Taze Sebze Meyve Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası

Taze Sebze Meyve Nasıl Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası Tarifi

Manavda Pazarda En İyi Meyve Sebze Nasıl Seçilir?

Sağlıklı bir beslenme programı için tüketilecek sebze ve meyvelerin kalitesi, üretim aşaması ve evde muhafaza koşulları büyük önem taşır. Vitamin ve mineral kaynaklarından en iyi şekilde faydalanmak için sebze ve meyve seçerken bazı kriterlere dikkat etmek gerekir.

Mevsiminde meyve sebze tüketilmesi, vücut direnci için daha etkili olacaktır. Şimdi sizlere bu yazımızda markete yahut pazara gittiğinizde, hayat kurtaran bilgileri sunacağız. Sebze meyve seçerken bilmeniz gerekenler bu sayfada toplandı. İşte o sağlıklı ve pratik bilgiler!

manada pazarda en iyi sebze

Sebze Meyve Nasıl Seçilir? İhtiyacınız Olan Püf Noktaları!

Her sebzenin ve meyvenin kendine has renk ya da dokusu vardır. Bu kriterler ise besinlerin tazeliği hakkında bilgi verir. Listemizdeki bilgilerden yola çıkarak sebze ve meyve nasıl seçilmelidir sorusuna yanıt bulalım!

Sebzeler için:

  • Salatalık alırken, koyu yeşil renkli olmasına dikkat ediniz. Yumuşak ve çok biçimsiz olanlar lezzetli salatalık değildir.
  • Soğan seçerken, kuru ve sert olmasına özen göstermelisiniz. Yumuşak soğanlar çürümeye hazır türdendir. Kabuklarının, soğan üzerinde olması önemlidir.
  • Patatesin ise sert ve filizlenmemiş olması gerekir. Çevresinde minik yeşil filizler çıkan patatesleri almamalısınız. Bu tür patateslerin çürümesi an meselesidir.
  • Lahana seçmek istediğinizde yapraklarının sert ve kapalı olmasına dikkat edebilirsiniz. Üzerine çürük olanları almamalısınız.
  • Yeşil fasulye alırken, ince ve uzun olanları seçebilirsiniz. İri taneleri olan fasulyeler biraz sert olabilir.
  • Havucun ise parlak ve turuncu olması gerekiyor. Solgun renkli havuçları almaktan kaçının.
  • Domateslerde ise dikkat etmeniz gereken detay, orta sertlikte olmasıdır. Çok sert olanların içi beyaz çıkabilir. Fazla yumuşak olanlar ise bozulmaya hazırlanan domateslerdir.
  • Brokoli alırken sarı yapraklara sahip olanları, alışveriş sepetinize eklememelisiniz. Koyu yeşil yaprakları olan brokoliler taze ve doğaldır.
  • Turp alışverişinizde çok yarık ve yumuşak olanları almamanız tavsiye edilir. Yumuşak olanların tüketim ömrü çok kısadır ve eve geldiğinde çürümeye başlayabilir.
  • Limon alırken kabuğunun ince olmasına özen göstermelisiniz. Lekeli kabuklara sahip olan limonları almanız önerilmez.
  • Patlıcan seçerken de dikkatli davranmalısınız. Patlıcanın kabuğunun parlak ve pürüzsüz olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca elinizle bastırdıktan sonra eski haline dönüyorsa o patlıcanı alabilirsiniz.
  • Hassas olunması gereken bir sebze de mantardır. Mantar zehirlenmesine karşı çok temkinli olmak gerekir.
  • Renginin beyaza yakın olmasına özen gösterilmelidir. Güvenilen yerlerden alışveriş yapılmalıdır.
  • Marul, maydanoz ve nane gibi yeşillikleri alırken buketin canlı durmasına özen göstermelisiniz. Çok çamurlu yeşil sebzeleri almaktan kaçının. Bakteri üreme ihtimali çok yüksektir.

Meyveler için:

  • Muz alırken kabuğunda leke olanları tercih etmemelisiniz. Orta olgunluktaki muzların tadı dilediğiniz gibi olmaktadır. Kabuğu yeşil olanların henüz tüketim dönemi değildir. Sarıya yakın ve hafif yumuşaklıktaki muzları satın alabilirsiniz.
  • Armut seçerken kabukları sert gelebilir. Bu durum sizi yanıltmasın birkaç gün içinde olgunlaşmaya devam edecektir.
  • Eriklerin ise çatlak olanlarını almamalısınız. Yarılan ve çatlayan eriklerin şekerlenmesi yakındır. Daha uzun ömürlü erikler için yarasız olanları tercih edin.
  • Portakal seçmek istediğinizde kabuklarının ince yapılı olması gerekir. Turuncu renkteki portakalları rahatlıkla alabilirsiniz.
  • Çilek aldığınızda ise kokulu ve tam renginde olmasına dikkat ediniz. Beyaz renk geçişleri olan çilekler henüz olgunlaşmamıştır.
  • Nar seçerken de renkten anlayabilirsiniz. Rengini kaybeden ve birkaç çatlak oluşan nar, bayatlamaya yakın dönemdedir. Bu nedenle narın kırmızı kabuklu ve parlak olanını seçmelisiniz.

Sebze Meyve Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası

1) Sebze ve meyve alışverişine çıktığınızda ihtiyacınız kadar ürün alırsanız, her zaman daha taze besinler tüketebilirsiniz.

2) Taze ve sağlıklı şekilde beslenmek için alınan sebze ya da meyvenin mutlaka etiketine bakın. Bazı marketlerde paketler halinde satılan ürünler bulunur. Bu ürünlerin ambalaj tarihine dikkat ederek paketinizi seçebilirsiniz. Eğer ambalaj tarihi çok uzak bir tarihte ise; market görevlilerine bu durumu bildirin.

3) Tek yönlü alışveriş yapmamalısınız. Her sebze ve meyveden az da olsa faydalanmalısınız. Salatalar için bol çeşit alabilirsiniz. Meyse saatlerinde ise her gün için bir meyve alabilirsiniz.

4) Alacağınız meyve ya da sebzenin bulunduğu ortamda çöp gibi istenmeyen nesneler varsa, bu noktadan alışveriş yapmamalısınız. Sağlıklı şekilde muhafaza edilen sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz.

5) Mutlaka mevsim meyve ve sebzelerini almaya çalışmalısınız. Her mevsimde taze lezzetler için kısa zaman aralıkları ile pazara veya markete uğrayabilirsiniz.

Mevsiminde Sebze Meyve Tüketmek Neden Önemli?

Vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde çalışması için; düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Sağlık söz konusu olduğunda uzmanlar öğünlere sebze meyve gibi besinlerin eklenmesini vurgular. Salatada veya yemeklerde kullanılan sebzeler, bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Öğünlerinizde sebze ve meyve eklediğinizde oluşacak etkilere göz atalım:

  • Katı gıdaya geçiş döneminden sonra çocuklar için her açıdan sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Gelişimi olumlu yönde etkiler. Kas ve kemik sağlığının gelişmesini destekler.
  • Sebze ve meyveler en iyi vitamin kaynaklarıdır. Hormonsuz ve doğal olan tüm besinler kalp sağlığını koruduğu gibi bağışıklık dostu olarak da dikkat çeker.
  • Vücudun ihtiyacı olan enerji, sebze ve meyve tüketerek alınabilir. Potasyum ve demir kaynağı besinler enerji kaynaklarıdır.
  • Kansızlık gibi problemlerle uğraşmak istemiyorsanız; demir içeren yeşil sebzeleri tüketebilirsiniz.
  • Kış soğuklarından korunmak ve hastalıklardan uzak kalmak için, kış meyveleri ağırlıklı tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Öğünlere eklenen meyveler, bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Böylece sindirim sistemi daha hızlı çalışır ve kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların riski ortadan kalkar.
  • Tek yönlü beslenmek yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek obeziteye karşı alınan bir önlemdir. Buna bağlı olan birçok hastalık da önlenebilir.
  • Gebelik döneminde tüketilen sebze meyve gibi besinler, hamilelik sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Annenin vücut direncini koruduğu gibi bebeğin gelişimini de en iyi şekilde devam ettirir.
  • Gebelik döneminde düşük riski yaşamamak için folik asit kaynağı sebzelerin tüketilmesi gerekir. Brokoli, lahana gibi. Bu sebzeler annenin sağlığını korur ve bebeğin tutunmasını güçlendirir.
  • Kansızlığa bağlı hastalıklardan uzak kalmak için demir içeren sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Genel olarak konuyu özetlemek gerekirse; daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın şifresi sebze ve meyve tüketimine bağlıdır.

Detaylı bilgi için: Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketimi Neden Önemli?

Sebze Meyve Arasındaki Farklar – Ayırt Edici Özellikleri

Manava veya markete gittiğinizde buzdolabınızı en sağlıklı hale getirmek için bazı seçimler yaparsınız. Biraz sebzeden biraz da meyveden alarak, öğünlerinizi lezzetlendirirsiniz. Yıllardır alışkanlık haline gelen kültürle alışveriş yaparsınız. Yemek yapılanlar sebze, tatlı olanlar meyve olarak hatırlarsınız. Bu durum aslında bildiğinizden daha farklı bir boyuttadır. Biyolojik açıdan incelendiğinde, sebze ve meyve arasındaki farklar şu şekilde ifade edilir:

  • Biyolojik araştırmalara göre çekirdeğe sahip besinler meyve olarak kabul edilir.
  • Meyvenin biyolojik bir tanımı varken sebzenin tam anlamı ile tanımı yoktur.
  • Meyve ve sebzeler soyut anlamda lezzetine göre sınıflandırılmaktadır.
  • Tatlı olan besinler genellikle meyve olarak bilinir. Tabi çekirdeği varsa gerçekten meyvedir.
  • Sebzeler ise yemeklik olarak diğer besinlerden ayrılır. Yemeği yapılan besinlerin sebze olarak adlandırılması yaygın bir anlayıştır.

Detaylı bilgi için: Domates Meyve mi Sebze mi? Sebze Bildiğimiz 10 Meyve

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mücver Yapımı Ve Püf Noktası Tarifi

Mücver Yapımı Ve Püf Noktası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taze Meyve Hoşafı Tarifi

Taze Meyve Hoşafı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taze Meyve Hoşafı Tarifi

Taze Meyve Hoşafı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Karışık Taze Meyve Kompostosu Tarifi

Karışık Taze Meyve Kompostosu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Dikkat Sufle Tarifi

Dikkat Sufle

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Meyve Aşuresi Nasıl Yapılır? (videolu)

Meyve Aşuresi Nasıl Yapılır? (videolu)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri