Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketimi Neden Önemli?

Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketimi Neden Önemli? Tarifi

Doğru Zamanda Doğru Sebze:

Mevsiminde Sebze Tüketimi

Her şeyin bir zamanı var, der büyüklerimiz…

Doğanın sunduğu sebzeler ve meyvelerin de kendilerine has ekme ve mahsul verme takvimi var. Eğer yemeklerinizin tat ve besleyicilik açısından verimli olmasını isterseniz, bu takvime uygun beslenmek elbette yararınıza olacaktır. Sevdikleriniz ve özellikle aileniz için hazırlayacağınız yemeklerin malzemelerini mevsim sebzelerinden seçmeniz, sağlıklı ve dengeli beslenme için yeter de artar bile.

Yemek yaparken damak tadınızı da gözetin elbette, bu konuda kimse size karışamaz ama mevsiminde toplanıp sofralara ulaşmış bir sebzenin lezzeti her zaman bir başka olur. Bu durum yemek yaparken kullanacağınız ürünlerin kalitesini azaltmayacağı gibi, çeşitlilik sağlayacak tarifler seçmenizi de sağlayabilir. Sofranıza; mevsiminde toplanmış, taze ve besleyici gıdalar koyarak, çocuklarınızı ideal biçimde besleyebilmeniz oldukça kolaylaşır. Yemek kültürümüzde de yoğun olarak hissedilen mevsiminde kullanım sayesinde büyüklerinizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha fark edebilirsiniz.

Mevsiminde Sebze Tüketimi

Doğallık Mühim: Sebzeleri Mevsiminde Tüketmenin İncelikleri

Günümüz dünyasında her şeye ulaşmak kolaylaşmış durumda. Besinler de buna dahil. Seralar sayesinde her mevsim farklı türden sebzeyi sofralarda görmek mümkün. Fakat beslenmeye özen gösteriyorsanız, sebzelerin lezzetini ve tazeliğini hissetmeniz için mevsiminde almayı tercih edebilirsiniz.

Domates, biber ya da bezelye gibi yemeklerde sık kullanılan sebzeleri mevsiminde tüketmenin yanı sıra, yılın diğer aylarına saklamak için dondurma ve kurutma gibi seçeneklerden yararlanılabilir. Bahar ve yaz aylarında bollaşan bu ve benzeri sebzeler, mevsiminde hem leziz olur, hem de uygun fiyata alınıp derin dondurucularda saklanabilir. Evde tasarrufa katkı sunmak için bundan iyi fırsat bulamazsınız.

Doğallığı her daim ön plana çıkarıyorsanız, sebzeleri hem vaktinde tüketmek hem de diğer mevsimlere saklamak için çeşitli yöntemleri kullanmak ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayacaktır. Bunu yaparken elbette mevsimin getirdiği özellikleri de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin kışın soğuklardan korunmak için kış sebzelerinin vücudu dinç tutan türlerini tüketmeniz yararlı olacaktır. Bu gibi önemli ayrıntılar, doğanın sizlere sunduklarının ne kadar değerli olduğunu gözler önüne serer.

Mevsiminde Sebze Tüketimi

Hangi Sebze ve Meyve Hangi Mevsimde Yenir?

Geldik en önemli konuya…

Sebzeler ve meyveler, yılın farklı bölümlerinde hasat edilebildiklerinden, mevsim sebze meyve takvimi ve vakit çizelgesi yaparak aklınızda tutmanız kolaylaşır.

  • Yemeklerin olmazsa olmazı domates yazın başından, sonbaharın bittiği ve kışın göründüğü aylara kadar sofralarda en taze haliyle yerini alır. Domates olmadan nasıl yemeklerime tat katacağım diyorsanız, panik yapmaya hiç gerek yok. Konserveler ile lezzetli yemeklerinizde domates tadı sizleri sene boyunca hiç bırakmaz. Biberler de yine yazın başlayıp sonbahar içinde noktalanan mevsimlik süreçleriyle salatalarda ve yemeklerde taze olarak tüketilebilir.
  • Salatalıklar ilkbaharın son demlerinde başlayıp sonbahara dek özellikle salata tariflerini zenginleştirir.
  • Yazın başından sonbaharın sonuna kadar bulabileceğiniz patlıcanlar da birçok farklı yemek çeşidi yapabilmenize imkan tanır.
  • Brokoli, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, kereviz ve pancar gibi sebzeler, kış aylarında en taze halleriyle sofralarınıza bereket katacaktır.
  • Meyveleri mevsiminde yemek hem vitaminlerinden hem de lezzetlerinden en iyi biçimde yararlanabilmenizi sağlar.
  • Şeftali, kiraz, kayısı ve karpuz gibi yaz meyvelerini sıcak günlerde bolca tüketebilir, portakal ve mandalinayı ise kışın vitamin deposu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Mevsim sebze ve meyveleri yediklerinizden tat alabilmenizi sağlarken besin değerleriyle de göz doldurur.

Mevsiminde Sebze Tüketimi

Mevsim Sebzeleri Nasıl Seçilir?

Mevsiminde sebze ve meyve yemenin keyfini en iyi biçimde yaşamak için önce doğru ürünleri seçmeniz gerek, değil mi? Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • Domates seçerken en önemli nokta olgun olmasıdır. Kokusu güzel domatesler olgunlaşmış ve lezzetli olurlar.
  • Doğru patlıcanı seçerken de kahverengi lekeleri bulunmayan pürüzsüz olanları seçmeniz yararınıza olur.
  • Taze fasulye de zaten adı üstünde, taze ve kırıldığında çıtır çıtır olduğunu hissedebileceğiniz ürünler olmalı.
  • Bamyaların parlak olmalarına özen göstermeniz, bezelyelerin ise renklerinin çok koyu ya da çok açık olmamasına dikkat etmeniz önemlidir.
  • Brokolide canlı görünümdeki yapraklar iyi bir seçim yapmanız için gerekli kriterleri sunar.
  • Kuşkonmazlarda da ucunun kapalı olması daha taze olduğunu gösterir.
  • Lahana ise ne yapılacağına göre seçilebilir. Büyük ve gevşek olanlar lahana sarması için uygun olurken, sıkı olanlar salata gibi alternatifler için ideal bir yapı sunar.
  • Dolmalık biberlerde de incelik ve renginin canlılığı gibi faktörler taze olmasında etkili unsurlardır.
Kışlık Taze Fasulye

Mevsim Sebzeleri Nasıl Saklanır?

Mevsiminde bol bol alınabilecek taze ve lezzetli sebzelerin tadına doyamadıysanız, üzülmeyin!

İster dondurucuda saklayarak ister kurutarak isterseniz de konserve yaparak mevsimlik sebzeleri yılın her anı doyasıya tüketebilirsiniz. Annelerinizden öğrenebileceğiniz bu işlemler, yemek alışkanlıklarınızı da oldukça pratikleştirir.

  • Dondurma İşlemi: Tabii ki bu teknoloji çağında ilk yararlanmak isteyeceğiniz saklama yöntemi kolay ve uzun süreli dondurma işlemi olacaktır. Barbunya, bezelye, patlıcan, nohut, taze fasulye, bamya ve kuşkonmaz gibi gıdalar dondurma işlemi için gayet uygundur. Sebzeleri önce yıkayıp sonra temizleyip ardından da pişirme, haşlama ve şok haşlama şeklindeki tekniklerle dondurmaya hazır hale getirebilirsiniz. Paket paket donduracağınız sebzeleri ihtiyacınıza göre dondurucudan çıkarıp tüketmek, yemek hazırlama sürecini inanılmaz derecede kolaylaştıracaktır.
  • Kurutma İşlemi: Kurutma işlemi de Anadolu’nun birçok yerinde yıllardan beri uygulanan bir yöntemdir. Siz de dolmalık biber, domates, acı biber, bamya ya da patlıcan gibi mevsim sebzelerini kurutarak rahatlıkla saklayabilirsiniz.
  • Konserve: Konserve işlemi de evinizdeki yemek çeşitliliğini arttıracak bir saklama yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Özellikle domates konservelerini kışın yemeklerinize katarak, lezzetli tariflere hayata verebilirsiniz.

Mevsiminde Sebze Tüketimi

Mevsim Sebzelerini Pişirmenin Püf Noktaları

Sebzeleri uygun biçimde seçtiniz ve diğer malzemeleri hazırladınız. Yani enfes mevsimlik sebze yemekleri için hazırsınız. Bu süreci daha zevkli, kolay ve işlevsel bir hale getirmek de sizin maharetli ellerinizde. Öğrenebileceğiniz birkaç püf noktası, mevsimin en güzel sebzelerini en iyi şekilde yemeye hazır hale getirmenizde etkili olacaktır!

  • Yıkayıp güzelce temizlediğiniz sebzeleri doğrarken dikkat etmeniz gereken detay, yapacağınız yemeğe uygun şekli belirlemek.
  • Halkalar halinde ya da kuşbaşı doğramanın yanı sıra küp şeklinde de doğramak birçok yemek için iyi bir seçenek olur.
  • Pişirirken kokusu çok keskin olan sebzelerde de tencere kapağını açık bırakarak yemeğe çok fazla koku sinmesini engellemeniz mümkündür.
  • Marullarla salata yaparken de kesmek yerine elinizde doğrarsanız sebzenizin besin değerini koruyabilirsiniz.

Mevsim Sebzeleri ile Hazırlanan Yemek Tarifleri

1) Et Yemeklerinizde Renkli Eşlikçiler Fırınlanmış Mevsim Sebzeleri:

Garnitür olarak özellikle et yemeklerinin yanına yakışacak fırınlanmış mevsim sebzeleri tarifi sayesinde, sebzelerin nefis tatlarını sofralarınıza katabilirsiniz. Fırınlanmış Mevsim Sebzeleri ve Cherry Domatesler

Tarif: Fırınlanmış Mevsim Sebzeleri ve Cherry Domatesler

2) Zengin Aromalara Sahip Mevsim Sebzeli Mücver:

Oldukça besleyici bir seçenek olan mücveri, mevsim sebzelerinin katkısıyla yaparak sevdiklerinizin damaklarını tatlandırabilirsiniz. Mevsim Sebzeli Mücver

Tarif: Mevsim Sebzeli Mücver

3) Vitamin Deposu Mevsim Sebzeli Çorba:

Her sofranın vazgeçilmezi olan çorbalar, özellikle soğuk kış aylarında içinizi ısıtır. Çorba alternatifleri arasına, lezzeti ve besleyici değerleri ile öne çıkan mevsim sebzeli çorbayı eklemeyi unutmayın.  Mevsim Sebzeli Çorba

Tarif: Mevsim Sebzeli Çorba

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri