Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir? Tarifi

Pikan Cevizi Hakkında Merak Edilenler

Faydaları ve fark yaratan özellikleri ile dikkat çeken pikan cevizi, fazla bilinmese de enfes tatlılar yapabileceğiniz sıra dışı bir üründür. Yüksek oranda antioksidan içeren pikan cevizi, kuruyemiş ve çerez olarak da ideal bir tercihtir.

Dünya çapında Pekan ismiyle ünlü olan ürün, bilindik cevizlerden farklı olmasına rağmen benzer özellikler taşıdığı için bu isme sahiptir. Yararlı yönleri nedeniyle sıklıkla yetiştirilmesi tercih edilir.

Pikan Cevizi Nedir?

Sert ve kabuklu bir meyve türü olan pikan cevizi, son derece faydalı özellikler taşır. Daha önce denemediğiniz ilginç tatlılar yaratmak istiyorsanız malzeme olarak pikan cevizini eklemeyi düşünebilirsiniz. Az masrafla ılıman bölgelerde yetişmesi de pikan cevizinin yararları arasında yer alır.

Klasik ceviz türlerine göre randımanının yüksek olması ve besin değerinin içeriği de pikan cevizinin üstün özelliklerinden biridir. Kabuğu sert görünümlüdür ancak elinizle kolaylıkla kırarak yiyebilirsiniz. Film izlerken patlamış mısır tüketmeyi seven biriyseniz yeni bir alternatif olarak pikan cevizini deneyebilirsiniz.

Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir?

  • Tüm dünyada kalp dostu kuruyemiş olarak bilinen Pikan cevizi, kalp hastalıklarına iyi gelir ve olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
  • Antioksidan özelliği ve vitamin yönünden zengin olması bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle hastalıklara yakalanma riski azalır.
  • Pikan cevizi yağı, sıvı yağlar kategorisindeki en sağlıklı yağ türlerinden biridir. Bu özelliği sayesinde tatlılara ya da yemeklere eklenmek için ideal bir seçenek oluşturur.
  • Lif oranının yüksek olması, pikan cevizi özellikleri içinde sağlık açısından önemli bir konumdadır.
  • Özellikle ilkokul dönemindeki çocukların zeka gelişimi açısından değerli bir üründür. Çocuklarınızın beslenme çantalarına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
  • Hücre hasarlarına karşı etkili olan pikan cevizi kanser gibi önemli hastalıkların tedavisinde etkili olduğu için bu amaçla tercih edilebilir.
  • Alzheimer hastaları için de faydalıdır. Pikan cevizi beynin hafıza özelliklerini güçlendirdiği için bu hastalığın olumsuz etkilerini azaltır.
  • Haftada 3 avuç Pikan cevizi yemek sonucunda kan basıncının dengelenmesi konusunda önemli bir adım atılır.
  • Pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik alanında değerlendirilir. Çeşitli ürünlerin içeriğine eklenen yağ, cilt açısından da oldukça yararlıdır.

Pikan Cevizi Kalori ve Besin Değeri Nedir?

100 gram Pikan cevizi 690 kalori içerir. Toplam yağ oranı 72 g’dır. 9 g protein, 14 g karbonhidrat, 410 mg potasyum barındırır. Pikan cevizi besin değeri açısından vücuda güç ve enerji verecek özellikler gösterir. Ayrıca tok tutma özelliği nedeniyle atıştırmalık amacıyla çantanızda taşımak için ideal bir seçenektir.

Karbonhidrat oranının fazla olmaması da tok tutan bir besin olmasını sağlamaktadır. Kolesterol oranı sıfırdır. Ayrıca doymamış yağ asidinin az olması kalp sağlığı açısından faydalıdır.

Pikan Cevizi

Pikan Cevizi Nerede Yetişir?

Pikan cevizi ağacı en fazla Kuzey Amerika civarında yetiştirilir. Sonrasında ise tüm dünyaya yayılmıştır. ABD ve Meksika’nın çeşitli yerlerinde sıklıkla Pikan cevizi ağaçları görmek mümkün olur.

Türkiye’de ise son 60 yıldır yetiştirilmektedir. Ülkemizde fazla ünlü olmasa da dünya çapında diyet yapmak isteyenlerin uzun zamandır bildiği bir üründür.

Tropik meyveler gibi sıcak havaları ve yaz mevsimini seven Pikan cevizi deniz etkisini de hissetmek ister. Pikan cevizi iklim isteği ile uyumlu olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla yetişir. Soğuk iklimler ile uyum sağlaması zor olduğundan bu tür bölgelerde yetişmez.

Pikan cevizinin iyi şekilde yetişmesi için etrafındaki şartlar da önemlidir. Toprak derinliğinin 2 metre civarında olması bu şartlardan biridir. Ayrıca toprak türünün kumlu olması tercih edilmelidir. Ağaç dikildikten 1 yıl sonra gübre atılır ve sürekli sulanması gerekir.

Pikan Cevizi Kaç Yılda Meyve Verir?

Pikan cevizi yetiştirmek isteyenler öncelikle iyi ve kaliteli bir fidan seçmelidir. Gerekli unsurlar yerine getirildiği zaman Pikan cevizi ağacından verimli ve bereketli bir sonuç alınır. İlk 3 yıl boyunca bakıma ve sulamaya yüksek derecede önem vermek gerekir.

Sonraki yıllarda da gübreleme yapılmalı ve ağaçları sıklıkla sulanmalıdır. Ağacın meyve verme süreci türüne göre de farklılık gösterir. Bazı ağaçlar ilk 10 yıl içinde verimliyken bazıları daha sonrasında meyve vermeye başlayabilir. Ağacın kökleri uzun olduğu için güçlü ve sağlam bir yapıdadır.

Pikan cevizi yetiştirme konusunda adım atmadan önce bahçe tesisinin durumunu incelemek gerekir. Fazla rüzgar almaması ve ağaçların olumsuz şekilde etkilenmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Dikim aralıklarının doğru şekilde düzenlenmesi de önemlidir.

Pikan cevizi ağacı yetiştirmek zahmetli ve uzun sürece yayılan bir aktivitedir. Ancak bakım çalışmaları doğru yapılırsa ve sıklıkla sulama uygulanırsa elde edilen sonuçtan memnun kalabilirsiniz.

Pikan Cevizi Çeşitleri Nelerdir?

Pikan cevizinin birbiriyle benzer özellikleri olduğu kadar farklı yönleri de bulunan çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden bazılarını organik ve diyet özellikli ürünlerin içeriklerinde görmek de mümkün olur.

  • Western çeşidi en fazla üretilenlerin başında gelir. Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa uyumlu olan Western türü kaliteli meyveleri ile bilinir.
  • Hızlı büyüyen verimli bir tür olan Wichita iri cevizlere ve erken olgunlaşma özelliklerine sahiptir.
  • En iri meyvelere sahip olan tür Mahan çeşididir. Kabuğu ince meyveler veren bu türün randımanı da yüksektir.
  • Choctaw türü de kaliteli meyveleri nedeniyle sık yetiştirilen bir diğer çeşittir.

Pikan Cevizi Nerede Satılır?

Klasik cevizlerden farklı yönleriyle dikkat çeken pikan cevizi, kuruyemiş üzerine yoğunlaşan dükkanlarda ve aktar türündeki yerlerde bulunabilir. Ayrıca organik ürünlere ve çerezlere ağırlık veren online alışveriş sitelerinde rastlamak mümkün olabilir.

Yılın belirli dönemlerinde pazarlarda da pikan cevizine rastlanabilir. Meyve yetiştiriciliği ile ilgili sitelerden de tohum siparişi ya da pikanın farklı çeşitlerinin siparişini verebilirsiniz.

Pikan Cevizi Fiyatları Nedir?

Pikan cevizine olan talep yüksektir ama normal ceviz kadar fazla üretilmemektedir. Bu nedenle de fiyatları klasik cevizden yüksek özellik gösterir. Pikan cevizi tohumunun fidanları ise 70 TL fiyat karşılığında internet üzerinden elde edilebilir. Pikan cevizinin 250 gramı alışveriş sitelerinde 12,50 TL civarında fiyat ile satılmaktadır.

Pikan cevizi kilosu ise yaklaşık 45 TL karşılığında satın alınır. Aktarlarda ve benzeri dükkanlardan ise yakın fiyatlarla daha az veya çok miktarda satın almak mümkün olur. Verimli ve yararlı bir ürün olduğu için belirli miktarda pikan cevizi satın alarak mutfakta bulundurmak iyi bir karar olur.

Pikan Cevizi İle Fark Yaratan Lezzetler

1) Tarif Defterinizin Vazgeçilmezi Olmaya Aday Pikan Cevizli Muffin İçin:

Pikan cevizi ile hazırlanabilecek leziz tariflerden biri olan Cevizli Muffin’i yaparak kahve eşliğinde tadılacak iyi bir seçenek yaratabilirsiniz. Muffin kalıplarına eklediğiniz yumuşacık pikan cevizi ezmesi ve evde kolaylıkla bulacağınız malzemelerin birleşimi ile mükemmel bir sonuç elde edebilirsiniz. Aşağıdaki linkte yer alan uygulamayı örnek alarak tarifi kolaylıkla yapabilir ve Pikan Cevizli Muffin keyfi yaşayabilirsiniz. Pikan Cevizli Muffin

Tarif: Pikan Cevizli Muffin

2) Bu Ceviz Başka Ceviz: Cevizli Rulo Pasta İçin:

Pikan cevizi kullanarak yapacağınız sıra dışı bir tarif arıyorsanız Cevizli Rulo Pasta ideal bir tercih olabilir. Elma ve bitter çikolatanın cevizlerle birleşimini hissedeceğiniz pastayı pratik şekilde yapabilirsiniz. İstiridyeyi andıran ilginç görünümü İle masanıza yenilik getirecek nefis pastanın tarifine linki ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Elmalı Pikan Cevizli Rulo Pasta

Tarif: Elmalı Pikan Cevizli Rulo Pasta

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Lokumu Tarifi

Hindistan Cevizi Lokumu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Topları Tarifi

Hindistan Cevizi Topları

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hindistan Cevizi Kurabiyesi Tarifi

Hindistan Cevizi Kurabiyesi

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri