Uyku Getiren Şeyler: Yiyecek, İçecek ve Bitkiler

Uyku Getiren Şeyler: Yiyecek, İçecek ve Bitkiler Tarifi

Uyku Problemine Karşı Mışıl Mışıl Uyutan İpuçları

Uyku hayatın her yönünü etkiler. İşe geç kalmamak için veya erken gitmek için herkes çok çaba sarf eder. Sonuçta uykusuzluk durumu ortaya çıkar. Bu nedenle birçok kişi uyku haplarına yönelir ve uyku getiren hormon dengelerini ayarlamaya çalışır. Ancak bu doğru bir çözüm değildir. Çünkü vücudunuzu sağlıklı uykuya kavuşturacak bol miktarda şifalı yiyecek ve içecek bulunmaktadır.

Bu nedenle yazıda daha rahat ve sağlıklı şekilde uyumanızı sağlayacak şifa veren bitkileri, içecekleri, yiyecekleri ve yapılması gereken şeyleri bulabilirsiniz. Uyku sorunundan kurtulmak, uyku getiren yöntemler hakkında fikir sahibi olmak için aşağıdaki bilgilere göz atabilir ve uzmanların önerdiği faydalı bilgileri okuyabilirsiniz.

uyku getiren yiyecekler

Uyku Getiren Yiyecekler

1) Kiraz

Kiraz, uyku döngüsünü düzenleyen ve uyku kalitesini arttıran yüksek seviyeli melatonine sahiptir. Bu, Avrupa Gıda Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre daha hızlı uykuya dalmanıza olanak sağlar. Kiraz uyku getiren yiyecekler içinde önemlidir ve her mevsim tüketilmesi önerilir.

2) Muz

Muz potasyum ve magnezyum ile yüklüdür. Bu bileşenler egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı yeniden yakıt olarak tüketmez. Magnezyum ayrıca doğal bir uyku yardımcısı görevi görür.

3) Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesinin ılık bir kabı sizi rahatça yatıştırır: Yulaf gibi tam tahıllar, vücudunuzun serotonin (iyi hormon) ve melatonin (uyku hormonu) yapmak için kullandığı amino asit triptofandan daha zengindir. Yulaf ezmesi ruh halinizi iyileştirir, beyni ve bedeni rahatlatır. Bu atıştırmalık sabit uyku döngüleri oluşturabilir ve koruyabilir.

4) Yapraklı Sebzeler

Ispanak, İsviçreli pazı, lahana ve bunun gibi yeşillikler; melatonini artırmaya ve sirkadiyen ritminizi yolda tutmaya yardımcı olabilecek kalsiyumun yanı sıra, uykuya neden olan magnezyumun sağlıklı bir dozunu sağlar.

5) Omega 3 İçeren Balıklar

Somon, uskumru ve diğer yağlı balıklar uykunuza yardımcı magnezyum ve omega 3 yağ asitleri içerir. Sadece ne tür balık yediğinize dikkat edin. Bazı balıklar sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilemez veya avlanamaz ve sağlığınız için kötü olabilir.

6) Ananas

Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.

7) Tahıllar

Mısır gevreği gibi tahıllar içerdiği karbonhidrat triptofan ile beyne daha fazla yarar sağlar, bu yüzden karbonhidratlı yemekler sorunsuz uyumanızı sağlar. Mısır gevreğinin üzerine biraz süt gezdirin ve öyle tüketin.

8) Ceviz

Cevizler, serotonin ve melatonin yapımına yardımcı olan doğal olarak zengin bir triptofan kaynağı olan uyku artırıcı amino asittir. Aslında cevizler, Nutrition Journal’da yayınlanan araştırmaya göre, kanınızda melatonin konsantrasyonlarını artırdıkları için daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek kendi melatonin kaynaklarını içerir.

9) Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği sadece mevsimlik bir atıştırmalık olmamalıdır. Elinizde kabak çekirdeği yok mu? Ayçiçeği tohumu veya keten tohumu deneyin.

 uyku getiren içecekler

Uyku Getiren İçecekler

1) Vişne Suyu

Uyumaya yardımcı olması için her gece yatmadan yaklaşık bir saat önce bir fincan vişne suyu yarım fincan içilir. Yukarıdaki protokolü takip etmek istiyorsanız vişne suyunu günde iki fincan, sabahları ve yatmadan önce için.

2) Papatya-Lavanta Çayı

Lavanta ve papatya, uykusuzluk veya uyku zorlukları için sık sık önerilen bir ilaçtır. Orta Çağlardan beri bir gevşetici olarak kullanılmış ve beynin ağrılarını erittiği söylenmektedir. Çoğu insanın farkında olmadığı şey,uyku getiren çaylar arasında sadece aroma terapisi ile sınırlı olmamasıdır. Lavanta, hafif bir yatıştırıcı olarak bilinir ve uyuşukluğu teşvik ettiği gösterilmiştir, aynı zamanda uyku kalitesini artırdığı da kanıtlanmıştır. Aslında, araştırmacılar derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga uykusunu arttırdığını bulmuşlardır.

Derin uyku, bellek konsolidasyonu ve işlenmesi için gerekli olduğundan sağlık açısından kritik öneme sahiptir. Büyüme hormonu ayrıca derin uykuda salgılanır ve bu da hücre reprodüksiyonunu, büyümesini ve hücre yenilenmesini düzenlemeye yardımcı olur.

3) Sıcak Süt

Sıcak içecekler de rahatlatan doğal bir yatıştırıcı niteliğe sahiptir. Sıcak sütün uykudan önceki psikolojik etkisini mutlaka test edin. Uyku şansınızı arttırmak istiyorsanız omega-3’lerin dozunu almak için uyku getiren içecekler arasında önemli bir yere sahip olan kenevir sütünü içmeyi de deneyin.

4) Limonlu Balsamik Çayı

Bir bardak limonlu balsamik çayının tadını çıkarın. Kaliteli bir hazır çay poşeti satın alabilir veya bir çorba kaşığı taze limonlu bal mumu yaprağı üzerine yaklaşık 6 kaşık sıcak su dökebilir ve 15 dakika boyunca kaynatabilirsiniz.

5) Hindistan Cevizi Suyu

Doğal bir gıda pazarına gidebilir ve Hindistan cevizi suyunuz için taze bir Hindistan cevizi kesebilir veya kaliteli, doğal hazır ambalajlı Hindistan cevizi suyu kullanabilirsiniz.

uyku getiren bitkiler

Uyku Getiren Bitkiler

1) Kasımpatı

Kasımpatı harika bir hava temizleyicisi işlevi görür ve uyku getiren bitkiler arasında en bilinen bitkilerden biridir.

2) Lavanta

Eğer doğal ilaçların bir hayranıysanız ve uyku getiren ilaçlar yerine doğal yollardan şifa bulmak istiyorsanız çok yönlü lavanta bitkisi (lavendula) hakkında zaten bilgi sahibi olabilirsiniz. Rahatlamanıza ve iyi bir gece uykusuna girmenize yardımcı olmak için lavanta özleri ve yağları satın alabilirsiniz.

3) Flamingo Zambak

Yaprak dökmeyen flamingo zambak (Anthurium andraeanum) hem güzel bir bitki hem de etkili bir hava temizleyicidir. Flamingo zambak doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalı ve tutarlı bir oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

Dikkat edilecek tek şey; flamingo zambak, toksinleri havadan uzaklaştırmada etkili bulunmuşken, ev
sahipleri bunu küçük çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmalıdır. Yeşillik, cildinizle temas ettiğinde tahrişe neden olabilen düşük seviyelerde kalsiyum oksalat içerir.

4) Altın Pothos

Altın pothos ucuzdur ve bakımı kolaydır. Bilim adamları, altın pothosun havalandırılmamış bir odada bile benzen ve karbon monoksiti parçacıklarından temizleyebildiğini buldular. Bu, saksı bitkilerinin soğuğa karşı hassas olan ya da başka bir şekilde yatak odalarında geceleri etkili bir şekilde havalandırmadan uyuyanlar için gerçek bir çözüm olabileceğini göstermektedir.

uyku getiren

Uyku Getiren Tavsiyeler

1) Ilık Duş

Şüphesiz, uyku getiren taktikler hakkında düşünüyorsanız ılık bir duş almayı denemeniz gerekir. Ilık bir duş, vücudunuzu rahatlatarak zararlı toksinlerden temizler ve uykuya hazır hale gelmenize yardımcı olur. Bu nedenle çabuk uyku getiren şeyler arasında ilk sırada ılık bir duş vardır.

2) Sakin Müzikler

Radyodan uyku getiren müzikler dinleyin. Uykuya geçişi hızlandıran yavaş tempolu müziklerin etkisi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Unutmayın ki uyku getiren sesler en az yiyecek ve içecekler kadar önemlidir.

3) Masaj

Vücudunuzun ideal uykuya geçişini hızlandırmak için yaptırılan küçük bir masajın büyük faydası vardır. Sırt bölgesine yapılabilecek veya yüze uygulanabilecek bir masaj, sizi rahatlatarak kesintisiz bir uykuya hazırlar.

4) Yatak odanızı ve yatağınızı ayarlayın

Uyku ortamı için odanızın ideal ısıda ve karanlıkta olması önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk bir oda yerine ideal ısının 20 derece olması gerekir. Odanızı bu şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca odanın karanlığı da iyi bir uyku açısından önemlidir. Yine rahat bir yatak da kesinlikle gereklidir. Bu, sert olmayan daha iyi bir yatak ya da yastık üzerinde uyuma anlamına gelir.

5) Göz Bandı

Uykunuzun sağlıklı olması için göz bandı kullanabilirsiniz. Göz bandı uyku ortamını destekler ve karanlığa adapte olmanıza yardımcı olur.

6) Meditasyon

Vücudunuz ve beyniniz uyku vakti olduğuna dair bir sinyale gereksinim duyar, bu nedenle her gece kendi kişisel kapatma anahtarınız gibi hareket eden bir dizi rahatlatıcı eylem geliştirin. Yatağın içinde yapılabilecek bir meditasyon uyku kalitesini arttırmaktadır.

İyi uykular…

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Portakal Ve Limonlu İçecek Tarifi

Portakal Ve Limonlu İçecek

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Humus (Enfes Bir Şey) Tarifi

Humus (Enfes Bir Şey)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Serinletici Ve Besleyici Yaz İçeceği Tarifi

Serinletici Ve Besleyici Yaz İçeceği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Şekerpare (Parmaklarınızı Yiyeceksiniz) Tarifi

Şekerpare (Parmaklarınızı Yiyeceksiniz)

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Pide Yedikçe Yiyecekseniz Tarifi

Pide Yedikçe Yiyecekseniz

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Detox İçeceği Tarifi

Detox İçeceği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sağlıklı İçecek Tarifi

Sağlıklı İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çilekli İçecek Tarifi

Çilekli İçecek

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalıklı İçecek Tarifi

Salatalıklı İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri