Yıldız Meyvesi Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Yıldız Meyvesi Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Tropikal Antioksidan Yıldız Meyvesi

Yerel meyve lezzetlerimize, tropikal meyveler de eklendiğinde meyve tabaklarındaki ahengi tahmin edemiyoruz. Tropikal lezzetlerin her zaman bir çekiciliği olduğuna inananlara, yepyeni bir o kadar da şifalı bir meyveden söz etmek istiyoruz. Muz, kivi, avokado, liçi, mango, papaya gibi nefis meyvelere bir yenisi daha ekleniyor: Yıldız meyvesi, bir diğer adıyla karambola.

Adında geçen yıldız kelimesi, görünümden gelmektedir. Sihirli bir meyve olduğu için ilk bakışta yıldızla bağ kuramazsınız. Fakat dilimlediğinizde ortaya çıkan yıldız şekli görenleri hayrete düşürecektir.

Sağlıklı yaşam için daha iyi adımlar atmak istediğinizde, gerekli olan vitamin ve mineralleri meyvelerden almayı ihmal etmemelisiniz. Hazırladığımız bu yazıda sizlere Sri Lanka’dan gelen bir lezzeti sunacağız. Oldukça ilginç olan bu yıldız şeklinde meyve ile cilt lekelerine çare bulup, yaşlanmayı önleyeceğiz. Daha sağlıklı günler bu yazıda sizi bekliyor.

Yıldız Meyvesi

Yıldız Meyvesi Nedir?

Şekli ile pek yıldıza benzemeyen yıldız meyvesi, enine dilimlendiğinde adının gizemini ortaya çıkarmaktadır. Bitki alanında karambola adıyla bilinir. Ülkemize has bir meyve de değildir. Diğer meyvelere göre, kabuğundan çekirdeğine kadar tüketilmeye uygundur. Sulu, hafif mayhoş ve ekşi bir lezzete sahiptir. Birden çok türü bulunan bu meyvenin Maha ve Hoku türü akıllarda daha kolay kalmaktadır.

Yıldız meyvesi boylamasına 5 dilimden meydana gelmektedir. Yan yana olan bu 5 dilim, enine kesildiğinde yenilebilir. Enine kesilen dilimler, yıldız şeklini aldığından soğuk içeceklerde süsleme amacıyla da kullanılır. Hatta tatlıları renklendiren bir meyve olarak da seçenekler arasında yer alabilir. Tatlılarınıza görsel şölen katmak istediğinizde yıldız meyvesinin dilimlerinden faydalanabilirsiniz. Tatlılarınız harika görünecektir.

yıldız şeklinde meyve

Elma, ananas ve limon karışımı bir tat bırakan karambola, reçel meyvesi olarak da kullanılır. Hoş bir aromaya sahip olan yıldız meyvesi, meyve salatalarınızı renklendirirken daha da lezzetlendirebilir. Kenarlarındaki sert tabakayı bir bıçak yardımıyla aldıktan sonra enine kesip yıldız şeklini verebilirsiniz. Yıldız meyvesini kestiğinizde bazen kahverengi çekirdeklerini görebilirsiniz. Bazı türlerinde ise çekirdek bulunmayabilir.

Malezya’dan ülkemize getirilen yıldız meyvesini, yılın 12 ayında da tüketmek mümkündür. Daha sonra kullanmak amacı ile derin dondurucunuzda uzun bir süre saklayabilirsiniz. Dondurmak istediğinizde ise -2 derecede sabit kalmasına önem vermelisiniz. Aksi halde lezzetini kaybedecektir ve dondurucudan çıktığında pek bir faydası olmayacaktır.

yıldız meyvesi nerede yetişir

Yıldız Meyvesi Nerede Yetişir?

Ülkemize has bir meyve olmayan yıldız meyvesinin ana vatanı Hindistan ve Sri Lanka’dır. Farklı iklimlere uyum sağlayan yapısından dolayı tüm dünyaya yayılan bir meyve türüdür. Yoğun olarak Malezya, Endoznezya, Sri Lanka, Hindistan ve Brezilya’da yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Yıldız meyvesi ülkemize Malezya’dan ihraç edilmektedir. İhraç mevsimi yoktur. Yılın 12 ayı boyunca ülkemizde yıldız meyvesini tanıyanlar tarafından tüketilir.

yıldız meyvesi

Yıldız Meyvesi Besin Değerleri

Ülkemizde kendini yeni yeni sevdiren yıldız meyvesi, C vitamini açısından zengindir. Potasyum ve fosfor içermesi sebebiyle her yaş için oldukça faydalıdır. Ayrıca niasin açısından da zengindir. Niasin B3 vitaminidir ve enzimlerin çalışmasında rolü oldukça büyüktür. Niasin eksikliğinde ise hafıza kaybı görülmektedir. Yıldız meyvesi tüketerek vücudunuz için gerekli olan niasini karşılayabilirsiniz.

Kalorisi düşük bir meyvedir. 1 gramlık dilimi 3 kalori içermektedir. 1 gramında 0.73 karbonhidrat bulunmaktadır. 0.05 protein, 0.12 sodyum ve 0.5 kalsiyum içerir. Aynı zamanda A vitamini açısından yüksek meyveler arasında yer almaktadır. Düşük kalorisi olduğundan diyetlerde rahatlıkla tercih edilebilir. Kronik olarak kullandığınız ilaçlar var ise, bu meyveyi yerken doktorunuza danışmanız daha sağlıklı bir karar olabilir.

yıldız meyvesi ağacı

Yıldız Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Meyvelerden gelen şifalara, yıldız meyvesinin faydalarını da eklemek gereklidir. Sadece çiğ halde değil kuru halde de tüketilen yıldız meyvesi kurusu faydaları birçok derde derman olmaktadır. Kış günlerinde bağışıklığınızı koruyan yıldız meyvesi aynı zamanda tam bir diyet meyvesi. Faydalarını inceleyecek olursak:

  • Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden, soğuk algınlığı geçirdiğiniz günlerde tüketmeniz gereken meyveler arasında yer almaktadır.
  • İçeriğinde bulunan aminoasitler sayesinde cilt ve saç sağlığınız için oldukça etkili olacaktır. Kolajen üretimini artırır. Sürekli tükettiğinizde cildinizde ve saçlarınızda canlılığı fark edebilirsiniz.
  • Kalorisi düşük bir meyve olmasından dolayı, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde stresi yok eden ve rahatlatan bir meyvedir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu görevi vardır.
  • Şeker oranı düşük olduğu için, kilo verme sürecinizde tercih edebileceğiniz bir meyvedir. Aynı sebepten dolayı diyabet hastalarının da meyve tercihi olabilir.
  • Damar tıkanıklığı ihtimalini en aza indiren bir tropikal meyvedir.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirirken kalp sağlığınızı da korur.
  • Yıldız meyvesinin ezilmiş yaprakları ile yara ve böcek sokmalarından kalan izler tedavi edilebilir.
  • Susuzluk hissinizi ortadan kaldıran bir meyvedir. Yaz sıcaklarında tercih edilebilir.
  • Yıldız meyvesi kurusu faydaları ile grip ve soğuk algınlığı günlerinizi daha kısa sürede atlatabilirsiniz.
  • Tadı ve faydalarından dolayı Avrupa ülkelerinde sıkça tercih edilen yıldız meyvesi, tüm bulaşıcı hastalıklara karşı sizi koruyacaktır.

yıldız şeklinde meyve

Yıldız Meyvesi Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Yetişir Mi?

Yıldız meyvesi ağacı yavaş gelişen bir ağaç türüdür. Belirli dönemlerde yapraklarını döker. Sıcağı ve nemi seven yıldız meyvesi fidanı 0 derecenin altına düşmeyen yerlerde, sorunsuz şekilde büyüyüp meyve verebilir.

Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde yıldız meyvesi yetiştiriciliği yapılmak istenildiğinde, yıldız meyvesi fidanı 2 veya 3 yaşına kadar saksıda iç mekanda büyütülmelidir. Fidan büyüdükçe bahçede yetişmeye uygun hale gelecektir. Yıldız meyvesi fidanının asidik topraklarda yetişmesi gerekmektedir. Fidan aralığı 5 veya 6 metre olmalıdır. Düzenli sulama ihtiyacı isterler. Nemli geçen yaz aylarında bile düzenli sulama beklerler. Azot içerikli gübreleme ile verimli meyveler verecektir. Klasik turunç gübreleme yöntemi, yıldız meyvesi için de geçerlidir.

Aşılı yıldız meyvesi fidanları 3 veya 4 yılda meyve vermeye başlarlar. Aşı yapılmadığı takdirde bu süre 5 veya 8 yılı bulabilir.

yıldız meyvesi fiyatı

Yıldız Meyvesi Fiyatı Ne Kadardır? Nerede Satılır?

Yıldız meyvesi hem kuru haliyle hem de çiğ meyvesiyle oldukça faydalıdır. Kuru yıldız meyvesinin 200 gramı yaklaşık 20 TL’den satılmaktadır. Diyet ara öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.

Tropik meyveler fiyatlarıyla dikkat çekmektedir. Bu meyveler arasında yıldız meyvesi fiyatı da oldukça yüksek rakamlardadır. Bir dönem haberlere bile konu olan bu rakamı duyunca siz de şaşıracaksınız. Yıldız meyvesinin 1 adeti ortalama 30 TL’den satılmaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Frenk Meyvesi Suyu Tarifi

Frenk Meyvesi Suyu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Aşure ( Meyvesi Bol Tarif ) Tarifi

Aşure ( Meyvesi Bol Tarif )

12-14 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yıldız Pide Tarifi

Yıldız Pide

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yıldız Kurabiye Tarifi

Yıldız Kurabiye

10-12 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yıldız Salata Tarifi

Yıldız Salata

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sofranın Yıldızı Tarifi

Sofranın Yıldızı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri