Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah Noktalar Nasıl Geçer? Tarifi

Siyah Noktalar İçin Kesin Çözüm Önerileri

Siyah noktalar, kadın ya da erkek fark etmeksizin farklı yaş grubundan birçok insanın sıklıkla karşılaştığı cilt problemleri arasında yer alır. Özellikle yağlı ciltlere sahip olanlarda daha çok görülen bu sorunun en belirgin şekilde kendini gösterdiği bölgeler burun, alın, çene, ve yanaklardır. Her ne kadar siyah nokta için ürünler kullanılarak var olan sorun giderilmeye çalışılsa da kısa sürede işe yarayan, etkisi daha uzun sürecek olan farklı yöntemler birçok kullanıcının ilgisini çeker.

Dış görünümüne özen gösteren birçok kişiyi ister istemez rahatsız eden bu cilt probleminden kurtulmak için, doğru temizlik ve bakım yöntemlerini aksatmadan uygulamak gerekir. Birçok kişinin şikayetçi olduğu siyah nokta anında çözüm sunacak kimi ürünlerle yok edilmek istense de kesin çözüm, cilt yapısına uygun doğru ürünleri düzenli kullanmaktır. Hatta bazı durumlarda profesyonel yardım almak siyah nokta çözümü için en doğru karar olacaktır.

Siyah Nokta Nedir?

Yüz bölgesinde genelde en fazla burunda yer alarak adeta bir çilek görünümüne neden olan siyah noktalar, cildin alt katmanlarında bulunan fazla yağın zamanla cilt yüzeyindeki ölü tabaka ve kirlerin birleşimiyle ortaya çıkan bir cilt problemidir.

Yani siyah nokta ve gözenekler arasında sıkı bir bağlantı bulunur. Gözenekler yeterince temizlenmediği takdirde siyah nokta oluşumu kaçınılmazdır. Vücudun sırt ve omuz gibi farklı bölgelerinde de görülebilen siyah noktalar, çoğunlukla yüzde kendisini gösterdiği için genelde yüz temizliğine yönelik ürün ve yöntemler geliştirilmiştir.

Bugün birçok siyah nokta maskesi kullanıcılar tarafından tercih edilerek sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Maske kullanımı işe yarasa da öncelikle soruna neden olan etkenler tespit edilmeli ve siyah nokta oluşumu baştan engellenmelidir. Siyah nokta yüz temizleme adımı aksatılmadığı takdirde azalma gösterecektir. Temizlemenin yeterli gelmediği durumlarda siyah nokta yüz maskesi kullanılarak giderilebilir.

Siyah Noktalar Nasıl Geçer

Siyah Nokta Neden Oluşur?

Cilt gözenekleri tıkalı olduğunda fazla yağ dışarı atılamaz ve bu da siyah noktalara, sivilcelere ve kapalı komedonlara neden olur. Hormonların en fazla değişime uğradığı ergenlik dönemi, cildin normale oranla daha fazla yağ salgılamasına sebebiyet vererek, siyah nokta artışında önemli rol oynayan bir faktördür. Siyah nokta ve sivilce özellikle bu dönemde artış gösterir. Siyah noktalar yalnızca ergenlik döneminde değil, farklı yaş aralıklarında da görülebilir.

Yanlış beslenme, cilt yapısına uygun olmayan ürün kullanımı, uzun süreler güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak ve en önemlisi cilt temizliğini aksatmak siyah nokta oluşumunun en büyük nedenleri arasında yer alır.

Tüm bu etkenlerin göz ardı edilmesi halinde siyah nokta ve lekeler kaçınılmaz olacaktır. Özellikle fondöten ve pudra gibi cilt yüzeyini kaplayan ürünlerin kullanımı, hatta sonrasında cildin yeterince temizlenip bu ürünlerden arındırılmaması siyah nokta oluşumunu tetikler.

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Önlem alınmadığı taktirde çoğalan ve sivilce oluşumuna zemin hazırlayan siyah noktaları gidermek için birçok yöntem bulunur. Cilt temizliğini düzenli devam ettirmenin yanı sıra, siyah nokta temizleyicisi özel ürünleri belirli aralıklarla uygulamak sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Cilt tipine uygun olarak seçilmiş bir temizleyiciyle cilt temizlenmelidir. Siyah nokta tonik kullanımıyla da hafifletilebilir. Fazla yağın ciltten arındırılmasına yardımcı olan tonikler, aynı zamanda cildi nemlendirici aşamasına da hazırlayacaktır. Nemlendirici seçiminde cildin ihtiyacına yönelik ürün tercihi önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenlemeye yardımcı olacak içerikler, siyah nokta engelleme adımında önemli rol oynar.

Piyasada kolaylıkla bulunan siyah nokta bantları en çok tercih edilen temizleme yöntemlerinden biridir. Genellikle banyodan sonra açılmış ve gevşemiş gözeneklerin üzerine uygulanması tavsiye edilen bu bantlar, içeriklerindeki özel maddelerle siyah noktaları kendine çekerek toplar. Siyah nokta siyah maske gibi son dönemde popüler olan kuvvetli maskeler sayesinde de giderilebilir. Siyah maske cilt üzerine uygulandıktan sonra belli bir süre beklenerek ciltten soyularak çıkartılır. Soyma işlemi sırasında cilt yüzeyindeki siyah noktaların da çıkması sağlanır. Piyasada kendine yer bulan ve oldukça rağbet gören siyah nokta vakumlama aletleri de sorunlu bölgelerin vakumlanarak cildin temizlenmesine yardımcı olmaya çalışır.

Siyah Nokta Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Siyah noktalar tedavi edilirken sorunun ne kadar şiddetli olduğuna bakılır. Bazı durumlarda kişinin kendi başına uygulayacağı yöntemler yeterli olmaz ve siyah nokta lazer tedavisi gerektirebilir. Kişinin evde denediği siyah nokta temizleme işlemleri sorunu çözmüyorsa muhakkak bir uzmandan yardım alınmalıdır. Tedavi sırasında problemin derecesine göre tıbbi cilt temizleme ve kimyasal peeling yapılabileceği gibi, meyve asitleri içeren özel losyonlar ve salisilik asit içeren nemlendiriciler de kullanılabilir. Tedavi boyunca kullanılan siyah nokta kremi siyah noktaların tekrarlamamasını sağlayacak özel bileşenler içerir.

Siyah nokta peeling işlemi ile büyük ölçüde azaltılabilir. Peeling, cilt yüzeyinde biriken ölü tabakanın giderilmesine yardımcı olur. Kişinin evde uygulayacağı basit peeling işleminin yeterli olmaması halinde, uzman eşliğinde yapılması gereken kimyasal peeling devreye girer. Kimyasal peeling işleminde hedef, cilt yüzeyindeki ölü tabakanın giderilerek alttaki sağlıklı dokunun yüzeye çıkmasını sağlamaktır. Siyah nokta tedavisinde öncelikle cilt fazla yağ ve kirden arındırılır. Sonrasında gözeneklerin açılmasına yardımcı olacak ve siyah noktaların kolayca temizlenmesini sağlayacak ürünler cilde uygulanır.

Siyah Nokta Nasıl Sıkılır?

Birçok kişi kötü bir görünüme neden olan siyah noktalardan kurtulmak için bilinçsizce cilde zarar veren yollara başvurur. Siyah nokta sıkma işlemi steril bir ortamda doğru gereçlerle yapılmadığı taktirde var olan sorunun artmasından başka bir işe yaramayacaktır. Tırnaklar yerine siyah nokta temizleme aleti gibi soruna özel gereçlerin kullanılması cilt yüzeyinde çukur ve benzeri izlerin kalmasını engelleyecektir.

Sıkma işlemi, zorunlu olmadıkça kimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Yine de bu yola başvurulacaksa siyah nokta izleri gibi problemlerin yaşanmaması için sıkmadan önce cilt yağ ve kirden arındırılmalı, eldiven kullanılmalı ve siyah noktaların kolayca çıkabilmesi için birkaç dakikalık buhar banyosu yapılmalıdır.

Siyah nokta çıkarmak için özel olarak geliştirilen birtakım ürünler kullanıcıların işini kolaylaştıracaktır. Bunlardan biri olan siyah nokta cımbızı kolaylıkla sterilizasyonu sağlanabilen bir gereç olduğundan enfeksiyonların önüne geçecektir. Siyah nokta sıkılırken cilde fazla basınç uygulamamak ve cilt dokusunu ezmemek gerekir.

Ev İmkanlarıyla Siyah Nokta Çözümü

Evde bulunan malzemelerle siyah noktalardan kurtulmak mümkün olabilir. Doğal ürünlerle siyah nokta için maske tarifleri birçok kişinin sıklıkla uyguladığı yöntemler arasında yer alır. Seçilecek malzemenin arındırıcı ve cilt sıkılaştırıcı özelliği olmalıdır. Gözenek sıkılaştırıcı özelliğiyle bilinen ve birçok maskenin vazgeçilmezleri arasında yer alan limon da bunlardan biridir. Siyah nokta limon ve bal karışımı bir maske ile azaltılabilir. Limon kir ve yağ tabakasını çözerken, bal antiseptik özelliğiyle cildin temizlenmesini sağlayacaktır.

Siyah nokta karbonat kullanımıyla da giderilebilir. Yapımı son derece basit olan karbonat maskesi gözenekleri tıkayan kiri ve fazla yağı ciltten uzaklaştırır. Karbonatı cilde tutunmasını sağlayacak bir kıvama gelecek şekilde suyla karıştırmak yeterlidir. Siyah noktaların yoğunluğuna göre bu maskenin haftada bir iki kez yapılması yeterli olacaktır. Görüldüğü üzere, şiddetli olmayan durumlarda siyah nokta bitkisel ürünlerle kolaylıkla temizlenebilir.

Siyah Nokta Temizleme Yöntemleri

Siyah noktaların cilt üzerindeki yoğunluğuna göre tercih edilecek birçok tedavi süreci vardır. Bitkisel malzemelerle hazırlanan siyah nokta kürü gibi doğal seçenekler, cildini kimyasal malzemelerle yormak istemeyenler için iyi bir tercihtir.

Siyah nokta elma sirkesi gibi malzemelerle temizlenebilse de bu işlem sonrasında cildi muhakkak güneşten korumak gerekir. Suyla seyreltilen elma sirkesi sorunlu bölgelere uygulanır, bir süre bekletildikten sonra cilt bol suyla temizlenir.

İlginç gelse de siyah nokta diş macunu kullanılarak da temizlenebilir. Burada önemli olan nokta beyazlatma özelliğine sahip, jel yapıdaki bir ürün tercihinde bulunmaktır. Öncesinde ciltte hassasiyet testi yapmak ise kesinlikle atlanmamalıdır. Temiz ve kuru cilde, sorunun olduğu bölgelere macun sürülür ve kuruması beklenir, ardından bol suyla temizlenir. Genellikle siyah nokta hapı olarak adlandırılan kimi ilaçların ise kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? (Videolu)

Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? (Videolu)

16 Kişi ve üstü kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Siyah Zeytin Tarifi

Siyah Zeytin

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Siyah Makarna Tarifi

Siyah Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Siyah Zeytin Tarifi

Siyah Zeytin

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Siyah Fasulye Yemeği Tarifi

Siyah Fasulye Yemeği

1-2 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Siyah Dut Reçeli Tarifi

Siyah Dut Reçeli

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Siyah Beyaz Kurabiyeler Tarifi

Siyah Beyaz Kurabiyeler

10-12 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zeytin (Siyah) Yapılışı Tarifi

Zeytin (Siyah) Yapılışı

8-10 kişilik, 3 saat Hazırlık, Pişirme yok
Siyah Nohut Salatası Tarifi

Siyah Nohut Salatası

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri