Tatlı Patates Nerede Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patates Nerede Bulunur? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Patatesin En Tatlı Hali: Tatlı Patates

Dünyada en önemli besin ürünleri arasında yedinci sıraya sahip olan tatlı patates, fakir topraklarda yetişebilmesi, 3 ile 6 ay arasında güneşli iklime sahip olan her coğrafyaya uyum sağlayabilmesi ve hem köklerinin hem de yapraklarının yenebilmesi açısından özel bir besindir.

Şekeri içeriği yüksek olduğundan dolayı tatlı patates olarak adlandırılan sebze en çok Çin’de yetişir. Dünyada tatlı patates üretimi yıllık 180 milyon tondur ve bu miktarın neredeyse yarısı Çin tarafından karşılanır. Yüksek şeker içeriği şeker pancarının muadili olarak şeker üretimi yapan firmaların dikkatini çekmektedir. Kabuk ve kalibrasyon artıkları da yüksek besleyici değere sahip hayvan yemi ve alkol yapımında kullanılarak değerlendirilir.

Tatlı patates organik tarım dışında hiçbir şekilde üretimi yapılamayan bir sebzedir. Klasik tarım metotları ile üretimi yapıldığında lezzeti ve aromasını kaybeder. Organik beslenmenin büyük önem taşıdığı günümüz toplumunda tatlı patates her geçen gün değer kazanmaktadır.

patatesin en tatlı hali

Tatlı Patates Nedir?

Convolvulaceae familyasının bir üyesi olan tatlı patates, nişastalı ve şeker oranı yüksek olan yumruları yenen bir sebze çeşididir. Bilinen patatesten farklı bambaşka bir sebze olan tatlı patatesin filiz ve yaprak kısımları da yenir. Patatesin ise yumru kısmı haricinde hiçbir bölümü yenmez. Bu bölümlerinin dışında toksin madde içeren patates zehirleyicidir.

Tatlı patates iç kısmı ve kabuk kısmının renklerine göre çeşitlere ayrılır. Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Beta karoten açısından en zengin tatlı patates türü ise iç kısmı turuncu renkli olan çeşididir. Türkiye’de yetiştirilen tatlı patates çeşitleri genel olarak içleri beyaz ya da sarı renkte olan çeşitlerdir.

Tatlı Patates Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda şeker ve nişasta içermesine rağmen tatlı patates şeker hastalığı için faydalı bir besindir. Kan şekerini dengelemede vücuda yardımcı olur. Düşük glisemik indeks değerine sahiptir ve bu yüzden kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Kan şekerinin uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlayan tatlı patates açlık hissini önler. Kilo vermeye yardımcı olur. Tatlı patates diyet yapanların beslenme programlarında tok tutucu etkisi ve kan şekerini düzenlemesi nedeniyle sıklıkla yer alır.
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Özellikle prostat, cilt ve karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Antioksidan bir bileşen olan beta karoten içeriği vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı mücadelesini destekler.
  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ile karaciğer ve göz hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynar.
  • Yüksek oranda lif içeren tatlı patates sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler ve kolesterolü düşürmede etkindir. İçeriğinde yer alan demir ve magnezyum demir eksikliği anemisinde, cilt ve romatizmal sorunların tedavisinde etkilidir.

tatlı patates faydaları

Tatlı Patates Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Tatlı patatesin 100 gramı 86 kalori içerir. Vücutta A vitaminine çevrilen beta karoten açısından zengin bir sebzedir. Kendine özgü bir nişasta yapısına sahip olan tatlı patates içeriğinde yer alan beta karotenden dolayı havuç ile bal kabağı arasında bir lezzete sahiptir.

C vitamini, A vitamini, B 6 vitamini başta olmak üzere B kompleks vitaminleri içeren tatlı patateste yüksek oranda lif bulunur. Potasyum, fosfor, bakır ve manganez açısından da zengin olan tatlı patatesin 100 gramı günlük A vitamini ihtiyacının tamamını ve günlük C vitamini ihtiyacının ise neredeyse yarısını karşılar.

Ek besin alma döneminde tatlı patates bebeklere verilir mi? Organların ve vücut fonksiyonlarının büyüme ve gelişiminde önemli rol oynayan A vitamini içeriği, alerjen yapıda olmaması ve kolay sindirilmesi nedeniyle tatlı patates bebek beslenmesinde önerilen en önemli besin maddelerinden biridir.

Tatlı Patates Nerede Bulunur?

Anavatanı Güney Amerika’nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin’de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya’da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay’da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tatlı patates sel, tayfun gibi doğal afetler sonucu yaşanan ürün kayıplarına karşı güvenilir ve çok hızlı tamamlayıcı yedek bir ürün olması nedeniyle özellikle Filipinler, Vietnam, Kore, Çin ve Japonya gibi Asya ülkelerinde oldukça popüler bir sebzedir. 15. Ve 16. yüzyıllarda Portekiz sömürgecilerinin etkisi ile Afrika’ya ve tüm dünyaya yayılan bir besindir.

tatlı patates nerede bulunur

Tatlı Patates ile Ne Yapılır?

Organik beslenme tüketenlerin dikkatini çeken tatlı patates faydaları ile büyüklerin içeriğinde yer alan şeker nedeniyle de çocukların beğenisini kazanan bir sebzedir.

Bu sebze ile ilgili en sık sorulan soru ise tatlı patates ile neler yapılır, sorusudur. Salatası, çorbası, püresi, garnitürü, püresi, közlemesi, kızartması, fırınlaması ve daha birçok farklı yemeği yapılan tatlı patatesin kabukları yıkanarak soyulmadan yenebilir.

Buharda pişirildiğinde ya da haşlandığında vitaminlerini kaybetmediği için besin değeri açısından özel bir besin olan tatlı patates çocuk beslenmesinde güvenle kullanılır. Normal patates ile yapabileceğiniz tüm yemeklerde tatlı patatesi de kullanabilirsiniz.

Tatlı patatesin besin değerlerini kaybetmeden önerilen en lezzetli pişirime şekli kabuklarını soymadan yaklaşık bir santim büyüklüğünde doğranarak haşlanmasıdır. Haşlanan tatlı patatese karanfil, öğütülmüş muskat ve tarçın ekleyerek besin değerini daha da arttırabilir ve lezzetlendirebilirsiniz. Ya da haşladığınız tatlı patateslere biraz zeytinyağı ekleyerek de besin değerini arttırabilirsiniz.

tatlı patates ile ne yapılır

Tatlı Patates Fiyat Bilgisi

Büyük alışveriş merkezlerinde, organik besin satan dükkânlarda ve büyük manavlarda tatlı patatesin kilogram fiyatı 15 lira ile 35 lira arasında değişiklik gösterir. Türkiye’de çok fazla bilinmeyen bir sebze olan tatlı patates yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir.

Peki,tatlı patates nereden alınır? Ülkemizde yeni yeni sebze reyonlarında görülmeye başlanan tatlı patates fiyatları yüksek olduğu için pek talep edilmemektedir. İthal bir sebze olduğu için fiyatı yüksek olan tatlı patatesin yerli üretimi oldukça azdır.

Tatlı patatesin ortalama yetişme süresi dört aydır ve bir dekar alan için ortalama 3 bin adet tatlı patates tohumu ekilir. Tatlı patates tohumu fiyatları tanesi 10 ile 30 kuruş arasında değişmektedir.

tatlı patates fiyat bilgisi

Fark Yaratan Tatlı Patates Tarifleri

1) Bir Fırın Tepsisinin İçinde Minnoş Tatlı Patateslerle Mutluluğa Yelken Açın

Hayatımıza birden bire giren tatlı patatesin baharatlar eşliğinde hazırlanan fırınlanmış hali, hem görünümü hem de besleyici değeri ile çocuklarınızın kalbini kazanır. Sarımsak, zeytinyağı ve baharat eklenerek hazırlanan parmak patatesleri düşük kalorisi ile suçluluk hissetmeden tüketebilirsiniz. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde hatta ikindi çaylarında misafirlerinize ikram edebileceğiniz fırında baharatlı tatlı patates lezzeti ile sofralarınızı şenlendirir. Fırında Baharatlı Tatlı Patates

Tarif: Fırında Baharatlı Tatlı Patates

2) Tatlı Patates Tatlısı ile Misafirlerinizin Gönlünü Fethedin

İçeriğinde yer alan doğal şeker nedeniyle şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltan tatlı patates ile muhteşem bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Bisküvi, süt, şeker ve ceviz ile zenginleştirilen patates tatlısı ile ara öğünlerinizi tatlandırabilir misafirlerinize farklı bir tatlı seçeneği sunabilirsiniz. Tatlı Patates Tatlısı

Tarif: Tatlı Patates Tatlısı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (5)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Tatlı Patates Tostu Tarifi

Tatlı Patates Tostu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tatlı Patates Graten Tarifi

Tatlı Patates Graten

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tatlı Patates Tarifi

Fırında Tatlı Patates

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tatlı Patates Tarifi

Fırında Tatlı Patates

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Fırında Baharatlı Tatlı Patates Tarifi

Fırında Baharatlı Tatlı Patates

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tatlı Kırmızı Patates Kurabiyesi Tarifi

Tatlı Kırmızı Patates Kurabiyesi

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri