Uyku Getiren Şeyler: Yiyecek, İçecek ve Bitkiler

Uyku Getiren Şeyler: Yiyecek, İçecek ve Bitkiler Tarifi

Uyku Problemine Karşı Mışıl Mışıl Uyutan İpuçları

Uyku hayatın her yönünü etkiler. İşe geç kalmamak için veya erken gitmek için herkes çok çaba sarf eder. Sonuçta uykusuzluk durumu ortaya çıkar. Bu nedenle birçok kişi uyku haplarına yönelir ve uyku getiren hormon dengelerini ayarlamaya çalışır. Ancak bu doğru bir çözüm değildir. Çünkü vücudunuzu sağlıklı uykuya kavuşturacak bol miktarda şifalı yiyecek ve içecek bulunmaktadır.

Bu nedenle yazıda daha rahat ve sağlıklı şekilde uyumanızı sağlayacak şifa veren bitkileri, içecekleri, yiyecekleri ve yapılması gereken şeyleri bulabilirsiniz. Uyku sorunundan kurtulmak, uyku getiren yöntemler hakkında fikir sahibi olmak için aşağıdaki bilgilere göz atabilir ve uzmanların önerdiği faydalı bilgileri okuyabilirsiniz.

uyku getiren yiyecekler

Uyku Getiren Yiyecekler

1) Kiraz

Kiraz, uyku döngüsünü düzenleyen ve uyku kalitesini arttıran yüksek seviyeli melatonine sahiptir. Bu, Avrupa Gıda Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre daha hızlı uykuya dalmanıza olanak sağlar. Kiraz uyku getiren yiyecekler içinde önemlidir ve her mevsim tüketilmesi önerilir.

2) Muz

Muz potasyum ve magnezyum ile yüklüdür. Bu bileşenler egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı yeniden yakıt olarak tüketmez. Magnezyum ayrıca doğal bir uyku yardımcısı görevi görür.

3) Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesinin ılık bir kabı sizi rahatça yatıştırır: Yulaf gibi tam tahıllar, vücudunuzun serotonin (iyi hormon) ve melatonin (uyku hormonu) yapmak için kullandığı amino asit triptofandan daha zengindir. Yulaf ezmesi ruh halinizi iyileştirir, beyni ve bedeni rahatlatır. Bu atıştırmalık sabit uyku döngüleri oluşturabilir ve koruyabilir.

4) Yapraklı Sebzeler

Ispanak, İsviçreli pazı, lahana ve bunun gibi yeşillikler; melatonini artırmaya ve sirkadiyen ritminizi yolda tutmaya yardımcı olabilecek kalsiyumun yanı sıra, uykuya neden olan magnezyumun sağlıklı bir dozunu sağlar.

5) Omega 3 İçeren Balıklar

Somon, uskumru ve diğer yağlı balıklar uykunuza yardımcı magnezyum ve omega 3 yağ asitleri içerir. Sadece ne tür balık yediğinize dikkat edin. Bazı balıklar sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilemez veya avlanamaz ve sağlığınız için kötü olabilir.

6) Ananas

Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.

7) Tahıllar

Mısır gevreği gibi tahıllar içerdiği karbonhidrat triptofan ile beyne daha fazla yarar sağlar, bu yüzden karbonhidratlı yemekler sorunsuz uyumanızı sağlar. Mısır gevreğinin üzerine biraz süt gezdirin ve öyle tüketin.

8) Ceviz

Cevizler, serotonin ve melatonin yapımına yardımcı olan doğal olarak zengin bir triptofan kaynağı olan uyku artırıcı amino asittir. Aslında cevizler, Nutrition Journal’da yayınlanan araştırmaya göre, kanınızda melatonin konsantrasyonlarını artırdıkları için daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek kendi melatonin kaynaklarını içerir.

9) Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği sadece mevsimlik bir atıştırmalık olmamalıdır. Elinizde kabak çekirdeği yok mu? Ayçiçeği tohumu veya keten tohumu deneyin.

 uyku getiren içecekler

Uyku Getiren İçecekler

1) Vişne Suyu

Uyumaya yardımcı olması için her gece yatmadan yaklaşık bir saat önce bir fincan vişne suyu yarım fincan içilir. Yukarıdaki protokolü takip etmek istiyorsanız vişne suyunu günde iki fincan, sabahları ve yatmadan önce için.

2) Papatya-Lavanta Çayı

Lavanta ve papatya, uykusuzluk veya uyku zorlukları için sık sık önerilen bir ilaçtır. Orta Çağlardan beri bir gevşetici olarak kullanılmış ve beynin ağrılarını erittiği söylenmektedir. Çoğu insanın farkında olmadığı şey,uyku getiren çaylar arasında sadece aroma terapisi ile sınırlı olmamasıdır. Lavanta, hafif bir yatıştırıcı olarak bilinir ve uyuşukluğu teşvik ettiği gösterilmiştir, aynı zamanda uyku kalitesini artırdığı da kanıtlanmıştır. Aslında, araştırmacılar derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga uykusunu arttırdığını bulmuşlardır.

Derin uyku, bellek konsolidasyonu ve işlenmesi için gerekli olduğundan sağlık açısından kritik öneme sahiptir. Büyüme hormonu ayrıca derin uykuda salgılanır ve bu da hücre reprodüksiyonunu, büyümesini ve hücre yenilenmesini düzenlemeye yardımcı olur.

3) Sıcak Süt

Sıcak içecekler de rahatlatan doğal bir yatıştırıcı niteliğe sahiptir. Sıcak sütün uykudan önceki psikolojik etkisini mutlaka test edin. Uyku şansınızı arttırmak istiyorsanız omega-3’lerin dozunu almak için uyku getiren içecekler arasında önemli bir yere sahip olan kenevir sütünü içmeyi de deneyin.

4) Limonlu Balsamik Çayı

Bir bardak limonlu balsamik çayının tadını çıkarın. Kaliteli bir hazır çay poşeti satın alabilir veya bir çorba kaşığı taze limonlu bal mumu yaprağı üzerine yaklaşık 6 kaşık sıcak su dökebilir ve 15 dakika boyunca kaynatabilirsiniz.

5) Hindistan Cevizi Suyu

Doğal bir gıda pazarına gidebilir ve Hindistan cevizi suyunuz için taze bir Hindistan cevizi kesebilir veya kaliteli, doğal hazır ambalajlı Hindistan cevizi suyu kullanabilirsiniz.

uyku getiren bitkiler

Uyku Getiren Bitkiler

1) Kasımpatı

Kasımpatı harika bir hava temizleyicisi işlevi görür ve uyku getiren bitkiler arasında en bilinen bitkilerden biridir.

2) Lavanta

Eğer doğal ilaçların bir hayranıysanız ve uyku getiren ilaçlar yerine doğal yollardan şifa bulmak istiyorsanız çok yönlü lavanta bitkisi (lavendula) hakkında zaten bilgi sahibi olabilirsiniz. Rahatlamanıza ve iyi bir gece uykusuna girmenize yardımcı olmak için lavanta özleri ve yağları satın alabilirsiniz.

3) Flamingo Zambak

Yaprak dökmeyen flamingo zambak (Anthurium andraeanum) hem güzel bir bitki hem de etkili bir hava temizleyicidir. Flamingo zambak doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalı ve tutarlı bir oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

Dikkat edilecek tek şey; flamingo zambak, toksinleri havadan uzaklaştırmada etkili bulunmuşken, ev
sahipleri bunu küçük çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmalıdır. Yeşillik, cildinizle temas ettiğinde tahrişe neden olabilen düşük seviyelerde kalsiyum oksalat içerir.

4) Altın Pothos

Altın pothos ucuzdur ve bakımı kolaydır. Bilim adamları, altın pothosun havalandırılmamış bir odada bile benzen ve karbon monoksiti parçacıklarından temizleyebildiğini buldular. Bu, saksı bitkilerinin soğuğa karşı hassas olan ya da başka bir şekilde yatak odalarında geceleri etkili bir şekilde havalandırmadan uyuyanlar için gerçek bir çözüm olabileceğini göstermektedir.

uyku getiren

Uyku Getiren Tavsiyeler

1) Ilık Duş

Şüphesiz, uyku getiren taktikler hakkında düşünüyorsanız ılık bir duş almayı denemeniz gerekir. Ilık bir duş, vücudunuzu rahatlatarak zararlı toksinlerden temizler ve uykuya hazır hale gelmenize yardımcı olur. Bu nedenle çabuk uyku getiren şeyler arasında ilk sırada ılık bir duş vardır.

2) Sakin Müzikler

Radyodan uyku getiren müzikler dinleyin. Uykuya geçişi hızlandıran yavaş tempolu müziklerin etkisi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Unutmayın ki uyku getiren sesler en az yiyecek ve içecekler kadar önemlidir.

3) Masaj

Vücudunuzun ideal uykuya geçişini hızlandırmak için yaptırılan küçük bir masajın büyük faydası vardır. Sırt bölgesine yapılabilecek veya yüze uygulanabilecek bir masaj, sizi rahatlatarak kesintisiz bir uykuya hazırlar.

4) Yatak odanızı ve yatağınızı ayarlayın

Uyku ortamı için odanızın ideal ısıda ve karanlıkta olması önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk bir oda yerine ideal ısının 20 derece olması gerekir. Odanızı bu şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca odanın karanlığı da iyi bir uyku açısından önemlidir. Yine rahat bir yatak da kesinlikle gereklidir. Bu, sert olmayan daha iyi bir yatak ya da yastık üzerinde uyuma anlamına gelir.

5) Göz Bandı

Uykunuzun sağlıklı olması için göz bandı kullanabilirsiniz. Göz bandı uyku ortamını destekler ve karanlığa adapte olmanıza yardımcı olur.

6) Meditasyon

Vücudunuz ve beyniniz uyku vakti olduğuna dair bir sinyale gereksinim duyar, bu nedenle her gece kendi kişisel kapatma anahtarınız gibi hareket eden bir dizi rahatlatıcı eylem geliştirin. Yatağın içinde yapılabilecek bir meditasyon uyku kalitesini arttırmaktadır.

İyi uykular…

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pide Yedikçe Yiyecekseniz Tarifi

Pide Yedikçe Yiyecekseniz

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Serinletici Ve Besleyici Yaz İçeceği Tarifi

Serinletici Ve Besleyici Yaz İçeceği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Derin Uyku Maması (+6) Tarifi

Derin Uyku Maması (+6)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sağlıklı İçecek Tarifi

Sağlıklı İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Atom İçecek Tarifi

Atom İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hibisküs İçeceği Tarifi

Hibisküs İçeceği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kış İçeceği Tarifi

Kış İçeceği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri