Sabah Kahve İçmek Üzerine Bilgiler

Sabah Kahve İçmek Üzerine Bilgiler Tarifi

Sabah-ı Şerifleriniz Hayır Olsun Efendim: Sabah Kahvesi

Yayılan kokusu ve lezzetli aromasıyla kahve, ofislerin, molaların, misafirliklerin vazgeçilmez içeceği olarak bilinir. Filtre, espresso, mocha, Türk kahvesi, yeşil kahve gibi birçok çeşidiyle bilinen içecek süt ve benzeri lezzetlerle tatlandırılarak her damak tadına hitap edebilir.

Kahve, tüm dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek sıralamasına sahiptir. Tüm dünya ülkelerinde birçok farklı çeşidi ile tüketilen kahve, zindelik vermesi ve uykuyu açması sebebiyle genellikle sabahları tüketilir.

Özellikle güne erken saatlerde başlayanlar için sabah kahvesi zamanla bir kahvaltı alışkanlığı haline dahi gelebilir. Sabah kahve içmenin zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu ise kahve severlerin en çok merak ettiği sorular arasındadır.

Sabah Kahvesi Ne Zaman İçilir?

Türk kültürüne ve tarihine bakıldığında sabah kahvesinin kahvaltıdan hemen sonra içildiği görülür. Öyle ki, “Kahvaltı” kelimesi, “Kahvaltıdan önce yenen öğün” anlamını taşıyan “kahve altı” kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Günün ilk öğünü olan kahvaltının hemen ardından kahve tüketilerek güne başlanır.

Bu davranış bir gelenek halini alarak tarihe yansımıştır. Zamanla bu sıralamada bir değişiklik izlenmiş ve kahve; kahvaltıdan sonra tüketilmek yerine kahvaltıdan önce hatta kahvaltı esnasında dahi kullanır hale gelmiştir. Kahvenin uykuyu kaçıran, zindelik veren etkisi sayesinde birçok kişi gününe kahve içerek başlamayı tercih eder.

Oysaki içerisinde kafein barındıran kahvenin de her gıda gibi tüketilmesi gereken zaman dilimleri vardır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda belirlenen bu zaman dilimlerinde içilen sabah kahveleri, biyolojik saatte uyum sağlayarak günün daha dinç geçmesine olanak tanır.

Her vücutta farklı olduğu bilinen biyolojik saat, vücuttaki tüm hareketi düzenler, stres vb. duyguları tetikleyen kortizol seviyesini belirler. Uykudan uyanılan ilk saatlerde (Özellikle 08.00-.09.00 arası) kortizol seviyesi en yüksek düzeyde salgılanır. Bu yüzden uyanır uyanmaz tüketilen kahveler, uykuyu açmak yerine bağlılığa neden olur. Sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek daha etkili sonuç verir.

Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.

Sabah Hangi Kahve İçilmeli?

Hazırlanması kolay ve hızlı olan hazır kahveler sabahları genellikle daha sık tercih edilir. Çözünebilir kahve yahut granül kahve adını da taşıyan bu kahve türlerini hazırlamak için çözünebilir taneciklere kaynar su ilave etmek yeterlidir.

Zaman ve enerjiden kazandırsa da hazır kahvelerde düşük antioksidan, asidik tat, toksik madde barındırır. Öğütülüp işlenmiş olan hazır kahve, fincanlara gelene dek birçok farklı işlemden geçer. Böylece asıl kokusu, tadı ve aroması yerini yapay maddelere bırakmış olur. Kahve tesirini tam gösteremez ve vücut birçok yapay-zararlı madde almış olur.

Bu yüzden sabah kahvesi tercih ederken çekirdekten çekilmiş doğal kahveler tercih edilmelidir. Filtre kahve, espresso gibi kahve türleri makine yahut french press gibi aletler yardımıyla demleme yöntemiyle hazırlanır. Aletinizin özelliklerine göre çektirdiğiniz kahve çekirdekleri çok fazla işlem görmediğinden koku ve tadından bir şey kaybetmeden demlenir. Böylece kahvenin tüm yararları vücuda etki edebilir.

Ayrıca sabah Türk kahvesi içmek de yapay maddeden uzak ve doğru bir tercih olacaktır.

Sabah Kahvesinin Yanında Ne İkram Edilir?

Kahve, bir lezzetle taçlandırıldığında öğün olarak tüketilebilir. Sabah kahvesiyle sunulan bir başka tatla da kahvaltı öğünü oluşturmak mümkündür. Daha önceden hazırlanan kek, kurabiye gibi tatlı hamur işleri özellikle sade, sütsüz kahve ile birbirini tamamlar. Bunun yanı sıra poğaça, kraker gibi tuzlu besinler de sabah kahvesinin yanında ikram edilerek daha doyurucu bir öğün gerçekleştirilebilir.

Yulaf ezmesi, mısır gevreği gibi sağlıklı kahvaltılık gıdalarıyla da rahatlıkla birlikte içilebilir.

Atıştırılmalık ürünlerle birlikte de içilebilecek kahve, özellikle Batı kültüründe ekmekle birlikte tüketilir. Eğer kahve bir yürüyüş yahut antrenman öncesinde içilecekse muz ile birlikte servis edilebilir. Kahve, uykuyu açarken muz da içerdiği lif sayesinde gerekli enerji sağlar. Türk kahvesinin yanında ise ezberlenmiş alışkanlıkları takip ederek bir lokum veya minik bir çikolata ikram etmek uygun olacaktır.

Sabah Kahve İçmenin Faydaları Nelerdir?

  • Merkezi sinir sistemimizi uyararak zindelik, dinçlik ve uyanıklık verir.
  • Doğru tüketilen sabah kahvesi, baş ağrısının önüne geçer.
  • Kahve, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri korur, güçlenmelerini sağlar.
  • Düzenli tüketilen kahve; metabolizmayı hızlandırır, daha fazla yağ yakımı gerçekleştirerek kilo vermenize yardımcı olur.
  • Karaciğer yağlanması, siroz gibi hastalıklara karşı karaciğeri korur.
  • Bağırsakta bulunan sağlıklı hücreleri koruyarak bağırsak hareketlerimizi olumlu anlamda düzenler.
  • Sabah kahve içmek, alışkanlık haline getirildiğinde (doğru miktar ve zamanda) kalp krizi riskini azaltır.
  • Kahve, mide fonksiyonlarını destekleyerek sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korumanın yanı sıra Parkinson gibi genetik hastalıkların ortaya çıkmasını da erteler, semptomları azaltır.
  • Sabah içilen kahve gün boyunca enerjik kalmanıza olanak tanır.
  • Vücudu kolon kanseri, karaciğer kanseri, cilt kanseri gibi hastalıklara karşı korur.
  • Kahve, stresi azaltan etki gösterdiğinden güne daha mutlu başlamanızı sağlar.
  • Şeker hastalığı riskini azaltır.
  • Depresyona girme ihtimalini düşürür.

Sabah Kahve İçmek Zayıflatır mı?

Kahve severlerin ve kilo vermek isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de kahvenin zayıflamaya yardımcı olup olmayacağı sorusudur. Bu sorular akabinde yapılan birçok araştırma özellikle de sabah tüketilen kahvenin zayıflamaya olumlu etki ettiğini doğrulamıştır.

Bu olumlu etkiyi yakalamak için tüketim miktarını abartmamak ve günde 1-2 bardakla sınırlı tutmak gerekmektedir. Kahve, içerisinde taşıdığı güvenli antioksidanlarla bilinir. Kalp ritmini, kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandıran antioksidanlar hızlı kilo verimine de yardımcı olur. Aşırı hassas bir mideye sahip olunmadığı sürece sabahları aç karnına kahve tüketerek gün boyunca metabolizma hızlandırılabilir. Kahvenin bu özelliği diyet programlarına dâhil olarak sabah kahve diyeti uygulamasını doğurmuştur.

Sabah Kahve İçmek Zararlı mı?

Kahvenin saymakla bitmeyen birçok faydası var. Sabahları kahve içmenin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu ise çoğu zaman tartışma konusu olmaktadır. Elbette her gıda gibi fazlası tüketildiğinde yahut da yanlış tüketildiğinde ortaya bazı zararlı durumlar çıkabilir.

Öncelikle sabah aç karnına Türk kahvesi yahut farklı bir kahve türü tüketmenin direkt olarak bir yan etkisi yoktur. Ancak yeterli besin alınmadan yalnızca kahve tüketildiğinde vücut direnç ve enerjisini kaybedebilir. Bunun yanı sıra midesi hassas olan kişilerde mide bulantısına sebep olabilir, mideye zarar verebilir.

Kahve tüketiminde yapılan sık hatalardan bir tanesi de aşırı kahve tüketimidir. Aşırı kahve tüketimi, mide ve böbreklerde asit birikimine sebep olur. Bu birikim, reflü vb. mide hastalıklarına sebebiyet verebilir. Kahvenin içerisinde kafein bulunduğu unutulmamalı ve gereğinden fazla kahve tüketiminde bulunulmamalıdır.

Farklı Çeşitleri ve Enfes Kokularıyla Türk Kahvesi Tarifleri

Türk kahvesi, kahvenin yapılış biçimine verilen addır. Mevcut çekirdeklerin pişirmeye uygun olarak çekilmesi ve kavrulmasıyla elde edilir. Birçok farklı çekirdek ve kavrulma çeşidi olan Türk kahvesiyle enfes kokulu özgün kahveler yapılabilir.

1) Kahve, Köpüğünden Belli Olur! Köpüklü Türk kahvesi

Lezzetli bir Türk kahvesi, Türk kültüründe önce göze hitap etmelidir. Bol köpüklü bir Türk kahvesi önce görüntüsüyle sonra da lezzetiyle herkesten tam puan alacaktır. Köpüklü Türk kahvesi yapmak için bilmeniz gereken bazı püf noktalar olacaktır. Köpüklü Türk Kahvesi

Tarif: Köpüklü Türk Kahvesi

2) Vanilya, Kahve ile Buluşursa… Vanilyalı Türk Kahvesi

Vanilyanın pasta ve tatlılardan tanınan lezzeti ile kahvenin enfes aroması birleştiğinde ortaya güzel bir ikili çıkacaktır. Kahvesine ek lezzet katmak isteyenler için ideal bir tarif olabilir. Vanilyalı Türk Kahvesi

Tarif: Vanilyalı Türk Kahvesi

3) Portakalı Soydum, İçine Kahve Koydum Portakal Kabuğunda Türk Kahvesi

Son zamanlarda ünlenen tariflerden bir tanesi de portakal kabuğunda pişirilen Türk kahvesidir. Portakal kabuğundaki aromayla kahvenin birleşimi ortaya yepyeni bir lezzet doğurur. Portakal Kabuğunda Türk Kahvesi

Tarif: Portakal Kabuğunda Türk Kahvesi

4) Bir Mutluluk Geçidi: Nutellalı Türk Kahvesi

Nutella çikolatasının verdiği mutlulukla kahvenin lezzeti ortak bir noktada birleşince ortaya daha önce hiç tadılmamış bir tarif çıkar. Kahvesini çikolatasız içemeyenler için cazip bir tarif olacaktır. Nutellalı Türk Kahvesi

Tarif: Nutellalı Türk Kahvesi

Enfes kokulu Türk kahvesi tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sabah Böreği Tarifi

Sabah Böreği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fransız Tart (Eğitimden Aldığım Bilgilerle) Tarifi

Fransız Tart (Eğitimden Aldığım Bilgilerle)

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çocuklara Sabah Sandeviç Tarifi

Çocuklara Sabah Sandeviç

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Avrupai Sabah Kahvaltısı Tarifi

Avrupai Sabah Kahvaltısı

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Soğuk Kahve Tarifi

Soğuk Kahve

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Soğuk Kahve Tarifi

Soğuk Kahve

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kahve Sunumu Tarifi

Kahve Sunumu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Soğuk Kahve Tarifi

Soğuk Kahve

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Soğuk Kahve Tarifi

Soğuk Kahve

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri