Tansiyon Dengeleyici Yemişen Meyvesi ve Özellikleri
Ilıman iklimlerin verimli topraklarında pek çok bitki ve tarım ürünü yetişmektedir. Bu güzelliklerin insanlığa olan faydası da saymakla bitmez. Birçok hastalığa şifa olan ağaçlar, o ağaçlarda yetişen meyveler ve faydalı yaprakları, adeta evrendeki ilaç kaynağınız olmaktadır.
Yurdun hemen hemen her yerinde kır gezintilerinizde dikkatinizi çeken fakat bir türlü adını hatırlayamadığınız bir bitkiyi tanıtacağız sizlere. Kimi yörelerde alıç da denilen yemişen meyvesi ve yemişen ağacı hakkında merak edilenler bu yazımız ile yanı başınızda olacak.
Yemişen Meyvesi ve Özellikleri
Yemişen bitkisi genellikle ufak ağaçlardan oluşmaktadır. Yemişen meyvesinin oluştuğu ağaçlara yemişen ağacı veya alıç ağacı denir. Bu ağaçlarda kimi bölgelerde sarı kimi bölgelerde ise kırmızı meyveler bulunmaktadır. Sarı ve kırmızı yemişen olmak üzere yeşil yapraklarla uyum içinde, orman ve köy yollarını süslerler. Yemişen ağacı çiçek açtığı dönemde beyaz ya da pembe renklerde çiçeklenir. Nisan ve Haziran ayları geldiğinde hafif mayhoş tada sahip olan yemişen meyvesini toplayabilirsiniz.
Ülkemizde neredeyse 20 tür yemişen vardır. Bu bitki kırmızı meyvelerinin güzel görünmesi sebebiyle 19. yüzyılda İngiltere’de ev ve bahçe kenarlarını kapatmak amacı ile kullanılmaktaydı. Aynı zamanda yemişen ağacının dallarını kesmek ise eve huzursuzluğu ve kötü ruhları getirmek demek oluyordu. Yemişen meyvesinin Romalılar için taşıdığı anlam ise; neşe ve mutluluktur. Romalıların batıl inanışlarında yemişenin yeri oldukça değerlidir. Yeni doğan bebeklerini kötü ruhlardan ve kötülüklerden korumak için bebeğin olduğu yere yemişen ağacının yaprakları getirilirdi.
Yemişen Ağacı Nerede Yetişir?
Yemişen ağaçları ülkemizin her yöresinde canlılığını korumaktadır. Fakat yoğun olarak Güney ve Batı Anadolu topraklarında görülmektedir. Dağ eteklerinde, orman ve köy yollarında, ılıman bölgelerde yaptığınız gezintilerde kırmızı ve sarı meyveleri ile yemişen ağaçlarına denk gelmeniz mümkündür. Özellikle bahar ve yaz dönemlerinde gördüğünüzde mutlaka toplamanızı tavsiye ederiz. Çünkü yemişen bitkisinin şifaları her derde deva olacak nitelikte.
Yemişen Faydaları Nelerdir?
Yemişen bitkisinin hem meyvesi hem de yaprakları sağlığınız için ilaç sayılacak. İşte, yemişen bitkisi ve faydaları:
- C vitamini kaynaklarından biri olması sebebiyle, bağışıklık sisteminizi güçlendirmektedir. Aynı zamanda antioksidan meyveler arasında yer aldığı için sizi mikroplardan ve zararlı bakterilerden korumaktadır.
- Damarları rahatlatır, sinir sistemini düzenler ve dolaşım sisteminizi dengeler.
- Boğaz yolu rahatsızlıklarınızda daha rahat nefes almanız için yemişen tüketmelisiniz. Çünkü nefes darlığı gibi problemlerinizi kısa sürede iyileştirir. Aynı zamanda balgam ve kuru öksürük gibi şikayetleriniz de yemişen ile yok edilebilir.
- Uykusuz ve gergin günlerinizde sizi daha iyi hissettirir. Daha rahat uyumanızı sağlarken, yüksek tansiyon gibi problemlerinizi de ortadan kaldırır.
- Tansiyon dengeleyicidir.
- İdrar sökücü bir meyve olması sebebiyle bağırsaklarınızı temizler ve vücudunuzda ödem birikmesini önler.
- Yemişen bitkisinin yaprakları da yine aynı şekilde ödem attıran ve sinirleri yatıştıran doğal bir şifa kaynağıdır. Kalp ritmi bozukluklarında yemişen meyvesini tüketebileceğiniz gibi yapraklarını da tercih edebilirsiniz.
- Mide ve bedene güç veren yemişen meyvesi, baş ağrısı şikayetlerinizi de dindirecektir.
Yemişen Nasıl Tüketilir?
Yemişen bitkisi çok yönlü şifalı bir bitkidir. Meyvesini, çiçeklerini ve yapraklarını gerekli durumlarda kullanabilirsiniz. Meyvelerini olgunlaşma döneminde toplayarak çiğ halde tüketebilirsiniz. Genellikle haziran ayında tam anlamı ile olgunlaşan yemişen meyveleri damaklarda hafif mayhoş fakat lezzetli bir tat bırakacaktır.
Meyvelerini kurutarak da kullanabilirsiniz. Kırmızı yemişen meyvelerini güneşte kurutup bitki çayınıza ekleyerek içebilirsiniz. Böylece hem antioksidan bir çay içmiş olursunuz hem de böbrek ve bağırsaklarınızın sağlığını korumuş olursunuz. Topladığınız meyveleri reçel olarak da hazırlayabilirsiniz.
Yemişen ağacının çiçeklerini ve yapraklarını nisan ve mayıs gibi toplayarak güneşte kurutarak kullanmanız mümkündür. Kurutulan yemişenleri ağzı kapalı bir kavanozda muhafaza ederek dilediğiniz anda kullanabilirsiniz.
Yemişeni çay veya meyve olarak kullanmadan önce eğer düzenli olarak kalp ilacı kullanıyorsanız, doktorunuza danışmanızı tavsiye edeceğiz. Gebelik döneminde ise kullanımı tavsiye edilmemektedir. Günde 2 bardaktan fazla içilen yemişen çayları yan etki oluşturabilir. Bunun sonucunda mide bulantıları görülebilir.
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.