Taze Sebze Meyve Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası

Taze Sebze Meyve Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası Tarifi

Manavda Pazarda En İyi Meyve Sebze Nasıl Seçilir?

Sağlıklı bir beslenme programı için tüketilecek sebze ve meyvelerin kalitesi, üretim aşaması ve evde muhafaza koşulları büyük önem taşır. Vitamin ve mineral kaynaklarından en iyi şekilde faydalanmak için sebze ve meyve seçerken bazı kriterlere dikkat etmek gerekir.

Mevsiminde meyve sebze tüketilmesi, vücut direnci için daha etkili olacaktır. Şimdi sizlere bu yazımızda markete yahut pazara gittiğinizde, hayat kurtaran bilgileri sunacağız. Sebze meyve seçerken bilmeniz gerekenler bu sayfada toplandı. İşte o sağlıklı ve pratik bilgiler!

manada pazarda en iyi sebze

Sebze Meyve Nasıl Seçilir? İhtiyacınız Olan Püf Noktaları!

Her sebzenin ve meyvenin kendine has renk ya da dokusu vardır. Bu kriterler ise besinlerin tazeliği hakkında bilgi verir. Listemizdeki bilgilerden yola çıkarak sebze ve meyve nasıl seçilmelidir sorusuna yanıt bulalım!

Sebzeler için:

  • Salatalık alırken, koyu yeşil renkli olmasına dikkat ediniz. Yumuşak ve çok biçimsiz olanlar lezzetli salatalık değildir.
  • Soğan seçerken, kuru ve sert olmasına özen göstermelisiniz. Yumuşak soğanlar çürümeye hazır türdendir. Kabuklarının, soğan üzerinde olması önemlidir.
  • Patatesin ise sert ve filizlenmemiş olması gerekir. Çevresinde minik yeşil filizler çıkan patatesleri almamalısınız. Bu tür patateslerin çürümesi an meselesidir.
  • Lahana seçmek istediğinizde yapraklarının sert ve kapalı olmasına dikkat edebilirsiniz. Üzerine çürük olanları almamalısınız.
  • Yeşil fasulye alırken, ince ve uzun olanları seçebilirsiniz. İri taneleri olan fasulyeler biraz sert olabilir.
  • Havucun ise parlak ve turuncu olması gerekiyor. Solgun renkli havuçları almaktan kaçının.
  • Domateslerde ise dikkat etmeniz gereken detay, orta sertlikte olmasıdır. Çok sert olanların içi beyaz çıkabilir. Fazla yumuşak olanlar ise bozulmaya hazırlanan domateslerdir.
  • Brokoli alırken sarı yapraklara sahip olanları, alışveriş sepetinize eklememelisiniz. Koyu yeşil yaprakları olan brokoliler taze ve doğaldır.
  • Turp alışverişinizde çok yarık ve yumuşak olanları almamanız tavsiye edilir. Yumuşak olanların tüketim ömrü çok kısadır ve eve geldiğinde çürümeye başlayabilir.
  • Limon alırken kabuğunun ince olmasına özen göstermelisiniz. Lekeli kabuklara sahip olan limonları almanız önerilmez.
  • Patlıcan seçerken de dikkatli davranmalısınız. Patlıcanın kabuğunun parlak ve pürüzsüz olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca elinizle bastırdıktan sonra eski haline dönüyorsa o patlıcanı alabilirsiniz.
  • Hassas olunması gereken bir sebze de mantardır. Mantar zehirlenmesine karşı çok temkinli olmak gerekir.
  • Renginin beyaza yakın olmasına özen gösterilmelidir. Güvenilen yerlerden alışveriş yapılmalıdır.
  • Marul, maydanoz ve nane gibi yeşillikleri alırken buketin canlı durmasına özen göstermelisiniz. Çok çamurlu yeşil sebzeleri almaktan kaçının. Bakteri üreme ihtimali çok yüksektir.

Meyveler için:

  • Muz alırken kabuğunda leke olanları tercih etmemelisiniz. Orta olgunluktaki muzların tadı dilediğiniz gibi olmaktadır. Kabuğu yeşil olanların henüz tüketim dönemi değildir. Sarıya yakın ve hafif yumuşaklıktaki muzları satın alabilirsiniz.
  • Armut seçerken kabukları sert gelebilir. Bu durum sizi yanıltmasın birkaç gün içinde olgunlaşmaya devam edecektir.
  • Eriklerin ise çatlak olanlarını almamalısınız. Yarılan ve çatlayan eriklerin şekerlenmesi yakındır. Daha uzun ömürlü erikler için yarasız olanları tercih edin.
  • Portakal seçmek istediğinizde kabuklarının ince yapılı olması gerekir. Turuncu renkteki portakalları rahatlıkla alabilirsiniz.
  • Çilek aldığınızda ise kokulu ve tam renginde olmasına dikkat ediniz. Beyaz renk geçişleri olan çilekler henüz olgunlaşmamıştır.
  • Nar seçerken de renkten anlayabilirsiniz. Rengini kaybeden ve birkaç çatlak oluşan nar, bayatlamaya yakın dönemdedir. Bu nedenle narın kırmızı kabuklu ve parlak olanını seçmelisiniz.

Sebze Meyve Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası

1) Sebze ve meyve alışverişine çıktığınızda ihtiyacınız kadar ürün alırsanız, her zaman daha taze besinler tüketebilirsiniz.

2) Taze ve sağlıklı şekilde beslenmek için alınan sebze ya da meyvenin mutlaka etiketine bakın. Bazı marketlerde paketler halinde satılan ürünler bulunur. Bu ürünlerin ambalaj tarihine dikkat ederek paketinizi seçebilirsiniz. Eğer ambalaj tarihi çok uzak bir tarihte ise; market görevlilerine bu durumu bildirin.

3) Tek yönlü alışveriş yapmamalısınız. Her sebze ve meyveden az da olsa faydalanmalısınız. Salatalar için bol çeşit alabilirsiniz. Meyse saatlerinde ise her gün için bir meyve alabilirsiniz.

4) Alacağınız meyve ya da sebzenin bulunduğu ortamda çöp gibi istenmeyen nesneler varsa, bu noktadan alışveriş yapmamalısınız. Sağlıklı şekilde muhafaza edilen sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz.

5) Mutlaka mevsim meyve ve sebzelerini almaya çalışmalısınız. Her mevsimde taze lezzetler için kısa zaman aralıkları ile pazara veya markete uğrayabilirsiniz.

Mevsiminde Sebze Meyve Tüketmek Neden Önemli?

Vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde çalışması için; düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Sağlık söz konusu olduğunda uzmanlar öğünlere sebze meyve gibi besinlerin eklenmesini vurgular. Salatada veya yemeklerde kullanılan sebzeler, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Öğünlerinizde sebze ve meyve eklediğinizde oluşacak etkilere göz atalım:

  • Katı gıdaya geçiş döneminden sonra çocuklar için her açıdan sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Gelişimi olumlu yönde etkiler. Kas ve kemik sağlığının gelişmesini destekler.
  • Sebze ve meyveler en iyi vitamin kaynaklarıdır. Hormonsuz ve doğal olan tüm besinler kalp sağlığını koruduğu gibi bağışıklık dostu olarak da dikkat çeker.
  • Vücudun ihtiyacı olan enerji, sebze ve meyve tüketerek alınabilir. Potasyum ve demir kaynağı besinler enerji kaynaklarıdır.
  • Kansızlık gibi problemlerle uğraşmak istemiyorsanız; demir içeren yeşil sebzeleri tüketebilirsiniz.
  • Kış soğuklarından korunmak ve hastalıklardan uzak kalmak için, kış meyveleri ağırlıklı tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Öğünlere eklenen meyveler, bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Böylece sindirim sistemi daha hızlı çalışır ve kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların riski ortadan kalkar.
  • Tek yönlü beslenmek yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek obeziteye karşı alınan bir önlemdir. Buna bağlı olan birçok hastalık da önlenebilir.
  • Gebelik döneminde tüketilen sebze meyve gibi besinler, hamilelik sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Annenin vücut direncini koruduğu gibi bebeğin gelişimini de en iyi şekilde devam ettirir.
  • Gebelik döneminde düşük riski yaşamamak için folik asit kaynağı sebzelerin tüketilmesi gerekir. Brokoli, lahana gibi. Bu sebzeler annenin sağlığını korur ve bebeğin tutunmasını güçlendirir.
  • Kansızlığa bağlı hastalıklardan uzak kalmak için demir içeren sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Genel olarak konuyu özetlemek gerekirse; daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın şifresi sebze ve meyve tüketimine bağlıdır.

Detaylı bilgi için: Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketimi Neden Önemli?

Sebze Meyve Arasındaki Farklar – Ayırt Edici Özellikleri

Manava veya markete gittiğinizde buzdolabınızı en sağlıklı hale getirmek için bazı seçimler yaparsınız. Biraz sebzeden biraz da meyveden alarak, öğünlerinizi lezzetlendirirsiniz. Yıllardır alışkanlık haline gelen kültürle alışveriş yaparsınız. Yemek yapılanlar sebze, tatlı olanlar meyve olarak hatırlarsınız. Bu durum aslında bildiğinizden daha farklı bir boyuttadır. Biyolojik açıdan incelendiğinde, sebze ve meyve arasındaki farklar şu şekilde ifade edilir:

  • Biyolojik araştırmalara göre çekirdeğe sahip besinler meyve olarak kabul edilir.
  • Meyvenin biyolojik bir tanımı varken sebzenin tam anlamı ile tanımı yoktur.
  • Meyve ve sebzeler soyut anlamda lezzetine göre sınıflandırılmaktadır.
  • Tatlı olan besinler genellikle meyve olarak bilinir. Tabi çekirdeği varsa gerçekten meyvedir.
  • Sebzeler ise yemeklik olarak diğer besinlerden ayrılır. Yemeği yapılan besinlerin sebze olarak adlandırılması yaygın bir anlayıştır.

Detaylı bilgi için: Domates Meyve mi Sebze mi? Sebze Bildiğimiz 10 Meyve

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mücver Yapımı Ve Püf Noktası Tarifi

Mücver Yapımı Ve Püf Noktası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kabak Yemeği ( Püf Noktası İle) Tarifi

Kabak Yemeği ( Püf Noktası İle)

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Taze Meyve Hoşafı Tarifi

Taze Meyve Hoşafı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Püf Noktası İle Pastane Islak Keki Tarifi

Püf Noktası İle Pastane Islak Keki

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Meyve, Sebze Püresi Tarifi

Meyve, Sebze Püresi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Taze Meyve Hoşafı Tarifi

Taze Meyve Hoşafı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Karışık Taze Meyve Kompostosu Tarifi

Karışık Taze Meyve Kompostosu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Tarifler Geri
Videolar Geri