arasında yer alır.

Klasik ceviz türlerine göre randımanının yüksek olması ve besin değerinin içeriği de pikan cevizinin üstün özelliklerinden biridir. Kabuğu sert görünümlüdür ancak elinizle kolaylıkla kırarak yiyebilirsiniz. Film izlerken patlamış mısır tüketmeyi seven biriyseniz yeni bir alternatif olarak pikan cevizini deneyebilirsiniz.

Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir?

  • Tüm dünyada kalp dostu kuruyemiş olarak bilinen Pikan cevizi, kalp hastalıklarına iyi gelir ve olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
  • Antioksidan özelliği ve vitamin yönünden zengin olması bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle hastalıklara yakalanma riski azalır.
  • Pikan cevizi yağı, sıvı yağlar kategorisindeki en sağlıklı yağ türlerinden biridir. Bu özelliği sayesinde tatlılara ya da yemeklere eklenmek için ideal bir seçenek oluşturur.
  • Lif oranının yüksek olması, pikan cevizi özellikleri içinde sağlık açısından önemli bir konumdadır.
  • Özellikle ilkokul dönemindeki çocukların zeka gelişimi açısından değerli bir üründür. Çocuklarınızın beslenme çantalarına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
  • Hücre hasarlarına karşı etkili olan pikan cevizi kanser gibi önemli hastalıkların tedavisinde etkili olduğu için bu amaçla tercih edilebilir.
  • Alzheimer hastaları için de faydalıdır. Pikan cevizi beynin hafıza özelliklerini güçlendirdiği için bu hastalığın olumsuz etkilerini azaltır.
  • Haftada 3 avuç Pikan cevizi yemek sonucunda kan basıncının dengelenmesi konusunda önemli bir adım atılır.
  • Pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik alanında değerlendirilir. Çeşitli ürünlerin içeriğine eklenen yağ, cilt açısından da oldukça yararlıdır.

Pikan Cevizi Kalori ve Besin Değeri Nedir?

100 gram Pikan cevizi 690 kalori içerir. Toplam yağ oranı 72 g’dır. 9 g protein, 14 g karbonhidrat, 410 mg potasyum barındırır. Pikan cevizi besin değeri açısından vücuda güç ve enerji verecek özellikler gösterir. Ayrıca tok tutma özelliği nedeniyle atıştırmalık amacıyla çantanızda taşımak için ideal bir seçenektir.

Karbonhidrat oranının fazla olmaması da tok tutan bir besin olmasını sağlamaktadır. Kolesterol oranı sıfırdır. Ayrıca doymamış yağ asidinin az olması kalp sağlığı açısından faydalıdır.

Pikan Cevizi

Pikan Cevizi Nerede Yetişir?

Pikan cevizi ağacı en fazla Kuzey Amerika civarında yetiştirilir. Sonrasında ise tüm dünyaya yayılmıştır. ABD ve Meksika’nın çeşitli yerlerinde sıklıkla Pikan cevizi ağaçları görmek mümkün olur.

Türkiye’de ise son 60 yıldır yetiştirilmektedir. Ülkemizde fazla ünlü olmasa da dünya çapında diyet yapmak isteyenlerin uzun zamandır bildiği bir üründür.

Tropik meyveler gibi sıcak havaları ve yaz mevsimini seven Pikan cevizi deniz etkisini de hissetmek ister. Pikan cevizi iklim isteği ile uyumlu olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla yetişir. Soğuk iklimler ile uyum sağlaması zor olduğundan bu tür bölgelerde yetişmez.

Pikan cevizinin iyi şekilde yetişmesi için etrafındaki şartlar da önemlidir. Toprak derinliğinin 2 metre civarında olması bu şartlardan biridir. Ayrıca toprak türünün kumlu olması tercih edilmelidir. Ağaç dikildikten 1 yıl sonra gübre atılır ve sürekli sulanması gerekir.

Pikan Cevizi Kaç Yılda Meyve Verir?

Pikan cevizi yetiştirmek isteyenler öncelikle iyi ve kaliteli bir fidan seçmelidir. Gerekli unsurlar yerine getirildiği zaman Pikan cevizi ağacından verimli ve bereketli bir sonuç alınır. İlk 3 yıl boyunca bakıma ve sulamaya yüksek derecede önem vermek gerekir.

Sonraki yıllarda da gübreleme yapılmalı ve ağaçları sıklıkla sulanmalıdır. Ağacın meyve verme süreci türüne göre de farklılık gösterir. Bazı ağaçlar ilk 10 yıl içinde verimliyken bazıları daha sonrasında meyve vermeye başlayabilir. Ağacın kökleri uzun olduğu için güçlü ve sağlam bir yapıdadır.

Pikan cevizi yetiştirme konusunda adım atmadan önce bahçe tesisinin durumunu incelemek gerekir. Fazla rüzgar almaması ve ağaçların olumsuz şekilde etkilenmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Dikim aralıklarının doğru şekilde düzenlenmesi de önemlidir.

Pikan cevizi ağacı yetiştirmek zahmetli ve uzun sürece yayılan bir aktivitedir. Ancak bakım çalışmaları doğru yapılırsa ve sıklıkla sulama uygulanırsa elde edilen sonuçtan memnun kalabilirsiniz.

Pikan Cevizi Çeşitleri Nelerdir?

Pikan cevizinin birbiriyle benzer özellikleri olduğu kadar farklı yönleri de bulunan çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden bazılarını organik ve diyet özellikli ürünlerin içeriklerinde görmek de mümkün olur.

  • Western çeşidi en fazla üretilenlerin başında gelir. Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa uyumlu olan Western türü kaliteli meyveleri ile bilinir.
  • Hızlı büyüyen verimli bir tür olan Wichita iri cevizlere ve erken olgunlaşma özelliklerine sahiptir.
  • En iri meyvelere sahip olan tür Mahan çeşididir. Kabuğu ince meyveler veren bu türün randımanı da yüksektir.
  • Choctaw türü de kaliteli meyveleri nedeniyle sık yetiştirilen bir diğer çeşittir.

Pikan Cevizi Nerede Satılır?

Klasik cevizlerden farklı yönleriyle dikkat çeken pikan cevizi, kuruyemiş üzerine yoğunlaşan dükkanlarda ve aktar türündeki yerlerde bulunabilir. Ayrıca organik ürünlere ve çerezlere ağırlık veren online alışveriş sitelerinde rastlamak mümkün olabilir.

Yılın belirli dönemlerinde pazarlarda da pikan cevizine rastlanabilir. Meyve yetiştiriciliği ile ilgili sitelerden de tohum siparişi ya da pikanın farklı çeşitlerinin siparişini verebilirsiniz.

Pikan Cevizi Fiyatları Nedir?

Pikan cevizine olan talep yüksektir ama normal ceviz kadar fazla üretilmemektedir. Bu nedenle de fiyatları klasik cevizden yüksek özellik gösterir. Pikan cevizi tohumunun fidanları ise 70 TL fiyat karşılığında internet üzerinden elde edilebilir. Pikan cevizinin 250 gramı alışveriş sitelerinde 12,50 TL civarında fiyat ile satılmaktadır.

Pikan cevizi kilosu ise yaklaşık 45 TL karşılığında satın alınır. Aktarlarda ve benzeri dükkanlardan ise yakın fiyatlarla daha az veya çok miktarda satın almak mümkün olur. Verimli ve yararlı bir ürün olduğu için belirli miktarda pikan cevizi satın alarak mutfakta bulundurmak iyi bir karar olur.

Pikan Cevizi İle Fark Yaratan Lezzetler

1) Tarif Defterinizin Vazgeçilmezi Olmaya Aday Pikan Cevizli Muffin İçin:

Pikan cevizi ile hazırlanabilecek leziz tariflerden biri olan Cevizli Muffin’i yaparak kahve eşliğinde tadılacak iyi bir seçenek yaratabilirsiniz. Muffin kalıplarına eklediğiniz yumuşacık pikan cevizi ezmesi ve evde kolaylıkla bulacağınız malzemelerin birleşimi ile mükemmel bir sonuç elde edebilirsiniz. Aşağıdaki linkte yer alan uygulamayı örnek alarak tarifi kolaylıkla yapabilir ve Pikan Cevizli Muffin keyfi yaşayabilirsiniz. Pikan Cevizli Muffin

Tarif: Pikan Cevizli Muffin

2) Bu Ceviz Başka Ceviz: Cevizli Rulo Pasta İçin:

Pikan cevizi kullanarak yapacağınız sıra dışı bir tarif arıyorsanız Cevizli Rulo Pasta ideal bir tercih olabilir. Elma ve bitter çikolatanın cevizlerle birleşimini hissedeceğiniz pastayı pratik şekilde yapabilirsiniz. İstiridyeyi andıran ilginç görünümü İle masanıza yenilik getirecek nefis pastanın tarifine linki ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Elmalı Pikan Cevizli Rulo Pasta

Tarif: Elmalı Pikan Cevizli Rulo Pasta

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karamelli Pikan Cevizli Tart (Videolu) Tarifi

Karamelli Pikan Cevizli Tart (Videolu)

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Tiramisu Tarifi

Hindistan Cevizi Tiramisu

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Lokumu Tarifi

Hindistan Cevizi Lokumu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri